نقش و حضور پدر و مادر در زندگی هر کسی واضح و عیان است. هر قدر جامعه ای سنتی و با آداب و رسوم اجدادی اداره شود نقش والدین هم پر رنگ تر می شود. امروزه در شرایطی قرار گرفته ایم که جوامع تحت تاثیر پروسه جهانی شدن و انتشار بی رویه اطلاعات توسط تکنولوژی های جدید رسانه ای، به سمت مدرن شدن سیر می کنند. از شرایط مدرن شدن جامعه، رشد فرد گرایی و دور شدن از سنت ها است.
شرایط جدید جوامع باعث شده تا طرز زندگی و ازدواج انسان ها نیز تغییر یابد. تحولات ازدواج بدین صورت بوده که زوجین بیشتر به سمت فردگرایی و اجابت آرزوهای شخصی سوق یافته و از فضای سنتی و تحمل همدیگر دور شوند. همین طرز فکر و تغییری که نسبت به زندگی مشترک ایجاد شده، از یک طرف باعث دوری جوانان از ازدواج و کاهش آن و از طرف دیگر باعث ازدیاد طلاق شده است. آمارها نشانگر این است که یکی از مهم ترین علل طلاق در کشورمان دخالت های والدین می باشد.
در این مقاله درصدد تحلیل نقش والدین در ازدواج جوانان بوده و سعی خواهم کرد با اشاره به نقش منفی پدر و مادر، نقش مثبت آنها را در ازدواج فرزندانشان تشریح نمایم. مثل همیشه بعد از مطالعه و تامل در موارد، تصمیم گیری با شما والدین است که بخواهید نقش مثبت در سناریوی ازدواج فرزندتان داشته باشید یا طالب نقش منفی.
ازدواجهای مدرن روز به روز بیشتر میشود
والدین گرامی شما هر طور که بیندیشید و برای آینده فرزندانتان تلاش کنید بایستی این واقعیت را در نظر داشته باشید که روز به روز ازدواج های به شکل سنتی کمتر شده و به همان نسبت به ازدواج های مدرن افزوده می شود. در ازدواج های مدرن، والدین نقش اساسی نداشته و فقط به عنوان راهنما در کنار فرزندان حضور دارند.
فرزند خود را مجبور به ازدواج نکنید
قبول داریم که هر پدر و مادری خیر و صلاح فرزند خود را خواسته و خواهان خوشبختی اوست اما مکانیسم های امروزی در زندگی و ازدواج جوانان از گذشته بسیار متفاوت هستند. پدر و مادر عزیز، قبول کنید که استانداردهای جوان امروزی همانطوریکه اشاره شد تفاوت کرده و طرز فکر نسبت به ازدواج بسیار عوض شده است. بنابراین توصیه می شود پسر یا دختر خود را برای ازدواج مجبور نکنین.
تصمیم گیری برای ازدواج در چه زمان و مکان و با چه شخصی، از جمله موارد مهمی است که بایستی از سوی خود جوان مجرد اخذ شده و با بهره گیری از مشاوران مجرب می تواند شکل بگیرد.
همیشه حق با پدر و مادرها نیست
در زندگی های گذشته همیشه حق با والدین بود اما امروز این طرز فکر اثرات خود را از دست داده است. امروزه شاهد دختران و پسرانی هستیم که کاملا مخالف با نظر والدین شان تصمیم گرفته و ازدواج می کنند. والدین گرامی باید قبول کنند که طرز فکر هر پسر و دختر نسبت به ازدواج، آرزوها و تمایلات آنها در شرایط فرهنگی امروزی از آنها متفاوت است.
از طرف دیگر تشخیص درستی و نادرستی یک رابطه که به ازدواج و عشق منجر می شود با دختر و پسر هاست. اجازه بدهید فرزندانتان در مورد آینده خود و فردی که او را برای ازدواج انتخاب می کنند تصمیم گیری کرده و مسئولیت نیک و بد آن را نیز بر عهده گیرند.
به عنوان یک کارشناس ازدواج شاهد موارد زیادی از طلاق ها و جدایی ها بوده ام که متاسفانه والدین موجب آن ازدواج ها بوده اند. پدر و مادری که فرزند خود را در زمانی که آمادگی لازم برای ازدواج ندارد به ازدواج و تشکیل خانواده مجبور می کنند و یا او را به ازدواج با کسی که خودشان می پسندند مجبور می کنند، روزی شاهد طلاق و جدایی و مشکلات فرزندشان شده و از کرده خود پشیمان خواهند شد.
والدین محترم، به نظرات فرزندانتان اولویت دهید
همه ما در جایگاه پدر و مادر مطمئنا طالب خوشبختی فرزندانمان هستیم. اهمیت این موضوع موجب می شود والدین گرامی در کارها و تصمیمات فرزندان خود دخالت کنند. باید بدانیم که با تغییر شرایط زندگی و رشد فردگرایی، جوانان نیز به دنبال آرزوها و خواسته های خود هستند. حال مواردی است که خواسته ها و آرزوهای جوان با والدینش متفاوت است. در چنین مواردی توصیه می شود والدین به نظرات فرزندانشان احترام گذاشته و به آنها اولویت دهند.
والدین می توانند شرایط تربیتی درون خانواده را طوری برنامه ریزی و هدایت نمایند که فرزندان شان چه دختر و چه پسر، برای گرفتن مسئولیت های متناسب با جنسیت شان پرورش و آماده شوند.
مشکلات تربیتی جوانان در خانواده شکل می گیرد
باید قبول کنیم که بخش اعظم مشکلات و معضلات زندگی جوان امروزی در خانواده اش نهفته است. سئوالی که در مواجهه با والدین گرامی پیش می آید این است که نقش پدر و مادر در آگاهی دادن و تربیت فرزندان برای زندگی و ازدواج چیست؟
والدین نقش مهمی در ازدواج فرزندان داشته و باید بتوانند مسئولیت پذیری آنها را رشد و پرورش دهند. حمایت بیش از حد و توجه به فرزندان باعث می شود آنها بی مسئولیت به بار آمده و پس از ازدواج دچار مشکل شوند. در این مورد توصیه می شود به پسران، از همان ابتدا مسئولیت هایی نظیر خرید نان و مایحتاج خانه و تقویت فرهنگ کارکردن و درآوردن خرجی خود، و به دختران وظایف مربوط به مدیریت خانه، آشپزی و کار در خانه یاد داده شود.
اینها اولین مسئولیت هایی است که به نسبت نقش جنسیتی دخترها و پسرها نیازمند ایفای نقش آنها هستیم. همانطوری که می دانید بعد از ازدواج و شروع زندگی مشترک، زوجین زیر یک سقف نیازمند این مهارت های اولیه بوده و لازمه تداوم زندگی مشترک هست و ندانستن و بلد نبودن آنها می تواند صدمات و لطمات زیادی را به بار آورد.
البته در این مورد نمی توان از نقش نهادهای آموزشی نظیر آموزش و پرورش و دانشگاه ها به سادگی گذشت. متاسفانه این سازمان های آموزشی علیرغم امکانات و زمان زیادی که از نوجوانان و جوانان ما می گیرد، توان ارائه ابتدایی ترین مسائل مورد نیاز جوانان در ازدواج و زندگی مشترک را نداشته و از عوامل اساسی افزایش طلاق ها نیز بشمار می روند. بایستی قبول کنیم که سیستم آموزشی کشور می تواند در کنار یاد دادن علومی که در زندگی انسان ها نقش مستقیمی ندارد (همانند ریاضی- فیزیک- شیمی و ...) به یادگیری مسائل اساسی و مورد نیاز ما بپردازد اما دریغ از فهم موضوع به این مهمی توسط مسئولان. متاسفانه در کشور، هدف سیستم آموزشی چیست، را گم کرده و به بیراهه افتاده ایم.
ازدیاد خانواده های فرزند سالار
یکی دیگر از مشکلات اساسی در ازدواج، فرزندانی هستند که در خانواده های فرزند سالار رشد می یابند. این دختر و پسرها به خاطر اینکه هر خواسته و احتیاجشان توسط والدین رفع می شود تحمل شنیدن اظهار نظر مخالف را نداشته و در مقابل ناملایمات زندگی بسیار آسیب پذیر و ضعیف هستند. با افزایش خانواده های فرزند سالار باید بدانیم که آمارهای طلاق نیز افزایش خواهد یافت چرا که تربیت فرزندان در خانواده های فرزند سالار، دخترها و پسرهایی را به بار می آورد که توان، تحمل و قابلیت های لازم برای ازدواج و زندگی مشترک را نخواهند داشت.
پدران و مادران گرامی قبل از بچه دار شدن قدری تامل نموده و برای خوشبختی آینده آنها برنامه ریزی نمایند. بدانید که برآورده کردن هر نیاز و احتیاج فرزندان، آنها را ضعیف و بی تحمل بار می آورد. اگر به طرز زندگی کشورهای اروپایی مراجعه کنین خواهید دید که جوانان با رسیدن به 18 سالگی از خانواده جدا شده و خودشان زندگی می کنند. یکی از مهم ترین فواید این روش یادگیری زندگی و مواجهه با واقعیت های آن است.
پدر و مادر عزیز، فرزندتان تنها به شما تعلق نداشته و به جامعه نیز متعلق است. کمک کنید تا روی پای خودش بایستد و بتواند فردی موفق در جامعه باشد تا شما هم به وجودش افتخار کنید.
در جایگاه یک دوست، مشاور، غم خوار
راه چاره چیست؟ باید گفت راهکار پیشنهادی این است که پدر و مادر برای فرزندان شان همانند یک دوست، مشاور و غمخوار عمل کنند. مشاهدات نشان می دهد که در ازدواج های امروزی جوانان خود راسا تصمیم گرفته و دوست دارند مسئولیت زندگی شان را نیز بر عهده گیرند. والدین نیز با حضور حمایتی خود در کنار فرزندان، همانند یک مشاور آنها را در تصمیم گیری هایشان یاری نمایند.
اگر ازدواج را به سناریوی یک فیلم یا سریال تشبیه سازیم، والدین محترم دوست دارند کدامین نقش را در فیلم ازدواج دلبندشان ایفا نمایند طبعا متفقا جوابها ایفای نقش مثبت خواهد بود، پس والدین گرامی همواره به دنبال ایفای نقش مثبت در زندگی و ازدواج فرزندانتان باشید.
کنارم باش نه مقابلم
سخن آخر اینکه والدین به فکر مجبور کردن فرزندان به ازدواج و یا اجبار به ازدواج با شخصی که می پسندند، نباشند. حق انتخاب را به پسر و دخترشان داده و بگویند ما در کنارت هستیم و هر تصمیمی که گرفتی را حمایت می کنیم. ذاتا خواسته فرزندان نیز این است: «پدر و مادر عزیزم، کنارم باش نه مقابلم»
انتهای پیام/