شناسهٔ خبر: 15089981 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه سیاست‌روز | لینک خبر

بحران در شبه‌قاره هند همچنان قربانی می‌گیرد

آتش جنگ بر خرمن کشمیر

صاحب‌خبر -

به رغم آنکه چند روزی کشمیر در وضعیت آرامش قرار گرفته بود اما خلف وعده‌های دولت هند در تحقق مطالبات مردم این منطقه باردیگر آتش جنگ را بر خرمن کشمیر شعله‌ور ساخته است.
کشمیر منطقه‌ای است که سال‌هاست روی آرامش ندیده است. منطقه‌ای میان هند و پاکستان که به صراحت می‌توان آن را ساختاری بر جای مانده از دوران استعمار دانست. انگلیس که تجزیه و چند پاره کردن کشورها را رمز بقای استعماری خود دانسته و می‌داند شبه‌قاره را به چندین پاره تقسیم کرد. بخشی از این تجزیه‌سازی مشمول جداسازی افغانستان از ایران بود. طرح دیگر انگلیسی‌ها چند پاره کردن هند بود که پاکستان و بنگلادش را جدا کرد. انگلیسی‌ها زمان خروج اجباری از هند فتنه‌ای بزرگ را بر شبه‌قاره حاکم ساختند و آن ایجاد بحران کشمیر بود. آنها چنان برنامه‌ریزی کردند که کشمیر به محل مناقشه میان پاکستان و هند مبدل شود. نتیجه این سیاست چندین جنگ میان دو کشور بوده که قربانیان بسیاری بر جای گذاشته است.
بسیاری از توافقات میان دو کشور نیز به دلیل بحران کشمیر لغو و یا اجرایی نشده در حالی که هزینه‌های نظامی بسیاری نیز به طرفین تحمیل شده است. در این میان مردم کشمیر نیز با بحران‌ هویتی مواجه شده به ویژه اینکه درگیری میان هند و پاکستان و سوء‌استفاده کشورهای غربی به ویژه آمریکا و انگلیس از این منازعات، شرایط سختی را بر ساکنان این منطقه تحمیل کرده است. آنچه این روزها در کشمیر مشاهده می‌شود آن است که برخی کشورهای فرامنطقه‌ای که به دنبال منافع خود در منطقه هستند مانع از به نتیجه رسیدن مذاکرات هند و پاکستان برسر کشمیر می‌شوند چنانکه نهادهای حقوق بشر غربی مدعی آزادی بشریت نیز راه سکوت در پیش گرفته و هیچ توجهی به وضعیت بحرانی مردم کشمیر ندارند. 
با وجود آنکه حکومت نظامی در کشمیر به پایان رسیده بود اما اعتصاب سراسری مردم که از روز چهارشنبه آغاز شده بهانه‌ای شده تا ارتش هند برقراری مجدد حکومت نظامی را تکرار سازد.
کشمیر در روزهای اخیر باردیگر صحنه اعتراض‌های مردمی و البته سرکوب آنها از سوی نیروهای هندی بوده است. در اوج اقدامات مردمی، مردم کشمیر بعد از برگزاری نماز جمعه به خیابان‌ها ریختند و ضمن درگیری با نظامیان آنها را وادار به عقب‌نشینی از برخی خیابان‌ها کردند.ارتش و نیروهای امنیتی برای سرکوب تظاهرات مردم که تا امروز ادامه دارد از سلاح جنگی استفاده می‌کنند که دیروز سبب کشته شدن یک نوجوان ۱۲ ساله شد.در مجموع تعداد قربانیان اعتصاب سراسری مردم کشمیر به ۸۸ نفر رسید و تعداد زخمی‌ها از مرز ۶ هزار نفر گذشته است.بیش از ۳۵ نقطه کشمیر کانون درگیری‌های خونین بین معترضان و ارتش بود که تا پاسی از شب ادامه داشت.نیروهای امنیتی هند یاسین ملک از رهبران آزادی‌خواه کشمیر را دستگیر و به مکان نامعلومی انتقال دادند این در حالی است که بیشتر رهبران کشمیری در بازداشت خانگی به سر می‌برند.سید علی گیلانی از دیگر رهبران کشمیری از جامعه بازرگانان کشمیر درخواست کرد به هیچ عنوان با نمایندگان دولت هند ملاقات نکنند و تا عمل به مطالبات مردم هیچ توافقی صورت نگیرد.در عکس‌های زیر اعتصاب سراسری مردم کشمیر و آغاز مجدد حکومت نظامی در این منطقه را مشاهده می‌کنید. لازم به ذکر است در جریان سفر عبدالفتاح السیسی به هند مقامات این کشور تلاش کردند رئیس جمهوری مصر را در باره حوادث و نقض آشکار حقوق بشر در کشمیر با خود همراه کنند.
پایگاه خبری بوابه الفجر نوشت: همکاری‌های امنیتی و اطلاعاتی بین مصر و هند طی سفرهای اعلام نشده مشاوران امنیتی مصری به دهلی نو در گذشته جریان داشته است.برپایه این گزارش، عبدالفتاح السیسی و نارندرا مودی رئیسان جمهوری مصر و هند در جریان سفر السیسی به دهلی نو بر افزایش همکاری‌های نظامی و دفاعی و تقویت همکاری‌های اطلاعاتی برای مقابله با تروریست توافق کردند.بوابه الفجر به نقل از روزنامه هندی تلگراف اندیا نوشت، مصر با مشکل تروریسم در منطقه سینا مواجه است که همین مساله بر بخش گردشگری این کشور تاثیر منفی گذاشته و مودی رئیس جمهوری هند و هیات هندی تلاش کردند السیسی را متقاعد کنند که پدیده تروریسم در قلب کشمیر نیز نفوذ کرده است.این روزنامه هندی به این نکته اشاره کرد که مصر که عضو سازمان همکاری اسلامی است از آنچه ادعاهای پاکستان در سازمان همکاری اسلامی در باره نقض حقوق بشر در کشمیر خوانده حمایت کرده است .در مقابل دهلی نیز پاکستان را به حمایت از اعتراض‌ها در کشمیر بعد از کشته شدن برهان وانی رهبر حزب المجاهدین متهم کرده است.به ادعای روزنامه هندی پاکستان بر ۵۷ کشور عضو سازمان همکاری اسلامی که مصر نیز عضو آن است فشار آورده تا موضعی علیه حوادث کشمیر اتخاذ کنند.اکنون در جریان سفر السیسی مقامات هندی تلاش کردند رئیس جمهوری مصر را از موضع حمایت پاکستان منصرف کرده و وی را متقاعد کنند همان تروریست منطقه سینای مصر در قلب کشمیر هم نفوذ کرده است.برپایه این گزارش به نظر می‌رسد السیسی تمایلی ندارد اجماع کشورهای سازمان همکاری اسلامی را در باره نقض حقوق بشر در کشمیر بشکند.السیسی امروز هند را به مقصد شهر هانگ چو چین به منظور شرکت در کنفرانس گروه ۲۰ که در ۴ و ۵ ستپامبر (۱۴ و ۱۵ شهریور) برگزار می‌شود ترک می‌کند.
کشمیر منطقه‌ای در شمال غربی شبه‌جزیره هند است که از ایالت جامو و کشمیر تحت کنترل هند، ایالت گلگت-بلتستان و کشمیر آزاد تحت کنترل پاکستان و منطقه اقصای چین تحت کنترل جمهوری خلق چین تشکیل می‌شود. این منطقه عمدتاً کوهستانی است و رشته‌کوه قراقروم شامل قله کی۲ دومین نقطه مرتفع کره زمین و چندین قله مرتفع دیگر در آن قرار دارند.کشمیر یکی از حوزه‌های اصلی نفوذ زبان فارسی به‌شمار می‌رود.
ایالت هندی جامو و کشمیر حدود ۱۰۱،۴۳۷ کیلومتر مربع وسعت دارد و در سرشماری سال ۲۰۱۱ بیش از ۱۲ میلیون نفر جمعیت داشته‌است. پایتخت تابستانی آن سرینگر مرکز تاریخی منطقه و پایتخت زمستانی آن جامو است. منطقه تحت کنترل پاکستان از کشمیر آزاد به پایتختی مظفرآباد با مساحت ۵،۶۱۹ کیلومتر مربع و ایالت گلگت بلتستان با مساحت ۷۲،۴۹۶ کیلومتر مربع تشکیل می‌شود و مساحت مناطق عمدتاً خالی از سکنه تحت کنترل چین هم ۴۲،۶۸۵ کیلومتر مربع است.این منطقه تا پیش از استقلال هندوستان در سال ۱۹۴۷ یک دولت سلطنتی تحت‌الحمایه بریتانیا داشت. در جریان جدایی پاکستان از هند هر دو کشور مدعی حکومت بر این منطقه بودند که به وقوع چندین جنگ بین این دو کشور انجامید.