شناسهٔ خبر: 22947747 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

مهر گزارش می دهد؛

زمین لرزه در کمین مدارس غیرمقاوم کرمان/ مسئولان: اعتبار نداریم

کرمان - ۱۸ گسل اصلی استان کرمان را در برگرفته و ۹۸درصد مراکز جمعیتی را تحت تاثیر قرار داده، در چنین شرایطی، تعداد قابل توجهی مدرسه تخریبی در استان وجود دارد.

صاحب‌خبر -

خبرگزاری مهر – گروه استان ها: زمین لرزه جزیی تفکیک ناپذیر از استان کرمان است، متاسفانه در فاصله بین زمین لرزه های مهیب در کرمان مسئولان با توجیه جذب سرمایه و توسعه اقتصادی زمین لرزه را فراموش می کنند و ترجیح می دهند صحبتی هم از زلزله خیز بودن استان کرمان نکنند، این در حالی است که مقاوم سازی سازه ها نیز در این مدت فراموش می شود و کسی به فکر استحکام بخشی سازه ها در استان کرمان به خصوص در اماکن عمومی نیست.

از جمله این اماکن مدارس هستند، مدارس از دو جنبه از اهمیت بسیار بالایی در زمان بروز زمین لرزه برخوردار هستند اول اینکه در صورت ریزش ساختمان ها در زمان باز بودن مدارس بیشترین میزان خسارت جانی در مدارس روی می دهد و از سوی دیگر در صورت مقاوم بودن مدارس این مکان ها بعد از زمین لرزه می توانند مکان های مناسبی برای اسکان موقت باشند.

اما به دلیل عدم وجود مدیریت بحران و آموزش صحیح دانش آموزان برای مواجه با زمین لرزه و برپایی نمایشی و سطحی مانورهای زمین لرزه عملا در زمان های بحرانی حضور دانش آموزان در مدارس مقاوم نیز  امنیت روحی خانواده ها را با خطر مواجه می کند و به همین دلیل بود که هفته گذشته مدارس شهر کرمان به دلیل احتمال بروز زمین لرزه تعطیل شد.

بعد از بازگشایی مدارس در هفته جاری بسیاری از مدارس غیر مقاوم تعطیل و در مدارس مقاوم تر در شیفت های عصر ادغام شده اند

بعد از بازگشایی مدارس در هفته جاری بسیاری از مدارس غیرمقاوم تعطیل و در مدارس مقاوم تر در شیفت های عصر ادغام شده اند.

همین مساله مشکلاتی را برای والدین و دانش آموزان ایجاد کرده است. محمد مولایی از جمله والدین دانش آموزان یکی از این مدارس است که به خبرنگار مهر می گوید: سوال من این است که اگر این مدرسه غیر مقاوم بود چرا از ابتدای سال تحصیلی درب های مدرسه به روی دانش آموزان باز شده است؟ احتمال این داده نمی شد در صورت بروز زمین لرزه مدرسه به کانون بحران برای بچه ها تبدیل می شود؟

وی افزود: ما وقتی فرزندانمان را به مدرسه می فرستیم در واقع امنیت، سلامت و روح و روان فرزندانمان را امانت می دهیم.

یکی دیگر از والدین که زهرا نام دارد و خود را فرهنگی معرفی می کند می گوید: من ساعت یک و همسرم ساعت دو نیم از محل کار به خانه برمی گردیم و فرزندمان نیز سوم دبستان است و عملا نمی تواند به تنهایی در خانه بماند، من سوال می کنیم حالا که یکباره مدارس فرزندان ما شیفت عصر شده است ما در زمان صبح باید چگونه فرزندانمان را نگهداری کنیم.

وی بیان کرد: سوال دیگر من این است چگونه یک دانش آموز ساعت ۱۲ و نیم می تواند به مدرسه برود و تا شب هم در مدرسه بماند.

استان کرمان با وجود وسعت بسیار زیادش و وجود ۱۸ گسل که ۹۸ درصد از استان را در برگرفته اند خسارتهای زیادی را از زمین لرزه دیده است و یک سوم تلفات فوتی زمین لرزه های ۱۰۰ سال اخیر کشور را به خود اختصاص داده اما ساختمان هایش هیچ تناسبی با وضعیت موجود ندارد.

۸۰۰ مدرسه تخریبی در کرمان وجود دارد

گفته می شود ۸۰۰ مدرسه در کرمان تخریبی وجود دارد، رئیس سازمان نوسازی و توسعه و تجهیز مدارس کشور نیز که چندی قبل به کرمان سفر کرده بود در بازدید از شهرستان زلزله زده راور گفته بود ۱۶ درصد از مدارس استان کرمان تخریبی هستند.

تخریبی بودن یعنی اینکه مدرسه با یک زمین لرزه متوسط نیز فرو خواهد ریخت اما نکته جالب اینکه این مسئول با اشاره به شناسایی مدارس تخریبی در کرمان گفته اعتباری برای مقاوم سازی این ساختمان ها وجود ندارد.

این در حالی است در کنار مدارس غیرمقاوم مدارسی بسیار فرسوده در شرق استان کرمان وجود دارد که از خشت و گل و یا سنگ و چوب ساخته شده اند که حتی با طوفان و تند باد هم فرو می ریزند.

در کنار مدارس غیرمقاوم مدارسی بسیار فرسوده در شرق استان کرمان وجود دارد که از خشت و گل و یا سنگ و چوب ساخته شده اند که حتی با طوفان و تند باد هم فرو می ریزند

نکته جالب اینکه وقتی این مسئول مرتبط با نوسازی و ساخت و ساز مدارس صحبت می کند نیز از وضعیت نامناسب مدارس تخریبی کرمان و بایدها و نباید های ساخت و سازهای مدارس می گوید اما باز هم توپ را به زمین دولت و مجلس برای تامین اعتبار می اندازد و باز هم همه چیز به شانس و اقبال واگذار می شود و همه امیدوار می مانند که یا زمین لرزه نیاید و یا اگر آمد در زمانی باشد دانش آموزان در خانه هایشان باشند.

جدای از این مدارس در کرمان هنوز هم مدارس سنگی، کپری و یا زیر سایه درخت در جنوب و شرق استان کرمان دیده می شود.

هر چند تصور می شد تمرکز این مدارس در جنوب کرمان و مناطق محروم است اما فرماندار ریگان نیز از کمبودهای و وجود مدارس این چنینی در شرق استان خبر می دهد.

باید به این نکته نیر اشاره شود که اداره کل آموزش و پرورش تنها بهره بردار مدار است و کار ساخت و ساز را به عهده ندارد.

در مقابل آمار اداره نوسازی مدارس اما مدیرکل آموزش و پرورش کرمان که در مصاحبه چند روز قبلش با خبرگزاری مهر دل خوشی از ساخت و سازها و اعتبارات در این زمینه نداشت آمار دیگری را در ستاد بحران استان کرمان ارائه داده است و گفته که از چهار هزار و ۸۰۰ مدرسه دولتی در استان کرمان ۳۰ درصد مدارس تخریبی هستند. باید به این نکته اشاره کرد که این آمار تنها مختص مدارس دولتی است.

محمد محسن بیگی در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرده است که مدارس تخریبی در کرمان دغدغه ای برای مسئولان آموزش و پرورش هستند و انتظار می رود اداره نوسازی مدارس فکری برای مقاوم سازی این مدارس بکنند.

مدارس تخریبی در کرمان دغدغه ای برای مسئولان آموزش و پرورش است و انتظار می رود اداره نوسازی مدارس فکری برای مقاوم سازی این مدارس بکنند

وی بیان کرد: ما دعا می کنیم در زمان فعالیت این مدارس اتفاقی برای دانش آموزان نیفتد و تنها راهکار عاقلانه برای امنیت دانش آموزان استحکام بخشی مدارس است.

وی تعطیلی مدارس در هفته گذشته را بیشتر به دلیل بار روانی زمین لرزه ها برای خانواده ها دانست و بیان کرد: در شهرستان راور که مرکز زمین لرزه اخیر بود ۲۸ مدرسه غیرمقاوم وجود دارد و در بخش کوهساران که مرکز اصلی زمین لرزه بود از پنج مدرسه دو مدرسه به دلیل زمین لرزه آسیب دیده اند که باید تخریب و مقاوم سازی شود.

وی از مسئولان خواست برای بازسازی مدارس اقدام جدی انجام و اعتبار لازم را اختصاص دهند.

وی در خصوص دو شیفته شدن مدارس در کرمان نیز گفت: برای جلوگیری از بروز هر گونه حادثه در زمان بروز زمین لرزه مجبور شدیم مدارس غیر مقاوم را تعطیل کنیم و در همین راستا اقدام به دوشیفته کردن برخی از مدارس کردیم.

سلامت دانش آموزان برای ما از هر امر دیگری مهم تر است

محسن بیگی گفت: سلامت دانش آموزان و معلم ها از هر امر دیگری برای ما مهمتر است و مدارسی که تهدید جدی بودند را تخلیه کردیم.

مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمان بیان کرد: شیفت بندی در وضعیت کنونی تنها راهکار ما بود چون با کمبود جدی در زمینه فضا فیزیکی مواجه هستیم باید از امکانات موجود نهایت استفاده را ببریم.

محسن بیگی گفت: در این شیفت بندی ها مسائل جنسیتی در نظر گرفته شده است و مدارس دخترانه با مدارس شیفت صبح دختران هم شیفت شده اند و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.

وی همچنین از تخلیه ۵ مدرسه در شهر کرمان و ۵ مدرسه در فاریاب و سه مدرسه در زرند خبر داد.

استفاده مجدد از مدارس کپری برای افزایش امنیت

وی ادامه داد: در فاریاب نیز به دلیل غیر مقاوم بودن برخی مدارس مجبور به استفاده مجدد از کپر در محوطه مدارس شده ایم.

مدیر کل آموزش و پرورش استان کرمان با اشاره به منع استفاده از کانکس در مرکز استان تاکید کرد: از خانواده ها و والدین می خواهیم در اجرای این طرح که برای حفظ سلامت دانش آموزان است نهایت همکاری را داشته باشند.

در حال حاضر تدبیر، اقبال ، حافظ و شهدای هسته ای از جمله مدارسی هستند که در شهر کرمان به دلیل ناایمن بودن تعطیل شدند.

 بدون شک با توجه به محرومیت شهرستان های شرقی و جنوبی کرمان تعداد مدارس تخریبی و غیر مقاومی که نیاز به تخلیه دارند بیشتر از ۵ مدرسه است و باز هم به دلیل کمبود اعتبار و برنامه ریزی نا مناسب در بخش عمرانی باید همه چیز را به شانس و اقبال واگذار کنیم و امیدوار باشیم در زمان فعالیت مدارس در استان کرمان زمین لرزه روی ندهد.