خبرگزاری مهر، گروه استانها - مریم یاوری: اصفهان از دیرباز با عنوان باغشهر شناخته شده و بخشی از معروفیت خود را نیز مدیون باغاتی است که شهره جهانی داشته است. به اندازهای که حافظ شاعر نامدار ایرانی در وصف باغ کاران اصفهان بیت شعری را سروده است. باغاتی که علاوه بر زیبایی وصف ناپذیرشان به مانند ریههای شهر اصفهان عمل کرده و آلودگیها را از تن این شهر خسته از آلایندهها میزداید.
اما امروز و با گشت و گذاری در باغ شهر اصفهان شاهد استوانه های سنگی، سیمانی، زمخت و خشنی هستیم که جای درختان سبز و باطراوت اصفهان را گرفته و روز به روز همچون موریانهای باغات اصفهان را میخورد. توسعه ساخت و سازها و افزایش تغییر کاربریها در همه مناطق شهر اصفهان مشهود و هر سودجویی به بهانههای مختلف دست به گریبان درختان و باغات اصفهان شده و با نگاهی منفعت طلبانه تیشه بر ریشه این درختان میزند.
در این بین، رشد روز افزون نابودی درختان، مجلس را بر این داشت تا با یادآوری مجدد تصویب قانون شناسنامه کردن باغات طبق قانون سال ۵۹ و آییننامه اجرایی که بر اساس آن شهرداریها موظف هستند در راستای جلوگیری از تخریب باغها و قطع درختان آنها را سنددار کنند سدی برای نابودی درختان و باغات به ویژه در کلانشهرها ایجاد شود و این در حالی است که این قانون هنوز به صورت جدی در هیچ یک از شهرهای کشور حالت اجرایی به خود نگرفته است و این قانون در حوزه اجرا همچنان درجا میزند.
اشکالات قانون شناسنامهدار کردن باغات شهر اصفهان برطرف شود
اما در این خصوص کوروش محمدی، عضو کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان که اجرای قانون شناسنامه دار کردن باغات شهر اصفهان را امری ضروری میداند، به خبرنگار مهر میگوید: شناسنامه دار کردن باغات امر پسندیدهای است که باید از مراجع قانونی و از جمله سازمان میادین و سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اصفهان پیگیری شود.
شهرداری و دیگر دستگاههای ذی ربط باید هرچه سریعتر مالکان املاک رها شده را مشخص کنند و اجازه ندهند زمین باغ های بدون صاحب تملک شود
او که معتقد است چنانچه روند اجرایی قانون شناسنامه دار کردن باغات دارای اشکال است باید هرچه زودتر این اشکالات آسیبشناسی و برطرف شود، ادامه میدهد: شورای شهر اصفهان نیز در این زمینه آمادگی هر گونه همکاری در خصوص تسریع در اجرای این قانون را دارد.
این عضو کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به اینکه از جمله فواید صدور شناسنامه برای باغات اصفهان ایجاد بانک اطلاعاتی از داشتههای این شهر در خصوص گونههای گیاهی مختلف است، تصریح میکند: همچنین با استفاده از این ابزار قانونی میتوان به میانگین سن درختان شهر اصفهان و همچنین میزان آسیبپذیری درختان در هر منطقه دسترسی پیدا کرد.
شناسنامهدار کردن باغات حصاری برای حفاظت از درختان اصفهان است
وی با تاکید بر اینکه شناسنامهدار کردن باغات، حصاری برای محافظت از درختان و باغات شهر اصفهان است، ابراز میکند: این امر از سوزاندن درختان به بهانههای مختلف و به دنبال آن دریافت خسارت از بیمه و ساخت و ساز بجای باغات و درختان جلوگیری میکند.
محمدی همچنین به لزوم توجه بیشتر شهرداری به باغهای رها شده در اطراف شهر اصفهان نیز اشاره میکند و میگوید: شهرداری و دیگر دستگاههای ذی ربط باید هرچه سریعتر مالکان املاک رها شده را مشخص کنند و اجازه ندهند زمین باغ های بدون صاحب تملک شود؛ همچنین مانع خشک کردن و قطع درختانی شوند که امروزه بسیار اتفاق می افتد.
قانون شناسنامهدار کردن باغات اصفهان مورد پذیرش مالکان خصوصی نیست
فروغ مرتضایینژاد، مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اصفهان نیز در این باره با اشاره به اینکه در حوزه شناسنامه دار کردن باغات و درختان شهر اصفهان در گذشته اقداماتی صورت گرفته است، میگوید: باید توجه داشت که اقداماتی که در گذشته انجام شده است نیاز به بازنگری دارد و در حال حاضر این بازنگریها در دستور کار سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اصفهان قرار دارد.
مالکان باغات خصوصی بر روی طرح سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اصفهان نظر مثبت ندارند و درصدد بازنگری این روند هستند
وی با اشاره به اینکه ایدههای مرتبط با شناسنامهدار کردن باغات و درختان در سازمان پارکها به صورت پایلوت در حال اجرایی شدن است، ادامه میدهد: چنانچه این طرحهای پایلوت به صورت موفق اجرا شود این روش کارشناسی شده به صورت لایحه برای تصویب به شورای اسلامی شهر اصفهان ارائه خواهد شد.
مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اصفهان با تاکید بر اینکه قانون فعلی شناسنامهدار کردن باغات اصفهان دارای خلاءهای زیادی است، اضافه میکند: از جمله این خلاءها نبود ابزارهای تشویقی برای مالکان باغات خصوصی در حفظ و حراست از باغهایشان است.
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر روند جدید و پایلوت شناسنامه دار کردن باغات در شهر اصفهان و در منطقه ناژوان در حال اجرایی شدن است، تصریح میکند: البته باید توجه داشت که صحبت های زیادی در خصوص اجرای شناسنامه دار کردن باغات و درختان شده است و در عمل خروجی دیده نمی شود.
هیچ یک از فعالیتهای صورت گرفته در خصوص حفظ باغات اصفهان جامع نبوده است
مرتضایی نژاد که معتقد است هیچ یک از فعالیتهای صورت گرفته در خصوص حفظ باغات شهر اصفهان جامع نبوده است، ادامه میدهد: مالکان باغات خصوصی بر روی طرح سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اصفهان نظر مثبت ندارند و درصدد بازنگری این روند هستند.
وی با اشاره به اینکه چند طرح کارشناسی در دستور کار سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اصفهان قرار دارد، ابراز میکند: این طرحها در قالب برنامههای کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت در دستور کار قرار گرفته است.
مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اصفهان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آمار دقیقی از میزان باغاتی که از زمان تصویب قانون شناسنامه دار کردن باغات و عدم اجرای آن از بین رفته است وجود دارد یا خیر، میافزاید: آماری دقیق در این زمینه در دسترس نیست اما باور داریم که چنانچه قانون شناسنامهدار کردن باغات اجرایی نشود هر روز شاهد تشدید از بین رفتن باغات اصفهان خواهیم بود.
اما باید باور داشته باشیم که با توجه به شرایط موجود شناسنامهدار کردن باغات تنها شاه کلید حفظ باغات باقی مانده اصفهان است چراکه در غیر این صورت دوباره شعارزدگی شیوه همه ما خواهد شد و در عمل چیزی برای دفاع از کارکرد و عملکرد خود نخواهیم داشت.
همچنین میتوان با خلاقیت در حوزه ایجاد تورهای باغگردی در باغ شهر اصفهان در حفظ و صیانت از باغات این باغ شهر تاریخی گام برداشت تا در آینده کمتر توسط فرزندانمان در خصوص کیفیت زندگی که خواهند داشت، نکوهش شویم.