معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت به تخلفات مجلات نامعتبر در دنیا که در کشورهای آمریکا، چین و هند فعالیت میکنند، پرداخت و گفت:متاسفانه این مجلات نامعتبر از افراد برای چاپ هر مقاله ۲۰۰دلار دریافت می کنند.
دکتررضا ملک زاده اظهار داشت: افرادی که مجلات و پایگاههای جعلی را در آمریکا و چین راه می اندازند به دنبال پول هستند .
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: هماکنون نام بیش از دو هزار مجله در پایگاه اطلاع رسانی مجلات نامعتبر وزارت بهداشت بارگذاری شده است و هر روز این لیستها به روزسانی میشود.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با بیان اینکه در سال گذشته بودجههای تحقیقاتی به طور مناسبی تخصیص پیدا کرد و تقریبا ۷۵ درصد بودجه محقق شد، از افزایش ۵ تا ۶ درصدی بودجه پژوهشی وزارت بهداشت در سال آینده خبر داد و افزود:متاسفانه امسال تا کنون فقط۱۱درصد از بودجه پژوهشی وزارت بهداشت تخصیص یافته است. ملکزاده با اشاره به راهاندازی موسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی، اظهار کرد: برای اولین بار در کشور این موسسه میتواند بودجههای مناسبی برای انجام طرحهای تحقیقاتی به محققان اعطا کند.
وی همچنین با اشاره به ایجاد نظام ثبت بیماریها گفت: در همه دنیا، نظام ثبت بیمارانی که بیماریهای مهمی دارند، وجود دارد و بررسیهای درمان و سلامت و همچنین پژوهشهای لازم بر روی این بیماران انجام میگیرد. در این راستا ما نیز توانستیم ادامه ثبت بیماریها را در کشور ایجاد کنیم.
ملکزاده اظهار کرد: برنامهای با عنوان “کهورت” در ۳۰ دانشگاه اجرا شده است که طی این برنامه افراد سالم برای ۳۰ سال مورد مطالعه قرار میگیرند و این برنامه میتواند در آینده به بسیاری از سوالات ما در مورد بسیاری از بیماریها پاسخ دهد.وی با اشاره به راهاندازی برنامه «ایرانوم» در کشور، افزود: در طی این برنامه ژن ایرانیها مورد بررسی قرار میگیرد و اطلاعات بسیار مناسبی از طریق این طرح به دست ما میآید که مشابه این برنامه در گذشته در کشور وجود نداشته و در آیندهای نزدیک این طرح راهاندازی میشود.
دکتر ملک زاده با اشاره به افزایش تعداد مراکز تحقیقاتی و پژوهشکدههای وزارت بهداشت گفت: تعداد مراکز تحقیقاتی از ۴۰۹ به ۷۲۴ مرکز تحقیقاتی و همچنین تعداد پژوهشکدهها از ۱۲ به ۴۴ عدد رسیده است. معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت افزود: ۱۰ اتاق تمیز مهم نیز راهاندازی شده است که از نظر فناوری قوی هستند و ما میتوانیم انواع و اقسام داروها را در آنها تولید کنیم. وی با اشاره به برخی مشکلات و احتمال تقلب در مقالات و دستبردهای علمی اظهار کرد: ۱۴۳ کمیته اخلاق در کشور به وجود آمده است تا این مسائل را زیر نظر داشته باشند . ملک زاده افزود: وجود مجلات الکترونیک و کتابخانه دیجیتال امر بدیهی برای هر دانشگاهی است و وزارت بهداشت تنها وزارتخانهای است که تا کنون توانسته است همه مجلات را مشترک شود.
وی با اشاره به تولید ۱۰۰ قلم داروی مورد نیاز مردم در کشور با انجام طرحهای تحقیقاتی، تاکید کرد: یکی از این داروها قرصی برای بیماری هپاتیتC است که بیش از این یک عدد آن به قیمت هزار و ۲۰ دلار توسط بیماران خریداری میشد و یک دوره درمان هزینه زیادی را بر مردم تحمیل میکرد که این دارو در حال حاضر در داخل کشور تولید میشود و مشمول بیمه نیز میشود.
وی ادامه داد: داروی دیگری که توسط محققان ما در حال حاضر تولید شده است، داروی “هیومرا” است که این داروی پرفروش دنیا برای اقسام بیماریها از جمله بیماریهای روماتیسمی و رودهای کاربرد دارد و در حال حاضر توسط یکی از شرکتهای دانشبنیان کشور تولید شده است. قبلا هر نسخه از این دارو ۲۰ میلیون تومان بود و در حال حاضر مردم یک دوره از این دارو را با ۱۰۰ هزار تومان دریافت میکنند.وی با بیان اینکه پروسه ثبت جهانی اختراعات هم پیچیده و هم گران است و به این دلیل بسیاری از نوآورهای ما نمیتوانند این کار را انجام دهند، گفت: در حال حاضر این کمیته تخصصی مالکیت فکری و ثبت اختراع سازوکاری را برقرار کرده است با موسسهWIPOکه در حقیقت موسسه بینالمللی ثبت اختراعات است تا کمک کند به اینکه بتوانیم اختراعاتمان را ثبت بینالمللی کنیم و از این طریق در امر صادرات کمک کنیم.
ملکزاده در ادامه با اشاره به راهاندازی مرکز تحقیقاتی “نیماد”، از آن به عنوان یک فعالیت تشویقی و حمایتی برای پژوهشگران کشور یاد کرد و گفت: در این مرکز موفق به شناسایی ۵۱۳ نفر از میان ۱۸ هزار نفر از افرادی که اچایندکس بالای ۱۵ دارند، شدیم تا این افراد با تخصیص بودجهای در قالب طرح برای حمایت از دانشجویان مستعد فعالیتهای پژوهشی انجام دهند؛ در راستای این طرح از ۳۰ میلیون تا حداکثر ۵۰میلیون بودجه به ۵۱۳ نفر اختصاص داده شده تا از دانشجویان مستعد برای انجام فعالیتهای پژوهشی حمایت کنند؛ این طرح حدود دو سال است که در حال اجراست .
دکتر ملک زاده :۱۰۰داروی گرانقیمت خارجی توسط پژوهشگران داخلی تولید میشود
صاحبخبر -
∎