در اظهارات این دو کارمند سابق کاخ موزه گلستان که بار اول از فقدان این اثر پرده برداشتند، آمده است: «پرتره رنگ روغن مظفرالدینشاه در سال 1378 از این کاخ خارج شده است!» همچنین عکسی سیاه و سفید از تالار برلیان کاخ گلستان برای تایید این ادعا منتشر شده که نشان میدهد همان تصویر فروخته شده در حراجی، بالای یکی از درهای تالار نصب شده بود. به دنبال این خبر اما آفرین امامی؛ مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان، به دلیلعدم هماهنگی شمایل و ظاهر تابلو سیاه و سفید منتشر شده با تابلو فروخته شده در حراجی کریستیز، احتمال تقلبی بودن آن را قویاً مطرح کرد اما از پیگیری مسئولان کاخ موزه در خصوص صحتسنجی تابلو موصوف با استناد به اسناد، مدارک و دفاتر ثبت اموال کاخ گلستان نیز خبر داد. همچنین مرتضی ادیبزاده؛ مدیرکل موزهها و اموال تاریخی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز در این باره گفته بود: «کارشناسان در مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان در حال بررسی اسناد و مدارک و دفاتر ثبت اموال تا سال 1317 خورشیدی هستند. دفتری هم به سال 1310 مربوط میشود که اگرچه اموال ثبت شده در دفتر سال 1317 به آن وارد شده است اما در حال بررسی دفتر سال 1310 هم هستند و روی تمام اسناد کار میکنند. چنانچه در یکی از دفاتر اموال ثبتی، نامی از این تابلو، ثبت شده باشد و مشخص شود که این اثر از کاخ گلستان خارج شده است، براساس مستندات برای استرداد آن اقدام میکنیم و پرونده اینترپل را تشکیل خواهیم داد.
> چه کسی عکس شاه را دزدید؟
حالا مرتضی ادیب زاده مدیرکل موزهها اعلام کرده است که پرتره مظفرالدینشاه قاجار غیرقانونی از کشور خارج شده است. وی در صفحه شخصی خود در اینستاگرام نوشت: «نکاتی درباره پرتره مظفرالدین شاه قاجار اثر استاد کمالالملک:
به منظور شفافسازی موضوع در خصوص پرتره مظفرالدین شاه و بررسی چگونگی خروج این اثر از کاخ گلستان و متعاقب آن، فروش در حراج کریستیز لندن در سال 2000، به اطلاع میرساند طی روزهای اخیر بررسی جامعی بر روی دفاتر اموالی کاخ گلستان متعلق به سالهای 1312، 1317 و 1361 انجام شد و بر این اساس و در نتیجه این بررسیها، ذکر چند نکته را ضروری میدانم:
نکته اول: نام تابلو و مشخصات دقیق آن از جمله ابعاد (همراه با قاب) در دفتر سال 1312 ثبت شده است، اما جزو اموال بنای موسوم به خوابگاه (اندرونی ناصرالدین شاه) ثبت شده است و نه کاخ اصلی و تالار برلیان.
نکته دوم: بهنظر میرسد پیش از سال 1312 تابلوهای شاهان قاجار در اوایل دوره پهلوی اول از تالار برلیان خارج شده و به بنای خوابگاه منتقل شدهاند.
نکته سوم: در دفتر سال 1317 مجددا این تابلو جزو اموال انتقالی از خوابگاه به کاخ گلستان ثبت شده است.
نکته چهارم: در دفاتر سال 1361 که مربوط به وزارت فرهنگ و هنر وقت است، هیچ نشانی از نام تابلو مذکور نیست.
نکته پنجم: قطعاً تابلو متعلق به کاخ گلستان است و در فاصله سالهای 1317 تا 1361، از مجموعه کاخ خارج و بعدها از طریق قاچاق به خارج از کشور منتقل و به فروش رفته است.
نکته ششم: کارشناسان حراج کریستیز میبایست قبل از برگزاری حراج، این تابلو را از ایران استعلام میکردند.
نکته هفتم: در حال حاضر، آنچه حائز اهمیت است، خروج غیرقانونی اثر است. از این رو این ادارهکل براساس وظیفه ذاتی خود و مطابق با قوانین بینالمللی، اقدام لازم جهت بازگرداندن اثر مذکور را در دستور کار قرار داده است.»
گفتنی استپرتره رنگ روغن مظفرالدینشاه با امضای کمالالملک - نقاش شهیر ایرانی - در سال 2000 میلادی، حدود 22 سال پیش در حراجی کریستیز بریتانیا به قیمت 44 هزار و 650 پوندِ انگلیس فروخته شد. برخی پژوهشگران تاریخ، رد این تابلو را تا مجموعه الصباح کویت گرفتهاند.
> واکنش کاربران
حال این موضوع موجب واکنش کاربران شبکههای اجتماعی
شده است.
یکی از کاربران در این باره نوشته است: «این یکی رو فهمیدن صدها آثار دیگه خارج شده و در حراجها فروخته شده هنوز متوجه نشدن».
دیگری نوشت: «موزه هنرهای زیبای سعدآبادم درشو ببندن سنگینترن، هربار با تعطیلیا خالی شده گالری».
کاربر دیگری گفته است: «بقیه ی اتاقها رو هم بگردید چیز دیگه نبرده باشن».
کاربران دیگر نوشته اند: «خیلی از اشیا داخل موزهها فیک هستن و اصلش معلوم نیست کجاست»، «نگران الماسها شدم شمشیر نادر تخت خورشید»، «کلا رد تمام اموال دزدی دنیا را بگیرید به لندن میرسید»، «خیلی عجیبه که به این راحتی از کشور خارج شده، سوال این هست وقتی تو فرودگاه برای یه قالیچه معمولی باید حتما سی تا سند و نامهی خرید و خروج داشته باشی، چطور برای یک چنین تابلویی که کوچک هم نیست هیچ سوال و جوابی نشده».