شناسهٔ خبر: 22936886 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شرق | لینک خبر

ادامه درگيري‌ها بين معترضان فلسطيني و نيروهاي اسرائيلي

بازنگري در پيمان اسلو

صاحب‌خبر -

تشکیلات خودگردان فلسطين در واکنش به تصمیم رئیس‌جمهوري آمریکا برای انتقال سفارت این کشور به بيت‌المقدس (اورشليم) در روزهای آتی پیمان اسلو را مورد بازنگری قرار خواهد داد. به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری فلسطین‌الیوم، پیمان اسلو نخستین موافقت‌نامه رودرروی اسرائیل و سازمان آزادی‌بخش فلسطین (ساف) بود که در سال ۱۹۹۳ با میانجیگری آمریکا امضا شد و تلاش داشت چارچوبي مشخص برای حل‌وفصل کامل اختلافات اسرائیل-فلسطین به دست دهد. قرار بود این پیمان فقط برای یک دوره پنج‌ساله اعتبار داشته باشد و سپس جای خود را به توافقي دائمی بدهد. پیمان اسلو به تشکیل حکومت خودگردان فلسطین به عنوان یک نهاد اداری موقت انجامید و مقرر کرد مسائلی مانند وضعیت قدس، آوارگان فلسطینی، شهرک‌های اسرائیلی، مسائل امنیتی و تعیین مرزها در توافق دائمی حل‌وفصل شود.
عبدالله عبدالله، رئیس کمیته سیاسی شورای قانون‌گذاری فلسطین و عضو جنبش فتح در گفت‌وگو با سایت خبری «عربی 21» گفت: حذف شهر قدس از مذاکرات راه‌حل نهایی از سوی آمریکا و به‌رسمیت‌شناختن آن به عنوان پایتخت اسرائیل، به رهبران فلسطینی این حق را می‌دهد که در توافق‌نامه‌ها و قراردادهای امضاشده با دولت‌های آمریکا از جمله توافق‌نامه اسلو با هدف ترسیم نقشه راه جدید برای روند سازش و در نهایت ایجاد کشور فلسطین، بازنگری کنند. حازم قاسم، سخنگوی جنبش حماس نيز در گفت‌وگو با همين شبكه خبري گفت: حماس بار دیگر از تشکیلات خودگردان فلسطین خواست کل روند سیاسی‌اش را که «در خدمت مسئله فلسطین نبوده و دلیل پایین‌آمدن جایگاه آن در میان مسائل منطقه است»، بار دیگر ارزیابی کند به همین دلیل حماس از رویکردهای تشکیلات خودگردان برای بازنگری در توافق‌نامه اسلو و توقف کار بر اساس هماهنگی‌های امنیتی جهت بازگرداندن انتفاضه قدس به جایگاه موردنظرش تقدیر می‌کند. اين در حالي است كه اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس نیز در سخنرانی‌اش در پنجشنبه گذشته از تشکیلات خودگردان فلسطین خواسته بود به توافق‌نامه اسلو پایان داده و روند مذاکراتی که باعث شد قدس به نفع اسرائیل تمام شود را متوقف کند.
در چند روز گذشته اظهارات مسئولان تشکیلات خودگردان فلسطین در واکنش به تصمیم ترامپ شدت یافته است؛ از جمله مهم‌ترین واکنش‌ها این بود که تشکیلات خودگردان فلسطین از پذیرش مایک پنس، معاون رئیس‌جمهوري آمریکا سر باز زد. علاوه بر محمود عباس، در مصر، پاپ توادروس دوم، رهبر کلیسای قبطی‌ها هم هرگونه ملاقاتی را با معاون رئیس‌جمهوري آمریکا رد کرده است. مایک پنس به‌زودی عازم خاورمیانه خواهد شد؛ او ارشدترین مقام آمریکایی است که پس از به‌رسمیت‌شناختن بیت‌المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل از سوی آمریکا، به خاورمیانه سفر خواهد کرد و قرار بود در این دیدار با رهبران فلسطینی هم دیدار کند.
تعويق رأي‌گيري در اسرائيل
از سوي ديگر، ‌وزرای خارجه کشور‌های عرب در نشست اتحادیه عرب از ایالات متحده خواسته‌اند در تصمیم خود درخصوص به‌رسمیت‌شناختن بیت‌المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل تجدیدنظر کند. این اتحادیه می‌گوید چنین اقدامی به تشدید خشونت در سراسر منطقه منجر خواهد شد. در بیانیه پایانی نشست وزرای خارجه اتحادیه عرب که با حضور تمامی اعضا در قاهره پایتخت مصر برگزار شد، آمده است: تصمیم رئيس‌جمهوری آمریکا به طرز خطرناکی قوانین بین‌المللی را نقض کرده است. این نشست به درخواست نماینده فلسطینی و با هدف رایزنی برای دستیابی به پاسخ مشترک اعضا تشکیل شد.
در همين حال، نخست‌وزیر اسرائيل موقتا رأی‌گیری درباره پیش‌نویس قانون «قدس یکپارچه‌« را با توجه به موج خشم جهانی از تصمیم ترامپ درباره قدس به تعویق انداخت. به گزارش شبكه دو اسرائيل، بنيامين نتانیاهو تصمیم گرفته پیش‌نویس این قانون را این هفته به رأی نگذارد. تصویب این طرح ۸۰ رأی عضو کنست را می‌طلبد. اين شبكه افزود این قطع‌نامه حداقل تا پایان سفر مایک پنس به اراضی اشغالی به تعویق خواهد افتاد.
ادامه درگيري‌ها
با گذشت چهار روز از اعلام اين تصميم ايالات متحده، منابع رسانه‌ای از وقوع درگیری‌های شدید میان شهروندان فلسطینی و نظامیان صهیونیست در کرانه باختری خبر می‌دهند. این درگیری در منطقه «حوسان» واقع در شهر بیت‌لحم در کرانه باختری به وقوع پیوسته است. طبق اعلام شاهدان عینی به دنبال این درگیری شماری از فلسطینیان زخمی شده‌اند.
در لبنان نيز حمله نیروهای امنیتی لبنان به شرکت‌کنندگان در تظاهرات ضد آمریکایی در مقابل سفارت واشنگتن در بیروت موجب به خشونت کشیده‌شدن این تظاهرات شد. طبق گزارش‌ها، نیروهای امنیتی با استفاده از گازهای اشک‌آور به تظاهرات‌کنندگان یورش برده و آنها را پراکنده کردند.

برچسب‌ها: