خشونتها و حملات پیدرپی در افغانستان، بار دیگر وخامت اوضاع امنیتی این کشور را به رخ کشید. حالا دولت «اشرف غنی»، رئيسجمهوري افغانستان که برقراری امنیت یکی از شعارهای محوری او در انتخابات بود، بیش از هر زمان دیگری تحت فشار قرار گرفته، آنهم در زمانی که رابطه «عبدالله عبدالله»، رئیس اجرائی این کشور و اشرف غنی شکراب شده است.
دوشنبهشب و تنها ساعاتی پس از دو انفجار انتحاری پیدرپی در نزدیکی وزارت دفاع افغانستان در کابل که 35 کشته و 91 زخمی بر جای گذاشت، حمله به دفتر مؤسسه خیریه بینالمللی «پاملرنه» در کابل آغاز شد و درگیری بین نیروهای پلیس افغانستان و مهاجمان تا صبح سهشنبه ادامه داشت. حمله حدود ساعت 11 شب به وقت محلی افغانستان با انفجار خودرویی بمبگذاریشده آغاز شد؛ انفجاری که در نزدیکی ساختمان ریاست امنیت ملی، وزارت کشور و دفاتر معاونان ریاستجمهوری افغانستان به وقوع پیوست و شهر کابل را لرزاند.
براساس گزارشها در پی این انفجار در ورودی این مؤسسه خیریه، مهاجمان انتحاری وارد ساختمان این مؤسسه شدند و درگیری نیروهای پلیس افغانستان و این مهاجمان تا ساعت 10 صبح روز سهشنبه به وقت محلی ادامه داشت. به گفته «صدیق صدیقی»، سخنگوی وزارت کشور افغانستان، با پایان عملیات 42 نفر ازجمله 10 نفر از اتباع خارجی نجات پیدا کردند.
آنطور که وزارت کشور افغانستان اعلام کرده است، مهاجمان انتحاری چهار نفر بودند، یک نفر مسئول منفجرکردن خودرو بمبگذاریشده بوده و سه نفر دیگر نیز پس از این انفجار به ساختمان حمله کردند. به گفته شاهدان، صدای انفجار دیگری ساعت هشت صبح به وقت محلی به گوش رسیده و در نتیجه شدت انفجار، شیشه ساختمانهای نزدیک محل شکسته شدهاند. در ادامه گزارش وزارت دفاع افغانستان آمده که همه مهاجمان در عملیات پلیس ویژه کشته شدهاند و به غیر از این چهار مهاجم، فقط شش نفر غیرنظامی زخمی شدهاند. صدیق صدیقی این عملیات را «موفقترین» عملیات نیروهای خاص پلیس اعلام کرده است. در مدت درگیری نیروهای پلیس و مهاجمان، خیابانهای اطراف مسدود شده بود و خودروها و عابران پیاده اجازه نداشتند وارد این مناطق شوند. ساعاتی پس از پایان درگیریها، سازمان عفو بینالملل، حمله به این مؤسسه خیریه را «جنایت جنگی» خواند و خواستار محاکمه عاملان این حمله شد.مؤسسه خیریه پاملرنه برای اولین بار در سال 1961 در افغانستان آغاز به کار کرد و با حمله شوروی سابق به افغانستان فعالیتهایش در افغانستان را به تعلیق درآورد. این مؤسسه بار دیگر از سال 1989 در شهر «پیشاور» پاکستان فعالیتهایش را درباره افغانستان از سر گرفت و با رویکارآمدن دولت جدید کابل در سال 2002 وارد افغانستان شد.
تنها چند ساعت پیش از این انفجار، دو انفجار انتحاری پیدرپی که طالبان مسئولیت آن را برعهده گرفت، در نزدیکی ساختمان وزارت دفاع افغانستان در کابل به کشتهشدن دستکم 35 نفر منجر شد و دهها زخمی بر جای گذاشت. در آن دو انفجار علاوه بر تعدادی از غیرنظامیان، شماری نظامی و ازجمله یک سرلشکر ارتش افغانستان هم جان خود را از دست دادند؛ همچنین اعلام شد که مسئول حوزه امنیتی دوم پلیس کابل و معاون او نیز در میان کشتهشدگان دو حمله قبلی بودهاند. توانایی طالبان در انجام حملات هماهنگ مرگبار، بار دیگر فشار را بر دولت اشرف غنی، رئیسجمهوری افغانستان، افزایش داده است، او تلاش کرده بود به مردم افغانستان اطمینان دهد که امنیت آنها را تضمین خواهد کرد.
اشرف غنی روز دوشنبه در محکومیت انفجارهای طالبان گفت: «دشمنان افغانستان توانایی خود برای مبارزه با نیروهای امنیتی و دفاعی کشور را از دست دادهاند». به گفته او ازهمینروست که آنها به بزرگراهها، شهرها، مساجد، مدارس و مردم عادی حمله میکنند. حملات دوشنبه، ۱۱ روز بعد از حمله افراد مسلح به دانشگاه آمریکایی افغانستان انجام شده که در جریان آن، ۱۶ نفر جان خود را از دست داده بودند. این در حالی است که ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، در توییتر گفت که وزارت دفاع هدف حمله اول بوده و نیروی پلیس، هدف دومین حمله. در پی این سلسله انفجارها، شماری از کاربران افغان در شبکههای اجتماعی در کنار تقدیر از شهامت نیروهای امنیتی این کشور، از مدیریت امنیت شهر کابل بهشدت انتقاد کردهاند و خواهان کنارهگیری مسئولان امنیتی این شهر شدهاند. سعد محسنی، رئیس عمومی گروه موبی که تلویزیون خصوصی پربیننده طلوع زیرمجموعه آن است، در توییترش نوشته است: «یک روز خونین دیگر در کابل، ۲۴ نفر کشته و ۱۰۰ نفر زخمی. جای تعجب اینجا است که هیچ مسئولی سمت خود را از دست نخواهد داد. حسابدهی کجا است؟ و چرا این همه مقامات در محل انفجار هستند، چه اتفاقی برای سلسلهمراتب فرماندهی افتاده؟ چه اتفاقی برای نظام افتاده است؟».
یک هفته پیش از حملات اخیر هم، در حمله به دانشگاه آمریکایی کابل و ورود مهاجمان به این دانشگاه که حدود 10 ساعت طول کشید، 16 نفر کشته شدند. در آن حمله هم دانشجویان و استادان دانشگاه ساعتها در این دانشگاه به دام افتادند. پیشتر هم دو استاد دانشگاه، یکی آمریکایی و یکی استرالیایی، در نزدیکی مدرسهای ربوده شدند و هنوز هم هیچ گروهی مسئولیت این آدمربایی را برعهده نگرفته است.
با کشتهشدن مهاجمان انتحاری، حمله گروهی به کابل پایان یافت
11 ساعت درگيري بيوقفه
صاحبخبر -