سازمان عفو بینالملل میگوید، اتحادیه اروپا در شکنجه پناهجویان در لیبی که قصد دارند از طریق این کشور وارد اروپا شوند دست دارد و شریک جرم شکنجه گران است.
گزارش جدید سازمان عفو بینالملل حکایت از سیاست کثیف دولتهای اروپایی در قبال صدهاهزار پناهجویی دارد که با هزار امید و آرزو هزاران خطر را به جان خریده و دل به دریاهای خروشان میزنند تا خود را به ساحل نجات برسانند. براساس گزارش روزنامه سوئیسی «تاگس آنسایگر»، سازمان عفو بینالملل اتحادیه اروپا را مسئول شکنجه و بدرفتاریها علیه دهها هزار پناهنده و مهاجر در لیبی دانسته و انتقاد شدیدی به این اتحادیه وارد کرده است.
سازمان عفو بینالملل در گزارش خود که دیروز ( سه شنبه ) منتشر کرده است نوشته: «دولتهای اروپایی به طور جدی و فعالانه از یک سیستم بدرفتاری و بهرهبرداری از پناهندگان و مهاجران توسط گارد ساحلی لیبی، مقامات دولت به رسمیت شناخته شده بینالمللی در طرابلس و قاچاقچیان حمایت میکنند. بنابراین آنها میخواهند جلوی فرار مهاجران از طریق دریای مدیترانه را بگیرند.»
«جان دالوئیسن»، مدیر امور اروپایی عفو بینالملل هم در همین زمینه اعلام کرده «صدها هزار تن از پناهندگان و مهاجران به سازمانهای لیبی، شبه نظامیان و باندهای قاچاق تحویل داده میشوند که اغلب با هم در سوء استفاده و اخاذی و بدرفتاری با پناهندگان همکاری میکنند. دهها هزار نفر از این پناهندگان در دورهای نامحدود در بازداشتگاههای مملو از جمعیت که در آنجا به طور سیستماتیک با آنها بدرفتاری میشود نگهداری میشوند.»
بر اساس گزارش عفو بینالملل «دولتهای اروپایی نه تنها از این موارد نقض حقوق بشر آگاه هستند بلکه خود نیز در آن دست داشته و مسئول آن هستند چرا که فعالانه از سازمانهای لیبیایی در دستگیری مهاجران و جلوگیری از عبور آنها از دریای مدیترانه حمایت میکنند و اروپا باید به همکاریها در این زمینه پایان دهد.»
در این گزارش تکان دهنده همچنین میخوانیم: «عواقب این اقدام برای انسانهایی که در لیبی به صورت غیر قانونی نگه داشته میشوند برای اروپا کمتر اهمیت دارد. به این ترتیب کشورهای عضو اتحادیه اروپا از یک بخش در وزارت کشور لیبی که به صورت خودسرانه پناهندگان را به جرم ورود غیر قانونی به لیبی بازداشت میکند حمایت میکنند. در حال حاضر حدود 20 هزار نفر از پناهندگان در این بازداشتگاههای دولت لیبی به سر میبرند...کشورهای عضو اتحادیه اروپا از طریق عملیات دریایی سوفیا، گارد ساحلی لیبی متشکل از شبه نظامیان را برای رهگیری پناهندگان و دستگیری آنها آموزش میدهند. گارد ساحلی لیبی برای این منظور از اتحادیه اروپا همچنین قایق و حمایتهای دیگر دریافت میکند.اعضای گارد ساحلی لیبی همچنین با شبکههای قاچاق که با تهدید و خشونت علیه پناهندگان رفتار میکنند همکاری میکنند.کشور سوئیس نیز از کشورهایی است که در این زمینه فعالانه با سازمانهای لیبیایی همکاری میکند.»
گفتنی است چند ماه پیش نیز تصاویری از فروش انسان در بازارهای لیبی به عنوان برده منتشر شد که جنجال زیادی به پا کرد. این بردهها پناهجویانی بودند که میخواستند از طریق لیبی خود را به اروپا برسانند.