شناسهٔ خبر: 22714874 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: فرهیختگان آنلاین | لینک خبر

سامانه همگانی جمع‎آوری و بازیافت بطری بر مبنای ودیعه‎گذاری

بازیافت؛ تهدید یا فرصت

به نظر می‎رسد با مشکلات زیست‌محیطی متعدد ایجاد شده و نیز پتانسیل اقتصادی و ایجاد اشتغال موجود، اکنون زمان آن فرارسیده تا همگام با کشورهای پیشرفته و صنعتی دنیا، طرح ودیعه‌گذاری روی ظروف یک‌بار مصرف برای اطمینان از بازگشت ظروف خالی استفاده شده و درنتیجه حفظ محیط‌زیست و همچنین تقویت اقتصادی دوباره در کــــــشورمان اجرا شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، سامانه «ودیعه‌گذاری و دریافت» یا به اختصار «سامانه ودیعه‌گذاری» برای بطری‎های نوشیدنی چیست؟ موضوع بسیار ساده است. تولیدکننده یا واردکننده نوشیدنی، مبلغی جزئی به‌عنوان ودیعه (گرویی) ظرف به مبلغ نوشیدنی اضافه می‌کند که مصرف‌کننده در زمان خرید پرداخت می‌کند و پس از مصرف نوشیدنی، با پس دادن بطری خالی، عین مبلغ ودیعه را پس می‎گیرد. به همین سادگی، تعهد تضمین‎شده‎ای برای بازگشت بطری نوشیدنی که می‎تواند از جنس فلزی، پلاستیکی یا شیشه‌ای باشد، در جامعه حاصل می‎شود.

با بازیافت سیستماتیک و دقیق بطری‌های نوشیدنی، بیش از 30 درصد از حجم پسماند شهری کاسته می‌شود. به تبع این کاهش حجم، هزینه پرسنلی، حمل‌ونقل، مدیریت، امحا و دفع زباله شهری نیز به میزان چشمگیری کاهش می‌یابد. مدیریت پسماند شهری دست‌کم در چهار حوزه زیر از قانون ودیعه‌گذاری منتفع خواهد شد:

 کاهش هزینه جمع‌آوری زباله
 کاهش هزینه دفن
 کاهش هزینه پاک‌سازی معابر
 افزایش ارزش مواد بازیافتی

وقتی حجم زیادی از زباله‌های شهری به واسطه حذف بطری‌ها کاسته شود، پرسنل، ماشین‌آلات و لجستیک کمتری برای مدیریت پسماند در همان شهر مورد نیاز است و این به معنی کاهش چشمگیر هزینه‎های جمع‌آوری پسماند خواهد بود. با کاهش حجم کل زباله، میزان پسماندی که لاجرم باید خاک‎چال شود نیز کاسته شده و هزینه‎های مربوطه کاهش می‌یابند. با اجرای طرح ودیعه‌گذاری و رهاسازی بطری‌ها چه در طبیعت و چه در محیط‌های شهری به طرز محسوسی کاهش می‌یابد که این نیز به کاهش هزینه‌های پاکسازی معابر و تفرجگاه‌ها تعبیر خواهد شد.

در آخر، مواد بازیافت شده در صورتی‌که بر مبنای قانون ودیعه‌گذاری جمع‌آوری شوند، کیفیت بالاتری از مواد بازیافت شده ثانویه (مثلا از درون سطل‌های زباله یا درون خطوط پردازش پسماند شهری بعد از جمع‌آوری کلی زباله‌ها) خواهند داشت. علت این موضوع آن است که بطری‌های جمع‌آوری شده بر مبنای این طرح با پسماندهای دیگر شهری اختلاط و نتیجتا آلودگی مضاعف پیدا نمی‌کنند و به دلیل نگهداری بهتر در طول مسیر از مصرف تا بازیافت نهایی، از حیث سلامت فیزیکی نیز در شرایط مطلوبی خواهند بود که این خود نوعی افزایش درآمد در شهرداری‌ها خواهد بود.

بر مبنای محاسبه‌های موجود، تخمین صرفه‌جویی کلی در اجرای سامانه همگانی بازیافت بطری‎های یکبارمصرف بر مبنای ودیعه‎گذاری، تنها در شهر تهران، سالانه حدود 8/5 تریلیون ریال خواهد بود. اهمیت این عدد وقتی حس می‎شود که در نظر بگیریم بودجه کل شهرداری تهران در سال 1395 نزدیک 180 تریلیون ریال بوده است. منافع اقتصادی عمده این طرح برای صنایع بازیافت، افزایش چشمگیر کمیت و کیفیت بطری‎های جمع‎آوری شده و همچنین جداسازی و دسته‎بندی بطری‎ها براساس رنگ، وزن و هندسه در مبدأ است که عملیات فرآوری را بهینه‎تر می‎کند. این به معنی تولید ثروت در صنعت بازیافت و به تبع آن ایجاد شغل و رونق در این بخش خواهد بود. مطالعه نگارندگان تخمین می‌زند که با اجرای سامانه ودیعه‌گذاری روی بطری‌ها در ایران، امکان ایجاد 23 هزار شغل سبز به صورت مستقیم وجود دارد.

افزون بر شهرداری‎ها و صنایع بازیافت، خرده‎فروش‎ها هم در ابعاد خواربارفروش‎های محلی و هم در ابعاد فروشگاه‎های زنجیره‎ای مواد غذایی نیز از قِبَل یک طرح موفق ودیعه‎گذاری منافع مادی قابل توجهی به‎دست خواهند آورد. خرده‎فروش، بطری‌های استفاده‌شده را از مصرف‎کننده دریافت کرده و ودیعه آن را بازپرداخت می‎کند و سپس این بطری‎ها برای اجرای فرآیند بازیافت ارسال خواهند شد. خرده‎فروش به ازای هر واحد بطری ارسال شده، مبلغی تحت عنوان «تعرفه عملیات» که میزان آن را قانون تعیین می‎کند، دریافت خواهد کرد. این مبلغ نه‌تنها هزینه‎های اجرای طرح اعم از هزینه فضا، انرژی و پرسنلی مرتبط را می‎پوشاند، بلکه مقداری نیز سود عاید فروشگاه خواهد کرد.

در این طرح فواید غیرمستقیم اقتصادی نیز برای خرده‎فروش‎ها مترتب است. مطالعات انجام‌شده در کشورهای مختلف از جمله آمریکا، هلند و سوئد نشان می‎دهد که فروشگاه‎های دارای امکانات بهتر برای دریافت بطری‎های استفاده‎شده، مشتری‎های بیشتری دارند و مصرف‎کننده‎ها به چنین فروشگاه‎هایی بیشتر اقبال نشان می‌دهند. طبعا رفت‌و‌آمد بیشتر مشتری‎ها به یک فروشگاه به افزایش خرید آنها و نهایتا درآمد فروشگاه ترجمه می‎شود. بنابراین سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‎های بزرگ‌تر مواد غذایی، منافع بزرگی در طرح‎های ودیعه‎گذاری بر بطری‎های نوشیدنی دارند و به صورت طبیعی متحد بزرگی برای این طرح محسوب می‌شوند.

 

  روند جهانی ودیعه‌‎گذاری بر بطری

چندی پیش در پنج سپتامبر 2017، موعد مقرر برای معرفی برنامه‌های جدید دولت اسکاتلند در پارلمان توسط نیکلا فرگوسن استرجن، وزیر اول اسکاتلند و فرد اجرایی اصلی این کشور بود. او زمانی که به بخش سلامت و محیط‌زیست و جلوگیری از رهایش پلاستیک در طبیعت و جامعه رسید، صدایش را صاف کرد و با لحنی محکم‌تر از همیشه گفت: «ما متعهد به اقتصاد دَوَرانی و کاهش پسماند خواهیم بود. من امروز تایید می‎کنم که ما یک سامانه ودیعه‌گذاری و دریافت (Deposit Return Scheme) برای بطری‌های نوشیدنی در اسکاتلند طراحی و اجرا خواهیم کرد.» استرجن که در این لحظه با تشویق شدید نمایندگان پارلمان روبه‌رو شد، با غروری خاص از اسکاتلندی پاکیزه‎تر و اقتصادی دَوَرانی گفت که در فردای اسکاتلند، کم‎کربن‎تر و مستحکم‎تر خواهد بود. اسکاتلند تنها کشوری نیست که به فکر سامانه ودیعه‌گذاری و دریافت برای بطری‌های نوشیدنی افتاده است. از پیشروهای این ایده در دنیا مثل نروژ و سوئد تا ایالت‎هایی در آمریکا و کانادا و کرواسی و اخیرا لیتوانی، کشورها و قلمروهای مستقل زیادی در دنیا چنین سامانه‎ای راه‎اندازی کرده‎اند. همین چند ماه پیش، خبر تصویب و اجرای قانون ودیعه در ایالت نیووساوت ولز استرالیا  در اخبار زیست‌محیطی دنیا پیچید و این روزها هم اسکاتلند که رسما طرح را کلید زد. با افزودن اسکاتلند به لیست قبلی، امروز 39 کشور و قلمروی مستقل در جهان سامانه ودیعه‌گذاری برای بطری نوشیدنی را تصویب و اجرا کرده‎اند.

این روش باعث شده در کشورهایی مثل نروژ و آلمان بیش از 90 درصد بطری‌های یک‌بارمصرف مورد استفاده در صنایع غذایی به چرخه بازیافت برگردند، در حالی که در کشور عزیزمان این نرخ، بر مبنای اظهارات مسئولان سابق مدیریت پسماند تهران، بین 10 تا 20 درصد است. در کشورهایی که سامانه ودیعه‎گذاری روی بطری‎ها را به صورت موفق اجرا نکرده‎اند، مثلا آمریکا، همه تلاش‌های دیگر برای بازیافت به نتیجه‎ای نهایتا حدود 30 درصد نرخ بازگشت بطری‌ها به چرخه بازیافت رسیده است که به صورتی چشمگیر پایین‌تر از کشوری مثل نروژ با سیستم ودیعه‌گذاری است. در واقع معادله خیلی ساده‎ای برقرار است، هر جامعه‎ای که به محیط‌زیست اهمیت می‎دهد، سامانه ودیعه‌گذاری بر بطری‌های نوشیدنی را قبلا راه‎اندازی کرده یا این روزها به دنبال طراحی آن است.اما چرا جمع‎آوری و بازیافت بطری‎های نوشیدنی اینقدر اهمیت دارد؟ به این سوال می‌توان با مجموعه‎ای از دلایل زیست‌محیطی و بهداشتی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی پاسخ داد.
 

  پیشنهادها برای ایران

موضوع سامانه‎های ودیعه‌گذاری بر بطری‌های نوشیدنی در کشور ما بی‌سابقه نیست. سال‌ها پیش درکشور ما، روی شیشه‌های شیر و برخی نوشیدنی‎ها «گرویی» وجود داشت و مصرف‎کنندگان پس از استفاده محصول، بطری خالی آن را برای دریافت مبلغ ودیعه به فروشگاه خواروبار تحویل می‌دادند. با کاهش قیمت ظروف یک‌بار مصرف، تولیدکنندگان نوشیدنی در ایران از قرار دادن ودیعه و جمع‌آوری سیستماتیک ظروف خالی منصرف شدند و نتیجه آن، آلودگی محیط‌زیست با ظروف یک‌بار مصرف و هدر رفتن منابع اولیه شد.

به نظر می‎رسد با مشکلات زیست‌محیطی متعدد ایجاد شده و نیز پتانسیل اقتصادی و ایجاد اشتغال موجود، اکنون زمان آن فرارسیده تا همگام با کشورهای پیشرفته و صنعتی دنیا، طرح ودیعه‌گذاری روی ظروف یک‌بار مصرف برای اطمینان از بازگشت ظروف خالی استفاده شده و درنتیجه حفظ محیط‌زیست و همچنین تقویت اقتصادی دوباره در کــــــشورمان اجرا شود. در همین راستا چندی است طرحی با عنوان «سهباران» برداشته شده از عبارت «سامانه همگانی بازیافت بطری در ایران» در دانشگاه تهران تهیه و عرضه شده است. طرح حاضر، سامانه‎ای بومی‎شده برای ایران بر مبنای تجربیات موفق کشورهای صنعتی در حوزه جمع‎آوری و بازیافت ظروف یکبار مصرف با تکیه بر ودیعه‌گذاری است. کلیات طرح سهباران به صورت شماتیک در تصویر نمایش داده شده است. در این مدل، تولیدکننده و واردکننده نوشیدنی، با الزام حاکمیت، مبلغی جزئی به‌عنوان ودیعه‌ بطری‎های یکبارمصرف به قیمت کل نوشیدنی اضافه می‎کند. مبلغ کل ودیعه مربوط به نوشیدنی‎های تولیدی یا وارداتی به همراه عوارض تولید به مرکز پردازش تحویل می‎شود.

خرده‎فروش‎ یا توزیع‎کننده، نوشیدنی را به صورت عمده از تولیدکننده خریداری کرده و طبیعتا مبلغ نوشیدنی و ودیعه را توأمان پرداخت می‎کند. در اینجا مصرف‎کننده نهایی وارد سناریو شده و نوشیدنی را به همراه مبلغ ودیعه از خرده‎فروش خریداری می‎کند و پس از مصرف، بطری خالی را با شرایط مطلوب تحویل خرده‎فروش داده و ودیعه را عینا دریافت می‎کند.
خرده‎فروش بطری‎های استفاده و بازپس‎گرفته‎شده را تحویل مراکز بازیافتِ تعریف شده داده و با ارائه گزارش عملکرد، مبلغ کل ودیعه پرداختی به همراه تعرفه‌ عملیات را از مرکز پردازش طرح دریافت می‎کند و این‎گونه چرخه‌ بطری یک‌بار مصرف بسته می‎شود.