عادل جبیر، وزیر امور خارجه عربستان سعودی و دیگر وزرای خارجه کشورهای عرب در جلسهای اضطراری در قاهره، پایتخت مصر با هدف بررسی روشهای مقابله با ایران و متحد آن، حزبالله لبنان، گردهم آمدند.
ریاض و متحدانش، حزبالله لبنان و ایران را به دخالت در امور داخلی خود متهم میکنند، اتهامی که تهران آن را رد میکند.
آنچه به تنش بین دو قدرت منطقهای، عربستان و ایران، دامن زده علاوه بر تضاد منافع در جنگ داخلی در دو کشور سوریه و یمن، استعفای سعد حریری، نخست وزیر لبنان است.
آقای حریری، متحد سابق عربستان سعودی، روز ۱۴ نوامبر در ریاض، پایتخت عربستان استعفاء خود را اعلام کرد. وی به ترس از ترور اشاره کرد و ایران و حزبالله را به گسترش اختلافات در جهان عرب متهم ساخت.
میشل عون، رییس جمهوری لبنان پس از استعفای سعد حریری، عربستان سعودی را متهم کرد که نخست وزیر سابق این کشور را به گروگان گرفته است. سیاستمداران ارشد لبنانی نزدیک به حریری نیز اظهار داشتند که وی تحت فشار مجبور به استعفاء شده است. با این حال عربستان و حریری این اتهامات را رد میکنند.
آقای حریری در پی دعوت امانوئل ماکرون، رییس جمهوری فرانسه، روز جمعه با جت شخصی و به همراه همسر و فرزند ارشدش به این کشور سفر کرد و روز شنبه در کاخ الیزه در پاریس مورد استقبال آقای ماکرون و همسرش قرار گرفت.
سعد حریری اعلام کرد که در روزهای آتی به لبنان بازخواهد گشت و در جشن استقلال این کشور که روز چهارشنبه برگزار می شود، شرکت میکند.
وزرای خارجه کشورهای عرب در نشست امروز قاهره در خصوص حمایت از امارات متحده عربی، بحرین و کویت نیز گفتگو کردند.
روزنامه دولتی الاهرام مصر به نقل از یک دیپلمات عرب نوشت: «کشورهای عربی میتوانند مساله دخالت ایران را به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع دهند.»
همزمان با برگزاری این نشست در قاهره، منابعی در وزارت امور خارجه لبنان اعلام کردند که وزیر خارجه این کشور همچنان در بیروت است و بعید به نظر میرسد که بتواند در این جلسه حضور یابد. با این حال روز گذشته یک مقام ارشد لبنانی به رویترز گفته بود که وزیر امور خارجه لبنان احتمالا در نشست روز یکشنبه در قاهره حضور نخواهد داشت.
عربستان سعودی در این نشست بار دیگر ایران و حزبالله را متهم به پرتاب موشک از یمن به فرودگاه ریاض، پایتخت، متهم کرد.
شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان پیشتر گفته بود که ایران موشک در اختیار شبهنظامیان حوثی گذاشته است. ریاض با وارد کردن این اتهام به ایران، آن را یک «تجاوز نظامی مستقیم» خوانده است.
عربستان و متحدانش در جنگ داخلی یمن از عبد ربه منصور هادی، رییس جمهوری، در برابر شبهنظامیان حوثی و نیروهای وفادار به علی عبدالله صالح، رییس جمهوری سابق یمن حمایت میکنند. ایران نیز در جنگ داخلی یمن از حوثیها حمایت میکند.