شناسهٔ خبر: 22797383 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ابتکار | لینک خبر

محمدجواد ظریف روزهای پنجشنبه و جمعه به ایتالیا و جمهوری آذربایجان سفر کرد

هفته پرکار آقای دیپلمات

صاحب‌خبر - محمدجواد ظریف وزیر خارجه کشورمان که پس از یک هفته پرکار برای سفر به سوچی روسیه و ارمنستان، در روزهای پنجشنبه و جمعه به ایتالیا و جمهوری آذربایجان سفر کرده است، با حضور در سومین کنفرانس بین المللی گفت‌وهای مدیترانه‌ای در رم، با مروری بر تحولات منطقه به موضوعات مختلفی از جمله حمله صدام حسین به کشورمان و حمایت هایی که از رژیم او شد، برجام، سیاست خارجی دولت جدید آمریکا، کشورهایی که از طالبان، القاعده، النصره و داعش حمایت کردند، تداوم بمباران مردم در یمن، حضور ایران در سوریه بر اساس درخواست رسمی دولت سوریه، سرمایه گذاری شرکت های خارجی در ایران، تاکید بر این نکته که تحریم و فشارهای خارجی بر ایران منجر به تکیه ایران بر منابع داخلی و همگرایی مردم شد، تعاملات اقتصادی پسابرجامی ایران و حضور و سرمایه گذاری های
شرکت های اروپایی، چینی، کره ای در ایران به تفصیل سخن گفت.
وی همچنین در دیدار با وزیر خارجه ایتالیا ضمن بررسی ابعاد مختلف روابط دو جانبه، بر گسترش همکاری ها در همه زمینه ها تصریح و طرفین ضمن رضایت از سطح مناسبات سیاسی بر افزایش تعاملات در حوزه اقتصادی و همکاری های بیشتر در سازمان های بین المللی تاکید کردند.
تاکید موگرینی بر غیر قابل مذاکره بودن برجام
گفتنی است در دومین روز این کنفرانس، فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز، برجام را غیر قابل مذاکره دانست و تاکید کرد: توافق هسته ای با ایران برای امنیت منطقه اساسی است. ما به عنوان اتحادیه اروپا و هر یک از 28 کشور اروپایی، گفته ایم که حفظ کامل برجام و اجرای آن مهم است. از اینجا شروع می شود و نه برای اینکه دوست هستیم. توافق هسته ای به صورتی مذاکره شده است تا حاوی بسیاری از مقررات و عناصر کنترل با سیستم ارزیابی سرزده باشد، زیرا در لحظه توافق هیچ اعتمادی وجود نداشت.
وی افزود: 104 صفحه با تبصره های مختلف از هر نظر وجود دارد و نمی توان حتی یک پاراگراف آن را مذاکره کرد، چرا که تمام بخش های آن بهم ربط دارند. این توافق توسط یک تیم عالی مذاکره شده و نمی توان آنرا تغییر داد و کسی که آنرا عنوان
می کند، برجام را بخوبی نمی شناسد. من این پیام را به ایران و به آمریکا بردم و کشورهای اروپایی نیز انتظار احترام به برجام را دارند. برجام کار می‌کند و آژانس هسته ای نیز تایید کرده است که تهران به مقررات احترام می گذارد.
پیشنهاد ایران برای تعیین یک استراتژی مشترک برای مبارزه با تروریسم
در ادامه سفرهای رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان، ظریف پس از ایتالیا با حضور در جمهوری آذربایجان در کنفرانس قلب آسیا، بر ضرورت پاسخ متحد و قاطعانه تمامی جامعه بین‌الملل برای مقابله با تروریسم و خشونت ناشی از افراطی‌گری تاکید کرد. ظریف در بخشی از سخنان خود گفت: از زمان برگزاری این نشست در سال گذشته تاکنون تلاش‌های قابل توجهی از سوی افغانستان انجام گرفته است اما تهدید گروه‌های تروریستی خارجی و افزایش هجوم عناصر تروریستی داعش در این کشور موجب تشدید این چالش‌ها در افغانستان شده است. اگرچه داعش برنامه‌ای خطرناک را برای ایجاد یک نزاع فرقه‌ای ساختگی در افغانستان دنبال می‌کند، پاسخ رئیس جمهور غنی و دولت وی سنجیده و آینده نگرانه بوده است. وزیر امور خارجه ایران با اشاره به پیشنهاد دو سال پیش ایران برای تعیین یک استراتژی مشترک برای مقابله با تروریسم به عنوان چارچوب عملیاتی کشورهای شرکت کننده در اجلاس قلب آسیا گفت: ما انتظار داریم که پیش نویس این استراتژی توسط کارشناسان دولتی و مقامات ارشد در اینجا بررسی و تصویب شود. این استراتژی می‌تواند یک زیربنای محکم برای همکاری در زمینه مقابله با تروریسم و خشونت افراطی باشد.
تلاشی مشترک برای برقراری امنیت و توسعه در افغانستان
وزیر خارجه کشورمان همچنین در جمع خبرنگاران درباره اهداف این اجلاس و دیدارهای انجام شده در آن، گفت: اجلاس قلب آسیا در واقع تلاشی است برای ایجاد اشتراک منافع و همکاری به ویژه در میان کشورهای منطقه به منظور برقراری امنیت و توسعه اقتصادی در افغانستان. ایران از همان ابتدا در این اجلاس شرکت کرده و ما همواره حضور فعال داشته‌ایم. آنچه برای ما مهم است مالکیت دولت افغانستان و رهبری دولت افغانستان در تمام تلاش‌ها برای صلح و ثبات و پیشرفت در افغانستان است که ایران از همان ابتدا بر آن تاکید داشته است. ظریف همچنین گفت: سیاست ایران که همواره بر آن تاکید کرده‌ایم؛ ضرورت مقابله با تروریسم با رهبری دولت افغانستان، ضرورت توجه به پدیده داعش در افغانستان که این روزها در حال گسترش است و توجه به سیاست‌های بسیار خطرناک داعش برای تفرقه میان اقشار مختلف مردم افغانستان و سیاست درستی که دولت افغانستان در این زمینه به کار گرفته و به علاوه بحث ضرورت همکاری برای مقابله با موادمخدر است که من در این اجلاس و در دفعات قبل بر آن تاکید کرده‌ام. امیدواریم که با همکاری خوب جامعه بین‌الملل از این مرحله برای توسعه افغانستان استفاده و به مردم این کشور و دولت افغانستان کمک کنیم.
اعلام موضع قاطع اروپا در مورد برجام
ظریف همچنین در پاسخ به سوالی درباره صحبت‌های روز پنجشنبه با فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مبنی بر اینکه اروپا باید یک تعهد عملی در خصوص پایبندی به برجام بدهد، گفت: همانطور که تاکید کرده‌ام اروپایی‌ها و خانم موگرینی تا به حال در اعلام مواضع بسیار قاطع عمل کرده و مواضع بسیار خوبی اتخاذ کرده‌اند. در اقدامات عملی هم ما در ماه‌های گذشته شاهد اقدامات گسترده‌تر اروپا در زمینه همکاری‌های بانکی و تامین مالی بوده‌ایم. وی با اشاره به سفر یک هیات اروپایی در هفته گذشته به ایران، گفت: ما همچنین شاهد سفر هیات اروپا برای مذاکره بر سر همکاری در حوزه هسته‌ای و کشاورزی بودیم. امیدوار هستیم که این همکاری‌ها ادامه پیدا کند. البته در صحبت‌های روز گذشته‌مان با خانم موگرینی توجه ویژه‌ای به موضوع سوریه داشتیم با توجه به اجلاس سوچی که به تازگی برگزار شد، وی را در جریان این مذاکرات و برنامه‌هایی که برای برقراری صلح در سوریه هست، قرار دادم. همچنین درباره برقراری صلح در منطقه، سیاست‌های خطرناک عربستان در یمن و به علاوه لبنان بحث و گفت‌وگو کردیم. وی در ادامه در پاسخ به سوال دیگری درباره نگاه غرب به مذاکرات سه‌جانبه ایران، ترکیه و روسیه در سوچی برای حل مساله سوریه، بیان کرد: ما مذاکرات‌مان در سوچی را در تقابل و تعارض با سایر تلاش‌های بین‌المللی برای حل بحران سوریه نمی‌بینیم و معتقدیم که این روشی بسیار خوب برای رسیدن به راه‌حلی است که مورد قبول همگان است.