اشکان مختاری روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا با بیان این که احتمال عمدی بودن این تخریب وجود دارد، اظهار داشت: به احتمال زیاد فرد یا افرادی که از خیابان کنار دیوار قلعه عبور میکرده اند ظرف سه روز گذشته کار تخریب را انجام داده باشند و حجم تخریب شده کمتر از یک متر مربع است.
وی ادامه داد: ابعاد این قلعه تاریخی، قرار گیری آن در کنار خیابان اصلی، محدودیت نیروهای انسانی یگان حفاظت و امکانات محدود، حفاظت بنا را با دشواری رو به رو کرده است. وی اضافه کرد: این قلعه با وجود مرمتهایی که در سالهای گذشته بر روی آن انجام شده هم چنان به شدت نیازمند مرمت است که برای همین منظور، تقاضای 30 میلیارد ریال اعتبار به سازمان برنامه و بودجه کشور داده شد.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان بیان کرد: رئیس سازمان برنامه و بودجه با اختصاص این مبلغ برای مرمت قلعه پرتغالیهای هرمز موافقت کرد و باید منتظر دریافت بودجه ماند.وی ادامه داد: امید میرود با دریافت این اعتبار بتوان 70 درصد قلعه پرتغالیهای جزیره هرمز را مرمت کرد و امکانات حفاظتی بنا را افزایش داد.این قلعه که در ضلع شمالی جزیره هرمز و در ساحل دریا قرار دارد، مهم ترین قلعه باقیمانده از روزگار تسلط پرتغالیها بر سواحل و جزایر خلیج فارس است.
قلعه پرتغالیها به فرمان آلفونسو آلبوکرک دریانورد پرتغالی در سال 1507 میلادی، در محلی موسوم به «مورنا» احداث شد.
قلعه به شکل چند ضلعی نامنظم بوده و ساختمان آن بسیار محکم است و دیوارهایی به قطر سه و نیم متر با چند برج به ارتفاع 12 متر دارد.تاسیسات قلعه شامل انبارهای تسلیحات، آب انبار (برکه) و اتاقهایی با سقف هلالی است.
در زمان شاه عباس صفوی که به استعمار پرتغالیها درایران خاتمه داده شد، این قلعه به دست امام قلی خان از سرداران شاه عباس فتح شد.جزیره هرمز یکی از جزایر 14 گانه خلیج فارس در حوزه استان هرمزگان است که در فاصله 20 مایلی جنوب بندرعباس قرار دارد.