شناسهٔ خبر: 15119257 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب کشور:

مدیریت بهره وری غیر علمی منابع خاک و آب زیانبار شده است

کرج- ایرنا- رئیس موسسه تحقیقاتی خاک و آب کشور گفت: مدیریت بهره وری غیرعلمی منابع خاک و آب در گذشته به تبعات زیانبار در زمان کنونی در بخش کشاورزی تبدیل شده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، کامبیز بازرگان روز شنبه در حاشیه برگزاری نخستین گردهمایی ملی برنامه ریزی تحقیقات مدیریت پایدار خاک و آب در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: از حدود سه سال پیش با تدوین یک برنامه استراتژیک تحقیقاتی در حوزه مدیریت منابع خاک و آب تمرکز کردیم که امسال بخش اول آن در 9 برنامه به نتیجه رسید.
وی گفت: این 9 برنامه را که تمرکز ویژه ای روی مهمترین مسایل مبتلا به خاک و آب کشور دارد در مدت سه روز با حدود 150 عضو هیات علمی و محقق در سراسر کشور به شور می گذاریم.
بازرگان بیان داشت: برای اجرای این 9 برنامه، 400 پروژه تحقیقاتی دریافت کردیم که از بین آن ها مجموعه ای که دارای اولویت باشند انتخاب می کنیم و مهمترین را جزو برنامه کار پژوهشی برای سال 95 و بعد از آن قرار می دهیم.
وی اظهار امیدواری کرد که به این ترتیب یک انسجام برنامه ای ایجاد کنیم و به سوالات مشخصی در سطح کشور در رابطه با شوری خاک و کارایی و بهره وری مصرف آب در کشاورزی، آلودگی احتمالی خاک ها و آب های کشاورزی، سلامت و کیفیت محصولات، شناخت وضعیت منابع خاک و پتانسیل های تولید آن، ظرفیت اکولوژیک منابع خاک و آب برای توسعه پاسخ دهیم.
وی گفت: سعی کردیم در این برنامه مهمترین اسناد بالادستی مثل قانون برنامه پنجم و پیش نویس برنامه ششم که اکنون در دست کار است و سند اقتصاد مقاومتی که سیاست های آن ابلاغ شده و سیاست های کلان محیط زیست که از طرف مقام معظم رهبری ابلاغ شده را مد نظر قرار دهیم و با این رویکرد این برنامه ها را تدوین کنیم.
وی اضافه کرد: برای تدوین این 9 برنامه حدود یکسال و نیم کار شده و ذیل این برنامه ها تعدادی طرح کلان پیش بینی شده که در آن طرح های کلان محققان پروژه تحقیقاتی ارایه کرده اند.
بازرگان گفت: کار بر روی این برنامه پنج سال زمان می برد تا نتایج آن به دست آید و برای برنامه های بعدی برنامه ریزی شود .
وی گفت: این برنامه حدود 40 طرح کلان دارد و ذیل آن ها 400 پروژه تحقیقاتی رسیده که در این گردهمایی این پروژه ها بررسی شده و مهمترین آن ها که مشکل کشور را حل کند احصاء می شود.
وی در ادامه با اشاره به مشکلات مبتلا به بخش کشاورزی گفت: مدیریت بهره وری از منابع خاک و آب معتقدیم در گذشته علمی نبوده و بعضی مشکلات کنونی از تبعات این مدیریت نا صحیح است.
رئیس موسسه تحقیقاتی خاک و آب کشور برخی از این مشکلات را ناشی از تغییر اقلیم دانست و افزود: کشور ما در طول قرن ها جزء مناطق خشک و نیمه خشک دنیا بوده و مدیریت کشور، تولید کشاورزی را با همین شرایط خشکی شکل داده و دانش بومی ما برای حل مسایل کم آبی و شوری پاسخ هایی داشته و به همان ترتیب کشاورزان بهره برداری از منابع خاک و آب را داشتند.
بازرگان اضافه کرد: گسترش تعداد چاه های غیرمجاز و روش های مدیریت غیرعلمی مزرعه و توسعه کشت آبی در بعضی از مناطق که شاید لازم نبوده و با توجه به شرایط آب مثل شوری آب و حجم مصرف آب پاسخگو نبوده و باعث شورتر شدن خاک و آب می شده از جمله دلایلی بوده که در بعضی از قسمت ها روی منابع خاک و آب فشار ایجاد کرده است.
وی گفت: اکنون مهمترین مشکل محدودیت کیفیت آب است و در مناطقی که شرایط خشک تری داریم این مشکل بیشتر بروز کرده در حالیکه این مشکل در استان های شمالی نیز وجوددارد ولی به دلیل بارندگی بیشتر مدیریت غیرعلمی کاربری آب در مزرعه زیاد خود را نشان نداده است.
بازرگان افزود: اکنون تعداد زیادی از دشت های ما از 603 دشت کشور در شرایط بحرانی قرار دارند و بحران آب و شرایط خاک می تواند به ذخیره و کارآیی آب کمک کند و به طور جدی آینده کشاورزی و امنیت غذایی کشور را متاثر کند.
گردهمایی ملی برنامه ریزی تحقیقات مدیریت پایدار خاک و آب از امروز آغاز و به مدت سه روز ادامه دارد.
6156/ 6155