بعضی از آقایان هنگام اصلاح صورت دچار مشکلاتی میشوند، بهخصوص وقتی که بیماری پوستی هم وجود داشته باشد. علی 22 ساله است و بعد از هر بار اصلاح، دچار التهاب و سوزش میشود. التهاب بسیار شدید است و قسمت زیادی از صورت را دربرمیگیرد. دوست علی دچار بیماری روزاسه است و علی نیز فکر میکند دچار چنین مشکلی شده است. گرچه تشخیص هر نوع بیماریای برعهده پزشک است، ولی در «میزگرد زیبایی» این هفته قصد داریم به عوامل تحریککننده پوست صورت بعد از اصلاح بپردازیم.
پرنیان پناهی
چگونه پوست خود را برای اصلاح آماده کنیم؟
اصلاح صورت به مهارتهایی نیاز دارد که گاهی جوانان به دلایلی مثل تازه کار بودن یا وجود آکنه و... نمیتوانند به خوبی این کار را انجام دهند و دچار التهاب و ناراحتی در پوست صورت میشوند. برای یک اصلاح خوب حتما باید قبل از آن پوست صورت مرطوب و نمناک شود.
مرطوبکننده میتواند آب معمولی یا خمیر ریش باشد. حتی میتوان از پارچهای گرم و نمناک استفاده کرد. بهتر است جهت تیغ هنگام اصلاح صورت در جهت رویش مو یعنی به سمت پایین و در گردن به سمت بالا باشد. بهترین محل برای اصلاح حمام است چون رطوبت کافی در این مکان وجود دارد. صورت را نباید از ته تراشید زیرا تیغ ممکن است سطح محافظ پوست را خراش دهد و باعث نفوذ میکروب به پوست و التهاب و قرمزی آن شود. این روش اصلاح سنتی است و افرادی که پوست خیلی حساسی دارند، بهتر است ریشتراش تهیه کنند. ریشتراش نیز باید دارای لبههای نرم باشد که فشار مضاعفی روی پوست وارد نکند. اگر دستگاههای ریشتراش دارای ویبراتور باشد به جریان خونرسانی بافت صورت کمک خواهد کرد.
دستگاه یکتیغه برای افراد دارای پوست حساس بهتر است. همچنین تیغ باید نو و تازه باشد زیرا تیغهای کهنه باعث میشوند فرد برای اصلاح صورت فشار بیشتری به پوست وارد و خراش ایجاد کند.
بعد از اصلاح صورت حتما باید از کرم نرمکننده و ترکیباتی که التهاب پوست را کاهش میدهند، استفاده کرد.
ترکیبات آلوئهورا نیز نقش مرطوبکنندگی خوبی دارند و بهعنوان ضدالتهاب عمل میکنند.
برخی لوسیونها هم بهعنوان تسکیندهنده پوست عمل میکنند و ترکیبات غیراستروئیدی دارند. گاهی هم خراش روی پوست باعث بروز آکنه میشود. در این مواقع میتوان از پودرهایی استفاده کرد که قابض هستند و به التیام پوست کمک میکنند.
بعضی افراد نیز به فلز حساسیت دارند و به محض تماس با جسم فلزی دچار قرمزی و خارش روی پوست میشوند. این افراد باید دفعات اصلاح را کمتر کنند و از اصلاح با فشار روی پوست بپرهیزند.
یکی از عوارض مهم اصلاح، «فولیکولیت» است که بر اثر آن تار مو داخل پوست برمیگردد و نمای نازیبایی ایجاد میکند. این عارضه در افرادی دیده میشود که موی صورت را درجهت خلاف میتراشند. در چنین مواقعی باید مو را از زیر پوست آزاد کرد تا التهاب پوست کمتر شود.
دکتر محمدعلی نیلفروشزاده / عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی تهران
کدام بیماریهای پوستی، اصلاح را دشوار می کند؟
التهاب و خارش پوست در موارد متعددی رخ میدهد. عارضهای به نام «فولیکولیت» که ناشی از گیر افتادن مو در لایه پوست است باعث التهاب و درد میشود. در این عارضه فولیکول مو بهصورت کیسه چرکی، قرمز و دردناکی درمیآید. البته فولیکولیت ممکن است در هر جایی از بدن که سایش وجود دارد، دیده شود. فولیکولیت هنگام اصلاح موها باعث خارش و سوزش میشود. التهاب فولیکولیت، بهخصوص اگر عفونت دیگری روی آن سوار شده باشد، بسیار دردناک است و مدت زیادی بیمار را درگیر میکند. فولیکولیت در افرادی که موهایشان موجدار است و نوک موها به سمت پوست برمیگردد، زیاد دیده میشود. برای درمان فولیکولیت، اصلاح باید چند روزی قطع و درمانهای ضدالتهابی آغاز شود. در صورتی که فولیکولیت شدید باشد میتوان از لیزر نیز استفاده کرد تا موها از بین برود.
مشکل دیگر کچلی ریش است که ناشی از عفونت قارچی و قابلانتقال است. ناحیه بهصورت خارشدار، پوستهدهنده و معمولا به رنگ سفید است. موها در این ناحیه شکنندهاند و معمولا با کشش اندکی از پوست جدا میشوند. وقتی این مشکل درمان نشود، ممکن است قسمتهای مختلف پوست را درگیر کند. بیماری کاملا آزاردهنده و ناخوشایند است و درمان آن نیز تجویز داروهای خوراکی به مدت 6-5 هفته است. در این مواقع نیز پوست در اثر اصلاح صورت حساس است.
در افراد نوجوان و جوان با پوست چرب که معمولا آکنه هم وجود دارد، اصلاح کمی دشوارتر است و بعد از اصلاح نیز احتمال آسیب به آکنهها و ملتهب شدن آنها وجود دارد. این افراد باید از محلولهای ضدجوش که دارای ترکیبات کلیندامایسین و سالیسیلیک اسید است، استفاده کنند تا باعث تشدید آکنه آنها نشود.
گاهی نیز افراد دچار بیماریهای مختلف پوستی در صورت هستند که اصلاح را دشوار میکند. اگر بیماری پوستی مطرح باشد، فرد حتما باید به پزشک مراجعه کند تا اقدامات درمانی آغاز شود، ولی در مواقع حساسیت پوستی فرد باید عامل حساسیتزا را پیدا کند. این آقا به روزاسه اشاره کردند و نگرانند ولی در بیماری روزاسه معمولا نیمه بالایی صورت مانند بینی و گونهها، پیشانی و پلکها درگیر هستند و التهاب صورت بیمار نمیتواند ناشی از اصلاح صورت باشد.
دکتر رامین طاهری/ عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی سمنان
آنچه باید درباره روزاسه بدانید
بیماری روزاسه در هر دو جنس دیده میشود، ولی در مردان معمولا شدیدتر است چون دیرتر از خانمها مراجعه میکنند و معمولا شدت بیشتری هم دارد. این بیماری افراد بین 30 تا 60 سال را درگیر میکند و در افرادی که پوست روشنتری دارند بیشتر دیده میشود. کسانی که سابقه سرخ شدن یا گرگرفتگی صورت را دارند، ابتدا با فواصل بیشتری دچار روزاسه میشوند، ولی بهتدریج فواصل کمتر میشود.
پوست این افراد بهگونهای است که انگار مدت طولانی زیر نور آفتاب قرار گرفته و دچار سوختگی شدهاند.
عواملی مانند قرار گرفتن در معرض نورآفتاب، فشارهای عاطفی و مصرف الکل و نوشیدنیهای داغ مانند چای و قهوه باعث تشدید بیماری میشود. درمانهای موضعی و خوراکی متعددی برای این بیماران وجود دارد. درمانها به دو شکل انجام میشود؛ درمان کوتاهمدت که بتوان عوارض را کنترل کرد و درمان نگهدارنده طولانیمدت که جلوی بازگشت بیماری را بگیرد.
«میزگرد زیبایی» درباره التهاب و خارش پوست بعد از اصلاح صورت با حضور دکتر رامین طاهری متخصصان پوست دکتر محمدعلی نیلفروشزاده متخصص پوست
اصلاح و التهاب
صاحبخبر -