شناسهٔ خبر: 1669655 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه فرهیختگان-قدیمی | لینک خبر

خبر

صاحب‌خبر -

کاهش زمان تولید دارو با «نانوکاتالیست قابل بازیافت»
ایسنا: ‌ پژوهشگران دانشگاه کاشان، جهت تهیه ترکیبات دارویی اقدام به ساخت نانوکاتالیستی قابل بازیافت کرده‌اند که معرفی نانوکاتالیستی غیرسمی، ارزان و با روش ساخت آسان به‌منظور افزایش بازده و کاهش بسیار زیاد زمان واکنش از دستاورد اصلی این پژوهشگران است. مشتقات کرومن در گروه داروهای ضدالتهاب و ضدسرطان قرار دارند. بسیاری از شیوه‌های گزارش شده در تهیه این ترکیبات دارویی شامل استفاده از کاتالیست‌های سمی با کاربردهای محدود است. از دیگر مشکلات این فرآیندها زمان طولانی واکنش معرفی شده است. بنابراین ایجاد روشی ساده، کارآمد و بدون ایجاد آلودگی‌های زیست‌محیطی برای تولید این مشتقات اهمیت زیادی دارد. لیلا جوادیان، دانشجوی دکترای شیمی آلی دانشگاه کاشان و محقق طرح در این باره اظهار کرد: «در این کار پژوهشی از نانوذرات مغناطیسی اکسیدآهن عامل‌دار شده در ساخت نانوکاتالیست قابل بازیافت استفاده شده است. کاربرد اصلی این کاتالیست در تهیه مشتق‌های کرومن بوده که دارای خواص دارویی ویژه‌ای هستند.» محقق طرح با اشاره به مزیت‌های این نانوکاتالیست افزود: «با کاربرد این محصول نیاز به استفاده از کاتالیست‌های گران و سمی که آثار مخرب زیست‌محیطی به دنبال دارند، رفع می‌شود. به نظر می‌آید به دلیل آسانی فرآیند تهیه نانوذرات اکسیدآهن و استفاده از کیتوسان که بسپاری طبیعی و در دسترس است، قابلیت تجاری شدن این نانوکاتالیست مغناطیسی دور از انتظار نیست.»
جوادیان افزود: «نانوکاتالیست پیشنهادی نسبت به بسیاری از کاتالیست‌های مطرح‌شده در سال‌های اخیر، ارزان‌تر بوده و تعداد مراحل تهیه کمتری دارد. به عبارتی هزینه فرآیند تولید دارو کاهش می‌یابد. از طرفی با توجه به تثبیت کیتوسان روی نانوذرات اکسیدآهن در مقیاس نانو، سطح فعال کاتالیست افزایش یافته است. این امر افزایش سرعت واکنش را در پی دارد. لازم به ذکر است که کیتوسان بسپاری طبیعی است که عدم سمیت و عدم آلودگی محیط‌زیست و کاهش اثرات جانبی از ویژگی‌های منحصربه‌فرد آن است.»

ایران در زمره 5 قدرت نوظهور فناوری فضایی
مهر:  تلاش بلندمدت و فراملی دانشمندان ایرانی برای دستیابی به فناوری‌های فضایی پس از انقلاب اسلامی با موفقیت‌های چشمگیر و بازتاب‌های جهانی همراه بوده است به نحوی که براساس اعلام مسئولان سازمان فضایی، کشورمان در زمره پنج قدرت نوظهور فضایی دنیا قرار گرفته است.
ارتقای جایگاه ایران در عرصه فناوری فضایی و پیوستن کشورمان به جمع کشورهای دارای چرخه کامل فناوری فضایی و همچنین موفقیت در زمینه طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره و نیز ساخت ایستگاه‌های زمینی، ما را بر آن می‌دارد که بار دیگر و همزمان با هفته جهانی فضا مروری دوباره بر تحولات این عرصه داشته باشیم. توسعه فناوری فضایی از سال 71 در ایران شکل جدی به خود گرفته است و به همین دلیل کشورمان برای پانزدهمین سال پیاپی همگام با سایر کشورهای جهان هفته جهانی فضا را از (12-17) مهرماه با خبرهای خوش برای آینده برگزار کرد.
فناوری فضایی در حالی در ایران وارد بیست و دومین سال خود می‌شود که کشورمان به دانش ساخت ماهواره‌های کوچک و دانشجویی و ماهواره‌های سنجش از دور دست یافته است و ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های خوبی را برای رسیدن به هدف‌گذاری نهایی که همان اعزام انسان به فضاست، در اختیار دارد. براساس اعلام اتحادیه جهانی مخابرات، کشورمان در زمره پنج قدرت نوظهور فناوری فضا و جایگاه اول منطقه است. در همین حال بررسی‌ها از جایگاه ایران به‌عنوان هشتمین کشور دارای چرخه کامل فناوری فضایی حکایت دارد.
پس از آنکه در یازدهم بهمن سال 91 نخستین محموله زیستی حامل موجود زنده با موفقیت به فضا پرتاب شد و این موفقیت توانست ایران را در جمع 15 کشور نخست دنیا در زمینه این موفقیت فضایی جای دهد، دومین موجود زنده نیز در مهرماه سال گذشته توسط دانشمندان فضایی کشورمان به فضا پرتاب شد و با موفقیت به زمین بازگشت که این را می‌توان گامی دیگر در راستای نزدیک‌شدن به پروژه اعزام انسان به فضا عنوان کرد. هم‌اکنون و پس از موفقیت درباره اعزام دومین کپسول زیستی به فضا، مسئولان سازمان فضایی کشور از برنامه‌ها برای اعزام سومین محموله زیستی حامل موجودی بزرگ‌تر از میمون و با کپسول زیستی مخروطی‌شکل خبر داده‌اند.

حذف پیامک‌های ناخواسته پس از ارسال میسر شد
ایسنا:  محققان آمریکایی نرم‌افزاری طراحی کرده‌اند که امکان حذف پیام ارسالی را از روی تلفن همراه گیرنده فراهم می‌کند. اگر پیامی را به اشتباه برای کسی فرستاده باشیم یا از ارسال آن پشیمان باشیم، راهی برای حذف آن وجود دارد؟ برنامه‌ نرم‌افزاری Snapchat یکی از روش‌هایی است که به صورت خودکار اقدام به حذف پیام‌ها، تصاویر و فیلم‌ها چند ثانیه پس از دیدن آنها می‌کند.  برنامه‌ نرم‌افزاری جدید Anas عملکردی مشابه Snapchat دارد، اما از قابلیت حذف پیام‌ها از روی تلفن همراه گیرنده پیش از خوانده شدن و ایجاد عکس‌های خود تخریب‌شونده برخوردار است. این برنامه برای تلفن‌های همراه هوشمند با سیستم‌عامل اندروید و iOS‌ طراحی شده است. امکان استفاده از ویژگی خود تخریب‌شونده برنامه نرم‌افزاری Anas در حالت‌های متداول وجود ندارد و کاربر باید از حالت off the record استفاده کند. ویدئوها و تصاویر تنها در زمانی که کاربر روی گزینه Tap to view کلیک کند، نمایش داده می‌شوند و پس از 60 ثانیه ‌نیز به‌طور خودکار از روی تلفن همراه گیرنده حذف می‌شوند. با کمک این برنامه نرم‌افزاری امکان حاشیه‌نویسی برای تصاویر و ویدئو‌ها نیز وجود دارد.

مرد آمریکایی خانه‌اش را با آیفون معاوضه می‌کند
مهر:  محصولات کمپانی اپل همیشه با حواشی بسیاری همراه هستند از صف‌هایی که هفته‌ها پیش برای خرید آیفون 6 تشکیل شدند تا خبر مردی که خانه‌اش را با تلفن همراه آیفون 6 پلاس یا آیپد 32GB معاوضه کرد. عرضه محصولات جدید اپل با استقبال گسترده‌ای از سوی مخاطبان مواجه می‌شود و معمولا اتفاقات عجیب و باورنکردنی با عرضه محصولات اپل آغاز می‌شود. یکی از این وقایع عجیب را می‌توان در معاوضه خانه مرد آمریکایی با تلفن همراه آیفون 6 پلاس یا آیپد 32GB دانست.  بنا به گزارش‌های منتشرشده، این مرد آمریکایی اهل شهر دیترویت در ایالت میشیگان بعد از تبلیغات گسترده تلفن‌های همراه جدید اپل و حواشی بسیاری آن به‌شدت تمایل داشت تا محصولات جدید آیفون را تجربه کند. اما به دلیل اینکه از لحاظ وضعیت مالی در شرایط مناسبی به سر نمی‌برد، قدرت خرید این محصول جدید را نداشت در نتیجه تصمیم به فروش منزل مسکونی‌اش می‌گیرد تا بتواند مبلغ خرید تلفن همراه آیفون 6 پلاس یا آیپد 32GB را تامین کند. اما تا زمانی که منزل این مرد آمریکایی در لیست فروش قرار گرفته و مشتریانی برای خرید مراجعه کنند، وی باید به انتظار می‌ماند به همین دلیل خانه‌اش را حتی با نصف قیمت حقیقی به فروش می‌گذارد اما باز هم کسی برای خرید خانه وی مراجعه نمی‌کند تا درنهایت او تصمیم به تهاتر منزلش با آیفون 6 پلاس یا آیپد 32GB می‌گیرد. این خبر با وجود اینکه خنده مخاطبان را برمی‌انگیزد اما توجهات بسیاری را نیز به خود جلب می‌کند که تا چه اندازه محصولات اپل نزد طرفداران یا حتی شهروندان معمولی مورد توجه هستند.