شناسهٔ خبر: 15116443 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: بی‌بی‌سی فارسی | لینک خبر

رئیس جمهور چین به رهبران دنیا: از وعده‌های توخالی پرهیز کنید

شی جین‌پینگ، رئیس جمهور چین، از رهبران بیست اقتصاد بزرگ دنیا خواست تا در تلاش برای رونق بخشیدن به اقتصاد جهان از "حرف‌های توخالی" پرهیز کنند.

صاحب‌خبر -
Image copyright Reuters

شی جین‌پینگ، رئیس جمهور چین، از رهبران بیست اقتصاد بزرگ دنیا خواست تا در تلاش برای رونق بخشیدن به اقتصاد جهان از "حرف‌های توخالی" پرهیز کنند.

آقای شی گفت اقتصاد دنیا به دلیل بی‌ثباتی بازار و ضعف تجارت، در "برهه حساسی" قرار دارد بنابراین جامعه بین‌المللی "انتظار زیادی" از اجلاس جی-بیست دارد.

رئیس جمهور چین در اجلاس دو روزه سران بیست قدرت اقتصادی دنیا سخن می‌گفت که امسال برای اولین بار در چین برگزار می‌شود.

بیست قدرت بزرگ اقتصادی که رهبرانشان در این اجلاس شرکت دارند، هشتاد و پنج درصد تولید ناخالص دنیا و دو سوم جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند.

در روز اول این اجلاس، بحران جهانی صنایع فولاد، موانع تجاری و خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا از رئوس موضوعاتی که رهبران بیست کشور در باره آن بحث و گفتگو کردند.

Image copyright EPA

با اینکه رهبران این بیست کشور برای بهبود وضعیت اقتصاد دنیا زیر فشار هستند، ناکامی در برقراری آتش بس در سوریه و تنش کشورهای شرق آسیا بر سر مناطق و جزایر مورد مناقشه بر این اجلاس سایه افکنده است.

در حالی که امید می‌رفت آمریکا و روسیه برای پایان دادن به بحران سوریه به توافق برسند، مذاکره وزرای خارجه دو کشور بی‌نتیجه ماند و به گفته یک مقام وزارت خارجه آمریکا اختلاف نظر دو کشور همچنان باقی است.

باراک اوباما و ولادمیر پوتین روسای جمهور آمریکا و روسیه هم امروز در حاشیه این اجلاس با هم گفتگو کردند اما هنوز نشانه‌ای از توافق به چشم نمی‌خورد.

بحران اقتصاد جهان

اقتصاد جهان و آینده آن یکی از اصلی‌ترین و بحث‌برانگیزترین است که در اجلاس بیست قدرت اقتصادی مطرح است.

به گفته آنگلا مرکل صدراعظم آلمان سران این بیست کشور توافق کرد‌ه‌اند برای بهبود رشد اقتصادی با همدیگر همکاری کنند.

اما به گزارش سلیا هاتن، سردبیر بخش آسیا و اقیانوسیه بی‌بی‌سی، بعید است در این اجلاس توافق قابل ملاحظه‌ای حاصل شود بخصوص آنکه سودمندترین مذاکرات، در ملاقات دو نفره رهبران اتفاق می‌افتد نه در نشست‌های گروهی.

Image copyright EPA
Image caption آنگلا مرکل و محمد بن سلمان آل سعود وزیر دفاع عربستان

خبرنگار بی‌بی‌سی همچنین گفت منتقدان چین با تردید به سخنان رییس جمهور برای رونق بخشیدن به اقتصاد دنیا نگاه می‌کنند چون چین معمولا متهم است که برای تجارت مانع می‌تراشد تا اینکه موانع را از سر راه آن بردارد.

رهبر چین در سخنان خود از رهبران دیگر کشورها خواست از خطراتی که جهانی شدن اقتصاد را تهدید می‌کند؛ از جمله افزایش تمایل مردم بعضی کشورها به کنترل ملی اقتصاد، جلوگیری کنند.

Image copyright AP
Image caption ترزا می و مالکوم ترنبول نخست وزیران بریتانیا و استرالیا

با اینکه رییس جمهور چین سعی کرد از اجلاس امسال به عنوان فرصتی استفاده کند تا کشورش را به عنوان یکی از رهبران و پیشروان اقتصاد دنیا معرفی کند اما تاکید او بر جهانی‌سازی اقتصاد چندان با استقبال برخی رهبران مواجه نشد؛ بخصوص رهبرانی که از گسترش نارضایتی عمومی از روند جهانی‌شدن نگرانند.

کارشناسان معتقدند در بین شهروندان این احساس وجود دارد که نظام اقتصادی مستقر در دنیا به نفع مردم عادی نیست و برخی رهبران دنیا هم چنین دیدگاهی را مطرح کردند.

آنگلا مرکل در این باره گفت: "جهانی‌سازی اقتصاد صرفا چیز مثبتی نیست بلکه می‌تواند نابرابری طبقات و جوامع مختلف تشدید کند."

"مبارزه با نابرابری مسئله مهمی برای مرتبط کردن رشد اقتصادی با برابری اجتماعی است."

فرانسوا اولاند رییس جمهور فرانسه هم گفت: "فرانسه طرفدار جهانی‌سازی است اما به شرط اینکه کاملا برای آن مقررات وضع شده باشد و اصول و معیارها بخصوص در زمینه محیط زیست و جامعه رعایت شده باشد."

از این منظر رای مردم بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا به عنوان مثال روشنی از افکار عمومی داخلی کشورها است که به جهانی‌سازی بدبین هستند و نتیجه آن را کاهش کیفیت زندگی و تضعیف خدمات عمومی می‌دانند.

پس از همه‌پرسی در بریتانیا که مردم این کشور به خروج از اتحادیه اروپا رای دادند صندوق بین‌المللی پول چشم‌انداز خود از اقتصاد جهان را تغییر داد و پیش‌بینی کرد تولید ناخالص دنیا در سال جاری و سال آتی میلادی کاهش پیدا خواهد کرد. بر اساس این تخمینها تولید ناخالص دنیا برای سال جاری ۳.۱ درصد و برای سال آینده میلادی ۳.۴ درصد خواهد بود.

رهبران بیست کشور حاضر در اجلاس و همچنین مردم بریتانیا منتظر بودند تا ترزا می، نخست وزیر این کشور، برای اولین بار روشن کند برنامه دولت محافظه‌کار این کشور برای خروج از اتحادیه اروپا چیست اما به جز صحبت‌های کلی، خانم می تقریبا هیچ نکته‌ای را روشن نکرد.

Image copyright Reuters

خانم می سعی کرد ملاقات با مالکوم ترنبول نخست وزیر استرالیا و اینکه دو کشور "مذاکره برای یک توافق اقتصادی تازه را آغاز کرده‌اند" را به عنوان نشانه‌ای از این مطرح کند که خروج از اتحادیه اروپا فرصت‌های اقتصادی بریتانیا را محدود نکرده است.

اما به نظر نمی‌رسد رهبران کشورهای دیگر چندان تحت تاثیر آن قرار گرفته باشند.

ژاپن به صراحت اعلام کرد در صورتی که بریتانیا دسترسی به بازار واحد اروپایی را از دست بدهد شرکت‌های ژاپنی مقر خود را از بریتانیا به دیگر کشورهای اتحادیه اروپا منتقل خواهند کرد.

دیگر کشورهای اروپایی و همچنین آمریکا هم موضع مشابهی را در پیش گرفته‌اند از جمله باراک اوباما رییس جمهور آمریکا که گفت اولویت اول بریتانیا باید این باشد که روشن کند خروج از اتحادیه اروپا به چه معنی است.

در حالی که این نگرانی وجود دارد اجلاس امسال بدون محتوا و نتیجه به پایان برسد یکی از دیپلمات‌های اروپایی حاضر در اجلاس به خبرگزاری فرانسه گفت رهبران حاضر در اجلاس موضعی محکم در قبال بحران مهاجران و پناهجویان اتخاذ خواهند کرد و معتقدند این مشکلی جهانی است که همه باید بار آن را به دوش بکشند.

علاوه بر این باید مشکل مازاد تولید صنعتی در دنیا و سوبسیدهای ملی یا منطقه‌ای برای صنایع حل شود چون باعث کاهش قیمت‌ها، تضعیف تولیدکنندگان صنعتی و بازار شده است.