برنامه تشکیل اتحاد دفاعی اروپا کلید خورد
وزیران دفاع کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای نخستینبار توافق مربوط به همکاریهای نظامی دائمی این اتحادیه را امضا کردند؛ سندی که از سوی ۲۵ کشور عضو این اتحادیه امضا شد، اما سه کشور دانمارک، بریتانیا و مالت از امضای این توافقنامه خودداری کردند. به گزارش دویچهوله، هدف از تشکیل اتحاد دفاعی کشورهای عضو اتحادیه اروپا، افزایش نقش و حضور منعطفتر نیروهای نظامی این اتحادیه در بحرانهای بینالمللی اعلام شده است. از آن گذشته اتحادیه اروپا با تشکیل چنین اتحادی بر آن است تا در استقلال بیشتری از ایالات متحده آمریکا عمل کند. از همکاری نظامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا سخن در بین است. این همکاری قرار است زمینههای ایجاد یک اتحاد نظامی اروپایی را فراهم آورد. از آن گذشته، ساختار این همکاری، ساختاری نیست که یکبار برای همیشه تعریف شود. آنچه به «پسکو» (همکاری ساختاری مداوم) شهرت یافته، ناظر بر تنظیم دائمی عملکرد این همکاری نظامی در تطبیق با نیازهای دفاعی است. تشکیل یک سپاه مشترک برای حضور و مشارکت سریعتر در بحرانهای جهانی از جمله مواردی است که در طرح اتحاد نظامی اروپایی پیشبینی شده است. فرانسه یکی از مدافعان جدی این طرح بهشمار میرود.
نخستین گام
سنگبنای ایجاد یک اتحاد نظامی اروپایی عملا در نشست ماه نوامبر وزیران امور خارجه و وزیران دفاع کشورهای عضو اتحادیه اروپا گذاشته شد که کشورهای علاقهمند طرح آن را عنوان کردند. تصمیم امروز وزیران دفاع کشورهای عضو این اتحادیه، نخستین گام در راستای ایجاد چنین اتحادی تلقی میشود. موضوع تشکیل یک اتحاد نظامی یا هماهنگکردن برنامههای مربوط به همکاریهای نظامی و دفاعی کشورهای عضو، موضوع جدیدی نیست. نخستینبار، هشت سال پیش؛ یعنی در سال ۲۰۰۹ و با تصویب کارپایه لیسبون (قانون اساسی اتحادیه اروپا) موضوع همکاریهای نظامی و دفاعی کشورهای عضو اتحادیه اروپا زمینه عملی یافت، اما مخالفتهای بریتانیا؛ چه در آن هنگام و چه پس از آن، عملا مانع از ثمربخشی این تلاشها شده است. خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۹ عملا مانع بزرگ موجود بر سر راه ایجاد چنین اتحادی را از بین برده است. دو کشور دیگر عضو اتحادیه اروپا نیز با طرح گسترش همکاریهای دفاعی اتحادیه اروپا موافق نیستند: دانمارک و مالت. دانمارک همواره از حضور و شرکت در هرگونه همکاری نظامی، دفاعی و امنیتی اروپا اجتناب ورزیده است و اینبار نیز حاضر به شرکت در همکاریهای دفاعی این اتحادیه نیست. مالت نیز مایل نیست مطابق تصمیم کشورهای عضو اتحادیه اروپا، بودجه نظامی خود را افزایش دهد و ازاینرو، پیششرطهای شرکت در چنین اتحادی را تأمین نمیکند.
شهادت 2 فلسطینی در حمله جنگندههای اسرائیلی
در حملات روز گذشته اسرائیل به غزه، دو فلسطینی کشته و چهار فلسطینی زخمی شدند. به گزارش ایسنا، بهنقل از الیومالسابع، روز سهشنبه بر اثر بمباران جنگندههای اسرائیلی در شمال بیتلاهیا، واقع در شمال غزه، دو فلسطینی به شهادت رسیدند. این جنگندهها موتورسیکلتی را در منطقه المنشیه در شمال بیتلاهیا هدف قرار دادند که در آن دو فلسطینی کشته شدند. همچنین چهار شهروند فلسطینی بر اثر گلوله اشغالگران زخمی شدند که حال برخی از آنها وخیم است. این تیراندازی در جریان درگیریهای شرق غزه رخ داد. از سوی دیگر، جنگندههای اسرائیلی صبح روز گذشته هم مواضع مقاومت را هدف قرار دادند. وزارت بهداشت فلسطین نیز اعلام کرد، تعداد شهدای فلسطینی از روز جمعه تاکنون در غزه به شش شهید و ۳۰۰ زخمی رسیده است.