به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، کالیفرنیا از سال گذشته با بحرانهای مختلف سیاسی دستوپنجه نرم میکند که ریشه شکلگیری آن بعد از انتخاب دونالد ترامپ به ریاستجمهوری آمریکا برمیگردد. با پیروزی نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، شماری از فعالان در ایالت کالیفرنیا در شبکههای اجتماعی خواستار جدایی این ایالت از آمریکا شدند، چراکه اهالی این ایالت طرفدار هیلاری کلینتون دموکرات بودند و در دوران انتخابات هم رای این ایالت به نفع کلینتون بود.
با شروع زمزمه جدایی کالیفرنیا از آمریکا، فعالان جنبشهای اعتراضی این طرح با الهام گرفتن از طرح برگزیت در انگلیس، جنبشی به نام «کالگزیت» راه انداختند. دعوت به کالگزیت در سال 2017 انتشار گستردهای در شبکههای اجتماعی داشت و دستاندرکاران این جنبش از ساکنان ایالت کالیفرنیا خواستند برای اعتراض، در «ساکرامنتو» مرکز این ایالت تجمع کنند.
خواسته اصلی طرفداران کالگزیت برگزاری همهپرسی سال ۲۰۱۹ در شهرهای این ایالت بود. بر اساس قوانین آمریکا چنانچه این همهپرسی با نتایج مثبت برگزار شود، کالیفرنیا میتواند بهعنوان یک ایالت مستقل و به عبارت بهتر یک کشور مستقل شود. قرار است مقدمات برگزاری این همهپرسی در یک انتخاب دیگر در سال 2018 تعیین شود. چنانچه مردم سال آینده در پای صندوق به گزینه «کالیفرنیای مستقل» رای بلی بدهند، شرایط برای همهپرسی جامع در سال 2019 فراهم میشود. شروین پیشهور از فعالان اقتصادی ایرانی – آمریکایی که در زمان انتخابات آمریکا برای کلینتون فعالیت میکرد، هدف کالگزیت را استقلال کالیفرنیا اعلام کرده است.
پنجشنبه هفتهگذشته هم یکبار دیگر از سوی گروهی از مردم کالیفرنیا موضوع جدایی این ایالت مجدد مطرح و همین عامل سبب شد که طرح جدایی کالیفرنیا مجدد به خبر اول رسانههای دنیا تبدیل شود. حامیان خروج کالیفرنیا از ایالات متحده امیدوارند که این اقدام اخیر مشابه دو پیشنهادی -که سال جاری میلادی و پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا که ابتدا طرح و پس از آن رد شد- باعث شود ساکنان کالیفرنیا در سال ۲۰۱۸ پای صندوقهای رای بروند. این پیشنهاد جدید با نام «کالیفرنیا خواهان قانون اساسی است» به حمایت مجلس قانونگذاری ایالتی نیاز دارد، پیش از آنکه به کنگره ارائه شود.
تاکنون چندین بار در کالیفرنیا طرح استقلال مطرح شده، اما هر بار این طرحها با شکست مواجه شده است. در این پیشنهاد جدید آمده است جهان از ۱۷۸۷ که قانون اساسی ایالات متحده برای نخستینبار تدوین شد، به طرز شگرفی تغییر کرده است و به همین دلیل کالیفرنیاییها باید اجازه داشته باشند آینده خودشان را تعیین کنند که شامل مسائل مختلف از جمله مهاجرت و محیطزیست بدون دخالت از سوی دولت فدرال است. جداییطلبان کالیفرنیایی در طرح خود نوشتهاند: «ما بر رعایت حقوق و عدالت برای همگان باور داریم و میدانیم که لازمه آن هشیاری دائم و اجرای موازین حقوقی و قانونی و اقدامات دولت است. این باورها به دفاع کامل از ارزشهای کالیفرنیا بستگی دارد که از امیدواریهای اشخاص و آرزوهای آنها برای آینده حمایت میکند.»
کالیفرنیا حدود 40 میلیون نفر جمعیت دارد و قریب به 10درصد جمعیت آمریکا را در خود جای داده است. این ایالت از پولدارترین ایالتهای آمریکایی است و پولهای مالیاتی هنگفت را به بودجه آمریکا میدهد. مساله جدایی کالیفرنیا بارها به بهانههای مختلف مطرح شده است، اما به نظر میرسد چون پولهایی که مردم کالیفرنیا به بودجه کشور تزریق میکنند به مراتب بیشتر از آن چیزی است که دریافت میکنند این وضعیت موجب ناراحتی مردم و البته گردانندگان طرح جدایی کالیفرنیا شده است. بنابر یک آمار غیررسمی مردم این ایالت 16 میلیارد دلار مالیات به خزانه کشور آمریکا میدهند اما سهم درآمد ایالتیشان کمتر از این میزان است.
البته برخی تحلیلگران میگویند برای برگزاری رفراندوم 400 هزار امضا لازم است، در حالی که مردم این ایالت بعد از اعلام نتایج انتخابات ریاستجمهوری آمریکا که ترامپ بهعنوان رئیسجمهور انتخاب شد تنها توانستند نزدیک به 10 هزار امضا جمع کنند. این موضوع هم نشان میدهد فعالان جداییطلب کالیفرنیا هرچند به موفقیت خود امیدی ندارند، اما سعی میکنند با اقدامات خود دولت مرکزی را تحت فشار قرار دهند. لوییس مارینلی که رهبری کمپین استقلال کالیفرنیا از آمریکا را برعهده دارد در یک کنفرانس مطبوعاتی با تاکید بر اینکه هدف این کمپین جدایی کالیفرنیاست، اینطور میگوید: «ما اکنون میخواهیم چارچوب لازم برای مذاکره درخصوص پیوستن کالیفرنیای مستقل به سازمان ملل متحد را فراهم آوریم. تمامی جنبشهای سیاسی و اجتماعی در آمریکا در طول زمان اتفاق افتاده و بهتدریج به مشکلات غلبه کرده تا درنهایت به توفیق منجر شدهاند.»
بنابر گزارش «لسآنجلس تایمز» جداییطلبان کالیفرنیایی طی سال 2017 موفق شدند سفارتی در خاک روسیه تاسیس کنند. در این خصوص مارینلی اینطور میگوید: «سفارتی که به نمایندگی از کالیفرنیا در روسیه به راه افتاده، در حوزههای متعددی نظیر توسعه گردشگری، ایجاد روابط تجاری و فعالیتهای فرهنگی متمرکز خواهد بود. در آینده هم میخواهیم نتیجه همهپرسی ما بهطور جدی مورد توجه قرار گیرد.»
* نویسنده : محمد فیروزی خبرنگار بینالملل