شناسهٔ خبر: 22934121 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جهان نیوز | لینک خبر

ترمینولوژی انقلاب دستخوش تغییر جریان‌های انحرافی؛

بیانیه احمدی‌نژاد علیه‌ ترامپ، بویی‌ از انقلاب ندارد

صاحب‌خبر -
به گزارش جهان نيوز؛ بررسی بیانیه ها، سخنرانی ها و دیالوگ های سیاسیون کشور می تواند یکی از راه های باشد که میزان انطباق نهادها و سران کشور با اهداف انقلاب را نشان دهد. در این گزارش با بررسی بیانیه وزارت امور خارجه و بیانیه محمود احمدی نژاد در پی اقدام اخیر رژیم آمریکا علیه قبله اول مسلمین، به زاویه داشتن ترمینولوژی حاکم در ادبیات آنها با انقلاب اسلامی می پردازیم.
 
«رفیق» یا «برادر»، «امپریالیسم» یا «استکبار»، «توده» یا «امت» همین چند کلمه کافی بود تا در ابتدای انقلاب اسلامی سربازان انقلاب روح الله از کسانی که مرام مارکسیستی داشتند جدا شود. از آنجا که هر گفتمان واژه های خودش را تولید می کند، شناخت دوست از دشمن و نحله های مختلف فکری از این طریق به راحتی قبل تمییز دادن است.
 
ترمینولوژی یا اصطلاح‌شناسی می تواند به مطالعه نظام‌مند نامگذاری مفاهیم کمک شایانی کند. از آنجا که ایده ها و گفتمان ها در دنیا خود را با واژگان ابداعی به جهان معرفی می کنند می توان از طریق واژگان به کار برده شده به گفتمان حاکم بر ذهن افراد پی برد.
 
کلمات بار معنایی وسیعی با خود حمل می کنند و جهان بینی های متضاد و متعارض را به تصویر می کشند. به همین دلیل است که اگر شخصی از «استکبار» سخن بگوید خود را به گفتمان اسلام سیاسی متصل کرده و در مقابل اگر از «امپریالیسم» سخن بگوید به ادبیات چپ استناد کرده است و همه اینها در مقابل افرادی قرار می گیرند که از لزوم «جهانی شدن» صحبت می کنند و خود را با نظریات مرتبط با لیبرالیسم تعریف می کنند.

در پی سخنرانی دونالدترامپ در خصوص انتقال سفارت این کشور از تل آویو به قدس شریف و به رسمیت شناختن این شهر به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی اعلام مواضع از جانب نهادها، مسئولین و شخصیت ها مختلف صورت گرفت.
 
وزارت امورخارجه یکی از این نهادها بود که در بیانیه این اقدام را محکوم کرد. اما الفاظ به کار برده شده به گونه ای است که اگر این بیانیه بدون ذکر محل صدور منتشر میشد خواننده نمی توانست به انقلابی بودن و ایدئولوژی و گفتمان آن کشور در نظام بین الملل پی ببرد و حتی اگر به عنوان بیانیه محکومیت این اقدام توسط یکی از مرتجعین منطقه معرفی می شد باورپذیر بود!
 
در بخشی از این بیانیه ضمن محکوم کردن اقدام ترامپ، پیامدهای ان را «خشونت» و «تندوروی» معرفی می کند و میگوید: «رسواسازی نیّات شوم دولت آمریکا و بی اعتبار کردن بیشتر این کشور نزد آن دسته از طرف هایی که هنوز به بیطرفی این کشور در روند سراب گونه مذاکرات صلح باور دارند، باعث تحریک مسلمانان و شعله ور شدن انتفاضه جدید و تشدید تندروی و رفتارهای خشم آلود و خشونت آمیز بیشتر خواهد شد» مشخص نیست آوردن چنین کلماتی برای توضیح عصبانیت مسلمانان از توهین به اعتقادات بیش از یک میلیارد مسلمان و زمینه سازی برای به خون کشیدن سرزمین مقدس چه توجیهی دارد. 
 
محمود احمدی نژاد نیز در بیانیه ای دیرهنگام نسبت به تصمیم جدید رژیم آمریکا واکنش نشان داد. واکنشی که سرشار از واژه هایی خارج از گفتمان انقلاب اسلامی است. او در این بیانیه از واژه های «رویه غلط»، «مخالف مصالح ملت»، «معارض مناسبات بین المللی»، «بی احترامی به روابط دیپلماتیک بین المللی» استفاده می کند و کلماتی چون «قبله اول، انتفاضه، رژیم نامشروع، مقاومت، غده سرطانی، امت مسلمان و...» به چشم نمی خورد. در این بیانیه همچون مواضع قبلی از اصطلاحات خودساخته به جای ادبیات انقلاب و امام و رهبری استفاده شده است(وی که بیداری اسلامی را با واژه نامانوس بیداری انسانی جایگزین کرده بود). این بیانیه به وضوح چرخش رئیس جمهور اسبق کشورمان از مواضع انقلابی که توانسته بود شعارهای انقلاب را سردست بگیرد حکایت دارد. 
 
استفاده از واژه هایی که نسبتی با مفاهیم انقلاب اسلامی و مکتب امام ندارد پیش از این نیز سابقه داشته است. به عنوان مثال جایگزین شدن تعبیر «قشرآسیب پذیر»به جای «مستضعفین» ویا «قدرت جهانی» به جای «مستکبرین» در دوره کرگزاران سازندگی قابل تامل است. 
 
همانگونه که در بیانیه وزارت خارجه مشخص بود رئیس جمهور کنونی و دولت وی نیز از به کار بردن مفاهیم گفتمان بر آمده از اسلام دوری می کنند. نام بردن از «کدخدا» به جای «استکبارجهانی» و یا استفاده متعدد از کلمه «جامعه جهانی» که برآمده از مکتب انگلیسی است و اصرار بر معرفی چند کشور اروپایی وآمریکا به عنوان مصداق همه کشورهای جهان از مواردی است که به کرار در دولت اخیر قابل مشاهده است. 
 
همانگونه که پیداست به نظر می رسد ادبیات انقلابی های خسته و ازنفس افتاده که درگیر منافع گروهی خود شده اند هر روز به ادبیات لیبرال های داخلی کشورمان نزدیک تر می شود و گفتمان انقلابی و واژه های قرآنی در این بین به فراموشی سپرده می شود.
 
در ادامه متن کامل بیانیه های وزارت امور خارجه و رئیس جمهور اسبق در اختیار مخاطبین قرار داده شده است.
 
بیانیه رسمی وزارت امورخارجه:
 
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اقدام دولت آمریکا در انتقال سفارتخانه خود از تل اویو به بیت المقدس اشغالی و اعلام بیت المقدس بعنوان پایتخت رژیم اشغالگر قدس را به شدت محکوم می کند و آن را نقض آشکار قطعنامه های بین المللی می داند.
 
شهر قدس که مسجد الاقصی نخستین قبله مسلمانان را در خود جای داده است، بخش لاینفک فلسطین است و یکی از مهمترین اماکن سه گانه مقدس اسلامی به شمار آمده و از جایگاه و اهمیت ویژه ای نزد مسلمانان برخوردار است. بر کسی پوشیده نیست که این رژیم برای تسلط کامل بر این شهر اقدامات متعددی از جمله اخراج ساکنان اصلی، غصب املاک و زمین های آنان، جایگزین سازی یهودیان با هدف تغییر ترکیب جمعیتی این شهر، ویران کردن آثار و اماکن مقدس اسلامی و همچنین تعرض و هتک حرمت مسجد الاقصی از طریق فراهم کردنِ امکانِ ورود یهودیان تندرو به این مکان اسلامی، ایجاد محدودیت برای مسلمانان جهت زیارت و شرکت در نماز جمعه و پایمال کردن حقوق شهروندی ساکنان فلسطینی را در دستور کار خود قرار داده است.
 
جمهوری اسلامی ایران همواره تاکید کرده است که مهمترین علّت بر هم خوردن ثبات و امنیت خاورمیانه تداوم اشغالگری و حمایت های جانبدارانه و بی دریغ دولت آمریکا از رژیم صهیونیستی و محروم ماندن ملت مظلوم فلسطین از حقوق اولیه خود در تشکیل دولت مستقل فلسطینی به پایتختی قدس شریف است که به رغم تلاش مذبوحانه آمریکا و متحدانش برای تحمیل راه حلی سازشکارانه، نه تنها حداقل آرزوهای ملت فلسطین در قالب قطعنامه های شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل تامین نگردید، بلکه تداوم شهرک سازی و غصب اراضی بیشتر و هتک حرمت اماکن دینی در قدس شریف در سایه حمایت های آمریکا از این رژیم و بی تفاوتی مجامع و سازمانهای بین المللی، مردم فلسطین را از تحقق خواسته های برحق و مشروع شان بیش از پیش دور ساخت.
 
تصمیم تحریک آمیز و نابخردانه آمریکا مبنی بر به رسمیت شناختن شهر قدس بعنوان پایتخت یکپارچه رژیم صهیونیستی نه تنها به صلح و ثبات این منطقه کمک نخواهد کرد بلکه ضمن رسواسازی نیّات شوم دولت آمریکا و بی اعتبار کردن بیشتر این کشور نزد آن دسته از طرف هایی که هنوز به بیطرفی این کشور در روند سراب گونه مذاکرات صلح باور دارند، باعث تحریک مسلمانان و شعله ور شدن انتفاضه جدید و تشدید تندروی و رفتارهای خشم آلود و خشونت آمیز بیشتر خواهد شد که مسئولیت آن متوجه دولت این کشور و رژیم صهیونیستی است.
 
با عنایت به اینکه شهر قدس از نظر قطعنامه های سازمان ملل اراضی اشغال شده محسوب می گردد، اقدام آمریکا در به رسمیت شناختن این شهر بعنوان پایتخت رژیم اشغالگر قدس نقض آشکار قطعنامه های بین المللی محسوب می گردد؛ لذا جمهوری اسلامی ایران این اقدام آمریکا را به شدت محکوم می نماید و از همه مجامع بین المللی، کشورهای صاحب نفوذ و بویژه کشورهای اسلامی می خواهد برای حفظ ثبات و استقرار منطقه، مانع اجرا شدن این اقدام آمریکا شوند که تنها به سود رژیم صهیونیستی است.
 
جمهوری اسلامی ایران ضمن اعلام همبستگی کامل خود با مردم فلسطین، بار دیگر مسئولیت مهم جامعه بین المللی به ویژه سازمان ملل متحد در پایان دادن به اشغال فلسطین و قدس شریف و کمک به مردم این سرزمین جهت دستیابی به حقوق مسلم اساسی شان را مورد تاکید قرار می دهد.
 
بیانیه محموداحمدی نژاد
 
بسم الله الرحمن الرحیم
اللهم عجل لولیک الفرج والعافیه والنصر و اجعلنا من خیر انصاره و اعوانه و المستهشدین بین یدیه
 
زخمی قدیمی هر از گاهی ، با اقدامی نابخردانه، سر باز کرده ، تازه شده و موجبات آزار بشریت را فراهم می آورد. این بار این آقای ترامپ است که با بی اعتنایی آشکار به مناسبات انسانی ، بی احترامی به روابط دیپلماتیک بین المللی ، انکار حقوق مسلم فرهنگی و دینی بخش بزرگی از مردم جهان و نفی میراث ارزشمند بشری در شکل دهی ساز و کارهای حقوقی مشترک جهانی ، در یک اقدام غیرقابل قبول و غیرقابل تصور (انتقال سفارت آمریکا به قدس شریف)، نه در جایگاه رئیس جمهور کشوری بزرگ و مهم، بلکه در هیات نماینده گوش به فرمان یک جریان سیاسی نژاد پرست یعنی صهیونیسم اشغالگر، تلاش کرده است تا با زور و قلدری ، مطامع و زیاده طلبی های عده ای جنگ طلب و تجاوز گر را تحقق بخشد.
 
شاید آقای ترامپ به دلیل تحلیل های نادرست عوامل جریان مذکور و فقدان تجربه سیاسی ، نداند که دوره اعمال زور در مناسبات جهانی به پایان رسیده و هر امر تحمیلی و زورمدارانه ، مخالف مصالح ملت ها و معارض با مناسبات شناخته شده بین المللی (که علی القاعده باید بر مبنای عدل و انصاف استوار باشد) ، نمی تواند مورد شناسایی جامعه بین المللی قرار گیرد، زیرا چنین بنیادهای سستی را دوام و بقایی نخواهد بود. بدیهی است اینگونه اقدامات مبتنی بر زور و خشونت ، فاقد وجاهت حقوقی بوده و جهان امروز و فردا هرگز آن را به رسمیت نمی شناسد.
 
از این رو ، ایشان حق ندارد حیثیت کشور ، دولت و مردم آمریکا را فدای زیاده طلبی عده ای خاص نماید و با پیچیده تر کردن اوضاع ، خصومت و خشونت بیشتر را به منطقه تحمیل کند.
 
روش عمل آقای ترامپ ، ناظر به فهم و خواسته جامعه امروز آمریکا نیست و بسیار متاسفم از اینکه ناچارم بگویم اتخاذ این روش ، تداعی کننده زمان جنگ و دوران پیش از دموکراسی در آمریکاست.
 
شاید ایده پردازان و طراحان صحنه ، این اقدام ترامپ را یک گام به جلو تلقی و دنبال کرده باشند، لکن نه تنها چنین نیست ، بلکه ارزیابی شرایط منطقه و آثار و تبعات منفی شدید این اقدام ، نشان می دهد که آنان به زودی درخواهند یافت که با این کار ، گامهای زیادی به سوی اضمحلال نظام سلطه و صهیونیسم بین الملل ، برخواهند داشت و زود باشد که از چنین توطئه ای پشیمان شده و مفتضحانه عقب نشینی نمایند.
 
به هر حال به عنوان عضوی از جامعه بشری و دوستدار همه ملت ها و آحاد انسانها به ایشان از بابت اعمال زور و فشار و نتایج سوء گسترده آن هشدار می دهم و از آقای ترامپ مصرانه می خواهم که از اعمال چنین سیاستی در هر زمینه ای، به کلی دست برداشته و از ادامه آن به طور جدی اجتناب نماید. انتظار از جامعه بین المللی نیز آن است که با تمام قدرت منبعث از اراده ملی و بین المللی از اعمال چنین رویه های ناصواب و زیانباری ممانعت به عمل آورند.  
 
خادم ملت ایران
 
محمود احمدی نژاد
۹۶/۹/۱۸

منبع:رجانیوز