شناسهٔ خبر: 22969693 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: جماران | لینک خبر

کم آبی رودخانه های 'تالار' و 'سیاهرود' زنگ خطر برای کشاورزی جویبار

46.8 دهم مترمکعب در هر ثانیه آب به هنگام برای کشاورزی شهرستان جویبار براساس آمار آب منطقه ایی از طریق رودخانه های تالار و سیاه رود تامین می شود که اگر این

صاحب‌خبر - 46.8 دهم مترمکعب در هر ثانیه آب به هنگام برای کشاورزی شهرستان جویبار براساس آمار آب منطقه ایی از طریق رودخانه های تالار و سیاه رود تامین می شود که اگر این میزان آب تامین نشود مطمئنا کشاورزان و باغداران جویباری در سال آینده با مشکل کم آبی مواجه خواهند شد.
کم شدن آب رودخانه ها طی 2 سال گذشته مهم ترین عامل برای به صدا در امدن زنگ خطر برای کشاورزان جویباری بوده است ؛ زیرا حداکثر دبی رودخانه سیاهرود 98 مترمکعب بر ثانیه ، متوسط 1.2 دهم و در شرایط عادی حداقل نیم متر مکعب است که با توجه به شرایط آب و هوایی و خشکسالی دبی آن به 100 تا 200 لیتر رسیده است .
همچنین در رودخانه تالار حداکثر دبی 480 متر مکعب بر ثانیه در سیلاب ها ، متوسط 11 متر مکعب بر ثانیه و حداقل دبی این رودخانه در حالت عادی 5 تا 6 متر مکعب است اما در سال های خشکسالی برای این رودخانه و در پایین دست روستاهای جوبیار تنها به یک تا 2 متر مکعب رسیده است.
شهرستان جویبار 9 هزار و 850 هکتار زمین شالیزاری دارد که آب مورد نیاز این اراضی در زمان کشت 98 میلیون متر مکعب است و آب مورد نیاز برای 4 هزار و 200 هکتار باغ مرکبات این شهرستان 17 میلیون مترمکعب براورد می شود .
محمد سلیمانی باغدار جویباری روز دوشنبه به خبرنگار ایرنا گفت:کم آبی امسال باعث شد تا بر میزان تولید محصولات تاثیر بگذارد و تولیدات کاهش یابد .
وی افزود : تداوم این روند باعث می شود تا کشاورزی به صرفه نشود و مشکلات موجود کشاورزان را به راههای غیر اقتصادی سوق می دهد.
*** کمبود تامین آب کشاورزی همچنان معضل اصلی کشاورزان
مدیر آب منطقه ایی شهرستان های قائمشهر و جویبار بابیان اینکه بخشی از آب بهنگام کشاورزان جویباری از طریق رودخانه های سیاهرود و تالار تامین می شود ، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ، افزود : آب مورد نیاز زمین های شالیزاری و باغ مرکبات منطقه که از رودخانه سیاهرود و تالار تامین می شود 46.8 دهم مترمکعب اب در ثانیه است .
هادی نیک اختر حداکثر دبی رودخانه سیاهرود را در شرایط عادی حداقل نیم متر مکعب اعلام کرد و گفت در سال های خشکسالی دبی این رودخانه به 100 تا 200 لیتر در ثانیه می رسد و دبی رودخانه تالار متوسط 11 متر مکعب بر ثانیه و حداقل دبی این رودخانه در حالت عادی 5 تا 6 متر مکعب اعلام کرد و در سال های خشکسالی برای این رودخانه و در پایین دست روستاهای جوبیار تنها به یک تا 2 متر مکعب در ثانیه رسیده است.
مدیر آب منطقه ایی شهرستان های جویبار و قائمشهر با اعلام اینکه تقریبا 2 سالی است که شاهد کم ابی در این رودخانه ها هستیم ، افزود : برای جلوگیری از بحران کم آبی درصدد هستیم تا سد کسلیان را بر روی رودخانه کسلیان و سد آبپون را بر روی رودخانه چرات راه اندازی کنیم تا پاره ایی از مشکلات رفع شود.
** تامین آب از طریق آب بندان ها و چاه ها
علاوه بر رودخانه های سیاهرود و تالار بخشی از آب مورد نیاز زمین های کشاورزی شهرستان جویبار از طریق آببندان ها ، چاه و سد شهید رجائی تامین می شود .
نیک اختر میزان آبی که از 60 قطعه آببندان منطقه تامین می شود را 6.2 دهم میلیون متر مکعب ، چاهها را 20 میلیون مترمکعب و سد شهید رجائی را 25 میلیون متر مکعب اعلام کرد .
** بهره وری بی رویه از چاه ها مساوی با افت سفره های زیر زمینی
مدیر امور آب منطقه ایی شهرستان های قائمشهر و جویبار با اشاره به اینکه 6 هزار و 342 حلقه چاه در این شهرستان وجود دارد ، گفت : حداکثر دبی تامین آب از چاه ها 20 میلیون متر مکعب است .
نیک اختر افزود : اگر استفاده بیش از حد از آب چاه ها شود آب به سمت لب شوری می رود و با افت سفره زیرزمینی مواجه خواهیم شد.
به گفته مدیر امور آب منطقه ایی شهرستان های قائمشهر و جویبار در گذشته تامین آب با استفاده از آب رودخانه های سیاه رود و تالار بوده است ، اما هم اکنون به خاطر مشکل کم آبی این چاه ها دائما روشن هستند .
** راهکارهای ممکن برای جلوگیری از خشکسالی
وی راهکار مناسب برای تامین آب و جلوگیری از خشکسالی را تعریف شدن الگو کشت بهینه برای هر منطقه ، استفاده از آبیاری قطره ایی و مدیریت بر آبهای مجازی اعلام کرد.
نیک اختر لایروبی آببندان ها را دیگر راه ممکن اعلام کرد و گفت که لایروبی حداقل یک متر از آببندان ها باعث می شود تا مقداری اضافه آب در آن ذخیره شود.
مدیر امور آب منطقه ایی شهرستان های قائمشهر و جویبار با اشاره به اینکه مدیریت آب نیازمند فرهنگ سازی صحیح است ، بیان کرد : باید از حفاری چاه های غیر مجاز در این شهرستان جلوگیری کرد.
نیک اختر با اعلام اینکه تاکنون 140 حلقه چاه غیر مجاز در شهرستان جویبار شناسایی شده گفت : از این تعداد 10 حلقه چاه برای جلوگیری از برداشت پر شده و همچنین بستن 15 حلقه چاه غیرمجاز در مراجع قضایی در دست اقدام است.
وی با اعلام اینکه انتقال آب از سدالبرز به شهرستان جویبار در سال زراعی جدید انجام خواهد شد افزود: با راه اندازی سد البرز منطقه جویبار ، پهناب و بهنمیر از نعمت آب برای بخش کشاورزی برخوردار خواهند شد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان جویبار نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تاکید براینکه در سال زراعی جدید کشاورزان با مشکل کم آبی مواجه خواهند شد ، افزود : متاسفانه هدر رفت آب در بخش کشاورزی خیلی زیاد است .
سلیمان حاتم نژاد با اشاره به اینکه کمبود آب باعث شد تا کشت دوم از اب سد شهید رجائی برای کشاورز ممنوع شود ، افزود : در این راستا آب از طریق این سد به زمین های کشاورزی انتقال داده نشده است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان جویبار با اشاره به اینکه راهکار مهم برای جلوگیری از خشکسالی در سال زراعی جدید اجرای تسطیح و یکپارچه سازی اراضی است ، گفت : امسال برای 200 هکتار از زمین های های این شهرستان تامین اعتبار شده است که پیمانکار به زودی کار یکپارچه سازی اراضی را آغاز خواهد کرد.
حاتم نژاد با بیان اینکه همچنین بتنی کردن کانال های آبیاری درجه 3 و چهار دیگر راه ممکن است ، بیان کرد : در این راستا حدود 14 کیلومتر از کانال های اب روستاهای لاریم ، اسماعیل کلا ، شورکا و رنگیز مله با اعتباری بالغ بر یک میلیارد و 700 میلیون ریال بتنی شده است.
در یک جمع بندی به گفته مسئولین اب و کشاورزی منطقه ، برای جلوگیری از بحران خشکسالی مهم ترین راهکار مدیریت منابع آبی و همچنین تعریف شدن الگو کشت بهینه برای هر منطقه ، استفاده از آبیاری قطره ایی ، یکپارچه سازی اراضی، مدیریت بر آبهای مجازی لایروبی اببندانها و فرهنگ سازی مصرف صحیح اب است تا بتوان در بحث کمبود آب موفق عمل کرد .
خبرنگار : مونا معینی کوچکسرائی ** انتشاردهنده : محسن حسن نیا
7334/1899