انفجار تروریستی بار دیگر مصر را لرزاند. گروه تروریستی انصار بیتالمقدس در جنایتی بزرگ نماز جمعه در سینای مصر را به خاک و خون کشید که صدها کشته و زخمی بر جای گذاشت. هر چند که بحرانهای امنیتی بویژه در سینا جزء لاینفک سالهای اخیر مصر شده اما این سوال مطرح است که چرا در مقطع کنونی این حمله صورت گرفته و چه اهدافی را دنبال میکند. بخشی از این حملات را ناشی از عدم انسجام درونی و چالشهای امنیتی در مصر میتوان دانست چنانچه در سالهای اخیر سینای مصر به منطقه درگیری ارتش و گروههای مسلح و تروریستی مبدل شده در حالی که دولت السیسی رئیسجمهوری مصر از این مساله نیز برای سرکوب مخالفان از جمله جریان اخوان بهره میگیرد. در این میان این حادثه خونین در حالی رخ داده که تحولات منطقهای نکات قابل توجهی در خود دارد.
نخست آنکه از یکسو میان گروههای فلسطینی فتح و حماس در قاهره توافق صلح امضا شده است و از سوی دیگر گذرگاه رفح از سوی مصر اعلام بازگشایی شده است. این دو رویداد در حالی صورت گرفته که عملا در تقابل با خواست صهیونیستها است چنانچه از مطالبات صهیونیستها از نشست قاهره را گنجاندن سازش با این رژیم و خلع سلاح مقاومت تشکیل میداد که محقق نشده.
با توجه به سوابق صهیونیستها در بحرانسازی علیه امنیت مصر میتوان حمله تروریستی اخیر در سینا را برگرفته از خواست صهیونیستها دانست چنانکه گروه انصار بیتالمقدس که رابطه نزدیکی با این رژیم را دارد پذیرنده مسئولیت این کشتار شده است.
دوم آنکه مصر در تحولات منطقه رویکردهای قابل تامل داشته است از یک سو مصر بر لزوم حمایت از دولت مرکزی سوریه در مبارزه با تروریسم تاکید کرده و از سوی دیگر در جریان بحران لبنان و ربایش سعد حریری نخست وزیر این کشور توسط سعودی جانب بیروت را گرفته و از همراهی با سعودی علیه حزبالله و لبنان خودداری کرد. مصر همچنین با طرحهای عربستان در قبال یمن و ارتش به اصطلاح واحد اسلامی مخالفت کرده و در نشستهای اتحادیه عرب رویکردی مستقل نسبت به خواستههای سعودی داشته است.
با توجه به این شرایط بحران سینا میتواند نوعی انتقام گیری سعودی از مصر باشد که با همراهی صهیونیستها صورت میگیرد. این امر زمانی بیشتر نمود مییابد که سعودی در بحرانسازی در منطقه همکاری بسیاری با صهیونیستها داشته و استمرار بحران در منطقه هدف مشترک آنان است. انحراف افکار عمومی از جریان این رژیمها و البته شکست طرحهای آنها در منطقه و کمرنگسازی دستاوردهای مقاومت در مبارزه با تروریست از جمله اهداف تعریف شده در حمله تروریستی به سینا میتواند باشد.
با توجه به این شرایط میتوان گفت که مصر درگیر بحرانهای امنیتی داخلی با چاشنی خارجی شده که راهکار خروج از آن نیز تکیه بر وحدت داخلی و الگوگیری از جبهه مقاومت به عنوان پیروز عرصه مبارزه با تروریسم است.
السیسی رئیسجمهوری مصر نیز بارها بر این رویکرد تاکید و خواستار همگرایی و بهرهگیری از تجربیات سوریه در عرصه مبارزه با تروریست شده است بویژه اینکه ائتلاف امریکا و سعودی نشان دادهاند که هرگز به دنبال صلح نبوده و هدفی جز کشتار و استمرار بحران در منطقه ندارند.
نویسنده: علی تتماج
چه بر سر سینا آمد؟
صاحبخبر -
∎