به گزارش سرویس اجتماعی نصر، ۱۶ آذر ماه سال ۱۳۳۲ سرآغاز حرکت خودجوش دانشجویان در اعتراض به استعمار و استبداد است. روزی که دانشجویان با همبستگی و همدلی خودشان در اعتراض به سفر معاون وقت رئیس جمهور آمریکا و دخالت های کشورهای استکباری به صحنه آمدند و ۳ تن از آن ها به شهادت رسیدند. هر ساله در ایران، این روز را به یاد سه دانشجو (مصطفی بزرگ نیا و احمد قندچی و مهدی شریعت رضوی) گرامی داشته می شود و دانشجویان دیدگاه های سیاسی خود را مطرح می کنند.
روز دانشجو، روز تکریم آمیختن علم و دانش با اخلاق اسلامی و بصیرت سیاسی و هم آمیختن تقوا با علم و دانش اندوزی است. روز دانشجو یعنی روز تأکید بر نقش بی مانند مجاهدت در راه کسب علم و دانش، در کنار تقویت ایمان دینی و بصیرت سیاسی، در راه پیشرفت مادی و معنوی کشور است.
دانشجویی یک مقطع نیست. دانشجویی تنها عنوانی برای ورود به یک طبقه اجتماعی در جامعه نیست. دانشجویی زمان برنمی دارد. دانشجویی یک مکتب است. دانشجو نمی میرد، دانشجو به عنوان قشر باسواد و فرهنگی جامعه، افزون بر شخصیت اجتماعی خود، الگوی رفتار و تفکر دیگران است.
امام علی علیه السلام می فرماید: «علم بدون عمل، وبال و مزاحمت، و عمل بدون علم نیز گمراهی و انحراف است».
***
دانشجو به عنوان یک نگهبان مسائل جامعه را رصد کند
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان شرقی در گفت و گو با خبرنگار «نصر»، اظهار کرد: جنبش دانشجویی یعنی تبلور دیداری، هوشیاری، پایه کار بودن و حضور در صحنه جامعه و همراه ملت جهت ایفا کردن نقش خود در حوزه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و ... نسبت به جامعه ای که در آن زندگی می کند است.
"عزیز جوان پور" افزود: جنبش دانشجویی با توجه به ویژه مطالبه گری و ویژه عدالتخواهانه و نگاه آرمانگرایانه قطعا می تواند در تدوین آینده حکومت و نقد حاکمیت و ارائه راهکارها و یشنهادات، بعد حاکمیت را مورد توجه قرار دهد.
وی تصریح کرد: دانشجو می تواند به سمت اهدافی که نظام اسلامی ترسیم نموده حرکت کند و جامعه خویش را با هوشیاری در مسیر واقعیت ها سوق دهد و آن چه را که از مسیر خود خارج می شود، هشدار دهد.
جوان پور اذعان کرد: یکی از الزامات دانشجویی، رصد کردن اتفاقات جامعه با تیزبینی است. دانشجو به عنوان یک نگهبان مسائل جامعه را رصد کند و نگذارد جامعه از مسیر واقعی خارج شود. دانشجو باید با نگاه بنیه ای خود وظیفه انقلابی خود را در راستای دیدگاه های حضرت امام و رهبری و آرمان های جامعه ایفا کند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی گفت: 16 آذر یاد آور رشادت و از جان گذشتگی دانشجویانی است که در برابر نظام سلطه، پایمردی و ایستادگی نمودند و سینه خود را در برابر تیرهای استعماری دشمن سپر کرده اند و در گذر زمان فریاد ضد استکباری ملت ایران را به گوش جهانیان رسانده اند.
جوان پور ادامه داد: یاد و خاطره شهدای دانشجوی انقلاب اسلامی، مدافع حرم و به ویژه شهدای عرصه علمی کشور را گرامی می دارم و از دانشجویانی که علاوه بر کسب فضایل اخلاقی، دینی و بصیرت سیاسی، باتمام توان خود برای تحقق مرجعیت علمی کشور تلاش می کنند، قدردانی نموده و روز دانشجو را تبریک عرض مینمایم.
وی در پایان افزود: از همه دانشجویان عزیز و آگاه می خواهم با الهام از سیره سیاسی الهی امام امت (ره) و نصایح رهبر فرزانه انقلاب، استقلال طلبی، آزادی خواهی و استکبار ستیزی خود را حفظ کنند.
***
نباید ماهیت روز دانشجو به فراموشی سپرده شود
به گزارش نصر، واژه دانشجو، به اندازه کرامت و تقدسش، وسیع و پردامنه است. آن قدر پر افق که هرگاه به هر سوی کرانه اش انگشتی اشاره بریم، نسیمی تازه از معنا می یابیم. در ادامه این گزارش به جنبه هایی از سخنان دانشجویان می پردازیم.
"ح. علی آبادی" دانشجوی رشته عمران دانشگاه آزاد اسلامی تبریز اذعان کرد: نباید روز دانشجو را به خود دانشجو تبریک گفت، بلکه باید دانشجو را به این روز تبریک گفت؛ چرا که این روز بی دانشجو و بدون حس "آرمان خواهی" و "ایمانت به حق طلبی"، وجودی بی معنا است.
وی افزود: روز دانشجو جایی برای انتخابات نیست؛ نباید ماهیت روز دانشجو به فراموشی سپرده شود و جای آن را با تبلیغات برای انتخابات مجلس و دولت عوض کنیم. مسئولان نباید اجازه دهند که از 16آذر به عنوان صحنه تبلیغات برای انتخابات مجلس و دولت استفاده کنند و با ایجاد یک فضای مبنتی بر منطق جریان دانشجو را به سمت افزایش بصیرت در مورد مسائل مهم کشور سوق دهند.
"ع. منافی" دانشجوی رشته معماری دانشگاه آزاد اسلامی تبریز جنبش دانشجویی را چنین تعریف کرد و گفت: در این دانشگاه با وجود فعال بودن بسیج دانشجویی و انجمن مستقل، دانشجویان استقبال چندانی از برنامه های برگزار شده توسط این دو تشکل نمی کنند.
وی ادامه داد: مهم ترین رسالت اصلی دانشگاه پویایی در علم، سیاست و جریانات مختلف جامعه است که متاسفانه با روی کار آمدن دولت و نگاه انتخاباتی به دانشگاه ها فضای علمی از دانشگاه ها گرفته شده و با سیاست زدگی آمیخته شده است.
"ر. حکمی" دانشجوی رشته حقوق دانشگاه آزاد اسلامی تبریز تاکید کرد: نباید اجازه داده شود از روز دانشجو استفاده جناحی شود؛ چرا که این روز متعلق به همه دانشجویان است و نباید صدای منتقدان را خاموش کرد.
وی اذعان کرد: 16 آذر سرآغاز و نقطه عطف حرکت هدفمند و انقلابی دانشجویی است. بی تردید دو شاخصه برجسته جوان ایرانی در طول تاریخ یکی روحیه حق طلبی و عدالت خواهی و دیگری فرهیخته و جستجوگر در علم و دانایی است.
"ا. حلیمی" دانشجوی رشته روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز تعریف خود را از روز دانشجو و جنبش دانشجویی چنین بیان کرد: بر در دانشکده ای رفتم دوش، دیدم دو هزار لیسانسه کوزه به دوش. هر یک به زبان حال با من گفتند، یک کوزه بخر و مدرکت بنداز توش!
وی افزود: ترجیح می دهم بیشتر به دنبال اهداف علمی و آموزشی سوق پیدا کنم تا جریانات و حاشیه های سیاسی.
برخی افراد از حرف زدن وحشت دارند
در ادامه این گزارش، یکی از دانشجویان فعال رسانه ای دانشگاه هنر اسلامی تبریز، به تعدادی از سوالات خبرنگار نصر پاسخ داد.
"س. مشمول" دانشجوی معماری دانشگاه هنر اسلامی تبریز و فعال رسانه ای تعریف خود را از روز دانشجو و جنبش دانشجویی چنین بیان کرد و گفت: ابتدا لازم است تا بین جنبش دانشجویی و عمل دانشجویی تفاوتی قائل بشویم؛ چرا که شاید طی سالیان اخیرتحرکات دانشجویی بسیاری صورت گرفته است و گاهی وقت ها برخی از این جنبش ها به مبارزات دانشجویی تبدیل شده اند ولی با این وجود نتیجه تاثیر گذاری نداشتند.
وی ادامه داد: تعریف جنبش دانشجویی همان اقداماتی است که یک طیف گسترده و یا شاید محدود انجام می دهند و باعث تغییرات می شوند و یا حداقل زمینه را برای تغییرات آماده می کنند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا جنبش دانشجویی در دانشگاه ها زنده است یا خیر گفت: برخی افراد از حرف زدن وحشت دارند و برخی افراد نیز خواسته هایی را اعلام می کنند ولی چون تقلیدی هستند و تفکری پشت سر این خواسته ها وجود ندارد، چندان به دردبخور نیستند و به همین دلیل ثمره خواصی هم ندارند؛ چرا که هیچ راهکاری ارائه نمی دهند.
این فعال رسانه ای در ادامه اذعان کرد: اینگونه افراد به دلیل جوان و پرهیجان بودن و همچنین جلب توجه تمایل دارند تا پشت سر افراد تقلید کاری که هیچ راهکاری ارائه نمی دهند حرکت کنند. ناگفته نماند که از این گونه افراد به دلیل عدم آگاهی سوء استفاده می شود. این مسیر بدترین نوع آفت در جامعه است و علت به ثمر ننشستن اکثر تحرکات دانشجویی دامن گیر همین مسائل است.
مشمول تصریح کرد: دانشجو نیاز به مشغولیت و تکاپوی ذهنی دارد و در این فکر است که می تواند از این مسیر به هر قیمتی که شده دستش را جایی بند کند اما غافل از اینکه می رسد آن زمانی که به اصطلاح (خرش از پل گذشته باشد) و کل ماجرا را بی خیال شود ولی شاید آن زمان دیر شده باشد.
وی به نقش جنبش دانشجویی در اعتلای سیاسی کشور خاطر نشان کرد و گفت: مشکل اصلی اینکه دانشجو دغدغه مند نیست شاید هم دغدغه اش اولویت دار نیست. البته نباید فراموش کرد که شروع هر جنبشی به معنای تشکلات حزبی نیست. بیشتر تحولات مخصوصا اجتماعی از نهضت دانشجویی فرانسه در سال 1968 کلید خورد و جنبش زنان، جنبش زيست محيطی، جنبش صلح، جنبش های ضدنژادپرستی، جنبش حقوق مردم بومی و...از جمله محصول جنبش های دانشجویی اروپا محسوب می شد که در آن زمان خیلی موثر واقع شد.
بسیج دانشجویی میدان چالش های حیاتی و اساسی است
"ت. لطفی پور" دبیر انجمن دانشجویی اسلامی دانشگاه آزاد تبریز به فعالیت انجمن دانشجویی این دانشگاه اشاره کرد و اظهار داشت: اهداف، ساختار، اجراکنندگان و رویکرد و کارکرد پارلمان دانشجویی، از مهم ترین مسائل قابل بررسی و در عین حال مورد چالش این انجمن است.
وی افزود: جنبش دانشجویی از ابتدای آغاز به کار دانشگاه در ایران، تحت تاثیر جریانات سیاسی روز شکل گرفت. جریاناتی که گرایش چپ مارکسیستی داشتند و جریانات اسلام گرا که بعد ها انجمن اسلامی را تاسیس کردند، از مهم ترین گروه های دانشجویی بودند.
لطفی پور تصریح کرد: ما با دانشجویانی روبرو هستیم که در دوران نوجوانی و پیش از دانشگاه، تنها تصورشان از فعالیت اجتماعی، زندان و هزینه بود و وقتی به دانشگاه وارد می شوند ابتدا در مقابل جریانات جنبش دانشجویی گارد می گیردند ولی خوب کم کم جذب می شوند. لذا شرایط امروزی جنبش دانشجویی قابل قبول نیست ولی در مقایسه با سال 92، پیشرفت خوبی داشته ایم.
یکی از دانشجویان عضو بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز هم گفت: دانشجوی بسیجی، در هر جمع دانشجویی،باید ذهن روشن تر، زبان گویاتر و ابتکار بیشتری داشته باشد.
وی اظهار کرد: مگر مجموعه بسیجی ـ آن هم بسیجی انقلابی و دانشجوی انقلاب ـ می تواند نسبت به مسائل سیاسی کشور بی تفاوت یا بدون موضع و بدون نظر باشد؟ توصیه من به دیگر دانشجویان بسیجی این است که همواره دانشجو و بسیجی به همان معنای مثبت و پرخون و پرتپش باقی بماند.
این عضو بسیج دانشجویی به تفاوت بسیج دانشجویی با تشکل های دیگر دانشجویی اشاره کرد و گفت: بسیج دانشجویی به معنای فرد یا مجموعه ای، آماده برآوردن نیازهای انقلابی است. در هر زمان و از هر نوع. این معنای بسیج دانشجویی است.
وی گفت: بسیج باید جلوتر از همه وارد عرصه علم شود. شما باید بروید و عرصه های علمی را، عرصه های فن آوری را، نوآوری های علمی و آفاق شناخته نشده علم را تصرف کنید.
بسیج دانشجویی یعنی به صحنه آمدن و به میدان آمدن. چه میدانی؟ میدان چالش های حیاتی و اساسی. وقتی هویت ملی و سیاسی یک ملت مورد مناقشه قرار می گیرد. وقتی به فرهنگ و اعتقادات و باورهای ریشه دار یک ملت اهانت می شود و آن را تحقیر می کنند.
گزارش نصر می افزاید، بدون تردید دانشجو و دانشگاه نیروی محرکه هر کشوری است. روز دانشجو بیانگر نقش مهم دانشجویان در علم پژوهی و استکبارستیزی است که به موازات هم پیش می روند و نقش بسزایی در توسعه و پیشرفت کشور در همه حوزه ها دارد.
......................
گزارش از سحر مغفرت
......................
انتهای پیام/