بعد از گفتوگوي علي جنتي وزير ارشاد در جمع خبرنگاران درباره شکايت عوامل فيلم «رستاخيز» و اينکه اين شکايت جنبه مادي دارد و همچنين اينکه عوامل حاضر نشده اند اصلاحات فيلم از جمله تاباندن هاله نور بر چهره حضرت ابوالفضل(ع) را اعمال کنند، عوامل اين فيلم سينمايي بيانيه اي منتشر و اعلام کردند که تاباندن اينهاله نور به صورت کتبي و رسمي به تهيهکننده اعلام نشد و همچنين نسبت به ديگر سخنان مطرح شده توسط جنتي پاسخ گفتند.
به گزارش مهر، در همين راستا حجت الله ايوبي رييس سازمان سينمايي درباره اتفاقات و اظهارنظرها پيرامون فيلم «رستاخيز» و درخصوص اينکه چه شد که بعد از صدور پروانه نمايش از ادامه اکران اين فيلم جلوگيري شد گفت: اين بحث خيلي مفصل است و مجال زيادي ميخواهد. همينقدر عرض کنم که حقيقت ماجرا اين است که در زماني که از نمايش عمومي«رستاخيز» جلوگيري شد، هم من و هم آقاي وزير راضي به اين کار نبوديم و معتقد بوديم جلوگيري از نمايش فيلم صحيح نيست چراکه ساخت فيلم و بعد از آن هم صدور پروانه نمايش با حجت شرعي و اجازات مستند و محکم انجام شده بود اما شرايطي که به وجود آمد آن تصميم را براي ما کاملا ناگزير کرد. اکنون هم که رأي ديوان عدالت اداري صادر شده است مثل هميشه تابع و مطيع قانونيم. به نظر ميرسد اين رأي مؤيد همان نظر قبلي ماست که با توجه به صدور پروانه نمايش نميبايست از نمايش عمومي فيلم جلوگيري ميشد.
رئيس سازمان سينمايي درباره اينکه آيا فکر نميکنيد رأي ديوان براي دولت خوب نيست، خاطر نشان کرد: چرا اينطور فکر ميکنيد؟ ما به عنوان بخشي از دولت تحت يک سري الزامات که ميدانيد و نميخواهم باز کنم، به ناگزير تصميميرا گرفتيم. حالا رأي ديوان عدالت اداري ميگويد آن تصميم در مورد جلوگيري از ادامه اکران از نظر حقوقي اشکال داشت و به نفع شاکي، يعني تهيه کننده «رستاخيز» رأي بدوي داد.
وي در ادامه افزود: ما هم همين را ميگفتيم. براي سينما و تثبيت حقوق سينماگران هم اين رأي به اعتقاد من خوب است. رسيدگي قوه قضائيه در هر حدي حتي در حد همين حکم بدوي به مسائل هنرمندان و سينماگران نشانه اي از رعايت حقوق شهروندي در نظام مردم سالاري ديني است که به عنوان يک پژوهشگر علوم سياسي باعث خرسندي و خوشحالي است.
- ايوبي درباره اينکه اين راي عليه سازمان سينمايي است گفت: بله! اما اين ظاهر قضيه است. ما به عنوان شخص يا حتي سازمان و دستگاه مهم نيستيم. مهمتر از ما «قانون» است که بايد بر همه عرصهها از جمله عرصه فرهنگ و سينما حاکم باشد و همه از دولت تا ديگران بايد از آن تبعيت کنند. اين رأي اگرچه ظاهرش عليه ماست ولي چون کاشف از بطن حقوق سينماگران و ماست، به نفع ما هم است يعني ما به عنوان دولت يا بخشي از دولت از محتوا و مفاد اين رأي بهره مند ميشويم.
رئيس سازمان سينمايي در ادامه درباره اينکه رستاخيز هنوز در سينماها اکران نميشود خاطرنشان کرد: اين فيلم فعلا نمايش داده نشده ولي در اين جاده پرپيچ و خم همه تلاشها براي نمايش عمومي«رستاخيز» همچنان ادامه دارد و چيزي تمام نشده است. کارها و گفتگوهاي زيادي شد. هم با آقايان منتقدان نمايش عمومي«رستاخيز» هم با عوامل فيلم اما ميدانيد همه چيز را نميتوان گفت. در مدت تعليق و بلاتکليفي «رستاخيز» گفتگوهاي پرشمار، طولاني و چند جانبه با عوامل، سرمايه گذاران و مالکان فيلم انجام شد. شرح نشستها و رفت و آمدها و ماجراهايش از هفتاد من کاغذ بيشتر است. کارگردان و تهيه کننده فيلم سخنان زيادي داشتند از جمله اينکه فيلم را با اخذ مجوزهاي برخي آقايان مراجع عظام به اين شکل ساخته و آماده نمايش کرده اند. اطلاع دارم که در شوراي پروانه نمايش هم به اين نکته توجه شده بود.
ايوبي تاکيد کرد: آقايان هم به استناد همين اجازات و حقوقي که معتقد بودند برايشان وجود دارد، تمايلي به اعمال اصلاحات نداشتند. ما هم نه اخلاقا، نه شرعا و نه قانونا که نميتوانستيم و اصلا نميخواستيم که مجبورشان کنيم. در واقع ما در ميانه دوطرف تمام تلاشمان را کرديم که موضوع از اين حالت خارج شود که کار سخت و طاقت فرساي بسيار ظريفي هم بود. در همان فاصله افق روشنتري براي پايان اين ماجرا که وقت و انرژي بسياري از کارگردان و تهيهکننده برجسته و مديريت سينمايي کشور گرفت گشوده شده بود. به اين ترتيب نمايش فيلم با کمک سازمان سينمايي نزديک به نظر ميرسيد و همچنان ميتوان اين آينده روشن را نويد داد.
وي افزود: تهيه کننده فيلم «رستاخيز» با استفاده از حق قانوني خود موضوع را از طريق قضايي نيز پيگيري کرده است، اما همچنان مسير تعامل ميان ما و ايشان و کارگردان محترم «رستاخيز» گشوده است و همچنان آرزو دارم مسايلي که در حاشيه اين فيلم شريف ايجاد شده است برطرف گردد و در اين مسير تعاملي امکان آن ايجاد شود که فيلم براساس همان پروانه نمايش قبلي و به همان ترتيبي که مورد نظر کارگردان فيلم است به نمايش عموميدرآيد و مردم بتوانند از يک اثر فاخر شيعي سينماي ايران بهرهمند بشوند.
و اميدوارم که بتوانيم کاري کنيم که محرم و صفر امسال سينماي ايران نيز با نمايش اين فيلم شريف و فرهنگي و شيعي چهرهاي عاشوراييتر به خود بگيرد.
∎