اخبارضدونقیض از درگیری عراقی ها با کردها
«فیشخابور» کانون جدید درگیریها در موصل
درحالیکه مقامهای اقلیم کردستان عراق میگویند نیروهای عراقی روز سهشنبه حملهای را به سوی مرز ترکیه آغاز کردهاند که در آن بخشی از خط لوله صادرات نفت از اقلیم کردستان واقع شده اما مقامهای عراقی این خبر را تأیید نمیکنند. به گزارش خبرگزاری رویترز، هیمن هورامی، مشاور رسانهای رئیس اقلیم کردستان، روز سهشنبه گفت نیروهای پیشمرگه کُرد، حمله حشد الشعبی را در منطقه ربیعه در ۴۰کیلومتری جنوب مرز «فیشخابور» دفع کردهاند. برخی از فرماندهان پیشمرگه کرد، ایران را متهم کردهاند که هدایت نیروهای دولت مرکزی عراق و نیروهای حشد الشعبی را برای کنترل دوباره کرکوک و سایر مناطق تحت سلطه کردها بر عهده داشته است. یک مقام اقلیم کردستان که نامش ذکر نشده، روز دوشنبه گفت نیروهای دولت مرکزی و نیروهای حشد الشعبی در حال استقرار تانک و توپخانه در ربیعه، در شمال غرب موصل هستند. اما یک مشاور امنیتی دولت عراق با اظهار اینکه بغداد قصد دردستگرفتن کنترل مرز فیشخابور را دارد، از تأیید آمادهشدن دولت عراق برای عملیات نظامی در آن منطقه خودداری کرد. در همین حال اما، روز سهشنبه یک سخنگوی نظامی دولت عراق در گفتوگو با رویترز با اشاره به منطقه فیشخابور گفت در آن منطقه «هیچ درگيری نظامی رخ نداده است». فیشخابور، گذرگاه مرزی عراق به ترکیه و سوریه است و خط لولهای که نفت خام را از نقاط مختلف عراق به سوی شمال میآورد، در فیشخابور به خط لوله دیگری پیوسته و این نفت از این راه برای صادرات به سواحل مدیترانه ترکیه منتقل میشود. گذرگاه مرزی فیشخابور از سال ۱۹۹۱ یعنی از زمانی که ایالات متحده و دیگر قدرتهای غربی در شمال عراق منطقه پروازممنوع اعلام کرده بودند، تحت کنترل نیروهای کرد عراقی درآمده است. منطقه روبهروی فیشخابور در طرف سوری مرز، هماینک تحت کنترل نیروهای کُرد سوری مورد حمایت آمریکاست.
اقلیم؛ آماده تعلیق نتایج همهپرسی
از سوی دیگر، نخستوزیر اقلیم کردستان اعلام کرد کردها آماده حل مشکلات در چارچوب قانون اساسی عراق هستند. نیچروان بارزانی در یک کنفرانس خبری در اربیل گفت «ما به حل مشکلات با دولت فدرال عراق از طریق گفتوگوی جدی و در چارچوب قانون اساسی عراق علاقهمند هستیم». «عرفات کرم» یک نماینده کرد پارلمان عراق نیز گفت اقلیم آماده تعلیق نتایج همهپرسی و آغاز مذاکرات بدون شرط با گروههای عراقی است. به گفته این نماینده کرد پارلمان، مسعود بارزانی در دیدارها و مذاکرات دوجانبه، بر آمادگی اقلیم برای تعلیق نتایج همهپرسی تأکید میکند. دولت عراق مذاکره با کردها را رد نمیکند، اما پس از انجام همهپرسی هرگونه مذاکره با مقامهای اقلیم کردستان را به باطل اعلامکردن همهپرسی ۲۵ سپتامبر در کردستان عراق مشروط کرده است. اما روزنامه الحیاه نوشت که عدم حضور مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق یکی از شروط دولت بغداد برای آغاز مذاکرات است.
شی جینپینگ همتراز «مائو تسهتونگ» شد
پس از مائو تسهتونگ و دنگ شیائوپینگ، حال نام «شی جینپینگ» بهعنوان رکن اساسی انقلاب چین جاودان شده است. به گزارش دویچهوله، کمونیستهای چین نام شی جینپینگ، رئیس دولت و رهبر حزب کمونیست چین را به جایگاه تاریخی «اندیشهورز پیشتاز» انقلاب ارتقا بخشیدند و او را همتراز مائو تسهتونگ اعلام کردند. حدود دوهزارو 300 نماینده حزبی که در نوزدهمین کنگره حزب کمونیست چین شرکت داشتند، در نشست پایانی خود به اتفاق آرا به تصویب رساندند که «اندیشههای شی جینپینگ برای عصر جدید سوسیالیسم چینی» را بهعنوان معیارهای عمل به قانون اساسی حزب بیفزایند. در مورد دنگ شیائوپینگ اینگونه بود که فقط «نظریهها»ی او را وارد برنامه حزب کردند، درحالیکه در مورد شی جینپینگ همانند مائو، «اندیشههای» او وارد این سند حزبی میشود و این امر در ایدئولوژی کمونیستی جایگاه عالیتری دارد. نمایندگان شرکتکننده در این کنگره گفتهاند که «ایدههای راهبر» شی باید همانند یک «برج فانوس» برای فعالیت ۸۹ میلیون عضو حزب عمل کند. قرارگرفتن نام شی در برنامه حزب بهعنوان «اندیشهورز پیشتاز» در کنار دو رهبر پیشین دیگر، به معنای گسترش فزاینده حوزه قدرت و اختیارات فردی است که فقط پنج سال از رهبری او بر حزب میگذرد.