تحریریه
پارسینه: فعالیت تلگرام در کشور بارها با اما و اگرهای زیادی روبهرو شده به طوریکه در شایعاتی که مطرح میشود مسئولان همواره احتمال فیلتر شدن این شبکه پرطرفدار را رد یا تایید کردهاند. همچنین حاشیههایی در خصوص انتقال و یا عدم انتقال این شبکه مجازی به میان آمده بود. اما حالا با وجود ضد و نقیض هایی که در رابطه با جابهجایی سرورهای شبکه مجازی تلگرام مطرح بود وزیر ارتباطات اخیرا اعلام کرده است که سرورهای تلگرام به ایران انتقال داده شد.
پیش تر صحبتهایی در خصوص عدم اجازه تلگرام برای ایجاد سرور در ایران مطرح شده بود که رسانهها نیز به آن پرداختند. برخی منابع رسمی نزدیک به دولت، وزارت ارتباطات از تلگرام خواسته بود که سروری در ایران ایجاد کند که این موضوع علاوه بر اینکه از سوی مدیران تلگرام رد شد، آنها این پیشنهاد را خواست دولت برای دسترسی به اطلاعات کاربران ایرانی را تعبیر کردند. ادعای تلگرام در حالی مطرح شد که ایران پیش از این از گوگل و یاهو هم خواسته بود که سرورهایشان را به ایران منتقل کنند. البته انتقال سرور شبکههای خارجی فعال در ایران از سوی دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه نیز مطرح شده بود.
اما امروز محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره انتقال سرور و CDN محتوای تلگرام به ایران گفت: در نهایت مذاکرات نتیجه داد. هر ۲ درست است، اکنون سرور تلگرام به ایران آمده و CDNها هم در حال نصب است که نتیجه توافقات ایران و تلگرام است. او همچنین گفته است: کار بسیار بزرگی انجام شده که برای کانالهای پر ظرفیت و کانالهایی که مراجعه زیادی داشتهاند سرور را به ایران آوردهاند و CDNها را هم آنجا نصب کردهاند و کار در حال انجام است.
گفتنی است که روز گذشته نیز پاول دوروف، مدیر تلگرام در پیامی توییتری تایید کرد برخی سرورهای «تحویل محتوی» تلگرام به ایران و برخی کشورهای خاورمیانه از جمله عربستان منتقل شده است. او همچنین در توییت خود نوشت: اگر مقامات ایرانی سعی در پاک کردن اطلاعات این سرورها کنند، کاربران ایرانی میتوانند از سرورهای اصلی در اروپا به این موارد دسترسی یابند، بنابراین سانسور غیرممکن است.
موضوعی در در خصوص شبکههای اجتماعی خصوصا تلگرام بیان میشود فعالیتهای اقتصادی در این حوزه است. چرا که در حال حاضر برخی از کانال های تلگرامی که تعداد آنها نیز کم نیست ماهانه بیش از ۳۰ میلیون تومان درآمد ازاین محل کسب میکنند. بنابراین زمانی که بحث فیلتر و سانسور کانالهای تلگرامی به میان میآید این نگرانی در میان فعالان این بخش به وجود میآید و فیلترینگ به یکی از بحران های شبکه مجازی در کشور بدل شده تا جاییکه برخی از فیلتر شدن این شبکه به عنوان یکی از بحران های اقتصادی کشور سخن به میان می آورند.
چندی پیش محمدجواد آذری جهرمی مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت، گفته بود که مصوبه شورای عالی فضای مجازی که طی ۱۰ روز آینده ابلاغ خواهد شد. به اعتقاد او سرورهای تلگرام، الزام نیست بلكه ایجابی است. بنابراین در صورتی كه تلگرام پیشنهاد ایران را نپذیرد، قانونگذار درباره فعالیت آن در كشور تصمیمگیری خواهد كرد.
به گفته او، انتقال سرورهای تلگرام به ایران از بعد اقتصادی و امنیتی نیز حائز اهمیت است چرا كه حجم اطلاعات عظیمی از كاربران ایرانی در اختیار این شركت خارجی است. متاسفانه برخی ایرانهراسی را در فضای مجازی رواج میدهند و اینطور ترویج میكنند كه ما با انتقال سرورهای تلگرام به ایران به دنبال دسترسی به اطلاعات شهروندان و جاسوسی هستیم. ما بر حفاظت از اطلاعات كشورمان تاكید داریم و برای رسیدن به این اطمینان خاطر، مجوز مذاكره با سرویسدهندههای خارجی از جمله تلگرام را اخذ كردیم. تاكید رئیسجمهور به عنوان رئیس شورای عالی فضای مجازی حفظ حریم خصوصی مردم و دسترسی آزاد به اطلاعات است.
به اعتقاد مسئولان، انتقال سرورهای سرویسدهنده خارجی تلگرام به ایران بهبود كیفیت و كاهش قیمت و افزایش سرعت دسترسی به این سرویس را در پی خواهد داشت و از سوی دیگر نقطه قوتی برای حضور جهانی ایران خواهد بود.
حالا تلگرام یکی از محبوب ترین شبکه های اجتماعی موجود در ایران است به نحوی که رئیس پژوهشگاه فضای مجازی کشور از فعالیت نزدیک به ۱۷۰ هزار کانال فارسی در شبکه اجتماعی تلگرام خبر میدهد.
بنابراین با اعلام خبر انتقال سرورهای تلگرام به ایران، این اطمینان به فعالهای اقتصادی در فضای مجازی داده شده که همچنان این شبکه اجتماعی در ایران پابرجا خواهد ماند اما به گفته برخیها پس از انتقال سرورها به ایران این شبکه اجتماعی زیر ذره بین خواهد رفت و وزارت ارتباطات با دقت بیشتری بر شبکه های اجتماعی نظارت خواهد داشت.
نظر شما