صهیونیستها و حامیان غربی اشغالگران قدس به ویژه سران واشنگتن با پایان کار داعش در عراق و سوریه، نقشههای خود برای مدیریت تحولات منطقه از طریق بحران سازی تروریستهای تکفیری را نقش بر آب می بینند .به گزارش ایرنا، در پی نبرد سرنوشتساز ابوکمال در نواحی مرزی سوریه با عراق، رسانهها پایان کار گروه تروریستی- تکفیری داعش را مخابره کردند و در این میان سردارسرلشکر «قاسم سلیمانی» فرمانده سپاه قدس خطاب به رهبر معظم انقلاب مهمترین شاهد و موید خاتمه خلافت افراطی گری و خشونت در دو کشور مسلمان خاورمیانه بود. سردار سلیمانی در بخشی از نامه روز سی ام آذر چنین نگاشته که با اتمام عملیات آزادسازی ابوکمال آخرین قلعه داعش با پایین کشیدن پرچم این گروه آمریکایی – صهیونیستی و برافراشتن پرچم سوریه، پایان سیطره این شجره خبیثه ملعونه را اعلام میکنم. اعلان ماهیت وابسته داعش در این پیام نه توصیفی شعارگونه که گویای واقعیت اهداف و سیاستهای آن است. حمله «دونالد ترامپ» رییس جمهوری کنونی و نامزد جمهوریخواه سال گذشته انتخابات آمریکا به «باراک اوباما» و نیز وزیر امور خارجه دولت نخست وی، یکی از جنجالی و پربازتابترین اتهاماتی بود که متوجه دموکراتها و نامزد مورد حمایت آنان شد. ترامپ، اوباما و رقیب اصلی خود یعنی «هیلاری کلینتون» را متهم به تاسیس و حمایت از داعش کرد، هر چند به سرعت از این اتهام عقب نشست و آن را تنها گفتاری طعنه آمیز خواند. با این حال بسیاری از رسانهها و تحلیلگران با استناد به سخنان کلینتون در سال ۲۰۰۹ در کنگره آمریکا در خصوص پایه ریزی طالبان در افغانستان و نیز کتاب خاطرات وی که در سال ۲۰۱۴ منتشر شد، وی را از نقش آفرینان اصلی ایجاد داعش در خاورمیانه می دانند.نکته مهم اینکه حمایتهای واشنگتن از داعش در سالهای پس از ایجاد و اوجگیری آن استمرار داشته است؛ حمایتهایی که گاه بسیار آشکار و بی پرده صورت گرفته است. در میان موارد مکرر این حمایتها می توان به اخبار مستند و مصور رسانهها و منابع عراقی در بحبوحه نبرد آزادسازی تلعفر در اسفندماه پارسال اشاره کرد؛ اخباری که بر اساس آن هواپیماهای آمریکایی و سرنشینان آن ضمن پرتاب بستههای گوناگون برای امدادرسانی به داعش، کوشیدند رهبران این گروه را به مناطق امن انتقال دهند .یک روز پیش از اعلان پایان کار داعش بود که «سیدحسن نصرالله» دبیرکل حزبالله لبنان از تلاش آمریکاییها برای حمایت از داعش در نبرد ابوکمال سخن گفت و از ایجاد پوشش هوایی برای تروریستهای تکفیری از سوی نیروهای آمریکایی در سوریه خبر داد؛ موضوعی که چند روز پیش از آن مورد انتقاد وزارت دفاع روسیه قرار گرفت و روسها برای چندمین بار نیروهای آمریکایی را به بی تفاوتی و حتی همکاری با داعش متهم ساختند.
نگاهی به نوشتهها و مصاحبههای گوناگون چهرههای آمریکایی در رسانههای گوناگون بارها از حمایت این کشور از داعش پرده برداشته است؛ از جمله «مایکل اشپرینگمن» دیپلمات بازنشسته وزارت امور خارجه یا «مایکل فلین» از مسئولان برجسته پیشین در وزارت دفاع آمریکا در سالهای گذشته اطلاعات دقیقی را درباره نقش واشنگتن در پیدایش و حمایت از تروریستهای تکفیری در سوریه و عراق منتشر ساختند.بخش دیگری از این اطلاعات را «ادوارد اسنودن» افشاگر آمریکایی فاش ساخت. وی بر اساس اسناد موجود از عملیاتی موسوم به «لانه زنبور» سخن گفت که به عنوان پروژه مشترک سازمانهای جاسوسی آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی منجر به ایجاد گروه داعش شد.در تحلیل چرایی حمایتهای آمریکا از این گروه تروریستی، بسیاری به منافع و اهداف کلان و درازمدت صهیونیستها در تجزیه کشورهای منطقه و ایجاد بی ثباتی و ناامنی دایمی در خاورمیانه اشاره دارند. از این رو صهیونیستها و مقامات تل آویو در سالهای اخیر به شکلی آشکارتر از حامیان آمریکایی خود به پشتیبانی از تروریستهای تکفیری پرداختند.حمایتهای رژیم صهیونیستی از گروههایی چون داعش و جبهه النصره (فتح الشام کنونی) به شکلی بود که حتی تروریستهای مجروح آشکارا در مراکز درمانی سرزمین اشغالی مداوا می شدند و در نواحی مرزی سوریه همچون ارتفاعات جولان تعامل میان نظامیان صهیونیستی و تروریستها آشکارا برقرار بود.پس از شکست مطلق نظامی داعش، به رغم اندیشه اینکه افراطی گری و خشونت طلبی از عرصه کشورهای منطقه به طور کامل زدوده نشده اما برچیده شدن بساط حکومتهای خودخوانده ناکامی تازه ای را در کارنامه سیاسی صهیونیستها رقم زده است؛ رخدادی که شکست صهیونیستها در تضعیف حزب الله و نیز پروژه تجزیه عراق از طریق جدایی کردستان را تکمیل کرد و در عوض منطقه را یک گام بلند به سوی ثبات و امنیت به پیش برد.
پایان کار داعش و شکل دهی به آینده سیاسی سوریه
نشست روسای جمهوری ایران، سوریه و روسیه در سوچی نشان دهنده هماهنگی و تلاش سه کشور برای حل بحران سوریه از راه سیاسی پس از نابودی داعش در این کشور است. کار داعش با پیروزی ارتش سوریه و همپیمان آن در شهر ابوکمال تمام و جنگ اصلی به میدان دیپلماتیک منتقل شده است تا دستاوردهای امنیتی به دستاوردهای سیاسی تبدیل شوند. اخیرا «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه در سوچی میزبان «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه بود. همچنین «حسن روحانی»، پوتین و «رجب طیب اردوغان» روسای جمهوری ایران، روسیه و ترکیه در نشست شهر سوچی درباره سوریه گفت و گو کردند و با صدور بیانیه ای در پایان نشست سه جانبه تعهد خود به حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی سوریه را مورد تایید مجدد قرار دادند. در ادامه نگاهی به مهم ترین محورهای تحلیلی رسانههای عربی درباره نشست سه جانبه سوچی برای حل بحران سوریه خواهیم داشت.
خوش بینی برای حل بحران سوریه
شبکه خبری «الجزیره» قطر و روزنامه «الجمهوریه» لبنان با پوشش اخبار نشست سوچی، خوش بینی روسای جمهوری ایران، روسیه و ترکیه برای حل بحران سوریه از راه سیاسی را در کانون توجه قرار دادند.شبکه خبری الجزیره در گزارشی با عنوان «خوش بینی در سوچی برای حل بحران سوریه» نوشت: پوتین رئیس جمهوری روسیه گفت مسکو در جلوگیری از تجزیه سوریه موفق شد و اکنون فرصت واقعی برای پایان دادن به جنگ داخلی سوریه فراهم است. اردوغان رئیس جمهوری ترکیه هم گفت تصمیمهای کارامدی برای حل بحران سوریه گرفته خواهد شد. او گفت: برای همه طرفها مهم است که در حل سیاسی بحران طوری همکاری کنند که مورد قبول مردم سوریه باشد. روحانی رئیس جمهوری اسلامی هم اظهار داشت:زمینه برای حل سیاسی بحران سوریه فراهم است. روزنامه الجمهوریة به نقل از دکتر روحانی نوشت: ایران با همکاری روسیه و ترکیه طی کمتر از یک سال از آغاز مذاکرات آستانه موفق شد زمینه را برای حل سیاسی بحران فراهم کند و تلاشهای ملموسی در زمینه مبارزه با تروریسم داشته باشد. روحانی از همکاری تهران، مسکو و آنکارا برای بازگشت صلح و ثبات به سوریه که افقی را برای حل بحران سوریه می گشاید، ابراز خرسندی کرد. او همچنین هشدار داد هنوز جنگ علیه تروریسم در سوریه به پایان نرسیده است و بر ضرورت ادامه همکاری سه کشور برای ریشه کن کردن تروریسم تاکید کرد.
انتقال از مرحله نظامی به سیاسی در سوریه
شبکه الجزیره و روزنامههای «القدس العربی» و «الحیات» چاپ لندن، «الخلیج» امارات و «الدستور» اردن با اشاره به شکست تروریستها در سوریه و تحرکهای سیاسی گسترده، پیش بینی کردند پس از این بیشتر برای حل بحران سوریه از راه سیاسی تمرکز شود. به نوشته خبرگزاری الجزیره، سران ایران، روسیه و ترکیه در پایان نشست سوچی بر روی طرحهایی برای حل سیاسی بحران سوریه به توافق رسیدند. این طرحها شامل برگزاری کنفراسی با حضور همه طیفهای مردم سوریه، تقویت آتش بس و افزایش کمک به زیان دیدگان جنگ است. در کنفرانس مطبوعاتی پایان نشست سه جانبه رئیس جمهوری روسیه گفت با همتایان ایرانی و ترکی خود بر روی گامهای نخست اجرای گفت و گفتهای سوری- سوری فراگیر برپایه قطعنامه شماره ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل به توافق رسیده اند. برپایه اظهارات پوتین روسای جمهوری سه کشور بر روی افزایش تلاشها برای نابودسازی گروههای تروریستی نیز به توافق رسیده اند و در این نشست بر روی موضوع آبادسازی سوریه، افزایش کمکها و مین روبی نیز تمرکز شد. به نوشته الجزیره، ایران، روسیه و ترکیه در عرصه نظامی و سیاسی نقش فعالی در سوریه دارند و حدود یک سال پیش در چارچوب روند آستانه برای حل بحران سوریه به توافقهایی دست یافته اند که در نتیجه این توافق در ۵ منطقه سوریه تنشها کاهش یافته و به دنبال آن در میدانهای نبرد آرامش نسبی برقرار شده است. این کشورها ضامن آتش بس بر پایه توافق آتش بس روند آستانه هستند و به دلیل حضور در میدانهای نبرد و تاثیر گذاری در طرفهای اصلی جنگ می توانند نقش مهمی در سوریه بازی کنند. ناظران معتقدند هرچند که طرفهای مختلف درباره برخی مسائل اختلاف دارند، اما بازهم نشست سوچی می تواند به راه حلی سیاسی برای آینده سوریه منتهی شود.
پوتین پیش از برگزاری نشست از «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه استقبال کرد که این موضوع میتواند پیامهای بسیاری در بر داشته باشد. نشست سوچی در مقایسه با نشستهای گذشته تفاوتهایی دارد. این نشست در شرایطی برگزار شد که داعش همه پایگاههای اصلی خود را در سوریه و عراق از دست داده است. این موضوع سبب شده است سخن درباره راه حل سیاسی بحران و تدوین برنامه بلندمدت و واقعی مطرح شود. در این زمینه «الکسی مالاشینکو» تحلیلگر روسی گفت روسیه با برگزاری نشست سوچی خواستار ائتلاف سازی برای نشست ژنو و توافق درباره برگزاری گفت و گوهای سوری – سوری است. تحرکهای سیاسی بزرگ طی روزهای گذشته نشان می دهد در نتیجه پیروزی در میدانهای نبرد و شکست تروریستها راه حل سیاسی در حال آشکار شدن است. پیش از برگزاری نشست سوچی و استقبال پوتین از اسد، رئیس جمهوری روسیه با «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا، «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهوری مصر، «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم اسرائیل و «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان درباره تحولات سوریه گفت و گو کرد. این تماسهای گسترده با کشورهای تاثیرگذار در بحران سوریه نشان میدهد روسیه پس از پایان نبردهای اصلی با داعش برای به نتیجه رسیدن راه حل سیاسی در زودترین زمان ممکن تلاش می کند. این موضوعی است که پوتین در دیدار با اسد هم به آن اشاره کرد.
به نوشته روزنامه القدسالعربی، هر چند که چندلایه و پیچیده بودن بحران سوریه سبب شده است عده ای بر این باور باشند که هنوز سخن گفتن درباره نزدیک بودن حل بحران زود است اما بسیاری از تحولاتی که در ماههای اخیر رخ داد امکان رسیدن قدرتهای بزرگ به راه حلی برای پایان دادن به جنگ و بحران را فراهم می کند. برجسته ترین این تحولات نابودسازی داعش در سوریه و بازپس گیری شهرهای بزرگی مانند الرقه، دیرالزور از این گروه است. با پیشرویهای ارتش سوریه، برتری نظامی در همه میدانها، نابودی داعش، تضعیف ارتش آزاد و دیگر گروههای مخالف و در محاصره قرار گرفتن گروههای تروریستی النصره و هیات تحریر الشام در ادلب میتوان گفت زمینه سازی برای حل سیاسی بحران بیش از گذشته به واقعیت نزدیک است. این موضوع در دیدار اخیر پوتین و اردوغان هم خود را نشان داده است به طوری که اردوغان گفت ترکیه با روسیه درباره تمرکز با هدف ایجاد راه حل سیاسی برای بحران سوریه توافق دارد و پوتین هم وجود هماهنگی با اردوغان برای افزایش حمایت از حل سیاسی بحران سوریه را مورد تاکید قرار داد و گفت شرایط لازم برای برقراری گفت و گو میان طیفهای مختلف سوریه با نظارت سازمان ملل فراهم شده است.
روزنامه الخلیج نوشت: به نظر می رسد روسیه بیشتر برگ برندههای بازی را در اختیار خود گرفته است. اکنون این کشور برای از بین بردن موانع موجود در برابر راه حل سیاسی تلاش می کند. آشکار است پس از نابودی داعش دیگر مانعی موجود نیست و تنها چندین میخ در این مسیر وجود دارد که بلدوزر روسیه برای برداشتن آن اقدام می کند. روزنامه الحیات در گزارشی به قلم «رائد جبر» با عنوان سفر اسد به روسیه و آغاز دوره جدید نوشت: پوتین ابتکار عمل صلح در سوریه را مطرح می کند. اسد بار دیگر به روسیه سفر کرد و سوریه شاهد نقطه عطف سرنوشت سازی است. مقدمه سازیهای سفر با سفر دو سال گذشته او تفاوتی نداشت. او به طور ناگهانی در یک هواپیمای نظامی روسیه به این کشور سفر کرد. زمان سفر اسد به روسیه بیانگر رویکرد روسیه برای در هم پیچیدن صفحه عملیات نظامی و آغاز روند سیاسی در سوریه است.به نوشته این روزنامه، زمان این سفر که در آستانه برگزاری نشست سرنوشت ساز سران کشورهای ضامن آتش بس در سوریه صورت گرفت بیانگر این است که مسکو برای ترسیم نشانههای مرحله آینده که عنوان اساسی آن پایان دادن به عملیات نظامی در سوریه و انتقال به روند سیاسی است، شتاب میکند. روزنامه الدستور در گزارشی به قلم «جمالالعلوی» نوشت: در فاصله زمانی میان نشست سوچی۱ و سوچی ۲ و تفاهم آمریکا و روسیه، ماشین هماهنگی سیاسی برای ترسیم خطوط راه حل و رویکردهای سیاسی به راه می افتد. این در شرایطی است که تحولات منطقه و کناره گیری برخی مقامهای هیات مخالفان ریاض و بازنشست شدن فرماندهان ارتش آزاد همه نشانه سیاسی آشکاری است که سوریه به سوی نجات ملی سیر می کند. این روزنامه در ادامه افزود: امیدواریم که همه این رخدادها در کنار نشست آینده ژنو در ماه جاری میلادی به سود دولت ملی سوریه تمام شود و این کشور بتواند از بحران رهایی یابد و جایگاه خود را در منطقه بازیابد .
ادامه دارد
نابودی داعش، شکست صهیونیسم بین الملل
صاحبخبر -
∎