شناسهٔ خبر: 15102245 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شرق | لینک خبر

تایوان خط مقدم براي رويارویی با چين

عبدالحمید نورزایی.پژوهشگر ارشد افغانستانی

صاحب‌خبر -

صخره‌ای سیاه در میان آب‌های مواج اقیانوس با جمعیت 23 میلیونی در حالي عنوان پنجمین قدرت برتر اقتصادی در آسیا و چهاردهمین ارتش قدرتمند جهان را با 600 میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی به خود اختصاص داده كه این صخره سخت کوچک هیچ‌گونه منابع طبیعی مانند نفت و طلا و... در اختیار ندارد. تایوان با رشد اقتصادی متوسط هفت درصد در سال، دارای یک جمعیت نخبه صنعتی است که فقط پنج درصد در بخش کشاورزی مشغول به کار هستند. امروز صخره سیاه (تایوان) در برابر اژدهای زرد (چین) قرار گرفته و در صورت بروز جنگ، صخره تایوان مانند یک تبر دوتیغه بسیار تیز بر پیکر اژدهای پیر (چین) فرود می‌آید و قطعا ضربات این جزیره 23 میلیونی بر چین هزارو 200 میلیونی مهلک خواهد بود. تایوان پس از استقلال (1949) در برابر چین هم‌زمان سه استراتژی هوشمندانه را دنبال می‌کند.
دیپلماسی محاصره
تایوان در بُعد سیاسی همواره با رقبای چین هم‌پیمان بوده است و در برابر چین یک سیاست منسجم و هماهنگ محاصره را به پیش می‌برد. تایوان با همکاری (کره جنوبی، ژاپن، فیلیپین، آمریکا، اندونزی و تایلند، در برابر چین دیواره دفاعی بسیار محکمی را شکل داده است. اين كشور هميشه از حمایت‌های مستقیم نظامی و اقتصادی بزرگ‌ترین رقیب چین؛ يعني آمریکا برخوردار بوده است؛ خلبانان و نظامیان آمریکایی در تایوان دارای پایگاه نظامی هستند و مراکز جاسوسی و نظامی خویش را از جنگ سرد تاکنون در تایپه اداره می‌کنند. آمریکا با حمایت از تایوان تلاش دارد تا منابع قابل‌توجه مالی چین را به سمت رقابت نظامی سوق دهد که از سرعت اقتصادی چین بکاهد.
در بُعد اقتصادی
تایپه تلاش دارد با انتقال کارخانجات عظیم الکترونیک و شیمیایی خود به چین، هزینه جنگ آینده را برای پكن افزایش دهد. این سیاست صخره سیاه از سال 2008 آغاز شده و تاکنون ادامه دارد؛ اين كشور با نفوذ در اقتصاد چین می‌خواهد کنترل بخش بزرگی از اقتصاد این کشور را در دست بگیرد.شرکت‌های خصوصی تایوان با حمایت دولت اقدام به خرید سهام و تأسیس دفتر و کارخانه در پکن کرده‌اند. دولت تایوان با این اقدام توانسته است از آتش ناسیونالیسم چینی کم و انرژی رهبران کمونیست را به سمت حمایت از سرمایه‌داری هدایت کند؛ با این کار هم‌زمان نیز با حمایت کامل آمریکا، اقتصاد خویش را به طرف تکنولوژی‌های فراصنعتی هدایت کرده است تا هم‌زمان صادرات خویش را به آمریکا و ژاپن گسترش دهد.
بخش نظامی
نام تایوان به‌عنوان یکی از چهار ببر آسیا در كنار كشورهايی مانند سنگاپور، کره جنوبی و ژاپن مطرح است. این ببر تا توانسته چنگال تیز کرده است تا همیشه برای روز بارانی در حالت آماده‌باش باشد.ارتش تایوان 23 میلیونی، چهاربرابر ژاپن 126میلیونی تجهیزات و ادوات نظامی در اختیار دارد. اين ارتش دارای 900 هواپیما، 350 فروند هليكوپتر و 41 فرودگاه جنگی است. همچنین هم‌‌اكنون داراي 305 هزار پرسنل نظامي است و تعداد نيروهاي ذخيره فعال آن يك ميليون و 680 هزار نفر است.
تاکنون آمریکا با تسلیح تایوان به‌خوبی توانسته است آتش خشم چین را مشتعل کند و تایوان خط مقدم آمریکا و غرب برای کنترل نظامی، اقتصادی و سیاسی چین محسوب می‌شود. چین در داخل نیز با فساد حزبی و مشکلات امنیتی تبت و سین‌کیانگ مواجهه است؛ به نظر می‌رسد که غرب توانسته به لطف صخره سیاه به‌خوبی رفتار چین را قاعده‌مند کند.