شناسهٔ خبر: 22883800 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: پارسینه | لینک خبر

چرا بیت‌المقدس مهم و تصمیم ترامپ درباره آن جنجالی است؟

تصمیم ترامپ برای اعلام بیت المقدس به عنوان پایتخت رژیم اسرائیل موجب اعتراض رهبران سیاسی و خشم مسلمانان شده است و می تواند تاثیری عمیق بر تحولات خاورمیانه داشته باشد.

صاحب‌خبر -

چرا بیت‌المقدس مهم و تصمیم ترامپ درباره آن جنجالی است؟ 

به گزارش خبرنگار «پارسینه»، دونالد ترامپ روز گذشته با تصمیمی که بسیاری از رهبران جهان نسبت به آن هشدار داده بودند، بیت المقدس را به عنوان پایتخت رژیم اسرائیل شناسایی کرد و دستور داد سفارت ایالات متحده از تل آویو به این شهر منتقل شود.

این تصمیم علاوه بر اعتراض رهبران سیاسی کشورهای مختلف، موجب خشم مسلمانان و برگزاری اعتراضات گسترده در خاورمیانه شد. ایندیپندنت در مقاله ای به آنچه باید در مورد این تصمیم دانست پرداخته است.

چرا بیت المقدس مهم است؟

این شهر برای هر سه دین اسلام، مسیحیت و یهودیت مقدس و مهم است. به همین دلیل، در طول سده های گذشته در چشم کشورگشایان همچون یک جواهر بوده است.رومی ها، صلیبی ها، عثمانی ها و امپراتوری بریتانیا زمانی به دنبال در اختیار گرفتن این شهر بوده اند. از زمان اعلام موجودیت رژیم اسرائیل، هم رهبران این رژیم و هم همسایگان عرب مدعی مالکیت این شهر تاریخی بوده اند.

در آنجا چیست؟

بیت المقدس میزبان مکان های مورد احترام مسلمانان، مسیحیان و یهودیان است. برای نمونه، در مرکز «شهر قدیمی» تپه ای با اهمیت بسیار برای یهودیان و مسلمانان قرار دارد. این بلندی برای یهودیان به عنوان «کوه معبد» و برای مسلمانان به نام «حرم شریف» شناخته می شود.

این تپه میزبان معابد یهودیان در دوران باستان بوده، هرچند بسیاری از آنها دیگر روی زمین وجود ندارند و تنها یک دیوار نگهدارنده شالوده را می توان دید. این دیوار به عنوان دیوار غربی شناخته می شود و یهودیان آن را به عنوان مکانی مقدس برای نیایش می شناسند.

از سوی دیگر، مسلمانان تنها چند متر دورتر از دیوار، دو مکان مقدس به نام های قبه الصخره و مسجد الاقصی را دارند. این مسجد در قرن هشتم میلادی ساخته شده و پس از مکه و مدینه، به عنوان سومین مکان مقدس مسلمانان نگریسته می شود.

مسیحان هم این شهر را به خاطر عیسی مسیح (ع) که در آنجا به تبلیغ پرداخت، کشته شد، و سپس زنده شد، محترم می شمارند.

درگیری های عصر جدید کی آغاز شد؟

زمانی که حکومت بریتانیا بر این منطقه در 1948 به پایان رسید، ارتش اردن برای تصرف شهر قدیمی و بیت المقدس شرقی عربی وارد شد. چند دهه بعد و در جریان جنگ 1967، اسرائیل این منطقه را از دست اردنی ها خارج و آن را ضمیمه سرزمین های اشغالی کرد. این اقدام از سوی جامعه جهانی به رسمیت شناخته نشده است.

اسرائیل در سال 1980 قانونی را به تصویب رساند که بیت المقدس را به عنوان شهر «کامل و متحد» این رژیم و پایتخت آن اعلام می کرد. موضع سازمان ملل متحد که بیت المقدس شرقی را اشغال شده می داند این بود که وضعیت شهر مورد اختلاف است و به حل و فصل از طریق گفتگو بین اسرائیل و فلسطینی ها نیاز دارد.

آیا کشورهای دیگر در آنجا سفارتخانه دارند؟

کشورهای دیگر سفارتخانه هایی در این شهر داشته اند، اما تمام کشورهای بزرگ سفارتخانه هاشان را سال ها پیش به خارج از آن منتقل کردند. برخی کشورهای فعالیت های دیپلماتیک خود را برای تماس با فلسطینی ها در بیت المقدس شرقی ادامه دادند.

پس از اعلام تصمیم ترامپ چه رخ خواهد داد؟

حتما خشونت وجود خواهد داشت و حماس گفته است که تصمیم ترامپ «درهای جهنم» را باز کرده است. بلافاصله پس از این تصمیم که در ساعات پایانی روز به وقت منطقه اعلام شد، خشونتی گزارش نشد. اما اگر گذشته را مد نظر قرار دهیم، نیروهای امنیتی احتمالا باید منتظر باشند.

تنش ها بر سر حاکمیت و وضعیت مذهبی شهر پیش از این منجر به بروز درگیری هایی شده است. برای نمونه، در سال 2000 گروهی از نمایندگان پارلمان اسرائیل وارد مجموعه حرم شریف شدند که به اعتراض فلسطینی ها انجامید و سپس به یک خیزش بدل شد.

در ماه ژوئیه گذشته هم پس از آن که دو پلیس اسرائیلی کشته شدند واین رژیم دستگاه های تشخیص فلز در ورودی های مجموعه نصب کرد، درگیری هایی بروز کرد.

گروه های فلسطینی در واکنش به تصمیم ترامپ، برای برگزاری تظاهرات فراخوان داده اند و رهبران عرب گفته اند شناسایی بیت المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل می تواند به مذاکرات صلح خاورمیانه آسیب بزند.