شناسهٔ خبر: 15065652 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

ناکامی گروه چهارجانبه/ گروه 1+6 برای صلح افغانستان جان می گیرد

کابل - ایرنا - با شکست گروه چهارجانبه صلح افغانستان که آمریکا، چین، افغانستان و پاکستان عضویت آنرا برای برقراری صلح و ثبات در این کشور و مذاکره با گروه طالبان به عهده داشت، با پیشنهاد آمریکا گروه 1+6 دوباره جان می گیرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، پس از آنکه گفت وگوهای صلح دولت افغانستان با گروه طالبان در چهارچوب گروه چهارجانبه شکست خورد و دولت افغانستان با افزایش حملات تروریستی و انتحاری در شهرهای بزرگ این کشور ؛ پاکستان را متهم به همکاری با تروریست ها کرد، کار گروه چهارجانبه بطور عملی پایان یافت و براساس گزارش ها، واشنگتن در تلاش احیای گروه 1+6 با حضور شش کشور آمریکا، روسیه، چین، ایران، پاکستان و هندوستان به اضافه افغانستان است.
خبرگزاری ریانووستی به نقل از «ضمیر کابلوف» نماینده ویژه رئیس جمهوری روسیه برای افغانستان به تازگی گزارش داده است که آمریکا مذاکرات را در قالب 1+6 در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد که روسیه، ایران و هند نیز در آن شرکت می کنند، برای پیشبرد روند صلح افغانستان پیشنهاد کرده است.
وی افزود: از آنجا که مذاکرات چهارجانبه در واقع شکست خورده، آمریکا به طور جدی کوشش می کنند گروه دیگری را جایگزین آن کند و به گفته وی، 1+6 که آمریکا برای احیای آن دست به کار شده در واقع همان گروهی است که پیش از این روسیه مطرح کرده بود.
برای اولین بار «محمدحنیف اتمر» مشاور امنیت ملی افغانستان سال گذشته گروه 1+6 را مطرح کرده بود و افزوده بود که تشکیل این گروه با پیشنهاد افغانستان در حاشیه گروه تماس بین المللی در برلین صورت گرفته و رهبری آن به عهده افغانستان خواهد بود.
وی در آن زمان ابراز عقیده کرده بود که این گروه با هدف مبارزه مشترک با تروریسم و تحکیم امنیت در افغانستان و منطقه ایجاد شده و جایگزین گروه چهار جانبه افغانستان، پاکستان، چین و آمریکا نخواهد شد، زیرا گروه چهارجانبه تنها حمایت از گفت و گوهای صلح با طالبان را به عهده دارد.
اینک با ناکامی گروه چهارجانبه و پایان یافتن عملی گفت وگوهای صلح میان طالبان و افغانستان، بار دیگر گروه 1+6 مطرح شده است تا گفت وگوهای صلح افغانستان در یک گستره بزرگ تری پیش برده شود.
در ماه های گذشته تحولاتی در روابط افغانستان و پاکستان روی داده که امیدها را به انجام مذاکرات صلح در افغانستان به یاس تبدیل کرده است. کابل امیدوار بود که اسلام آباد بتواند با متقاعد کردند طالبان آنها را به پای میز مذاکره بکشاند اما طالبان حاضر به گفت وگو با دولت کابل نه شد و یا شروطی را پیشنهاد کرد که در این برهه از زمان امکان بر آورده شدن آن نبود.
خارج ساختن نام گروه طالبان از فهرست سیاه سازمان ملل متحد، خارج شدن نظامیان خارجی از افغانستان و آزادساختن تمام افراد طالبان که در زندان های این کشور بسر می برد از جمله خواسته های بود که گروه طالبان آنرا به عنوان پیش شرط آغاز گفت و گوهای صلح ؛ خواستار آن شدند.
با کشته شدن ملا «اخترمحمد منصور» و رسیدن ملا'هبت الله' به سمت رهبری طالبان ؛ جنگ در افغانستان شدت یافت و تحلیل گران افغان بر این باور نزدیک شدند که رهبر جدید طالبان جنگ را به گفت وگوهای صلح ترجیح داده و می خواهد مناطقی را در این کشور از راه جنگ به کنترل خود درآورد.
از سوی دیگر نزدیک تر شدن روابط روزافزون کابل - دهلی و فراهم آوری کمک های نظامی هند به افغانستان خشم بیشتر پاکستان را در پی داشته و پاکستان از افزایش نفوذ هند در افغانستان و در نزدیک مرزهای خود با این کشور احساس ناامنی می کند و این تحولات شکست گفت وگوهای صلح چهارجانبه را قطعی ساخته است.
پنج دور از گفت وگوهای هماهنگی چهارجانبه برگزار شد و افغانستان با اکراه در دور پنجم گفت وگوها شرکت کرد و سطح حضور خود را از معاون وزیر به سطح سفیر افغانستان در اسلام اباد کاهش داد و اعلام کرد که پاکستان به تعهدهای خود در گفت و گوهای چهارجانبه عمل نکرده است.
پیشتر کشورهای روسیه، ایران و هند برای کمک به پیشبرد روند گفت و گوهای صلح افغانستان و گسترش همکاری های منطقه ای، اعلام آمادگی کرده بودند.
برخی از تحلیل گران افغان تاکید کرده اند که روند گفت و گوهای صلح افغانستان بدون حضور روسیه، ایران و هند، به عنوان بازیگران قدرتمند منطقه ای ثمربخش نخواهد بود.
'وحید مژده' یک تحلیل گر سیاسی افغان به خبرنگار ایرنا گفته بود که سپردن گفت وگوهای صلح افغانستان تنها به پاکستان و آمریکا، نتیجه بخش نخواهد بود و باید کشورهای قدرتمند منطقه و تمامی همسایگان افغانستان در آن مشارکت داشته باشند.
آساق*291*1610**1392