چهل سالگی برای مردان مقطع مهمی در زندگی است همانطور که سی سالگی برای زنان. چهل سالگی از سنین میانی عمر افراد است و در این حول و حوش مردان در اوج فعالیتهای شغلی خود هستند و میتوانند به هماهنگی کامل فکری دست پیدا کنند.اما برخی تغییرات بیولوژیکی در آغاز دهه پنجم زندگی مردان ازجمله کاهش تودههای عضلانی، افزایش تحریکپذیری، بیحوصلگی، گرگرفتگی، وجود دردهای استخوانی، تکرر ادرار و ریزش مو میتواند به همراه یکسری از تغییرات در شیوه زندگی آنها ازجمله عدم تمرکز، کاهش انرژی، بیقراری، اضطراب، فقدان قدرت تصمیمگیری، احساس بیارزشی و ناامیدی زمینهساز بحران ۴۰ سالگی و درنهایت افسردگی باشد. در این سن فرد احساس میکند زمان زیادی برای زندگی ندارد و در سالهای سپری شده عمر، دستاورد مهم و در خور انتظار خود یا اطرافیان و حتی جامعه نداشته است.
تغییرات روحی و روانی میانسالگی مردان
به گزارش تابناک میانسالگی در مردان با تغییرات روحی و روانی مختلفی همراه است از جمله:
دگرگونیهای حافظه: همانگونه که با افزایش سن در نیروی فیزیکی مردان کاهش طبیعی ایجاد میشود، افتی در عملکردهای ذهنی نیز به وجود میآید. این حقیقت زمانی آشکار میشود که مردان متوجه میشوند، تصمیمگیریهایشان به زمان بیشتری نیاز دارد.
احساس دلتنگی و نارضایتی: پزشکان به این حالت هیجانی، ملال میگویند و آن را با عناوینی چون تشویش، رنج، ناآرامی، بیقراری و رخوت توصیف میکنند. اکثر مردانی که این احساسات را تجربه میکنند، هرگز در جستجوی کمک نیستند و حتی متوجه نمیشوند دلتنگند.
اضطراب و بیخوابی: اغلب مردانی که در سنین چهل تا پنجاه زندگی خود سالم هستند، گاه در به خواب رفتن دچار مشکل اند یا در طول شب بیدار میشوند و قادر به خوابیدن دوباره نیستند.
ترس و دلهره: هنگامی که مردان به میانسالی میرسند، ممکن است بیشتر نگران مرگ والدین، همسر، فرزندان یا خود باشند.
بیکفایتی: اغلب مردان در این مرحله از زندگی احساس میکنند که در تمامی جنبههای زندگیشان شکست خوردهاند. در این مرحله برخی مردان احساس میکنند باید شغل خود را رها کنند یا سرسختانه تصمیم میگیرند که تا اوج بروند. بعضی مردان احساس میکنند باید به سوی جزیره رویاها بروند تا در آنجا همیشه جوان بمانند و تا ابد شاد زندگی کنند. دسته دیگر نیز سعی میکنند خود را با زحمت به بالای نردبان ترقی بکشانند.
برخی از نشانههای بحران میانسالگی
ترمیم زخمها و بیماریها در مدت طولانیتر
توانایی کمتر برای فعالیتهای شدید جسمی مانند دویدن، بلند کردن اشیای سنگین، عدم توانایی در پیادهروی بیش از یک کیلومتر، ناتوانی در خم شدن
احساس چاقی یا اضافه وزن
مشکل در خواندن نوشتههای ریز و کوچک
فراموشکاری یا از دست دادن حافظه
از دست دادن یا نازک شدن موها
بیقراری، افسردگی، اضطراب و ترس
عدم توانایی در تصمیمگیری
از دست دادن اعتماد به نفس و حس لذت
احساس تنهایی، عدم جذابیت و دوست داشتنی بودن
کاهش علاقه به فعالیت جنسی
افزایش مشکلات ارتباطی
افزایش اضطراب و ترس در مورد تغییرات جنسی
مشکلات مربوط به این دوران
اغلب مردان مشکلات مربوط به این دوران را انکار میکنند، دربارهاش با کسی صحبت نمیکنند، همسر یا خودشان را سرزنش میکنند، کنارهگیری میکنند، اعتماد به نفسشان از بین میرود و روابطشان خراب میشود. آنچه اغلب وضع را بدتر میکند، شرمی است که بسیاری از مردان احساس میکنند. آنها تصور میکنند تنها فردی هستند که دچار این حالت شدهاند و یقین دارند همراه با این اختلال (جنسی) مردانگیشان از دست میرود. در واقع مشکلترین مرحله برای این دسته از مردان، تشخیص مشکل، صحبت کردن با یک فرد قابل اعتماد و طلب کمک هنگام ادامه مشکل است.از دیگر نکاتی که میتوان در این مورد متذکر شد این است که مردان اغلب مشکلات این دوره را مشکلاتی زنانه تلقی کرده و به دنبال درمان آن نیستند. همچنین بیشتر مردان از افسردگی مربوط به این دوره آگاه نبوده، بنابراین هرگز شانس درمان را نخواهند داشت. افسردگی در مردان با مسائلی از قبیل سرزنش دیگران، همسر، رؤسا و مسائل اقتصادی بروز میکند. به طور کلی مردان در این دوره در فهم تمایلاتشان دچار اشکال هستند و اغلب احساساتی درهم و برهم و آشفته دارند. اگر مردان در این دوران قادر به رویارویی مستقیم با ترسهای میانسالی خود نباشند، ممکن است احساسات خود را روی فرزندانشان فرافکنی کنند.
۱۰ راز بحران میانسالگی
گروه سلامت سایت سیمرغ برای پشت سر گذاشتن بحران میانسالگی در مردان راههایی را پیشنهاد می کند:
۱- از مصرف چربیهای مضر اجتناب کنید:
چربیهای ترانس و چربیهایی که در فست فودها مخفی شدهاند کلسترول LDL را در بدن افزایش میدهند. افزایش کلسترول LDL خطر بیماریهای قلبی را افزایش میدهد. حتی بدون چربیهای ترانس، با افزایش سن در مردان، سطح کلسترول بالا میرود و خطر بیماری قلبی افزایش مییابد. مصرف چربیهای سالم مانند چربیهای امگا ۳ که در ماهی، روغن بذر کتان و گردو یافت میشود راه مناسبی برای حفاظت از بیماریهای قلبی است.
۲- از ناتوانی جنسی مصون بمانید:ناتوانی جنسی در مردان مسن تر در بسیاری از موارد علت فیزیکی دارد و برخی اوقات به علت کم شدن جریان خون کافی در اندامهاست. برای بهبود جریان خون، مردان باید سیگار کشیدن را کنار بگذارند زیرا سیگار موجب تنگ شدن عروق میشود.همچنین ورزش را فراموش نکنید و در مورد داروهایی که مصرف میکنید با پزشک خود مشورت کنید، چون برخی از داروهای فشار خون یا افسردگی میتوانند ناتوانی جنسی را تشدید کنند.
۳- یک معاینه پروستات داشته باشید:در سن چهل سالگی، غده پروستات شروع به رشد ناگهانی میکند. به چنین حالتی، بزرگ شدن خوش خیم پروستات گفته میشود که در اثر نوسان سطوح هورمونی ایجاد میشود.
اگر شبها برای ادرار کردن زیاد از خواب بیدار میشوید یا برای ادرار کردن با مشکل مواجه شدهاید، ممکن است دچار بزرگ شدن خوش خیم پروستات شده باشید.برای درمان باید پزشک خود را ببینید.
۴-بدنسازی کنید:وقتی به سن چهل سالگی میرسید، بدن شما تستسترون کمتری میسازد. کاهش این هورمون میتواند حافظه، فعالیت جنسی و حجم عضلانی شما را تحت تاثیر قرار دهد. پس از پنجاه سالگی هر ۱۰ سال ۱۵درصد از حجم عضلات کاهش مییابد.برای مقابله با فرآیند تحلیل رفتن عضلات، پیشگیری از آسیبهای عضلانی و استخوانی، مقابله با بیماری قلبی، بدنسازی را در برنامهی ورزشی روزانه خود قرار دهید.
۵- مراقب دور کمر خود باشید:با افزایش سن، اندازه دور کمر مردان افزایش مییابد. این حالت در پی افزایش چربی احشای شکمی رخ میدهد که منجر به افزایش خطر بیماریهای قلبی و عروقی مانند حمله قلبی و سکته مغزی میشود.توصیه ما این است. سه بار در هفته به مدت ۳۰ دقیقه ورزش کنید. برای عادات غذایی مناسب تمرین کنید. از غلات کامل استفاده کنید، مصرف گوشت قرمز را کمتر کنید و میوه و سبزیجات بیشتری مصرف کنید.
۶- مشخص کنید که باید مولتی ویتامین مصرف کنید یا نه:ممکن است مصرف روزانه و مداوم مولتی ویتامینها موجب پیشرفت وقایعی شود که سعی در پیشگیری از آنها داریم زیرا بیشتر مردان از غذاهای روزانه به اندازه کافی ویتامین دریافت میکنند. برای اینکه بفهمید به مصرف ویتامین نیاز دارید یا نه، با پزشک خود مشورت کنید و در مورد عادات غذایی و مواد مصرفی خود صحبت کنید تا مشخص شود که میزان و نوع ویتامینهای مصرفی شما تا چه حد است و آیا به مصرف مکملها نیاز دارید یا نه.
۷- روابط اجتماعی را فراموش نکنید:روابط اجتماعی از ارتباط با دوستان، خانواده و افراد دیگر تشکیل میشود. این ارتباطات در شما احساس تعلق ایجاد میکند و به شما کمک میکند تا در مواقع استرس به این روش به حالت پایدار و استوار روانی برسید.
۸- این غذاها را مصرف نکنید:غذاهای فراوری شده مانند پوره سیب زمینی یا نان سفید، به سرعت در بدن تجزیه شده و میزان جذب گلوکز را سریعاً بالا برده و در نتیجه باعث بالا رفتن قند خون
می گردد. بالا بودن قند منجر به افزایش وزن بدن و دیابت شده و مشکلاتی را برای سلامت فرد ایجاد میکند. برای ثابت نگه داشتن قند خون بدن، این غذاها را مصرف نکنید و از غذاهایی که شاخص گلایسمیک
پایینتری دارند استفاده کنید، غذاهایی مانند غلات کامل و یا سبزیجات که به آرامی تجزیه میشوند و قند خون را ناگهانی بالا نمیبرند.
۹- الکل مصرف نکنید:مصرف الکل باعث افزایش خطر بیماری کبدی، سکتهی مغز و مشکلات دیگر میشود.
۱۰- مراقب خطر سرطان پروستات باشید:سرطان پروستات، بعد از سرطان پوست شایع ترین
سرطان در مردان است. برای کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات، رژیم غذایی کم چربی و پرفیبر داشته باشید.برای مثال سویا و غذاهایی که با سویا و سبزیجات درست میشوند، و غذاهای حاوی ویتامین D و E مصرف کنید. سلنیم و چای سبز نیز به پیشگیری از سرطان پروستات کمک میکنند .
code