به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، حجتالاسلام والمسلمین سید حسین میرمعزی ظهر امروز در نشست خبری با موضوع نمایشگاه دستاوردهای مراکز پژوهشی حوزوی که در سالن جلسات کتابخانه آیتالله بروجردی برگزار شد، با اشاره به برگزاری این نمایشگاه به مناسبت هفته پژوهش در قم اظهار داشت: حیات و بقاء نهاد علمی به پژوهش بستگی دارد و اگر پژوهش به نظریهپردازی در یکنهاد علمی رخ ندهد نمیتوان این نهاد را نهاد علمی زنده دانست.
وی با اشاره به اهمیت پژوهش برای هر نهاد علمی گفت: امسال در هفته پژوهش برای نخستین بار ایام هفته پژوهش را بنام یکی از موضوعات مورد نیاز جامعه و نظام اسلامی نامگذاری کردهایم، حرکت وسیعی را در سطح حوزههای سراسر کشور آغاز کردهایم که در تمامی مراکز حوزوی همه سعی کنند در قالب موضوعات ارائهشده برنامههای خود را ارائه کنند.
معاون پژوهش حوزههای علمیه بیان کرد: ازجمله اقدامات صورت گرفته برگزاری نمایشگاه دستاوردهای مراکز پژوهشی حوزوی است که از 25 آذرماه این نمایشگاه شروع و تا 30 آذر ادامه دارد در این نمایشگاه بیش از 60 مرکز علمی دستاوردهای خود را عرضه و به نمایش میگذارند.
میرمعزی ادامه داد: در روز نخست برگزاری نمایشگاه، مراسم افتتاحیه با حضور علما، فضلا و اساتید حوزه برگزار میشود و با سخنرانی آیتالله اعرافی مدیر حوزههای علمیه کشور همراه است، روز سهشنبه این هفته نیز مراسم رونمایی از منشور حوزه و روحانیت از دیدگاه مقام معظم رهبری را خواهیم داشت که در این نمایشگاه با حضور نویسنده این اثر رونمایی میشود.
وی با اشاره به فعالیت انجمنهای علمی در این نمایشگاه گفت: امیدواریم این نمایشگاه بهنوعی نمایش بسیار خوبی از کل فعالیتهایی باشد که طی چند سال در مراکز پژوهشی انجام دادهاند.
معاون پژوهش حوزههای علمیه بیان کرد: از زمان برگزاری نمایشگاه مشکات در سال 89 دیگر نمایشگاهی برگزار نشده است و امسال تصمیم به برگزاری نمایشگاهی در رابطه با دستاوردهای مراکز پژوهشی گرفته شد، تعداد بسیاری از مراکز درخواست حضور در نمایشگاه را دارند اما به دلیل محدودیت مکان تاکنون نتوانستهایم امکان حضور در این نمایشگاه را مهیا کنیم.
میرمعزی مکان برگزاری این نمایشگاه را مصلی قدس بیان و ابراز کرد: در استان 185 مرکز پژوهشی داریم که از این تعداد 80 مرکز درخواست حضور در نمایشگاه دادهاند و تنها امکان حضور 60 مرکز پژوهشی در این نمایشگاه فراهمشده است.
وی ابراز کرد: در حال حاضر تعدادی از مجلات هستند که در چارچوب مشخصی درخواست مجوز رتبه علمی، علمی- پژوهشی کردهاند و با بررسی این مجلات اقدامات لازم انجامگرفته و شورای انقلاب فرهنگی در یک مادهواحدهای به حوزههای علمیه این امتیاز را دادهاند که صدور مجوز کند.
معاون پژوهش حوزههای علمیه ادامه داد: پژوهشهای حوزه در عین اینکه عمیق و بسیار دقیق صورت میگیرد اما کافی برای نیازهای جامعه و نظام نیست، این پژوهشها باید زمینهسازی، حمایت و هدایت به سمت نیازهای جامعه شوند و حجم بیشتری از پژوهشها در این راستا باشند. در معاونت پژوهش سیاستهایی را اتخاذ و اعمال میکنیم که این واقعه رخ دهد.
وی خاطرنشان کرد: هم اساتید درس خارج در کرسیهای درس خارج باید به مسائل فقهی روز بپردازند و هم باید محققان و پژوهشگران ما باید به این مسئله اهتمام داشته باشند.
میرمعزی گفت: در حال حاضر یک آییننامهای را تحت عنوان آییننامه رتبهبندی پژوهشگران در شورای عالی پژوهش مصوب کردهایم که در آنجا تمام فعالیتهای علمی که انجام میدهند رتبهبندی و امتیازبندی از نظر آییننامهای شده است، آنچه به دنبال تحقق آن هستیم این است که سامانه جامعی برای پژوهش ایجاد کنیم، تا پایان سال فراخوان برای ثبت فعالیتهای پژوهشی طلاب در این سامانه انجام میگیرد تا آمار دقیقی از فعالیتهای پژوهشی محققان ارائه شود.
وی عنوان کرد: بودجه پژوهش کل کشور نسبت به آنچه باید باشد کم است، اما اینکه سهم بودجه پژوهش حوزه چه قدر است اینگونه است که در داخل خود حوزه تعیین میشود که چه سهمی در حوزه به امر پژوهش اختصاص یابد، محدودیتها در این زمینه برای ارتقای پژوهش در حوزه نیازمند اجرای طرحهای زیربنایی و پرهزینه هستیم اما متأسفانه چنین امکانی برای ما وجود ندارد.
معاون پژوهش حوزههای علمیه با بیان حرکت لاکپشتی حرکت پژوهش در حوزههای علمیه گفت: اینکه این پژوهشها به چه درد مردم میخورد نباید بحث را عرفی کرد و باید بحثی علمی انجام داد، در این زمینه نیازمند آن هستیم که یک سیاستگذاری و حرکت جدی داشته باشیم تا پژوهشهای ما بیشتر به نیازهای جامعه و نظام ناظر شوند.
وی گفت: تاکنون به 53 نشریه مجوز دادهایم که از میان آنها 33 نشریه مجوز علمی پژوهشی و 20 نشریه علمی ترویجی هستند.
میرمعزی ابراز کرد: یکی از برنامههای مهم معاونت پژوهش حوزه این است که پژوهش را در راستای تقویت آن از دو راه دنبال کنیم، یکراه این است که تحقیقات پایانی و پایاننامهها را وارد برنامه آموزشی طلاب کردهایم بهگونهای که هر طلبهای از هر درسی یک مقاله پژوهشی ارائه دهد آنچه اجرایی شده مربوط به سطح یک حوزه است و به دنبال آن هستیم که زیرساختهای اجرایی برای سطوح دیگر حوزه فراهم کنیم و به سطح کل کشور ابلاغ کنیم.
وی افزود: راه دیگر آغاز طرح بلندمدت کلانی است که شروع کردهایم و مطالعات آن انجام شده است بر اساس این طرح یک نظام آموزشی باید داشته باشیم که در پژوهش و تهذیب ترکیب اتحادی داشته باشیم.
انتهای پیام/
∎