شناسهٔ خبر: 22936388 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه سیاست‌روز | لینک خبر

لایحه «بودجه ۹۷» به پارلمان تقدیم شد

حذف یارانه ۲۰ میلیون نفر همزمان با گرانی قیمت‌ها

صاحب‌خبر -

نشست دیروز مجلس شورای اسلامی با حضور رئیس‌جمهور و تقدیم لایحه بودجه ۹۷ به پارلمان برگزار شد.
این درحالی است که بسیاری از نمایندگان از همین ابتدای امر منابع بودجه را غیرقابل اتکا دانستند و تاکید کردند که در این بودجه مشکلات مردم در نظر گرفته نشده است. در عین حال طرح افزایش قیمت‌ها، حذف گروه زیادی از یارانه‌بگیران، کاهش بودجه برخی از طرح‌های نظامی از موضوعاتی بود که مورد توجه نمایندگان قرار گرفت.
از سوی دیگر خانه ملت در صحن علنی خود شاهد محکومیت واحد پارلمانی‌ها نسبت به اقدام اخیر ترامپ بود.

کشورهای عربی حساب خود را از آمریکا جدا کنند
نشست علنی مجلس شورای اسلامی به ریاست علی لاریجانی برگزار شد.
در ابتدا رئیس مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور خود اظهار داشت:‌ در روزهای اخیر در میان حوادث متعددی که در سطح منطقه و بین‌الملل رخ داد، هیچ یک به اندازه اقدام ناشیانه رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر دستور جابه‌جایی سفارت این کشور در فلسطین اشغالی قلوب مسلمانان را آزرده نکرد.
نمایندگان مجلس پس از سخنرانی رئیس مجلس شعار مرگ بر آمریکا سر دادند.

بودجه ۹۷ به معنای آغاز برنامه‌های دولت دوازدهم است
در ادامه، حسن روحانی رئیس‌جمهور با حضور در مجلس لایحه بودجه ۹۷ را تقدیم به مجلس کرد.
وی هنگام ارائه لایحه بودجه سال ۹۷ کل کشور با تبریک ایام میلاد پیامبر(ص) و ماه ربیع‌الاول با اشاره به لایحه بودجه سال ۹۷، اظهار داشت: خدا را شاکرم که اولین بودجه دولت دوازدهم و پنجمین بودجه از ابتدای دولت یازدهم تاکنون درموقع قانونی خود تقدیم مجلس شورای اسلامی می‌شود.
رئیس‌جمهور با بیان اینکه لایحه بودجه امسال با سال‌های گذشته کاملا متفاوت است،‌ تصریح کرد: در لایحه بودجه امسال به خوبی روشن شده که بودجه تنها یک لیست درآمدی و هزینه‌ای نیست، بلکه برشی از برنامه چهار ساله دولت است.
وی ادامه داد: به محضر ملت ایران و شما نمایندگان عرض می‌کنم که تمامی وعده‌های چارچوب‌های اصلی دولت در انتخابات در بودجه امسال تبلور دارد. روحانی تاکید کرد: بودجه ۹۷، به معنای آغاز برنامه‌های دولت دوازدهم است.
رئیس‌جمهور ادامه داد: تمام وعده‌های اصلی که دولت به مردم در انتخابات داده است و هر آنچه مورد مطالبه مردم در ایام انتخابات بود مثل اشتغال، رشد اقتصادی، رفع فقر و کاهش نابرابری‌ها و تحرک در طرح‌های اصلی و مهم و حضور بخش خصوصی در اقتصاد کشور، در این لایحه به خوبی مشاهده می‌‌شود.
روحانی با بیان اینکه لایحه‌ای که تقدیم مجلس می‌شود، در تبصره ۱۴، ۱۸، ۱۹ به خوبی خواهید دید که یک تحول بزرگ در بودجه امسال است، اظهار داشت: دولت روند جدیدی را آغاز کرده و این روند را در سال‌های بعد ادامه خواهد داد. پایه اصلی بودجه امسال شفافیت است و پرداخت اعتبار به دستگاه‌ها بر مبنای عملکرد سه ماهه آنها است.
رئیس‌جمهور با بیان اینکه دولت باید بتواند با بخش خصوصی رقابت کند، اظهار داشت: ما باید بر مبنای عملکرد بودجه‌ریزی کنیم، بر مبنای هدف و نتیجه نه بر مبنای هزینه پارسال. حدود ۳۴ درصد بودجه‌ای که الان تقدیم مجلس می‌شود بودجه عملیاتی است و این روند باید ادامه پیدا کند تا همه بودجه‌های ما عملیاتی بشوند.
رئیس‌جمهور ادامه داد: در بخش استانی ۱۰۰ درصد بودجه عملیاتی خواهد بود طبق این بودجه، از طرف دیگر تمرکززدایی در دستور کار قرار گرفته است. وی با بیان اینکه ردیف‌ها در بودجه امسال کاهش پیدا کرده است، تصریح کرد: حتما به شما فشار می‌آورند، ما باید بتوانیم بر این ردیف‌ها نظارت کنیم و ببینیم که این پول کجا می‌رود و چگونه مصرف می‌شود. اگر روند سال‌های گذشته ادامه پیدا کند دولت نمی‌تواند کشور را با این روند اداره کند و ما در یک بن‌بست قرار می‌گیریم.
روحانی با بیان اینکه یک مساله مهم در لایحه بودجه امسال اشتغال است خطاب به نمایندگان اظهار داشت: ما در گذشته تجربه بسیار بدی در ارتباط با اشتغال داشته‌ایم. برنامه ما برای اشتغال این است که تسهیلات بانکی را در امور خاص و ویژه کاهش بدهیم. در برخی از موارد وظیفه‌ای که کارفرما برای پرداخت بیمه دارد را ما متقبل شویم و به عهده بگیریم تا شاهد یک حرکت ارزشمند در بخش اشتغال باشیم. وی ادامه داد: اگر لایحه پیشنهادی دولت در مجلس به همین صورتی که ما پیشنهاد داده‌ایم به تصویب برسد به ملت اعلام می‌کنم که ما سال ‌آینده شاهد یک حرکت بسیار پرشتاب در اشتغال خواهیم بود.
روحانی با طرح این سوال ما چگونه مسکن را سامان دهیم، مسکن مردم را بازسازی و بافت فرسوده را از بین ببریم و امنیت جانی برای مردم در مسکن تامین کنیم اظهار داشت: همه اینها در طرحی به نام بازسازی در بافت فرسوده در حاشیه شهرها ما می‌توانیم انجام دهیم. وی افزود: خطای بزرگی که ما در دولت‌های گذشته مرتکب شدیم این بود که رفتند بیابان‌ها را تبدیل به مسکن کنند. مسکن که وسط شهر در بافت فرسوده جا دارد.
روحانی با بیان اینکه مشکل مسکن مهر این نیست که سفت است یا شل است، ، اظهار داشت: استقراض از بانک مرکزی خطای بزرگی بود که از جیب فقرا درست شد چون پایه پولی بالا رفت و ۴۰ درصد پول از آنچه از اول تاریخ تا آن زمان بوجود آمده بود ایجاد شد و شد تورم ۴۰، ۵۰ درصدی.
رئیس‌جمهور با بیان اینکه همه درخصوص مسکن مهر راه اشتباه انتخاب کرده‌اند،‌ اظهار داشت: ریشه مسکن مهر غلط و اشتباه بود.
وی بیان داشت: در بحث اشتغال یکی از قدم‌های مهمی که ما برای آن برخواهیم داشت سالانه ساخت ۲۰۰ هزار واحد مسکونی با تسهیلات جدید خواهیم ساخت. دولت سازنده ساختمان نیست بلکه نظارت می‌کند، مردم و شرکت‌ها می‌سازند.
روحانی در ادامه تصریح کرد: دست رزمندگان اسلام و مقاومت را می‌بوسیم، استکبار جهانی و صهیونیسم را مایوس کردند، عراق، ‌سوریه و لبنان را امن کردند و انشاالله در آینده یمن امن خواهد شد. نمی‌خواهم بگویم که همه مشکلات امنیتی حل شده است اما پایه‌های اصلی تروریست در منطقه فرو ریخته است.
رئیس‌جمهور اضافه کرد: امروز روزی است که ما باید در این منطقه از لحاظ اقتصادی، فرهنگی و سیاسی فعال شویم، پس نیاز به یک تحرک برای صادرات داریم. یک بخش بزرگ اشتغال از صادرات غیرنفتی درست خواهد شد. ما امروز منطقه امن‌تر و بهتری داریم،‌اگر یک کشوری در منطقه و همسایگی ما هست که متاسفانه زیاد حرف می‌زند و حرف‌هایش بی‌منطق است ما با آن کشور هم مشکل نداریم. عربستان سعودی به عنوان یک کشور همسایه ما از فردا بمباران یمن را قطع کند، از حالت رکوع که سر تعظیم در مقابل رژیم صهیونیستی خارج شود و مسقتیم بایستد و به ملت خود و منطقه اتکا کند از فردا هیچ مشکلی با عربستان نخواهیم داشت.
رئیس‌جمهور تصریح کرد: در سال آینده باید حداقل زندگی مردم و استاندارد حداقلی را تعیین کنیم. این چیزی است که ما در سال ۹۷ اعلام خواهیم کرد و در یکی دو استان به صورت پایلوت اجرا خواهیم کرد. وی تصریح کرد: وضع صندوق‌های بازنشستگی ما، وضع درستی نیست. تمام مشکلاتی که از کشور داریم نه از آسمان هفتم آمده است و بسیاری از آنها هم از بیرون مرزها نیامده است. خودمان در بسیاری از موارد تصمیماتمان ایراد داشته و ناقص بوده که باید حل کنیم.

اعتراض نمایندگان به انتقادات رئیس‌جمهور از مسکن مهر
در همین حال سخنان انتقادی روحانی در روز تقدیم بودجه نسبت به مسکن مهر، فریادهای اعتراض و مخالفت نمایندگان را به همراه داشت.
اظهارات رئیس‌جمهور با فریادهای اعتراض نمایندگان مواجه شد، به طوری که برخی از نمایندگان معترض با فریاد «دو دو» مخالفت خود را با نظر روحانی نسبت به مسکن مهر اعلام کردند و برخی دیگر نیز با صدای بلند از وی می‌خواستند که مسکن مهر را تکمیل کند، نه اینکه با آن مخالفت ورزد.

منابع بودجه ۹۷ قابل اتکا نیست
پس از آن، نماینده مردم اسفراین گفت: نقدینگی کشور از کانال خود منحرف شده و اخطار تورم ۲۰۰ درصدی را می‌دهد، از این رو منابع بودجه قابل اتکا نیست.
هادی قوامی در اخطار اصل ۴۳ قانون اساسی با تأکید بر اینکه لایحه بودجه باید متناسب با شرایط کشور ارائه شود، گفت: صادرات و واردات شاخص‌های مهم وضعیت اقتصادی کشور هستند. وی با ذکر اینکه در ۹ ماهه سال ۹۶ واردات ۲۰ درصد رشد و صادرات منفی شده است، خاطرنشان کرد: با این وضعیت چگونه می‌توانیم در بودجه متکی به درآمدهای شایسته برای کشور باشیم؟
قوامی با اشاره به افزایش نقدینگی کشور گفت: اگر نقدینگی افزایش و تورم کاهش یافته است این نقدینگی باید در تولید کانالیزه شود پس نقدینگی از جریان تولید کشور منحرف شده است و در جاهایی نشسته است که اخطار تورم ۲۰۰ درصدی را می‌دهد در نتیجه منابع بودجه کشور قابل اتکا نیست. وی با یادآوری اینکه رهبر معظم انقلاب امسال واردات کالاهایی که امکان تولید در داخل وجود دارد، حرام اعلام داشت و گفت: چرا از چین و کره واردات صورت می‌گیرد؟
نماینده مردم اسفراین گفت: شرکت‌های داخلی باید تولید داشته باشند تا بتوانند مالیات بدهند. وی ادامه داد: شرکت‌های وابسته به دولت، همه سراب درآمدی دارند و وقتی که دولت خود واردات کالا انجام می‌دهد موجب خروج ارز می‌شود در حالیکه اگر کالاهای مورد نیاز را از کارخانه‌های داخل بخرند درآمدهای مالیاتی افزایش می‌یابد و تولید در کشور رونق می‌گیرد.
لاریجانی در پاسخ به این تذکر خاطرنشان کرد: لایحه بودجه کشور اکنون در دست شما نمایندگان است و هرجور که فکر می‌کنید لازم است با ممنوع کردن واردات و دیگر پیشنهادها اصلاحات مورد نظر را مدوّن و به کمیسیون‌های مربوطه ارائه دهید.

توضیح پزشکیان درباره عدم استفاده از ادبیات فاخر
مسعود پزشکیان در ادامه، با استناد به ماده ۷۹ آیین‌نامه داخل مجلس در جلسه علنی گفت: در نشست قبلی مجلس که من حضور نداشتم آقای کوهکن نماینده مردم لنجان بحث‌هایی را مطرح کردند و گفتند که من از کرسی اداره جلسه به ایشان گفتم از صحن بیرون برود؛ ایشان همچنین در تذکر خود عنوان داشته بودند که رئیس جلسه علنی باید از ادبیات فاخر استفاده کند. وی خاطرنشان کرد: آقای کوهکن خود می‌گوید که «من داد زدم» و گفتم که نمی‌توانی تذکر ۷۹ بدهی» اما اگر بنده بخواهم تذکر بدهم غیرفاخر است؟
پزشکیان گفت: اگر ایشان جلوی تریبون بیاید و داد بزند و بگوید نمی‌توانی صحبت کنی فاخر است؟

کشور را نمی‌توان با اوراق چاپی خزانه اداره کرد
از سوی دیگر نادر قاضی‌پور نماینده مردم ارومیه در تذکری شفاهی گفت: آیا در این لایحه، مشکلات بازنشستگان و متعادل‌سازی حقوق پرسنل لشکری و کشوری پیش‌بینی شده است؟
وی افزود: آیا در این لایحه احیای دریاچه‌ها و تالاب‌ها آمده است؟ وی افزود: آیا با دادن اوراق چاپی خزانه به جای پول به پیمانکاران می‌توان کشور را اداره کرد؟
نماینده مردم ارومیه ادامه داد: در کل قوانین مادر آمده است که برای زلزله‌زدگان باید در قوانین بودجه موارد لازم تصویب شود تا نیاز نباشد که مجلس در هر مورد قانون تصویب کند.
وی افزود: نمایندگان استان کرمانشاه شب و روز در منطقه می‌دویدند تا پول جمع کنند در حالی که نباید اینگونه باشد و نمایندگان در مواقع حادثه با گرفتاری‌های اینچنین مواجه شوند.
قاضی‌پور متذکر شد: ما از امروز ۱۰ روز فرصت داریم تا لایحه بودجه را نقد کنیم و مانند برنامه ششم مجلس دقیقاً بررسی‌های لازم را انجام دهد.
لاریجانی در پاسخ به تذکر قاضی پور اظهار داشت: لایحه بودجه سال ۹۷ در اختیار نمایندگان است و وقت دارید پیشنهادات خود را در این زمینه ارائه دهند و کمیسیون‌های تخصصی نیز با دقت بررسی کنند. وی گفت: توصیه من این است که لایحه را با دقت بخوانید و بر اساس نگرانی‌هایی که وجود دارد پیشنهادات مدونی را به کمیسیون تخصصی ارائه کنید و کمیسیون‌های تخصصی نیز وقت کافی را به این موضوع اختصاص دهند.

بازنگری هدفمندی یارانه‌ها در بودجه سال ۹۷
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفت: به دنبال این هستیم تا به‌طور ویژه طرح هدفمندی یارانه‌ها را در بودجه سال ۹۷ مورد بازنگری قرار دهیم.
محمد حسینی با اشاره به پیشنهادات نمایندگان در جریان بررسی لایحه بودجه سال ۹۷ گفت: اجرای هدفمندی یارانه‌ها تا به امروز موجب ایجاد مشکل در کشور شده است و ما قصد داریم طی پیشنهاداتمان هدفمندی یارانه‌ها را به سمت استانی شدن سوق دهیم. وی تصریح کرد: در حال حاضر یکی از نگرانی‌های مردم این است که می‌گویند اگر یارانه دریافت نکنیم این منابع قرار است کجا هزینه شود؟ این منابع به طرح‌های عمرانی تزریق می‌شود؟ لذا ما باید این موارد را دقیق ببینیم و عملکرد آن را از دولت مطالبه کنیم.

کل بودجه ۹۷ مبتنی بر عملکرد نیست
همچنین هادی قوامی عضو کمیسیون برنامه، بودجه گفت: کل بودجه ۹۷ مبتنی بر عملکرد نیست و شاید ۲۰ درصد بودجه مبتنی برعملکرد است که این موضوع هم باید در مجلس مورد بررسی قرار گیرد.
نماینده مردم اسفراین با اشاره به نقاط مثبت و منفی لایحه بودجه سال ۹۷ گفت: ۸۰ درصد بودجه، بودجه شرکت‌ها و موسسات دولتی انتفاعی وابسته به دولت است. وی افزود: در این جلسه اعلام شد که تورم ۹ درصد در بودجه دیده شده است. اما با این حال باید گفت تزریق این همه نقدینگی با تورم اعلامی مقداری در تضاد است.
قوامی با بیان اینکه اگر نقدینگی افزایش پیدا کند و تورم کاهش داشته باشد این نقدینگی باید به سمت تولید سوق داده شده باشد، بیان داشت: شرایط رکود اقتصادی حاکی از آن است که افزایش ۲۰ درصدی نقدینگی اثر مثبتی روی تورم نداشته است چراکه این خود می‌تواند خطر یک تورم ۲۰۰ درصدی را در کشور ایجاد کند.
این نماینده مجلس ادامه داد: باید گفت: هنوز زیرساخت‌های لازم برای اجرای بودجه ریزی بر مبنای عملکرد درکشور فراهم نیست واین مسئله ۴ الی ۵ سال به طول می‌انجامد. وی با اشاره به قیمت دلار در بودجه سال ۹۷ افزود: معتقدم آوردن رقم ارز در بودجه یک خطاست.

بودجه دفاعی سال ۹۷ تفاوت چندانی با سال ۹۶ ندارد
از سوی دیگر عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بودجه دفاعی سال ۹۷ تفاوت چندانی با سال ۹۶ ندارد، گفت: با توجه به تهدیدات و تحولات منطقه، قطعا نمایندگان مجلس در زمان بررسی بودجه در کمیسیون تلفیق، تغییراتی را به نفع بودجه نیرو‌های مسلح خواهند داشت.
حجت‌الاسلام مجتبی ذوالنور با اشاره به بودجه دفاعی نظامی در لایحه بودجه سال ۹۷ گفت: تاکنون لایحه را به خوبی مطالعه نکرده‌ایم، اما پیگیری پیشنهاداتی در بوجه بودیم که در دولت بررسی می‌شد، باید بگوییم بودجه دفاعی سال ۹۷ تفاوت چندانی با سال ۹۶ ندارد.