شناسهٔ خبر: 22854108 - سرویس ورزشی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شرق | لینک خبر

وزنه‌برداری ایران حیرت‌زده از تصمیم عجیب کیانوش

حماسه سهراب در آمریکا ثبت شد

صاحب‌خبر -

شرق: یکشنبه‌شب، شب تلخ و شیریني برای وزنه‌برداری ایران بود. شبی که در آن بدترین اتفاق عمر ورزشی کیانوش رستمی رقم خورد اما سهراب مرادی حماسه‌ای به‌یادماندنی خلق کرد. شروع مسابقات وزنه‌برداری قهرمانی جهان 2017 آناهیم آمریکا برای تیم ملی وزنه‌برداری ایران، با رقابت‌های دسته 85 و 94 کیلوگرم بود. 
کیانوش رستمی و علی میری دو پولادمردی بودند که هر دو در دسته 85 کیلوگرم روی تخته رفتند و به ترتیب با کسب یک مدال نقره و عنوان هفتمی، وداع غم‌انگیزی با این میدان بزرگ جهانی داشتند. رستمی، قهرمان المپیک 2016 ریو در حالی پا به پیکارهای آناهیم گذاشت که امیدها برای قهرمانی او در مسابقات جهانی این دوره با توجه به آسیب‌دیده‌بودنش بسیار کم‌رنگ بود. 
او در سه ماه گذشته از مصدومیتی شدید در ناحیه زانوی چپش رنج می‌برد که حتی حاضر به حضور در آخرین مرحله رکوردگیری تیم ملی هم نشد. 
با رکوردهای ضعیفی که این وزنه‌بردار کرمانشاهی در هفته دوم رقابت‌های لیگ باشگاه‌های کشور از خود به جای گذاشت، کارشناسان شانس کسب مدال نقره و برنز را در این مسابقات برای او متصور شده بودند. 
دارنده دو مدال طلا و یک نقره جهان که به همراه «پرز مندز» از شیلی با رکورد ورودی 380 کیلوگرم در صدر استارت‌لیست دسته 85 کیلوگرم قرار داشت، یکشنبه‌شب کارش را در حرکت یک‌ضرب با وزنه 170کیلوگرمی شروع کرد. او این وزنه را زد و در حرکت دومش وزنه 174 کیلوگرم را انتخاب کرد که در مهار آن ناموفق بود. در حرکت آخرش بار دیگر وزنه 174 کیلوگرم را انتخاب کرد که توانست آن را بالای سر ببرد. 
وزنه‌بردار شیلیایی که به ترتیب وزنه‌های 163 و 174 را مهار کرده بود، بعد از آخرین حرکت رستمی وزنه ۱۷۵ کیلوگرم را مهار کرد و توانست مدال طلا را از آن خود کند. به‌این‌ترتیب سهم کیانوش از رقابت‌های این مرحله مدال نقره شد. قهرمان المپیک ریو، سال قبل در این بازی‌ها در حرکت یک‌ضرب رکورد 179 کیلوگرم را ثبت کرده بود. 
علی میری نیز پس از اینکه در اولین و دومین حرکت یک‌ضرب موفق به مهار وزنه 155کیلوگرمی نشد، در نهایت در سومین حرکت این وزنه را بالای سر برد، تا با این وزنه و کسب جایگاه هفتم در این حرکت به کارش پایان دهد. 
رستمی بازنده خودمحوری‌هایش شد
اوج حساسیت کار کیانوش در مسابقات جهانی آناهیم در رقابت‌های حرکت دوضرب بود که به‌هیچ‌وجه نتوانست نمایش خوب و قابل دفاعی داشته باشد. او که بیشتر از دو سال است با تکیه بر توانایی‌های فردی خود تمرین می‌کند و اعتقادی به کادر فنی تیم ملی ندارد، برخلاف المپیک نتوانست وزنه‌های خوبی را برای خود انتخاب کند. او بدون مشورت‌گرفتن از کادر فنی با همفکری برادرش که گفته می‌شود مربی بدن‌ساز اوست، وزنه‌هایش را انتخاب کرد. 
در حالی که او می‌توانست به راحتی با انتخاب وزنه 205 یا 206 کیلوگرم مدال طلا را از آن خود کند اما کارش را با وزنه 212کیلویی شروع کرد که در مهار آن ناکام بود. او برای دومین حرکت بار دیگر به این وزنه حمله کرد که باز هم ناموفق بود. در حرکت سوم نیز موفق به مهار وزنه 215کیلوگرمی نشد و اوت شد تا از کسب مدال دوضرب و مجموع محروم شود. 
وزنه‌بردار شیلی که رقیب اصلی رستمی در این رقابت‌ها بود با 203 کیلوگرم در دوضرب و مجموع 378 کیلوگرم مدال طلا گرفت. رکوردی که 18 کیلوگرم از رکورد المپیک کیانوش پایین‌تر بود. 
میری دیگر نماینده ایران در دسته 85 کیلوگرم در دوضرب به‌عنوان ششمی رسید. او با مجموع 348 کیلوگرم هفتم شد. رکورد دسته 85 کیلوگرم وزنه‌برداری جهان و المپیک در حرکت دوضرب با 220 کیلوگرم و با 396 کیلوگرم در حرکت مجموع، متعلق به کیانوش رستمی است. نایب‌قهرمان المپیک 2012 لندن، بعد از اینکه نتوانست در رقابت‌های حرکت دوضرب حضور موفقی داشته باشد، با اظهارنظرهایی که کرد، نشان داد که همچنان به خودمحوری‌های خودش ادامه خواهد داد و از این شکست ناراحت نیست: «خیلی مواقع شکست بهتر از پیروزی معمولی است. من در این مسابقات تلاش کردم مدال بگیرم و دل مردم را شاد کنم اما زانویم به من یاری نکرد و شرمنده شدم. من سه ماه تمرین کردم و مصدومیت قدیمی هم از ناحیه زانو داشتم که دو روز مانده به مسابقات تشدید شد. به مردم هم قول می‌دهم در مسابقات جهانی سال آینده یک سورپرایز برایشان داشته باشم».شکست رستمی در آمریکا نشان داد ورزشکارسالاری در بلندمدت نتیجه نمی‌دهد و باید یک سیستم مدون برای قهرمان‌پروری را جایگزین این معضل کرد. 
رستمی با انتخاب وزنه‌های سبک‌تر به‌راحتی به مدال می‌رسید اما با خودمحوری و انتخاب وزنه‌هاي بالا ایران را از گرفتن دو مدال مسلم و جمع‌آوری امتیاز در رده‌بندی تیمی محروم کرد. رستمی با انتخاب وزنه‌ای سبک در حد 185 کیلوگرم به‌راحتی برنز می‌گرفت؛ گرفتن طلا هم برای او مثل آب‌خوردن بود که با انتخاب وزنه 212 به خودش و ایران ضربه زد. در این دوره از رقابت‌های قهرمانی جهان 10 کشور غایب‌اند و ایران می‌تواند به راحتی قهرمان جهان شود، هرچند حرکت عجیب رستمی می‌تواند به ایران ضربه جبران‌ناپذیری بزند چراکه با اوت‌شدن در جدول کلی هیچ امتیازی برای ایران نمی‌گیرد. 
شاهکار طلایی سهراب
بعد از ناکامی وزنه‌برداران دسته 85 کیلوگرم، این بار نوبت به سهراب مرادی و ایوب موسوی، پولادمردان دسته 94 کیلوگرم رسید تا روی تخته بیایند. مردانی که شگفتی‌ساز شدند و دو سکوی جهانی این دسته را از آن خود کردند. سه مدال طلا و دو برنز، عناوینی بود که مرادی و موسوی برای وزنه‌برداری ایران به ارمغان آوردند. 
مرادی در حرکت یک‌ضرب ابتدا وزنه 176کیلویی را زد. در حرکت دومش 182کیلوگرم را مهار کرد و در حرکت آخرش 184کیلوگرم را بالای سر برد و به مدال طلا رسید. سهراب در رکوردگیری نهایی تیم ملی رکورد حرکت یک‌ضرب را به‌صورت غیررسمی با مهار وزنه 190 کیلوگرمی زده بود. 
رکورد جهانی این دسته در حرکت یک‌ضرب متعلق به وزنه‌بردار آلمانی است که 188 کیلوگرم است. 
موسوی، دیگر نماینده کشورمان در این دسته، در حرکت یک‌ضرب با مهار وزنه 171کیلویی پنجم شد. 
اوج نمایش قهرمان المپیک ریو در مسابقات جهانی آناهیم در رقابت‌های حرکت دوضرب بود؛ جایی‌که این وزنه‌بردار اصفهانی قولش را داده بود تا به رکورد جهان حمله کند. او یک ماه پیش در رکوردگیری نهایی تیم ملی، علاوه‌بر حرکت یک‌ضرب به‌صورت غیررسمی رکوردهای دوضرب و مجموع این دسته را زده بود. 
سهراب برای نخستین حرکت دوضرب وزنه 220کیلویی را درخواست کرد تا فاصله‌اش را با رقبا برای رسیدن به مدال طلا بیشتر کند که موفق هم شد. او در دومین حرکت، وزنه 233 کیلویی را درخواست کرد تا به رکورد مجموع و دوضرب جهان حمله کند. قهرمان وزنه‌برداری آسیا با بالای سربردن این وزنه توانست بعد از 17 سال رکورد دسته 94کیلوگرم دنیا را جابه‌جا کند. او که دیگر خیالش از بابت قهرمانی، رکوردزنی و هت‌تریک طلا راحت شده بود، از انجام حرکت سومش انصراف داد. رکورد دوضرب دسته 94کیلوگرم تا پیش از این با 232کیلوگرم متعلق به سیمون کلچی، وزنه‌بردار لهستانی بود. رکورد مجموع هم با 413کیلو دست خود سهراب بود که با مهار این وزنه، چهارکیلوگرم آن را ارتقا داد. مرادی یک ماه پیش، در رکوردگیری تیم ملی رکوردهای بالاتری را به ثبت رسانده بود. 
او در حرکت دوضرب، وزنه ٢٣٥کیلوگرمی را بالای سر برد و در مجموع ٤٢٥کیلوگرم را ثبت کرد. 
این برای دومین‌بار در طول تاریخ میزبانی آمریکا از مسابقات وزنه‌برداری جهان است که یک ایرانی موفق می‌شود در خاک این کشور به‌عنوان قهرمانی برسد. نخستین‌بار محمد نصیری در سال 1970، 47 سال پیش، در آمریکا مدال قهرمانی را بر گردنش آویخت. 
ایوب موسوی نیز در نخستین حرکت دوضرب وزنه 208کیلویی را مهار کرد. او در حرکت دوم نیز وزنه 214کیلوگرمی را بالای سر بُرد تا مدال دوضرب و مجموعش قطعی شود. موسوی برای سومین حرکت، وزنه 218کیلوگرمی را درخواست کرد که در مهار آن ناکام بود تا با برنز دو ضرب و برنز مجموع 385کیلوگرم به کارش پایان دهد. 
مرادی: باز هم منتظر مدال طلای من باشید
قهرمان وزنه‌برداری جهان و ایران در دسته 94کیلوگرم، بعد از حضور موفقیت‌آمیزش در رقابت‌های جهانی آمریکا به مردم وعده داد که باز هم منتظر مدال‌آوری‌های او در میادین بین‌المللی باشند. 
او گفت: «پنج ماه تمرین و تلاش شبانه‌روزی نتیجه داد و روز مسابقه بدنم آن‌طوری بود که می‌خواستم. خدا را شکر یک‌کیلو در دو ضرب و چهارکیلو در مجموع رکورد جهان را ارتقا دادم؛ آن هم رکوردی که گفته می‌شد تاریخی است اما آن را به نام ایران ثبت کردم. راحت وزنه زدم، چون عزمم را جزم کرده بودم که این کار را انجام بدهم و این رکورد را به نام ایران ثبت کنم. واقعا فکر می‌کردم در ایران وزنه می‌زنم. سال‌ها بود که دنبال طلای جهان بودم و هرچند طلای المپیک را کسب کردم اما طلای جهان لطف دیگری دارد. دست‌بردار نیستم و باز هم باید منتظر طلای سهراب و حتی رکوردشکنی من باشید».
فوق‌سنگین‌ها امروز روی تخته
رقابت‌های دسته مثبت 105کیلوگرم مسابقات جهانی آناهیم، بامداد فردا (ساعت 4:55) با حضور بهداد سلیمی و سعیدعلی حسینی برای تیم ملی ایران پیگیری می‌شود. در استارت فهرست نهایی این وزن، علی‌حسینی و سلیمی به همراه «لاشا تالاخادزه» از گرجستان با رکورد ورودی 450کیلوگرم در صدر قرار دارند. علی‌حسینی، رکوردار دسته فوق‌سنگین جوانان جهان، بعد از پشت‌سرگذاشتن هشت سال محرومیت (به‌دلیل دوپینگ) بازگشت شکوهمندانه‌ای به روی تخته داشته است. او در رکوردگیری نهایی تیم ملی در حرکت یک‌ضرب با ۲۱۰کیلوگرم، در حرکت دوضرب با ۲۵۳کیلوگرم و مجموع ۴۶۳کیلوگرم توانست با دو کیلوگرم بیشتر، از بهداد سلیمی، قهرمان المپیک ٢٠١٢ لندن، پیشی بگیرد. سلیمی نیز با وجود داشتن مصدومیت وزنه‌های نسبتا خوبی را زد. او در حرکت یک‌ضرب ٢٠٨کیلوگرم و در حرکت دوضرب ٢٥٣کیلوگرم و مجموع ٤٦١کیلوگرم را به‌نام خود به ثبت رساند.