شناسهٔ خبر: 20563251 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: فرهیختگان آنلاین | لینک خبر

عاج‌نشین‌های برج سرطان در ایران

سرطان‌های معده و سینه به‌عنوان شایع‌ترین سرطان‌ها در ایران میان مردان و زنان شناخته می‌شوند؛ بیماری‌های صعب‌العلاجی که در صورت درمان هزینه‌های زیادی به شخص مبتلا تحمیل می‌کنند.

صاحب‌خبر -

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، سرطان شاید تا 100 سال پیش به‌عنوان یکی از برج‌های فلکی و به‌عنوان اولین ماه فصل تابستان یعنی همان تیرماه معروف بود. اما معنی سرطان این روزها به‌خصوص در تیرماه 96 با نام مریم میرزاخانی و حبیب کاسه‌ساز تعریف می‌شد. حبیب کاسه‌ساز تهیه‌کننده 55 ساله سینما به خاطر ابتلا به سرطان معده فوت کرد و علت فوت میرزاخانی نابغه ایرانی ریاضی پیشرفت سرطان پستان اعلام شده است. سرطان‌های معده و سینه به‌عنوان شایع‌ترین سرطان‌ها در ایران میان مردان و زنان شناخته می‌شوند؛ بیماری‌های صعب‌العلاجی که در صورت درمان هزینه‌های زیادی به شخص مبتلا تحمیل می‌کنند.

   سرطان پستان (Breast cancer)

اگرچه مردان نیز به این سرطان مبتلا می‌شوند اما زن بودن، مهم‌ترین عامل احتمال بروز سرطان پستان است.

علائم توده در سینه، تغییر در شکل سینه، گودی پوست، ترشح مایع از نوک سینه یا پوسته شدن قسمتی از پوست از مهم‌ترین علائم این سرطان است.

ریسک فاکتور چاقی، ورزش نکردن، مصرف نوشیدنی‌های الکلی، درمان جایگزینی هورمون در طول یائسگی، پرتوتراپی، اولین قاعدگی در سنین پایین و دیر بچه‌دار شدن یا بچه‌دار نشدن از عوامل خطر سرطان پستان حساب می‌شود. سابقه سرطان پستان در فامیل در بسیاری از مبتلایان به سرطان‌های پستان و تخمدان وجود داشته است. شایع‌ترین نوع سرطان پستان، از مجاری شیری منشاء می‌گیرد و از آنجا که این نوع بافت بیشتر در یک‌چهارم بالایی و خارجی پستان وجود دارد، حدود نیمی از سرطان‌های پستان در ربع فوقانی و خارجی آن یافت می‌شوند.

تشخیص زودرس خودآزمایی پستان، معاینه پستان توسط پزشک و ماموگرافی.

سرطان پستان در ایران سن ابتلا به سرطان پستان در ایران 10 تا 12 سال کمتر از کشورهای توسعه‌یافته است. 70درصد بیماران بیش از پنج سال طول عمر دارند.

علت شیوع در ایران احمد کاویانی، فوق‌تخصص جراحی سرطان پستان می‌گوید: «طی تحقیقات انجام شده ۷۵درصد ماموگرافی‌های کشور تنها در پنج شهر بوده است و حتی برخی استان‌ها ماموگرافی نداشتند؛ علت این موضوع در وهله اول، فقر فرهنگی _اطلاع‌رسانی ضعیف_ و بعد کمبود امکانات تشخیصی است.»

پیشگیری بهتر از درمان توصیه شده است که معاینه شخصی پستان از 20 سالگی به صورت ماهانه توسط فرد انجام شود. علاوه‌بر آن، از 20 تا 39 سالگی هر سه سال این معاینه توسط پزشک انجام شود. از 40 سالگی به بعد نیز به‌طور سالانه این معاینه توسط پزشک صورت گیرد.

درمان جراحی، پرتودرمانی، شیمی‌درمانی، هورمون‌درمانی و درمان بیولوژیک ازجمله درمان‌های سرطان معده است. درحال حاضر برای درمان سرطان پستان بیشتر سعی می‌شود جراحی همراه با برداشتن سینه‌ها نباشد. متاسفانه این عمل جراحی عمدتا با مسائل روانی پس از عمل که عمدتا شامل نارضایتی زیبایی بانوان است؛ همراه می‌شود.

  سرطان معده (Gastric cancer)

سرطان معده معروف به سرطان شکمی در ناحیه معده و ناحیه بالایی شکم رخ می‌دهد. میزان شیوع سرطان معده در کشور آمریکا نسبتا کم است. سرطان معده به انواع مختلفی تقسیم می‌شود و معمول‌ترین نوع آن (حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد از کل انواع) سرطانی است که در ناحیه‌ غددی معده رخ می‌دهد.

علائم خستگی، احساس نفخ پس از غذا خوردن، احساس سیری پس از خوردن کمی غذا، سوزش شدید و مداوم معده، سوءهاضمه شدید و درمان‌نشدنی، حالت تهوع مداوم و بی‌دلیل، درد معده، کاهش وزن بی‌دلیل، وجود خون در مدفوع (خون سیاه و قیری‌رنگ در مدفوع) و استفراغ خونی.

ریسک فاکتور جنسیت، ژنتیک، ناحیه‌ جغرافیایی، گروه خونی، افزایش سن، سیگارکشیدن، سابقه خانوادگی و مصرف الکل و رژیم غذایی کم میوه و سبزی یا شور، دودی یا حاوی مواد نگهدارنده نیترات‌دار خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می‌دهد. آلوده شدن به باکتری H. pylori که لایه‌پوشانده معده را آلوده کرده و باعث التهاب و زخم معده مزمن می‌شود، خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد.

تشخیص آندوسکوپی و نمونه‌برداری راه اصلی تشخیص به موقع سرطان معده است.

سرطان معده در ایران در ایران برخلاف کشورهای اروپای غربی، آمریکای شمالی و ژاپن، میزان شیوع سرطان معده طی 30 سال گذشته رو به افزایش بوده و در استان آذربایجان، به‌خصوص اردبیل به بالاترین میزان رسیده است.

علت شیوع در ایران مصرف بیش‌از‌حد چای داغ، سیگار، ترشیجات و غذاهای شور ازجمله دلایل شیوع بالای سرطان معده در ایران است.

پیشگیری بهتر از درمان مصرف بیشتر میوه و سبزی با رنگ‌های مختلف در پیشگیری از سرطان موثر است. از غذاهای شور، دودی و ترشیجات حتی‌الامکان مصرف نکنید. ترک دخانیات و مشروبات الکلی هم در پیشگیری از سرطان معده نقش بسزایی دارند.

درمان جراحی، شیمی‌درمانی (و گاهی اوقات پرتودرمانی) از راه‌های درمان محسوب می‌شوند. روش درمان با توجه به عوامل گوناگون مانند: میزان پیشرفت سرطان و بزرگی تومور؛ مرحله سرطان (انتشار یافتن آن) و وضعیت سلامت عمومی انتخاب می‌شود.

نظر شما