شناسهٔ خبر: 22833921 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اطلاعات | لینک خبر

بهره‌برداری مرحله نخست طرح توسعه بندر شهید بهشتی چابهار

صاحب‌خبر -
 

رئیس جمهوری در مراسم بهره برداری از مرحله نخست طرح توسعه بندر شهید بهشتی چابهار، با بیان این که راهی جز اعتدال و با هم بودن، برای ثبات و توسعه منطقه وجود ندارد، تصریح کرد: منطقه ما منطقه نزاع، افراط، دخالت خارجی و اختلاف شیعه و سنی نیست.
حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی دیروز در این مراسم که با حضور وزرا و میهمانان خارجی از ۱۷ کشور و مسئولان و مقامات ارشد کشوری و لشکری در مرکز همایش‌های بین‌المللی منطقه آزاد چابهار برگزار شد، با تاکید بر این که ایران علاقه مند به فاصله با هیچ کشوری نیست ، سرآغاز اعتدال را باور و به رسمیت شناختن منافع یکدیگر برشمرد و گفت: منافع مشترک زمینه ساز وحدت و امنیت منطقه ای است.وی با ابراز خرسندی از افتتاح این بندر در ایام میلاد فرخنده پیامبر عظیم‌الشأن اسلام(ص) و ماه ربیع المولود و میلاد امام صادق(ع)، اظهارداشت: این بندر در زمانی افتتاح می‌شود که شرایط منطقه ما از گذشته بهتر شده است. عده‌ای فکر می‌کردند منطقه ما منطقه جنگ، نزاع، برخورد شیعه و سنی و برخورد افراطیون و مردم خوب این سرزمین است و منطقه سرزمین حضور قدرت‌ها و دخالت‌های خارجی است.
رئیس جمهوری خاطرنشان کرد: امروز ما از تمامی این تفکرات فاصله گرفته‌ایم و مردم این منطقه نشان دادند، بین اقوام و مذاهب مختلف در این سرزمین فاصله‌ای وجود ندارد، البته در این زمینه علمای شیعه و سنی و نخبگان و بزرگان چه در ایران و چه در کشورهای منطقه گام‌های بلندی را برداشته‌اند.
روحانی افزود: آنچه اهمیت دارد این است که همه باید به دنبال همبستگی، اتحاد و منافع بیشتر در منطقه باشیم.
وی با تأکید بر این که راهی جز اعتدال وجود ندارد و افراطی‌گری و خشونت به هر نام و در هر کشوری که باشد، پایانش ویرانی، خسارت و نابودی است، گفت: سرآغاز اعتدال باور یکدیگر است و ما باید یکدیگر را به رسمیت بشناسیم.
رئیس جمهوری ادامه داد: باید مردم منطقه و منافع کشورها به رسمیت شناخته شود و اقوام، فرهنگ‌ها و قومیت‌ها را تحت چتر، فرهنگ ملی کشورهای منطقه به رسمیت بشناسیم.
روحانی با اشاره به این که مذاهب باید یکدیگر را به رسمیت بشناسند، افزود: به زور، با عصبانیت و با شعار و خشونت نمی‌توان کسی را از مسیری به مسیر دیگرهدایت کرد و اگر کسی تصور می‌کند دین و مذهبش بهتر است باید با عمل نشان دهد نه با زبان. ما باید در عمل نشان دهیم بهترین راه را داریم، ضمن این که به اعتقادات دیگران احترام بگذاریم و آنها را به رسمیت بشناسیم.وی تعامل را سرآغاز وحدت و همبستگی برشمرد و گفت: اعتدال راهی است که ما را به تعامل گسترده و سازنده می‌رساند و هیچ کشوری در منطقه نمی‌تواند مدعی شود که قدرت برتر است و کشورهای دیگر باید تسلیم و تابع او باشند، چرا که ابرقدرت‌ها هم نتوانستند به این خواسته دست پیدا کنند. رئیس جمهوری با تأکید بر این که قدرت هر کشوری در قدرت منطقه است، افزود: اگر منطقه امن و قدرتمند باشد، همه از آن استفاده و بهره‌برداری خواهند کرد.
روحانی اظهارداشت: فرهنگ و سیاست جایگاه ویژه‌ای برای افزایش تعامل میان کشورها دارد، فرهنگ‌های گوناگون در این منطقه از مدیترانه تا آفریقا و شبه قاره هند و اقصی نقاط آسیا یکسان، ریشه‌دار و مشترک هستند.
وی با بیان این که اقتصاد هم نقش مهمی در تعامل میان کشورها دارد، افزود: ما باید اقتصاد کشورها را به هم متصل کنیم و برای ایجاد وحدت، پیوستگی راه‌ها و مسیرهای تجاری و پیوستگی نخبگان و علما اهمیت دارد و امروز ما از پیوستگی حمل و نقل در این راستا سخن می‌گوییم.
رئیس جمهوری اظهار داشت: اگر کشورهای منطقه به یکدیگر متصل شوند، نسبت به هم احساس نیاز پیدا می‌کنند که این نیاز، نیازی مقدس است و در عین حالی که معتقدیم باید به سمت بی‌نیازی و خوداتکایی حرکت کنیم، اما این نیاز، نیاز مقدس است، چرا که محبت مورد نیاز همه ما است و ما انسان‌ها نیاز به انس و محبت داریم.
روحانی تصریح کرد: همه کشورهای منطقه از لحاظ اقتصادی به یکدیگر نیاز دارند و اگر کشوری فکر کند در بخش‌های مختلف از جمله کشاورزی، صنعت و علم بی‌نیاز است حتماً اشتباه کرده است و این نیاز در صورتی که چارچوبی صحیح برای آن تعریف شود می‌تواند باعث وحدت بیشتر هم شود.
وی ادامه داد: اگر کشورهای مختلف بتوانند از طریق مسیرهای جاده‌ای، ریلی و بندری همدیگر را کنار هم بیابند و منافع مشترک را در این همبستگی و مسیرها ببینند، باعث افزایش وحدت خواهد شد.
رئیس جمهوری منافع مشترک را باعث بوجود آمدن و تقویت امنیت در منطقه برشمرد و اظهار داشت: اگر همه کشورهای منطقه بهم متصل باشند و منافع مشترک با هم داشته باشند، این منافع موجب همبستگی و تقویت امنیت خواهد بود.روحانی خاطرنشان کرد: چابهار نقطه درخشان در منطقه و بندر و ساحلی است که می‌تواند ملت‌های منطقه را هر چه بهتر و بیشتر به یکدیگر متصل و منافع مشترک را برای کشورهای منطقه تعریف کند.وی افزود: اهمیت چابهار به واسطه امنیت و وحدتی است که توسط مردم استان سیستان و بلوچستان بوجود آمده و این در سایه همبستگی قومی و مذهبی حاصل شده است.رئیس جمهوری با اشاره به این که هماهنگی، همفکری و اتحاد مردم اساس امنیت را در منطقه بوجود آورده است، گفت: کشورهای منطقه سابقه دیرینه روابط دوستانه را تجربه کرده اند و سال‌های طولانی است که ایران با کشورهای همسایه شرقی خود همزیستی مسالمت‌آمیزی داشته است و این پایه اصلی و بزرگ در امنیت منطقه است.
روحانی با تأکید بر ضرورت تعامل میان ملت‌ها، گفت: ما علاقه مند نیستیم که با هیچ کشوری فاصله داشته باشیم، چرا که معتقدیم مشکلات منطقه با گفتگو قابل حل است و چیزی بالاتر از آن نیاز نیست تا مشکلات حل شود و نیازی به اسلحه و دخالت قدرت‌های خارجی برای حل مشکلات نداشته باشد و خودمان در کنار هم و با گفتگو می‌توانیم مشکلات را حل و فصل کنیم.وی ترانزیت را یکی از مسیرهای اصلی اتحاد و ارتباط ملت‌های منطقه با هم دانست و گفت: اولین گام در راستای اتصال همسایگان شرقی و کشورهای آفریقایی از طریق جنوب ایران به آسیای مرکزی و اروپای شرقی این بود که بندر چابهار ظرفیت لازم را برای تردد بار و مسافر پیدا کند و امروز این اتفاق افتاده و ظرفیت این بندر از ۲٫۵ میلیون تن به ۸٫۵ میلیون تن افزایش یافته است.
رئیس جمهوری با اشاره به لزوم پیگیری مسئولان برای تکمیل و افتتاح فازهای بعدی این بندر و اتصال آن از طریق جاده و ریل به کشورهای منطقه، گفت: جاده اصلی چابهار به زاهدان باید ابتدا ترمیم و پس از آن تبدیل به بزرگراه شود همچنین باید چابهار هم به شبکه ریلی سراسری کشور متصل شود.روحانی افزود: امروز ۲۷ درصد پروژه راه‌آهن چابهار انجام شده است و باید در راستای تکمیل آن تلاش بیشتری کنیم.
وی با اشاره به انتقال اولین محموله میان هند و افغانستان از طریق چابهار گفت: از طریق بندر چابهار می‌توانیم به منطقه آسیای مرکزی، دریای سیاه و اروپای شرقی متصل شویم و این ترانزیت می‌تواند تحولی بزرگ در تجارت و اقتصاد منطقه ایجاد کند.رئیس جمهوری با اشاره به این که از توسعه و پیشرفت بندر گوادر استقبال می‌کنیم، گفت: ما باید به دنبال رقابت سازنده باشیم. روحانی رعایت مسایل زیست‌محیطی در تکمیل فاز اول بندر شهید بهشتی را بسیار مهم دانست و گفت: انسان‌ها با توسعه صنعت و تکنولوژی در طبیعت مداخله می‌کنند و هر چه آثار سوء این دخالت کمتر باشد، به نفع انسان‌ها خواهد بود و امروز خوشحالیم که در این پروژه و در جابه جایی کلونی مرجانی مسایل زیست محیطی به خوبی رعایت شده است.
وی در نظر گرفتن تخفیف برای پهلوگیری کشتی‌ها و انبارداری کالاها را در ترغیب کشورها در استفاده از این بندر مهم دانست و گفت: امروز خوشحالی ما تنها برای افتتاح یک بندر و توسعه یک استان نیست، بلکه به خاطر وحدت و تعامل میان کشورهای منطقه است و این که کشورهای منطقه بتوانند از این طریق بهم متصل شوند. روحانی تأکید کرد: تنها راه تقویت امنیت، توسعه روابط و اتصالات علمی و فرهنگی میان کشورهای منطقه است.
رئیس جمهوری با تجلیل از تلاش‌های نیروی دریایی به خاطر ایجاد امنیت دریایی در منطقه گفت: امروز نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران در خلیج فارس و دریای عمان و آب‌های بین‌المللی نقش ارزنده ای در ایجاد امنیت دریایی در منطقه ایفا می‌کند و چابهار به این لحاظ اهمیت دارد که در کنار خود نیروی دریایی دارد که حافظ امنیت سواحل و آب‌های منطقه است. روحانی افزود: ناوچه‌های نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران تاکنون بسیاری از کشتی‌های دیگر کشورها را از دست‌درازی دزدان دریایی نجات دادند و این در حالی است که باید نیروهای دریایی در راستای توسعه امنیت دریای منطقه یکدیگر را یاری کنند.پیش از سخنان رئیس جمهوری ، وزیر راه و شهرسازی و رئیس سازمان بنادر و کشتیرانی گزارشی از اقدامات انجام شده در راستای احداث و آماده‌سازی بندر شهید بهشتی و برنامه‌های پیش‌رو برای توسعه این بندر، ارائه کردند.
رئیس‌ جمهوری در جمع خبرنگاران
با بهره برداری از این بندر ، کالاها در زمان کوتاه‌تر و با قیمتی مناسب‌تر در اختیار کشورهای همسایه قرار می گیرد.
اتصال راه‌آهن سراسری به چابهار موقعیت این منطقه را ممتاز‌تر می کند.رئیس جمهوری پس از بهره‌برداری از فاز اول طرح توسعه بندر بین المللی شهید بهشتی چابهار،در جمع خبرنگاران تصریح کرد: کریدور شمال – جنوب برای منطقه و جهان بسیار حائز اهمیت است و امروز خوشحالیم که اولین فاز آن به بهره‌برداری رسیده است و امیدواریم هر چه سریع‌تر بتوانیم فازهای بعدی را احداث و ظرفیت نهایی این بندر را بیش از پیش افزایش دهیم. روحانی بهره‌برداری از اولین فاز بندر مهم تجاری و بین‌المللی چابهار را یک روز مبارک و تاریخی دانست و اظهارداشت: این بندر موقعیت و جایگاه ویژه‌ای دارد که می‌تواند کریدور شمال – جنوب را در یک مسیر کوتاهی قرار دهد و آن را به اقیانوس متصل کند.
وی با اشاره به این که کریدورهای دیگر بین‌المللی جنوب – شمال، به خلیج فارس منتهی می‌شود و این کریدور به لحاظ این که به اقیانوس متصل می‌شود، حائز اهمیت است، افزود: این کریدور و بهره‌برداری از این بندر اهمیت ویژه اقتصادی دارد، چرا که باعث می‌شود کالاها در زمان کوتاه‌تر و با قیمتی مناسب‌تر در اختیار کشورهای همسایه قرار گیرد.
رئیس جمهوری اظهارداشت: کشورهای همسایه در شرق کشورمان مانند افغانستان و همسایگان شمالی ما در آسیای میانه به واسطه این کریدور به جنوب ایران و آب‌های آزاد و اقیانوس متصل می‌شوند و این از لحاظ سیاسی برای ما اهمیت دارد و روابط ما را با کشورهای شرقی، شمالی و حتی اروپایی در آینده توسعه خواهد داد.روحانی با اشاره به این که بهره‌برداری از این بندر در مجموع برای استان سیستان و بلوچستان هم حائز اهمیت است، گفت: اتصال راه‌آهن سراسری به چابهار می‌تواند موقعیت ممتاز‌تری را برای این منطقه ایجاد کند.
وی ادامه داد: در طراحی این بندر، پنج پست اسکله به بهره‌برداری می‌رسد و بیش از ۲۰۰ هکتار زمین استحصال شده است که می‌تواند برای مردم این استان اشتغالز‌ایی ایجاد کند و هم می‌تواند ارتباط ایران با دیگر کشورها را نزدیکتر کند.
فرمان آغاز بهره برداری بندر چابهار
‌روحانی در فرمان آغاز بهره برداری از فاز اول طرح توسعه بندر شهید بهشتی، گفت: به میمنت و مبارکی ایام میلاد با سعادت پیامبر عظیم الشان اسلام(ص) و امام صادق(ع) و هفته وحدت خوشحالیم که اولین فاز این بندر بین المللی را افتتاح می کنیم. با توسل به روح بلند پیامبر و ائمه هدی علیهم السلام و با حضور نمایندگان ۱۷ کشور دوست، اولین فاز طرح توسعه بندر تجاری و بین المللی چابهار (شهید بهشتی) را آغاز می کنیم.وی سپس در بازدید از این بندر با توضیح مسئولان در جریان روند احداث این مجموعه قرار گرفت.
در فاز نخست بندر شهید بهشتی چابهار ۱۵ میلیون مترمکعب لایروبی، ۲۰۳ هکتار استحصال اراضی جدید، هزار و ۶۵۰ طول موج شکن انجام شده و عمق حوضچه آن هم
۱۶ و نیم مترمربع است.در حال حاضر کشتی های ۱۰۰ هزار تنی قابلیت پهلوگیری دارند و این مهم می تواند نقش بسزایی در واردات و صادرات کالاهای اساسی و عمومی داشته باشد.
چهار فاز دیگر بندر شهید بهشتی چابهار هم در آینده تکمیل و به بهره برداری می رسد که در نهایت ظرفیت این بندر به ۸۲ میلیون تن خواهد رسید.برای آماده سازی و تجهیزات فاز نخست بندر شهید بهشتی چابهار در مجموع یک میلیارد دلار هزینه شده است.بندر چابهار حلقه واسطی بین کشورهای جنوب شرق آسیا، آسیای میانه و افغانستان است، توسعه بندر چابهار موتور محرک توسعه اقتصادی کشور به ویژه جنوب شرق است و فعالیت‌های بندری می‌تواند ارزش افزوده و اشتغال فراوانی در جنوب شرق ایران ایجاد کند.
جلسه شورای اداری استان سیستان و بلوچستان
رئیس جمهوری هدف دولت را توسعه استان سیستان و بلوچستان دانست و تاکید کرد که به آینده کشور بسیار امیدوار هستم و ما با وحدت و هماهنگی ملت، از همه مشکلات عبور خواهیم کرد.
روحانی عصر دیروز در جلسه شورای اداری استان سیستان و بلوچستان با قدردانی از مشارکت همه مردم استان برای حفظ امنیت در کنار نیروهای مسلح ، گفت: مردم ایران و استان سیستان و بلوچستان با مشارکت سیاسی در انتخابات ، جواب قاطعی به بدخواهان دادند.
وی با بیان این که سپاه، ارتش و نیروی انتظامی برای ایجاد امنیت در مرزها فعال اند و در مسیر توسعه امنیت استان، نقش بسزایی دارند، گفت: اساس امنیت در اختیار مردم استان است و امنیت امروز استان حاصل اخوت و برادری میان مردم است.
رئیس جمهوری با تأکید بر این که به آینده استان سیستان و بلوچستان بسیار امیدوار هستم، افزود: توسعه هر استان به واسطه توانمندی و توسعه نیروی انسانی در آن است و در این راستا صاحبان تجربه، نخبگان و کارآفرینان باید به میدان بیایند و مسئولان از آنها در انجام امور، مشورت بگیرند.
وی از حضور خود در جمع دانشجویان استان سیستان و بلوچستان به مناسبت مراسم ۱۶ آذر ابراز خوشحالی کرد و گفت:این در حالی است که می‌توانیم دیگر مراسم‌ها از جمله مراسم روز معلم و روز کارگر را هم به جای تهران در استان‌های کشوربرگزار کنیم و باید در این گونه مراسم‌ها هم تمرکززدایی داشته باشیم.
رئیس جمهوری با بیان این که یکی از تأکیدات ما به وزارت راه و شهرسازی از ابتدای دولت یازدهم بر ایجاد جاده ساحلی سواحل مکران از بندرعباس و توسعه بندر جاسک بوده است، اظهار امیدواری کرد تا توسعه این بندر و اجرای این جاده در دولت دوازدهم اجرایی شود تا بتوان صادرات نفت کشور را از طریق بندر جاسک به انجام رساند.
روحانی با بیان این که با نگاهی به چهار سال گذشته در می‌یابیم که چه توطئه‌های بزرگی علیه دولت و ملت ایران بوده است که پشت سر گذاشته‌ایم، اظهارداشت: نقش جمهوری اسلامی ایران در امنیت منطقه بسیار حائز اهمیت است.
رئیس جمهوری با اشاره به این که ترانزیت ظرفیت بزرگی به شمار می‌رود، گفت:‌ استفاده از ترانزیت در حقیقت برای ما قدرت ملی بوجود می‌آورد و این که بتوانیم در فاصله چند ساعت صدها پرواز قطری را از آسمان ایران عبور دهیم ، نشان از تلاش همه دستگاه‌های ذیربط است.
روحانی با بیان این که معتقدیم باید برای اجرای طرح‌های مهم در کشور، از صندوق توسعه ملی بهره‌برداری شود، همان گونه که در توسعه بندر چابهار این اتفاق افتاد، افزود: براساس دستوری که به سازمان برنامه و بودجه داده شده است، باید در بودجه سال آینده بتوانیم از صندوق توسعه استفاده بیشتری کنیم.
وی گفت: صندوق توسعه ملی یعنی ملت و دولت و در این شرایط سخت تنها ۵۰ درصد درآمدی که از نفت حاصل می شود، نصیب دولت می‌شود.
رئیس جمهوری گفت: این که آقای نوبخت می‌گویند در هشت ماهه گذشته در آمد حاصل از نفت حدود ۴۸ دلار در هر بشکه بوده است به این معناست که از این میزان به دولت حدود ۲۵ دلار می‌رسد.
روحانی افزود: معتقدیم باید اتکای دولت به نفت در بودجه مشخص شود و به عنوان مثال مشخص شود که دولت سالانه می‌تواند ۴۰ میلیارد دلار برداشت کند و اگر این میزان بیشتر شد، آن را به صندوق واریز کند و اگر کمتر شد،از صندوق برداشت کند.
وی با بیان این که اساس برنامه‌های دولت در استان سیستان و بلوچستان بر توسعه ترانزیت و کشاورزی است، ادامه داد: ایجاد منطقه آزاد سیستان و زیر کشت بردن ۳۰ هزار هکتار از اراضی این استان،‌یک تحول بزرگ در منطقه خواهد بود.
رئیس جمهوری ادامه داد: براساس گزارش وزارت کشور قبل از دولت یازدهم گمرکات رسمی در این استان دو مورد بوده است و در دولت یازدهم دو مرز رسمی و ۱۳ بازارچه رسمی به تصویب رسیده است که هشت بازارچه آن فعال و پنج بازارچه دیگر باید تشکیل شود.
روحانی با اشاره به این که همه استان‌های کشور از مشکل کم‌آبی رنج می‌برند، گفت: طرح‌های مختلفی در راستای حل مشکل کم‌آبی در دستور کار قرار دارد که مهمترین و عاجل‌ترین آنها صرفه‌جویی در آب است.
روحانی ادامه داد: کشت فراسرزمینی یکی از راهکارهای برون‌رفت از مشکل کم‌آبی است که امروز اقدامات و توافق های خوبی در این راستا با دیگر کشورها منعقد شده است.
رئیس جمهوری با بیان این که مناطق آزاد کشور باید تبدیل به مناطق صادراتی شوند، افزود: یکی از راه‌های توسعه استان سیستان و بلوچستان احیای معادن و جذب سرمایه‌گذار و کارآفرینان در این زمینه است.
وی با بیان این که دولت گام های خوبی در سال ۹۷ برای توسعه اشتغال و رفع فقر برخواهد داشت، گفت: باید همه تلاش کنیم تا مشکلات کشور با وحدت، برادری و اتحاد برطرف شود.
پیش از سخنان رئیس جمهوری استاندار، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه زاهدان، رئیس مجمع نمایندگان استان سیستان و بلوچستان در مجلس شورای اسلامی و امام جمعه اهل سنت زاهدان به ایراد دیدگاه‌ها و نقطه‌نظرات خود در باره مسایل و مشکلات استان پرداختند.
اجرای۲۴ طرح با اعتبار ۱۰۳۸ میلیارد تومان
رئیس جمهوری در استان سیستان و بلوچستان اعلام کرد که برای شتاب در توسعه و آبادانی این استان، در جریان سفر کاروان تدبیر و امید، در مجموع ۲۴ طرح و پروژه با اعتبار بیش از یکهزار و ۳۸ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است که این طرح‌ها تا سال ۹۸ اجرایی خواهند شد.
روحانی شب گذشته در پایان سفر به استان سیستان و بلوچستان و در جمع خبرنگاران اظهارداشت: در باره اعلام منطقه آزاد سیستان ، دولت کارهای خود را انجام داده است و امیدواریم مجلس شورای اسلامی لایحه مربوط به آن را تصویب کند و این حرکت می تواند تحولی در تجارت و اقتصاد منطقه ایجاد کند.
وی افزود: موضوع گاز رسانی به زابل هم در حال پیگیری است و امیدواریم زمستان سال آینده مردم این شهر بتوانند از گاز استفاده کنند و پروژه های گاز رسانی در سال های آینده در خاش و بقیه مناطق استان هم اجرایی خواهد شد.
رئیس جمهوری در پاسخ به سئوالی درباره برنامه های دولت در راستای تسریع در احداث راه آهن چابهار – زاهدان گفت: بی تردید برای استفاده مطلوب از ظرفیت بندر چابهار باید بقیه طرح های مربوط به آن اجرایی شود و به این منظور نیازمند جاده و راه آهن هستیم که هر دو از اولویت های دولت است لذا هم برای بزرگراه شدن جاده چابهار- زاهدان و هم برای تکمیل راه آهن ، تلاش های خود را ادامه خواهیم داد تا سریعتر این طرح ها به بهره برداری برسند.
روحانی درباره بازگشایی بازارچه‌های مرزی استان، اظهار داشت: رونق و تجارت استان به وجود منطقه آزاد و بازارچه‌های مرزی است و گزارشی در این زمینه تهیه شده است که پنج بازارچه جدید در استان ایجاد شود که آن را پیگیری خواهیم کرد.
وی خاطر نشان کرد: امروز استان و مرزهای این منطقه از امنیت کامل برخوردار هستند و روابط خوبی با کشورهای افغانستان و پاکستان داریم، لذا زیرساخت‌های اصلی برای تجارت فراهم است، بنابراین برای فعال شدن بقیه بازارچه‌های مرزی تلاش خواهیم کرد.
رئیس جمهوری در پاسخ به سئوالی درباره اقدامات دولت برای مقاوم‌سازی خانه‌های روستایی، گفت: دولت موضوع مربوط به حاشیه‌نشینی و مقاوم‌سازی را پیگیری می‌کند و در باره مقاوم‌سازی ،در بودجه آینده طرحی به عنوان بافت‌های فرسوده وجود دارد که باید احیاء شوند و این طرح را در شهرها و روستاها ادامه خواهیم داد. برای احیای بافت‌های فرسوده در شهرها هم طرح دولت استفاده از ظرفیت بخش خصوصی است چرا که بازدهی خوبی دارد و در روستاها هم خود دولت حمایت و پشتیبانی‌های لازم را انجام خواهد داد.
روحانی درباره خطر دزدان دریایی منطقه سومالی برای صیادان استان، گفت: در باره دزدان دریایی با دولت خارجی مواجه نیستیم بلکه با گروهک‌های تروریستی مواجه هستیم که عمدتاً در منطقه سومالی فعالیت می‌کنند و در این زمینه نیروی دریایی کشورمان در این منطقه فعال است.
ر این زمینه داریم که ریشه دار است؛ لذا اخیرا قانون جامعی برای هوای پاک تصویب شد که تمامی دستگاه ها برای اجرای آن باید همکاری کنند. برای مثال تعداد موتورسیکلت ها شش برابر اتومبیل ها بیان شده است، بنابراین باید به سمت برقی شدن حرکت کند از این رو وزارت صنایع به سمت تولید موتورهای برقی می رود.
ضرورت رعایت حق‌آبه دریاچه‌ها
رئیس مجلس در پایان با بیان این که قرار است رئیس شورای شهر تهران به مجلس بیاید و در باره اجرای این قانون توضیح دهد، خاطرنشان کرد: اجرای این موضوع برای تهران و شهرهای بزرگ ضرورت دارد. در کنار این موضوع یکی از موضوعات اصلی مسأله غبار و خشکی دریاچه هایی مثل ارومیه و قم است که آلودگی های سنگینی ایجاد می کند، بنابراین حق آبه هایی برای آن در نظر گرفته شده است و ستادی برای هر دریاچه تشکیل
می شود ضمن این که کشاورزی باید از ساختاری برخوردار باشد که بتوان دریاچه ها را احیا کرد چون مسائل محیط زیستی پیدا می کند.