شناسهٔ خبر: 22953999 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه جام‌جم | لینک خبر

جام‌جهان‌نما

صلح عادلانه، یک گفتمان ضروری

مجمع جهانی صلح اسلامی قرار است 30 آذر ماه، نشست تخصصی صلح و عدالت از دیدگاه مقام معظم رهبری را برگزار کند.

صاحب‌خبر -

در حالی که شعار امسال مجمع عمومی سازمان ملل نیز «با هم برای صلح: احترام، امنیت و کرامت برای همه» است، کماکان جهان شاهد جنایات داعش، تجاوز عربستان سعودی به یمن و جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و فلسطین اشغالی است.

امروز جهان بیش از پیش به تحقق صلح عادلانه و به عبارت دیگر صلحی که مبتنی بر عدالت باشد، نیازمند است و در این مسیر آموزه‌های اسلامی به‌دلیل محوریت عدالت، می‌تواند راهبردهای اجرایی برای استقرار صلح عادلانه ایجاد کند.

مقام معظم رهبری نیز همواره با عملکرد و سیاست‌های سیاستمداران و قدرتمندان ـ عمدتا آمریکایی که صلح منطقه و صلح جهانی را تهدید می‌کنند، مخالف بوده و با بیانات خود، حامیان دروغین صلح را معرفی کرده‌اند، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در بیان نظرات خود، صلح تحمیلی و غیرعادلانه را مذموم و بی‌خاصیت دانسته و عدالت را اساس پایداری صلح دانسته‌اند.

«امروز دنیا مثل همیشه به ‌آرامش و صلح و امنیت احتیاج دارد. یکی از نیازهای اساسی بشر، صلح است. البته ما همواره گفته‌ایم که صلح باید با عدالت همراه باشد. برای یک ملت، صلح تحمیلی و غیرعادلانه، از جنگ هم بدتر است. بشر به امنیت و صلح احتیاج دارد. هرکس این را تهدید کند، بشریت را تهدید کرده است. امروز کسانی که صلح را تهدید می‌کنند، بشریت را تهدید می‌کنند.» (23/مهر/ 1380 بیانات رهبری به مناسبت عید مبعث)

در واقع رهبر معظم انقلاب با طراحی گفتمان صلح عادلانه، ضمن اعلام مخالفت اسلام با جنگ و آتش‌افروزی، کشورهای جهان بخصوص در منطقه غرب آسیا را به صلح و آرامش و رفتارهای عاقلانه دعوت کرده‌اند.

در برهه کنونی، تروریسم درد مشترک جهان و نقطه مقابل تحقق صلح عادلانه است و وجود تروریست‌های تکفیری مورد حمایت مثلث آمریکا، اسرائیل و عربستان، صلح و امنیت منطقه‌ای و جهانی را در معرض آسیب جدی قرار داده است. در این شرایط تنها عزم راسخ جهانی می‌تواند به مثابه راهبردی ویژه در مبارزه با تروریسم عمل کرده و صلح عادلانه جهانی را ایجاد کند. به عبارت دیگر عدالت حکم می‌کند که تمام جهانیان علیه چند کشور حامی تروریسم متحد شده و با انزوای آنها به صورت همه‌جانبه در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی و نظامی با تروریسم مبارزه کنند.

نگاهی به آموزه‌های ادیان الهی نشان می‌دهد همه انبیای عظام و در سر سلسله آنها، پیامبر رحمت و مهربانی حضرت محمد(ص) پیروان خود و همه بشر را دعوت به صلح و عدالت کرده است. رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانات خود دنیای اسلام را به طور جدی نسبت به سرنوشت خود به تفکر فراخوانده و از آنان می‌خواهند که با کنار گذاشتن اختلافات، روی نقاط وحدت تمرکز کرده و برای ایجاد صلح و امنیت مبتنی بر عدالت و کرامت انسان تلاش کنند.

واقعیت این است که امروز بشریت به این قبیل معارف و گفتمان‌ها نیاز دارد. نخبگان مسلمان در حوزه و دانشگاه، در شرایطی که دستگاه‌های تبلیغاتی غرب از تمام فرصت‌ها برای متهم کردن اسلام سوءاستفاده می‌کنند، باید در ارائه چهره صلح‌دوست اسلام هیچ فرصتی را از دست ندهند.

مجمع جهانی صلح اسلامی طی سال گذشته اقدام به تهیه گزارشی از وضعیت صلح در جهان کرده است که نشان می‌دهد انسان‌های بی‌گناه زیادی در معرض ناامنی و خطر جنگ و ترور هستند و شمار بسیاری از غیرنظامیان در کشورهای مختلف جهان بخصوص در سوریه، یمن، عراق، فلسطین، میانمار و حتی قلب اروپا قربانی ترور و خشونت شده‌اند.

برگزاری نشست تخصصی صلح و عدالت، با تاکید بر بازخوانی دیدگاه‌های مقام معظم رهبری در مورد صلح و عدالت، اگر بتواند موجب ایجاد یک گفتمان جدید در سطح نخبگی شده و چالش‌های جدی در مقابل استقرار صلح عادلانه را شناسایی و برای حل آنها، ارائه طریق کند، می‌تواند یک اقدام ارزنده برای دستیابی به صلح و عدالت باشد.

محسن پاک‌آئین

عضو کمیته علمی مجمع جهانی صلح اسلامی
و سفیر سابق ایران در آذربایجان