شناسهٔ خبر: 15063101 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ابنا | لینک خبر

نجف لک زایی: زنده نگه داشتن یاد فاجعه منا، مهمترین اقدام برای پیشگیری از آن است

رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اظهار داشت: رژیم سعودی منابع خود را متوجه بیرون از مرزهای خود نمود، از مدیریت مسائل حج بازماند و نیروهای فاقد تجربه را به مدیریت حج گماشت و این بی تجربگی سوء مدیریتی را رقم زد که در نتیجه آن 5 هزار و بنا بر آمار دیگر 7 هزا

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری اهل بیت(ع) ـ ابنا ـ نشست خبری همایش "بررسی ابعاد سیاسی ـ حقوقی فاجعه منا" پیش از ظهر امروز ـ شنبه 13 شهریورماه ـ با حضور اصحاب رسانه در سالن جلسات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد.

رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در این نشست خبری اظهار داشت: فاجعه منا فاجعه ای است که هیچ گاه از یاد امت اسلامی نخواهد رفت و مسئولیت های زیادی را متوجه امت اسلامی مخصوصا ایران می کند که پیرامون این فاجعه بیاندیشند و تدابیری اتخاذ کنند تا در آینده شاهد این فجایع نباشیم.

حجت الاسلام و المسلمین دکتر «نجف لک زایی» افزود: دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم با محوریت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و با همکاری دبیرخانه کمسیون حقوق بشر اسلامی در همایش "بررسی ابعاد سیاسی ـ حقوقی فاجعه منا" از منظر علمی و پژوهشی فاجعه منا را مورد بررسی قرار خواهد داد و کار علمی این همایش بر دوش پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی است.

ابعاد سیاسی فاجعه منا

وی در مورد محورهای برگزاری همایش اظهار داشت: دو محور سیاسی و حقوقی در بررسی های علمی مورد توجه قرار خواهد گرفت. از لحاظ سیاسی؛ عربستان در داخل کشور خود با بحران های  مختلف مثل بحران مشروعیت، مشارکت، هویت، توزیع، سلطه و کنترل روبروست و به لحاظ منطقه ای با بحران هایی مثل تجاوز به یمن، حمایت از افراط گرایان و نیروهای تکفیری و مداخله در سوریه درگیر است. همچنین آل سعود بخشی از وقت خود را صرف ضربه زدن به مقاومت کرده که نمونه آن ارتباط با رژیم صهیونیستی است.

رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی افزود: رژیم سعودی منابع خود را متوجه بیرون از مرزهای خود نمود، از مدیریت مسائل حج بازماند و نیروهای فاقد تجربه را به مدیریت حج گماشت و این بی تجربگی سوء مدیریتی را رقم زد که در نتیجه آن 5 هزار و بنا بر آمار دیگر 7 هزار نفر از حجاج کشورهای اسلامی در فاجعه منا شهید شدند و اگر کمیته حقیقت یاب تشکیل شود آمارها بیشتر از این خواهد بود. سوء مدیریت آل سعود بعد از فاجعه هم ادامه پیدا کرد و آن ها نگذاشتند آمار دقیقی از شهدای فاجعه منا منتشر گردد.

ابعاد حقوقی فاجعه منا

وی در مورد ابعاد حقوقی فاجعه منا اظهار داشت: در کشورها و سازمان های حقوق بشری استاندارهای دوگانه ای وجود دارد. با اینکه هزاران نفر در این فاجعه دردناک شهید شدند اما شاهد اقدام مناسبی از سوی دستگاه های حقوق بشری و کشورهای اروپایی که پیوسته از حقوق بشر دم می زنند، نبودیم و آنان در طول سال گذشته قراردادهای تسلیحاتی جدیدی با سعودی ها منعقد کرده و این رژیم را برای کشتار مردم منطقه و مردم کشور خود تجهیز کردند. همچنین واکنش مناسبی را در موضوع شهادت شیخ نمر از سوی کانون های حقوق بشری صورت نگرفت.

دکتر لک زایی آگاهی بخشی مردم در فاجعه منا را امری مهم معرفی کرد و افزود: باید بر افکار عمومی تکیه کرده و آن ها را آگاه کنیم تا مطالبه گر شوند و این مطالبه اهرم فشاری بر رژیم آل سعود شود تا مدیریت مناسبی به حجاج ارائه شود.

برنامه های همایش "بررسی ابعاد سیاسی ـ حقوقی فاجعه منا"

وی در مورد برنامه های همایش اظهار داشت: همایش بررسی ابعاد سیاسی ـ حقوقی فاجعه منا در 20 شهریورماه از ساعت 8:30 تا 13 در سه بخش در محل سالن همایش های پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار خواهد شد.

عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) افزود: در مراسم افتتاحیه حجج اسلام «قاضی عسگر» نماینده ولی فقیه در حج و زیارت و «احمد واعظی» رئیس دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم سخنرانی خواهند کرد. پس از افتتاحیه، دو پنل تخصصی ابعاد سیاسی و حقوقی فاجعه منا آغاز خواهد شد. بعد از ارائه مقالات، برنامه نقد و بررسی توسط اساتید و محققان را خواهیم داشت. در برنامه اختتامیه ابتدا دبیران پنل های تخصصی، گزارشی ارائه خواهند کرد و حجت الاسلام و المسلمین دکتر «محسن قمی» معاون ارتباطات بین الملل مقام معظم رهبری سخنران اختتامیه خواهد بود. رونمایی از آثار همایش، تجلیل از خانواده های شهدای فاجعه منا که در قم زندگی می کنند؛ مرحوم آیت الله مویدی قمی، حجت الاسلام قلی پور گیلانی، دکتر ناصر قربان نیا و دکتر رکن آبادی و قرائت بیانیه برنامه های پایانی این همایش خواهد بود.

زنده نگه داشتن یاد فاجعه منا در افکار عمومی جهان

وی در ادامه گفت: امیدواریم برگزاری این همایش سرآغاز رویکرد علمی به حج و حوادث حج باشد. فاجعه منا دردناک ترین فاجعه حج است اما با واقعیت تأسف باری مواجهیم که در تمام سال ها فجایع کوچک تری در این مراسم رخ می داد و با سعه صدر و بزرگواری کشورهای مسلمان روبرو می شدیم و حمل بر صحت می کردند ولی سوء مدیریت سال گذشته حج واقعاً غیر قابل تحمل و غیر قابل جبران است. امیدواریم که امت اسلامی نگذارند فاجعه منا به فراموشی سپرده شود و در فکر و ذهن مسلمانان و جهان باشد.

دکتر نجف لک زایی تأکید کرد: زنده نگه داشتن فاجعه منا در افکار عمومی مسلمانان و جهانیان می تواند مهمترین اقدام برای پیشگیری از این فاجعه باشد. امیدوارم گفتگو و نگاشته های محققان در بررسی این فاجعه، منجر به پیشنهادات جدیدی برای اداره حج شود و تدبیری اندیشیده گردد تا شاهد حج امن باشیم و حجاج با امنیت حج خود را انجام دهند و حاکمان سعودی در مسیر جبران این حادثه برای امت اسلامی حرکت کنند.

پرسش و پاسخ

وی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در مورد تعداد مقالات اظهار داشت: نگارش 12 مقاله را به اساتید متخصص سفارش دادیم و از این تعداد 8 مقاله در کمسیون سیاسی و 4 مقاله در کمسیون فقهی و حقوقی ارائه خواهد شد. همچنین نشست علمی هم با حضور اساتید حقوق سیاسی برگزار شد و گفتگوی این نشست علمی در مجموعه منشورات این همایش منتشر شده است.

رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ادامه داد: هدف از برگزاری همایش این است که به سندی برسیم و این سند به زبان های مختلف ترجمه و در اختیار افکار عمومی جهان برسد. این سند در حال آماده سازی است و بعید می دانم که به روز همایش برسد ولی در اختیار اصحاب رسانه قرار خواهد گرفت و در فضای مجازی منتشر خواهد شد.

وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره مسائل حقوقی این همایش اظهار داشت: همایش "بررسی ابعاد سیاسی ـ حقوقی فاجعه منا" با همکاری کمسیون حقوق بشر اسلامی به عنوان یک سازمان مردم نهاد برگزار می شود و از کارشناسان وزارت امور خارجه نیز به همایش دعوت خواهند شد. سندی که تدوین می شود با همکاری مجمع جهانی اهل بیت(ع) و سایر نهادهای بین المللی در اختیار نخبگان کشورهای مسلمان دیگر نیز قرار خواهد گرفت.

دکتر نجف لک زایی در مورد پیشنهاد خبرنگار خبرگزاری ابنا، مبنی بر اینکه مقالات پس از همایش در اختیار اصحاب رسانه برای انتشار در خبرگزاری ها و پایگاه های خبری قرار گیرد، اظهار داشت: مجموعه مقالات در اینترنت بارگزاری خواهند شد و مانعی برای انتشار آن در خبرگزاری ها وجود ندارد و هدف ما هم از برگزاری همایش این است که مردم در جریان قرار گیرند و مطالبه عمومی صورت گیرد تا در آینده شاهد این فجایع نباشیم.


..................
پایان پیام/ 167