فرهیختگان تولید و توسعه علمی مقدمه و سنگ بنای توسعه در دیگر عرصههای کشور است؛ شاید از همین منظر است که این مهم همواره مدنظر تمام مسئولان کشور بهخصوص مقام معظم رهبری قرار گرفته است تا جایی که ایشان در سند علم و فناوری بر جهاد مستمر علمی با هدف کسب مرجعیت علمی و فناوری در جهان تاکید ویژه داشتند. به اذعان بسیاری از کارشناسان، این تولیدات در ابتدا جایگاه علمی کشور را نشان داده و سپس بیان میکند ایران دارای پتانسیلهای غنی علمی بسیاری است. بر همین اساس دانشگاههای کشور همواره تلاش کردهاند حرف اول تولید و توسعه علمی را بزنند.
مسیری که دانشگاه آزاد اسلامی هم از همان بدو تاسیس برای رسیدن به آن تلاش کرده تا جایی که در دهه چهارم فعالیت خود تاثیر زیادی بر توسعه آموزش عالی و رشد علمی کشور داشته است. دانشگاه آزاد اسلامی در این رهگذر ایستگاههای متعددی را نیز تاسیس کرده است تا رسیدن به چشمانداز ایران 1404 را هموارتر کند، هرچند نگاه سیاسی که طی سالهای اخیر نسبت به این دانشگاه وجود داشت مانع از آن میشد که رشد علمی دانشگاه آزاد اسلامی دیده شود اما این روزها کمتر پایگاه علمی در جهان را میتوان دید که نام این دانشگاه در آن به چشم نخورد. این دانشگاه این روزها توانسته رتبه 128 جهان در پایگاه ESI را ازآن خود کند.
شهریور امسال بود که خبر رسید رتبه این دانشگاه در پایگاه ESI به 129 ارتقا پیدا کرده است و حالا در کمتر از سهماه یک پله دیگر صعود داشته است. دیروز فرهاد رهبر، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی از ارتقای رتبه این دانشگاه به جایگاه 128 جهانی در آخرین بهروزرسانی پایگاه استنادی طلایهداران علم تامسون رویترز (Essential Science Indicators (ESI خبر داد. آنطور که او گفته است تعداد مقالات دانشگاه آزاد اسلامی در پایگاه Clarivate Analytics (Web of Science) از مرز 60 هزار مقاله گذشته و این دانشگاه در حال حاضر دارای 60 هزار و 511 مقاله ثبتشده در این پایگاه است.
آنطور که رئیس دانشگاه آزاد اسلامی گفته است جایگاه این دانشگاه در پایگاه استنادی طلایهداران علم تامسون رویترز Essential Science Indicators (ESI) در آخرین بهروزرسانی در 18 آبان 96، به جایگاه 128 جهانی رسیده است. براساس این گزارش، آمار آخرین مقالات دانشگاه آزاد اسلامی 41 هزار و 48 مقاله است. رهبر میگوید: «علاوهبر رشد کمی مقالات دانشگاه آزاد اسلامی در پایگاه Clarivate Analytics (Web of Science) نهتنها شاهد رشد ثبت مقالههای علمی در این پایگاه استنادی هستیم بلکه در کنار آن متوسط ارجاعات به مقالههای ثبتشده نیز افزایش پیدا کرده است.» پس از انتشار این خبر به سراغ میترا طباطبایی، مدیرکل گسترش علم و علمسنجی دانشگاه آزاد اسلامی رفتیم تا جزئیات این خبر را از او جویا شویم.
آنطور که طباطبایی به «فرهیختگان» گفت، اطلاعات دانشگاه آزاد اسلامی ابتد به صورت پراکنده با آدرسهای متفاوت ثبت شده بود. در اوایل سال 2014 رتبه این دانشگاه در پایگاه ESI حدود 758 بود؛ اما از آن سال مشکلات آدرسدهیها شناسایی و طی بخشنامههایی به واحدها ابلاغ شد. او ادامه داد: «ما با پایگاه علمی ESI مکاتبه کرده و نسبت به اصلاح اطلاعات آدسدهی اقدام کردیم. این اقدام باعث شد در فوریه 2016 یعنی اسفند سال 94 رتبه این دانشگاه بعد از اصلاح اطلاعات به 187 برسد. از آن موقع تا به حال این گزارش مرتبا هر دوماه یکبار توسط پایگاه ESI بهروز و اعلام میشود.» به گفته مدیرکل گسترش علم و علمسنجی دانشگاه آزاد اسلامی، رتبه این دانشگاه بهتدریج از 187 در فوریه 2016 تا آبان 96 به 128 رسیده است. او افزود: «این رتبه مخصوص به رتبههای علمی پژوهشی است. یعنی تمام مستندات علمی که بیشتر آن مقالات علمی در ژورنالها و سمینارهای معتبر است.»طباطبایی ادامه داد: «شهریور امسال رتبه دانشگاه آزاد اسلامی در پایگاه ESI، 129 بود و الان یک پله صعود داشتیم. اما بهترین تغییر در رتبه علمی این دانشگاه در اردیبهشت 96 اتفاق افتاد؛ چراکه رتبه دانشگاه آزاد اسلامی در اسفند سال 95، 155 بود اما اردیبهشت 96 به 133 رسیدیم یعنی در عرض دوماه 22 پله صعود داشتیم.»جدول رو به رو نشاندهنده رتبه دانشگاه در سال 2017 در مقایسه با سال 2014 است.