شناسهٔ خبر: 15092899 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

مدیر حوزه‎های علمیه:

فقه‎های تخصصی بر پایه فقه سنتی و اصیل تأسیس می‎شوند

گروه اجتماعی: مدیر حوزه‎های علمیه، ایجاد فقه‎های تخصصی را منوط به رعایت اصول و اسلوب فقه سنتی و اصیل دانست.

صاحب‌خبر -
به گزارش خبرگزاری بین‎المللی قرآن(ایکنا) از قم، آیت‌الله اعرافی، مدیر حوزه‎های علمیه پیش از ظهر امروز در مراسم افتتاحیه دوره تمهیدی رشته فقه الاقتصاد مؤسسه عالی فقه و علوم اسلامی گفت: مباحث فقه نوین به معنای از بین بردن گذشته نیست بلکه مناهج فقهی هیچ وقت دگرگون نمی‎شود.
وی افزود: پس از انقلاب اسلامی تحرکات خوبی در عرصه توسعه فقه آغاز شده است که هدف آنها پایه ریزی ابواب جدید در عرصه فقه بوده است و پایه همه این فعالیت‎ها نیز فقه دیرپای حوزوی است؛البته افراط وتفریط در این گونه نظریه پردازی‎ در برخورد با این مباحث وجود داشته است که امام راحل و مقام معظم رهبری این برخوردها را قبول نداشتند و سعی داشتند با همان مبانی اصیل فقهی مباحث جدید رادنبال کنند.
مدیر حوزه‎های علمیه کشور بیان کرد: اگر سخنی از فقه تخصصی به میان می‎آید منظور فقه بی‎ریشه نیست بلکه عرصه‎های نوینی است که باید به آن پرداخته شود و نخستین نقطه عزیمت ما در عرصه های جدید فقهی، موضوع شناسی و آشنایی با تحولاتی است که در دنیای جدید در حوزه های متناظر به آن فقه انجام شود؛ در این راستا برای ورود در ابواب جدید فقه نیازمند فهم پرسش‎های نو هستیم.
وی گفت: اشکالی ندارد که برای پاسخ به پرسش‏های نو در علوم و مکاتب گوناگون ابواب جدیدی ایجاد کنیم؛ اگر سؤالات و موضوعات علوم و مکاتب گوناگون را دریافت کرده و آنها را مورد مداقه قرار داده و پرسش های نو را رویاروی فقه عظیم قرار دهیم، امری ممدوح بوده و بالاتر از آن، وظیفه حوزه‎های علمیه است؛ قطعا اگر حوزه ما علامه طباطبایی، علامه مطهری و شهید صدرها، نداشت که در مقابل امواج مکاتب الحادی و افکار انحرافی بایستند، نمی‎توانستیم انقلاب اسلامی داشته باشیم.
اعرافی با ذکر اهمیت ورود به عرصه فقه‎های تخصصی گفت: در این زمینه باید در اصول ناظر و قواعد فقهی به آن رشته ورود کنیم و زمانی می توانیم از فقه‎های تخصصی بهره ببریم که گامی از فقه موجود به سمت نظام سازی و فقه تمدنی برداریم، باید بر پایه اجتهاد عمیق و استوار، قدمی را برداریم که شهید صدر در کتاب اقتصادنا برداشت که متاسفانه این امر از سوی شاگردان ایشان مستمر نشد.
وی اظهارکرد: غنی سازی ابواب موجود با مسائل نو و مستحدثه از راه‎های توسعه فقه است؛ برخی بر این گمان هستند که برای نوسازی و پیشبرد فقاهت باید به پایه‎های فقهی کم محلی کرد که سخنی نادرست است و در طرف مقابل نیز اگر فکر کنیم که منزگاه آخر ما همین فقه های موجود است، نیز غلط می‎باشد؛ در این عرصه باید دروس خارج غنی ما با مباحث نو و نظریه‎های جدید همراه شود تا بتوان به پیشبرد فقاهت کمک کرد.
رئیس جامعه‎المصطفی(ص)العالمیه بیان کرد: «اجتهاد مطلق  با ترکیز بر یک باب یا عرصه تخصصی»، «اجتهاد مُتجزی» و «تربیت نیرو برای پاسخگویی به نیازهای روز داخل و خارج از کشور» سه نتیجه‎ای است که می‎توان از راه‎اندازی فقه‎های تخصصی گرفت؛ در این عرصه باید به  اجتهاد مطلق در یک باب فقهی برسیم که یکی از راه‎های آن تلاش در جهت تربیت نیروی انسانی کارآمد در این زمینه است.
مدیر حوزه‎های علمیه کشور بیان کرد: دو مدل برای پایه ریزی ابواب تخصصی فقه وجود دارد؛ نوع اول، ابواب فقهی جدید هستند که قسیم کتاب های موجود بوده و نوع دوم، باب هایی هستند که در کنار ابواب دیگر بوده و قسیم آنان نیستند؛ رشته فقه الاقتصاد از نوع دوم است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: امروز بیش از 30 کتاب فقهی موجود با فقه الاقتصاد ارتباط مستقیم داشته در مابقی کتب نیز به نحوی این ارتباط وجود دارد، طلاب باید در این رشته کمر همت را بسته و تمام توان خود را به کار ببندند تا در پایان کار خروجی مناسب با قوه اجتهادی بالا داشته باشیم.