شناسهٔ خبر: 22918200 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شرق | لینک خبر

چه كساني پشت پرده تصميم جنجالي ترامپ بودند

تعليق مذاکرات صلح

صاحب‌خبر -

به دنبال بروز ناآرامي‌ها در مناطق فلسطيني و ادامه اعتراضات بين‌المللي به تصميم رئيس‌جمهوري آمريكا مبني بر به‌رسميت‌شناختن بيت‌المقدس (اورشليم) به‌عنوان پايتخت اسرائيل، «دونالد ترامپ» جهان را به حفظ «آرامش و خويشتن‌داري» دعوت کرد. به گزارش دويچه‌وله، دونالد ترامپ که معمولا از طريق توييتر با طرفدارانش در ارتباط است، تاكنون به اين تصميم خود واكنش رسمي نشان نداده بود و روز گذشته براي نخستين بار از طريق سخنگوي خود اظهارنظر کرد.سخنگوي ترامپ در داخل هواپيماي مخصوص رياست‌جمهوري در مسير فلوريدا اعلام کرد که رئيس‌جمهوري اميدوار است که «صداي بردباري بر صداي نفرت غلبه کند». به گفته سخنگوي ترامپ، رئيس‌جمهوري آمريکا همچنين گفته او «براي رسيدن به توافق براي صلحي پايدار ميان اسرائيل و فلسطيني‌ها» تلاش خواهد کرد.اين تصميم ترامپ موجي از اعتراضات جهاني را برانگيخت. آخرين خبرها از درگيري ‌فلسطيني‌ها با پليس و نيروهاي امنيتي اسرائيل در اورشليم و مناطق فلسطيني‌نشين از کشته‌شدن چهار نفر و مجروح‌شدن ۷۶۰ نفر ديگر حکايت دارند؛ از اين عده ۲۶۱ نفر بر اثر شليک گلوله مجروح شده‌اند. اين در حالي است كه شش كودك فلسطيني در جريان حمله جنگنده‌هاي اسرائيلي به نوار غزه جان باخته‌اند. اسرائيل مي‌گويد در واکنش به پرتاب راکت از غزه، مواضع نظامي حماس در مرکز و جنوب غزه را هدف قرار داده است. طبق گزارش‌ها، راکتي که از غزه پرتاب شد، در شهر «سدروت» فرود آمد و به خودروها آسيب رساند؛ اما تلفات جاني در بر نداشت و دو راکت ديگر رهگيري شدند.
با تشديد تنش‌ها در سرزمين‌هاي اشغالي، سازمان آزادي‌بخش فلسطين اعلام کرد تا زماني که آمريکا از تصميم خود منصرف نشود، هيچ‌گونه مذاکرات صلحي با تل‌آويو صورت نخواهد گرفت. صائب عريقات، دبيرکل سازمان آزادي‌بخش فلسطين، با انتشار پيامي در حساب کاربري خود در توييتر که در الجزيره نيز منتشر شده، اعلام کرد: «مذاکرات صلح با اسرائيل زير نظارت آمريکا تا زماني که اين کشور از تصميم خود درباره پايتختی اسرائيل منصرف نشود، به تعليق درمي‌آيد».
انتقاد شديد شوراي امنيت
از سوي ديگر، در جلسه اضطراري شوراي امنيت سازمان ملل که اواخر جمعه شب در نيويورک برگزار شد، هر ۱۴ عضو اين شورا انتقادهاي شديدي را متوجه اين تصميم آمريکا کردند. عبداللطيف ابولاعطا، نماينده مصر در سازمان ملل تصميم آمريکا را «يک بدعت خطرناک» توصيف کرد. شورا بيانيه‌اي در پايان جلسه خود صادر نکرد؛ زيرا براي چنين کاري به رأي همه اعضاي داراي حق وتو به شمول آمريکا نياز است. شماري از کشورهاي اروپايي عضو و غيرعضو شوراي امنيت، شامل سوئد، آلمان، ايتاليا و بريتانيا نيز با صدور بيانيه‌اي اين اقدام را نقض قطع‌نامه‌هاي سازمان ملل و براي دستيابي به صلح در منطقه غيرسودمند خواندند. در همين حال، نيکي هيلي، نماينده آمريکا در سازمان ملل، از تصميم کشورش دفاع کرد و گفت: «من نگراني اعضايي که تقاضاي اين جلسه را داده‌اند، درک مي‌کنم. تغيير البته دشوار است؛ ولي ما نبايد در اينکه بيان واقعيت چه نتيجه‌اي به بار مي‌آورد، ترديد کنيم.»
پشت پرده تصميم جنجالي
اما ماجرا به اینجا ختم نمي‌شود، رسانه‌هاي آمريکايي از‌جمله روزنامه واشنگتن‌پست و نيويورك‌تايمز، با استناد به گفته‌هاي برخي از مقامات کاخ سفيد مي‌نويسند که اين تصميم ترامپ پاسخ به تعهدي بوده که او در مقابل حاميان مالي کارزار انتخاباتي خود داشت. به گزارش يورو‌نيوز، به گفته مقامات کاخ سفيد، اين تغيير در سياست خارجي آمريکا بدون توجه به هشدارهاي رکس تيلرسون، وزير خارجه، جيمز متيس، وزير دفاع و مايک پمپئو، رئيس سازمان سيا، انجام شده و در مقابل، دو مشوق اصلي دونالد ترامپ در اين زمينه مايک پنس، معاون او و شلدون ادلسون، ميلياردر مشهور يهودي و از متحدان قدرتمند او بوده‌اند.
شلدون ادلسون، ميليارد مشهور يهودي که صاحب هتل‌ها، رسانه‌ها و کازينوهاي مشهوري در جهان است، از حاميان اصلي حزب ليکود و همچنين جمهوري‌خواهان آمريکا محسوب مي‌شود. او که به «سازنده حاکمان» نيز معروف است، از حاميان مالي بنيامين نتانياهو، نخست‌وزير اسرائيل و چندين شخصيت جمهوري‌خواه در مبارزات انتخاباتي کشوري يا ايالتي آنها بوده است؛ اگرچه ترامپ در آغاز کارزار انتخاباتي خود به طور عمومي اعلام کرد که نيازي به حمايت‌کننده مالي ندارد؛ اما به ‌طور خصوصي با شلدون ادلسون ملاقات و از او تقاضاي کمک مالي کرده است.
ترامپ همچنين در مارس ۲۰۱۶ ميلادي در زماني که درصدد جمع‌آوري رأي براي انتخاب‌شدن به‌عنوان نامزد حزب جمهوري‌خواه آمريکا بود، به کميته روابط‌عمومي آمريکا و اسرائيل که يکي از قدرتمندترين گروه‌هاي لابي‌گري در ايالات متحده آمريکا محسوب مي‌شود، اعلام کرد که «ما سفارت آمريکا را به بيت‌المقدس، پايتخت هميشگي يهوديان منتقل خواهيم کرد». اين سخنان ترامپ باعث شد ادلسون ۲۰ ميليون دلار به کميته عمليات سياسي که حامي دونالد ترامپ در مبارزات انتخاباتي‌اش بود و همچنين ۱.۵ ميليون دلار ديگر نيز به کميته‌اي که کنوانسيون جمهوري‌خواهان را سازماندهي مي‌کرد، اهدا کند.بنا بر گزارش واشنگتن‌پست، شلدون ادلسون در ماه‌هاي گذشته بارها با مشاوران ترامپ به گفت‌وگو نشسته و از اينکه سفارت آمريکا هنوز به بيت‌المقدس منتقل نشده، گله كرده بودند. گفته مي‌شود که شلدون ادلسون ۱۰ روز قبل از اعلام رسمي تصميم دونالد ترامپ، براي نشستي خصوصي به برج ترامپ رفته و پس از آن به دوست قديمي خود مورتون کلين، رئيس «سازمان صهيونيست آمريکا» گفته، سرانجام دونالد ترامپ با انتقال اين سفارت موافقت کرده است.
ترامپ در جريان اعلام رسمي تصميم خود در روز چهارشنبه نيز بارها تکرار کرد که به‌اين‌ترتيب به وعده انتخاباتي خود عمل کرده است. هيئت آمريکايي مذاکرات صلح خاورميانه که جرد کوشنر، داماد ترامپ و جيسون گرينبلات، نماينده ويژه رئيس‌جمهوري آمريکا در مذاکرات بين‌المللي در آن حضور دارند، اعلام کرد که از اين تصميم ترامپ حمايت خواهد کرد؛ با‌وجود‌این به او توصيه کرد که انتقال سفارت آمريکا به بيت‌المقدس را به تأخير بيندازد.