رییسجمهور با بیان اینکه چارچوب وعدههای انتخاباتیاش در لایحه بودجه سال ۹۷ تبلور یافته است، اظهار کرد: پایه بودجه سال آینده بر شفافیت است و پرداخت به دستگاهها برمبنای عملکرد سه ماهه آنها است.
به گزارش «انتخاب»، حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی که برای تقدیم لایحه بودجه سال ۹۷ به صحن علنی مجلس شورای اسلامی رفته بود، در سخنانی گفت: خدارا شاکرم که امسال اولین بودجه سال دوازدهم و پنجمین بودجه از ابتدای دولت یازدهم در موعد قانونی تقدیم مجلس شورای اسلامی میشود و امیدواریم طبق آیین نامه مجلس در روند بررسی ۴۹ روزه در کمیسیونها، اواخر دی ماه شاهد بررسی در صحن علنی باشیم و تا آغاز دهه فجر، لایحه در اختیار دولت به صورت قانون قرار بگیرد.
لایحه بودجه امسال کاملا متفاوت از سالهای گذشته است
وی ادامه داد: لایحه بودجه امسال کاملا متفاوت از سالهای گذشته است. در واقع در این لایحه بودجه به خوبی روشن شده که بودجه یک لیست درآمدی و هزینهای تنها نیست. بلکه بودجه سالانه برشی از برنامه چهارساله دولت است.
رییس جمهور ادامه داد: تمام وعدههای اصلی دولت دوازدهم در انتخابات ۹۶ چارچوبهای اصلی اش در این لایحه تبلور یافته و بودجه سال ۹۷ به معنای آغاز برنامههای دولت دوازدهم است.
پایه بودجه سال آینده بر شفافیت است
روحانی با بیان اینکه تمام وعدههای اصلی که دولت به مردم داده و هر آنچه که مورد مطالبه مردم در ایام انتخابات بوداز جمله اشتغال و رشد اقتصادی رفع فقر و کاهش نابرابریها و حضور بخش خصوصی در اقتصاد کشور، در این لایحه به خوبی مشاهده می کنید، تصریح کرد: شما در تبصره ۱۴ ، ۱۸ و ۱۹ به خوبی خواهید دید که یک تحول بزرگ در بودجه امسال خواهد بود. دولت یک روندی را شروع کرده و در سالهای آتی ادامه خواهد داد.
به نوشته ایلنا، وی با بیان اینکه پایه بودجه سال آینده بر شفافیت است و پرداخت به دستگاهها برمبنای عملکرد سه ماهه آنها است، اظهار داشت: آنچه که در گذشته صورت می گرفت این بود که دستگاهی می گفت در سال گذشته هزار تومان را گرفتهام و ۹۹۰ تومان را هزینه کردهام و برای سال آینده ۱۱۰۰ تومان میخواهم و دستگاهی که صرفه جویی کرده و کمتر هزینه میکرد، در سال آینده کمتر بودجه میگرفت از این رو به ویژه در ماههای آخر سال رقابتی برای بیشتر هزینه کردن بود تا برای سال بعد بودجه بیشتری بگیرند.
اینکه برای گرفتن اعتبارات تسلسلی ایجاد شده بود
رئیس دولت تدبیر و امید با بیان اینکه برای گرفتن اعتبارات تسلسلی ایجاد شده بود، اظهار داشت: مسیری ایجاد شده بود که به نفع کشور نبود. دستگاهها تشویق به اجرا نمیشدند. نمیدانستیم یک خدمت برای دولت چقدر هزینه دارد. اگر قرار است بیماری را معالجه کنیم، با چه هزینهای؟ اگر قرار است بیماری را عمل کنیم، با چه هزینهای؟ اگر دانشجویی میخواهد تربیت شود، با چه هزینهای؟ اگر دانشآموزی باید کلاس درسش را بگذارند، با چه هزینهای؟
روحانی ادامه داد: وقتی هزینههای بخش دولتی را با بخش خصوصی مقایسه میکردیم؛ چه مقایسهای؟ دانشآموز مدرسه دولتی را با کیفیت پایینتر و با هزینه بالاتر. من وقتی میخواستم وزیر آموزش و پرورش انتخاب کنم به وزیر گفتم کیفیت دانشآموز مدرسه خصوصی را با یک میلیون هزینه و یک دانشآموز در مدارس دولتی ۲.۵ میلیون. ایشان گفتند اولا اگر به بخش خصوصی بدهیم یک میلیون نمیشود، ۸۰۰ هزار تومان میشود و برای بخش دولتی هم هزینه ۲.۵ میلیون تومان نمیشود بلکه سه میلیون میشود.
صد در صد بودجه در بخش استانی عملیاتی خواهد بود
وی با تاکید بر اینکه ما هزینهها را برای خدمت میکنیم، تصریح کرد: باید دولت بتواند با بخش خصوصی رقابت کرده یا خدمتش را واگذار کند. ما باید بر مبنای عملکرد، هدف و نتیجه بودجهریزی کنیم و نه بر مبنای هزینه پارسال. این مسئله در بودجه امسال آغاز شده است. حدود ۳۴ درصد بودجه ارائه شده عملیاتی است و باید این روند ادامه یابد تا همه بودجههای ما عملیاتی شود. در بخش استانی، صد در صد بودجه عملیاتی خواهد بود.
بر مبنای عملکردهای سه ماهه بودجه در اختیار استانها میگذاریم
رئیس جمهور درباره مسئله تمرکز زدایی در بودجه سال ۹۷ خاطرنشان کرد: بودجه ما به به گونهای تنظیم میشد که همه اعتبارات در اختیارات تهران است. دو، سه درصد بودجه هزینهای و مقدار کمی بودجه عمرانی به استانها میدهیم. سال آینده به جای چهار درصد، ۲۴ درصد بودجه در بخش هزینهای و در بخش عمرانی ۳۰ درصد در اختیار استانها قرار میگیرد.
روحانی افزود: بگذاریم استانها بدانند چه مقدار هزینه و چه مقدار درآمد دارند و خودشان مدیریت کنند. نمایندگان مجلس راحتتر بتوانند بر عملکرد استانها و مسئولانش نظارت کنند و ما بر مبنای عملکردهای سه ماهه نظارت کنیم و بودجه در اختیارشان بگذاریم.
روند بودجههای پیشین ادامه یابد، دولت توان اداره کشور را ندارد
وی با بیان اینکه سازمان برنامه و بودجه مسئولیت سنگینی را دارد، ابراز داشت: مشکل دیگر بودجهها که من از شما کمک می خواهم، این است که ردیف اندر ردیف. ردیفهای زیادی درست شده و معلوم نیست این پولها کجا مصرف میشود. ردیفها در بودجه امسال کاهش یافته و من از شما کمک میخواهم. حتما به شما مراجعه کرده و فشار میآورند. باید بر این ردیفها نظارت کنیم که کجا میرود و چگونه هزینه میشود.
رئیس دولت دوازدهم اضافه کرد: اگر این روند ادامه یابد، فرض محال که توان مهار در دولت دوازدهم باشد، دولت بعد نمیتواند کشور را اداره کند و در بنبست قرارمیگیریم. امسال برای همه چالشهای کشور ورود کردیم و این روند را در چهار سال آینده ادامه میدهیم.
بودجه ۹۷ بر مبنای اشتغال فراگیر و رفع فقر و ایجاد عدالت است
روحانی با بیان اینکه در دولت یازدهم تلاش ما ایجاد آرامش اقتصادی بود، عنوان کرد: میخواستیم این قطار روی ریل قرار بگیرد. الان این قطار روی ریل است. اکنون سرعت و دقت لازم میخواهیم، باید با سرعت پیش برویم و به اهدافمان برسیم. در سالهای گذشته از آغاز نگران رشد بودیم چون رشدمان منفی بود. تلاش ما این بود اقتصاد ما دارای رشد باشد و تورمش قابل مهار باشد و اشتغالش قابل قبول باشد و بانکها نظم پیدا کند و صندوقهای بازنشستگی در مسیر درست قرار بگیرد و بودجهریزی ما علمی درست و با شفافیت و نظارت باشد. در اشتغال حرکت بزرگ به وجود آوریم. در مسئله فقر قدم مهم برداریم.
وی تاکید کرد: اگر بخواهم بودجه امسال را در یک کلام تعریف کنم، بودجه ۹۷ بودجهای بر مبنای اشتغال فراگیر و رفع فقر و ایجاد عدالت است.
روحانی ادامه داد: در گذشته شرایط ما بگونهای بود که دولت باید مسیر اقتصاد را در مسیر رشد و توسعه قرار میداد. در دولت یازدهم بجز سال اول، رشد مثبت اقتصادی داشتهایم. امسال خوشبختانه آنچه که در فصل اول امسال در مقایسه با فصل اول سال گذشته در بحث رشد شاهد بودیم، بدون نفت ۷ و با نفت شش و نیم درصد است. یک قدم خوبی در رشد برداشته شده و هدف گذاری ما این است که سالانه رشد بالای ۵ درصد داشته باشیم.
وی با بیان اینکه تورم در دولت یازدهم مهار شد، اظهار کرد: هدفگذاری ما این بود که تا پایان دولت یازدهم تورم یک رقمی شود که این وعده ما در سال سوم دولت محقق شد و خوشبختانه همچنان یک رقمی باقی مانده مانده است.
رییسجمهور به مساله اشتغال اشاره کرد و گفت: اینکه یکی از خواستههای مردم در ایام انتخابات اشتغال بود و همه کاندیداها به مردم قول اشتغال میدادند و میگفتند بیکاری را کاهش میدهیم. در دو فصل آغازین امسال نسبت به سال گذشته ۷۵۰ هزار اشتغال خالص بوجود آمده است که رقم بسیار خوبی است. البته این رقم با تعداد نیروهای فعال در جامعه فاصله دارد.
وی به اهمیت بحث اشتغال در لایحه بودجه سال آینده اشاره کرد و گفت: با در آمدی که در تبصره ۱۸ پیشبینی کردیم و با اهرم کردن این درآمد و نیز صندوق توسعه ملی و همچنین تسهلات بانکی، رقم بزرگی برای اشتغال در اختیار ما میگذارد. ما در سالهای گذشته تجربه بدی در حوزه اشتغال داشتیم و هر دولتی به این عرصه ورود و تسهیلاتی برای اشتغال ارائه کرده به نتیجه مثبت نرسیده است. تلاش ما در این است که تسهیلات بانکی در امور ویژه و خاص را کاهش دهیم و در برخی جاها وظیفه کارفرما در پرداخت بیمه را ما انجام دهیم تا شاهد حرکت عظیم در بحث اشتغال باشیم.
روحانی خطاب به نمایندگان مجلس گفت: اگر لایحه به همین صورت که پیشنهاد دادیم به تصویب برسد، ما در سال آینده شاهد یک حرکت پرشتاب در اشتغال خواهیم بود. اینکه اصرار داریم بودجه را تا ۱۲ بهمن به ما برگردانید برای این است که برای تدوین آییننامه نیاز به وقت بیشتری است و باید تلاش بیشتری برای تصویب این آیین نامهها کرد.
رییسجمهور با اشاره به ایجاد فرصتهای شغلی در صنعت مسکن، اظهار کرد: در سالهای قبل رشد در بخش مسکن منفی بود. از زمستان سال گذشته حرکت اصلاح شد و به سمت رشد اقتصاد در مسکن رفتیم. در سه ماهه اول امسال رشد مسکن ما مثبت ۷ است. در معدن که نیاز به رشد مثبت داشت است، رشد اقتصادی الان ۵ است.
مسکن مهر با استقراض از بانک مرکزی و جیب مردم ساخته شد
وی با طرح این پرسش که ما باید چگونه مسکن مردم را تامین و بازساری کنیم و امنیت جانی برای آنها در مسکن تامین و نشاط لازم را برگردانیم؟ گفت: اگر رفتیم ۳۰-۴۰ کیلومتر خارج شهر برجی را بالا بردیم اول گرفتاری ست. آیا برای جاده، آب و برق و گاز، مدرسه، بیمارستان و کلانتری آنجا فکری کردهایم؟ یک خطای ما این بود که در سالهای گذشته مسکن را به بیابانها بردند. وسط شهر خانه های ۵۰ متری و ۶۰ قدیمی وجود دارد که با یک زلزله ویران میشوند. باید به جای اینکه در بیان خانه بسازیم، یک محله در شهر را برعهده بگیریم و منزل مناسب بسازیم و آن را به مردم منتقل کنیم. این نیاز به بودجه ندارد. این نیاز ندارد که به صندوق و پایه پولی و بانک مرکزی دست ببریم.
رییسجمهور تصریح کرد: مشکل مسکن مهر شل یا سفت بودن آن نیست. این موضوع در مرحله دوم قرار داد. باید پرسید که مسکن مهر از چه پولی درست شد؟ از استقراض از بانک مرکزی و جیب مردم. مسکن مهر از جیب فقرا بود. ریشه مسکن مهر غلط بود. بحث من این است که مسکن مردم را باید به طور صحیح درست کنیم و برای این کار نیاز به پول بانک مرکزی نداریم. سرمایهگذار میآورید زمین را در اختیار او میگذارید. او دو برابر مسکن می سازد. مسکن صاحبان زمین را میدهد و مسکنی که باقی میماند هم برای سرمایه گذاری و هم سود خود بر میدارد.
روحانی ادامه داد: وقتی با این سرمایهگذاران و مسکنسازان گفتوگو میکردیم میگفتند ما نیاز به هیچ چیز نداریم فقط وقتی خانه را درست می کنیم باید مشتری برای فروش داشته باشیم. از این رو ما باید تسهیلات ارزان قیمت برای خانه اولیها، افرادی که خانهشان در بافت فرسوده است و افرادی که در حاشیه شهرها قرار گرفتهاند، ارائه دهیم.
جذب سرمایهگذاری و صادرات نیاز به تعامل گسترده با جهان داشت
رییسجمهور با بیان اینکه در بخش صادرات غیرنفتی نیاز به تحول داریم، گفت: در بودجه سال آینده توجه جدی به صادرات غیرنفتی شده است که منجر به ایجاد تحول بزرگ خواهد شد. ما در زمینه صادرات غیرنفتی اول می بایست فضای جهان و منطقه را آماده کنیم. جذب سرمایهگذاری و صادرات نیاز به تعامل گسترده با جهان داشت. ما به حول و قوه الهی در یک کار عظیم و بزرگ در سالهای اخیر، امنیت و ثبات را به منطقه برگرداندیم. دست رزمندگان اسلام و مقاومت را می بوسم که استکبار جهانی و صهیونیسم را مایوس و عراق، سوریه و لبنان را امن کردند و انشالله یمن هم در آینده امن خواهد شد.
وی تاکید کرد: نمیخواهم بگویم تمام مشکلات امنیتی حل شده اما پایههای اساسی تروریسم در منطقه فروریخته است و حالا باید از لحاظ سیاسی و فرهنگی و اقتصادی در منطقه فعال باشیم.
عربستان بمباران یمن و التماس برای رابطه با صیهونیزم را قطع کند
رئیس شورای عالی اقتصاد اضافه کرد: ما نیازمند تحرک برای صادرات هستیم. اشتغال ما بخش بزرگش از طریق صادرات غیرنفتی درست میشود.
روحانی با بیان اینکه امروز منطقه امنتر و بهتری داریم، تصریح کرد: ما با یک کشور در منطقه که متاسفانه زیاد حرف میزند و حرفهایش هم بیمنطق است، با آن کشور هم مشکل نداریم. عربستان سعودی به عنوان کشور همسایه ما بمباران یمن را از فردا قطع کند، سر تواضعی را که در برابر اسرائیل پایین آورده بردارد و متکی به مردم خود و منطقه باشد، ما از فردا با عربستان مشکلی نداریم. ما دو قطع را از عربستان میخواهیم؛ عربستان بمباران یمن را قطع کند و التماس برای رابطه دوستانه با صیهونیزم را قطع کند. آنها باید آغازگر این کار باشند.
ایران همانند امریکا پیمانشکن نیست
وی خطاب جامعه جامعه بینالمللی خاطرنشان کرد: ما به دنیا اعلام میکنیم روابط ما با دنیا همانند عهدمان است. ما پیمانشکن نیستیم. ما همانند امریکا نیستیم. ما قرارداد را به سختی امضا میکنیم ولی اگر امضا کردیم، پای امضا خود میایستیم. ما به عهد و عقدمان وفاداریم. ما مسلمان و ایرانی و دارای فرهنگ بلند هستیم.
رئیس شورای عالی امنیت ملی تاکید کرد: به اروپا و امریکا و دیگر کشورها میگوییم تا آنها پای عهد هستند ما هم پای عهدمان میایستیم. ما آغازگر نقض برجام نه هستیم و نه خواهیم بود. البته اگر آنها نقض کنند، غصهای نداریم و مسیر لازم را پیشبینی کردهایم.
تسهیلات سه درصد ارزانتر شده است
روحانی با بیان اینکه در سایه برجام دو تحول بزرگ در زمینه اقتصاد به وجود آوردیم، ابراز داشت: یک تحول، کاهش نرخ سود تسهیلات است. سرمایهگذاری وقتی در کشور انجام میشود که سرمایه گران نباشد. ما سرمایه را باید ارزان بکنیم. اگر میخواهیم با دنیا رقابت کنیم، هرکس میخواهد سرمایهگذاری تسهیلات میخواهد و تسهیلات سه درصد ارزانتر شده است.
وی ادامه داد: دومین تحول، سرمایهگذاری خارجی است که سهلتر و آسانتر از گذشته شده است. قراردادهایی که بانکهای اروپایی و آسیایی بستهایم دهها میلیارد تومان اعتبار در اختیار ماست و می توانیم از آن بهرهبرداری کنیم که با استافده آن می توانیم تحول در اشتغال ایجاد کنیم
بودجه ۹۷ برای رفع فقر مطلق است
رئیسجمهور افزود: با اصلاح قیمتها رقمی که به دست میآوریم معادلش را از صندوق توسعه میگیریم و اینها در بانکها قرار میگیرند و بانک رقمی را روی آن میگذارد و این منبع جدیدی برای ایجاد تسهیلات به ویژه در صادرات غیرنفتی، بافت غیرفرسوده، کشتهای گلخانهای و... است.
وی با اشاره به ویژگیهای بودجه سال ۹۷ بیان کرد: اولین ویژگی بودجه ۹۷ موضوع اشتغال است که مهمترین نکته بودجه سال آینده است. دولت اعلام میکند با تجهیز این منابع میتوان حرکت بزرگی را ایجاد کنیم. موضوع دوم، رفع فقر است. این بودجه برای رفع فقر است. در تبصره ۱۴ اساسا برای این است که به هدف رفع فقر مطلق برسیم.
حداقلهای زندگی را تعریف میکنیم
رئیس دولت تدبیر و امید یادآور شد: برای اولین بار، جمهوری اسلامی ایران یک قدم مهم و بزرگ برای استانداردسازی زندگی مردم در بخش اقشار ضعیف برمیدارد. وعده ما در این بودجه اولین قدمهایش تببین شده است و رفع فقر مطلق از بودجه ۹۷ آغاز میشود.
روحانی با بیان اینکه همه میدانیم اقشاری از مردم جامعه زندگی خوبی ندارند، عنوان کرد: ما نسبت به گروههایی که مورد حمایت قرار میگیرند همانند افراد تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد، پرداختی امسالشان بیش از سه برابر سال قبل شده است. این اولین قدمی است که دولت برای رفع برداشته است. این روند را ادامه میدهیم. در سال آینده باید حداقل زندگی مردم را باید تعیین کنیم. این کاری است که در سال ۹۷ اعلام خواهیم کرد و این را در یکی دو استانها به صورت پایلوت انجام میدهیم. سازمان هدفمندی یارانه به صندوق رفاه اجتماعی امید تبدیل میشود
وی افزود: استانداردی را برای حداقل زندگی تعیین کرده و اعلام میکنیم هرکس که از این استانداردها پایینتر است بیاید ثبت نام کند و باید نظام تامین اجتماعی را به صورت گسترده آغاز کنیم. میخواهیم تمام اقشار ضعیف جامعه از حداقل استاندارد برخوردار باشند و این کار از بودجه ۹۷ آغاز میشود.
رئیس شورای عالی اقتصاد با بیان اینکه در تبصره ۱۴ بودجه میخواهیم در بحث یارانه اصلاحات لازم صورت بگیرد، گفت: در بخش یارانه همه معتقدیم کسانی که نیازمند هستند باید به یارانه برسند. ما سازمان هدفمندی یارانه را در این بودجه تغییر میدهیم و این سازمان به صندوق رفاه اجتماعی امید تبدیل میشود و شرایط جدیدی را برای یارانه نقدی به وجود میآید.
روحانی تاکید کرد: باید بتوانیم در یک چارچوبی خواست مردم را برآورده کنیم و هر آنچه به دست آمد، به مخارج دیگر برنمیگردد بلکه برای رفع فقر مطلق هزینه میکنیم یا رفع برخی از مشکلات در بخش سلامت. این کار دومی است که در بودجه ۹۷ انجام میگیرد.