یک روز دیگر و یک تظاهرات دیگر در کاراکاس، پایتخت ونزوئلا. نیکلاس مادورو، رئیسجمهوری ونزوئلا میگوید یکی دیگر از دولتهای چپگرایی نخواهد بود که در آمریکای لاتین دومینووار برکنار شدهاند؛ اما شاید او چاره دیگری نداشته باشد. به گزارش گاردین، صدها هزار نفر از مردم ونزوئلا در اعتراض به دولت نیکلاس مادورو روز پنجشنبه با وجود تلاشهای پلیس و واحدهای گارد ملی برای جلوگیری از دسترسی به پایتخت، به خیابانهای کاراکاس آمدند و خواستار برگزاری همهپرسی و پایان دولت مادورو شدند. معترضان از سراسر ونزوئلا خود را به خیابانهای اصلی پایتخت این کشور رساندند، برخی خود را در پرچم ونزوئلا پیچیده بودند و برخی دیگر هم تیشرتهای سفیدی به عنوان نماد صلح بر تن کرده بودند. معترضان مادورو را به خاطر تورم بالای اقتصادی، کمبود کالاهای اساسی و جرم و جنایت روزافزون سرزنش میکنند. پلیس و واحدهای گارد ملی ونزوئلا در محل تظاهرات حضور داشتند؛ اما گزارشی مبنی بر درگیری آنها با معترضان منتشر نشد؛ هرچند برخی از گزارشها از دستگیری تعدادی از معترضان حکایت دارد. در خیابان لیرتادور، ساکنان آپارتمانهایی که دولت به عنوان بخشی از برنامه مسکن رایگان به فقرا اهدا کرده بود، به سمت معترضان سنگ پرتاب میکردند.
انریکه کاپریلس، رهبر مخالفان در ابتدای تظاهرات گفت: «ما ونزوئلاییها طرفدار صلح هستیم و نمیتوانیم به خودمان اجازه دهیم که از سوی کسانی که تغییر نمیخواهند، تحریک شویم». این در حالی است که مادورو مخالفان خود را به سازماندهی یک کودتا علیه دولت سوسیالیستی خود متهم میکند. در آستانه اعتراضات روز پنجشنبه، برخی از چهرههای کلیدی مخالفان به اتهام برنامهریزی برای اعمال خشونت در تظاهرات بازداشت شدند. روز چهارشنبه مادورو در جمع هوادارانش که در حمایت از او در مرکز کاراکاس تجمع کرده بودند، هشدار داد که هرکسی که مظنون به دستداشتن در کودتای احتمالی است، بازداشت خواهد شد؛ بااینحال او روز پنجشنبه در میان هوادارانش گفت: «امروز ما یک کودتا را شکست دادهایم». او همچنین به هوادارانش گفت که مقامات این کشور با متلاشیکردن یک «کمپ شبهنظامیان کلمبیایی» که قصد داشتهاند در کودتا شرکت کنند، 92 نفر را دستگیر کردهاند. اگرچه رهبران مخالفان کودتا را انکار میکنند؛ اما خواستار برکناری مادورو از طریق برگزاری یک همهپرسی هستند.
مادورو در سال 2013 و پس از مرگ هوگو چاوز، رئیسجمهوری کاریزماتیک ونزوئلا که از سال 1999 تا زمان مرگش بر این کشور حکومت میکرد، رئیسجمهوری این کشور شد؛ اما به خاطر بحران اقتصادی و افزایش جرم و جنایت، هیچگاه نتوانست به اندازه چاوز محبوب شود. با ادامه رکود اقتصادی، تورم به 700 درصد رسیده و این کشور با کمبود مواد غذایی اساسی و دارو مواجه است. بسیاری از مردم ونزوئلا روز خود را در صفهای طویل سوپرمارکتها میگذرانند؛ اما اغلب دست خالی به خانه باز میگردند.
همین بحران اقتصادی بود که به پیروزی گسترده ائتلاف اتحاد دموکراتیک در انتخابات پارلمانی ماه سپتامبر منجر شد و بخشی از مردم ونزوئلا را به تغییر امیدوار کرد؛ بااینحال دولت مادورو هرگونه تلاش مخالفان را برای تغییرات قانونی مسدود کرده است و دیوان عالی این کشور هم لایحه عمده تصویبشده در مجلس را وتو میکند. مخالفان امیدوارند راهپیمایی پنجشنبه مقامهای انتخاباتی را تحت فشار قرار دهند تا مجوز تهیه طومار دومی که برای برگزاری یک همهپرسی را درباره آینده مادورو لازم است، صادر کنند. زمان برگزاری همهپرسی برای مخالفان بسیار مهم است؛ چون گامهای بعدی را تعیین میکند. اگر همهپرسی پیش از ۱۰ ژانویه انجام شود و نتیجه علیه رئیسجمهوری باشد، انتخابات تازه برگزار خواهد شد؛ اما اگر بعد از آن تاریخ برگزار شود و رئیسجمهوری آن را ببازد، معاونش تا زمان انتخابات بعدی در سال ۲۰۱۹ جای او را خواهد گرفت. مخالفان دولت ونزوئلا در حالی روز پنجشنبه در بخشهای شرقی شهر کاراکاس تظاهرات کردند که هواداران مادورو نیز با تیشرتهای قرمزرنگ در دفاع از دولت در سراسر شهر کاراکاس تجمع کردند. یکی از هواداران دولت که از طبقه کارگر ونزوئلا است، به تلویزیون دولتی ویتیوی گفته که این دو تجمع، نشاندهنده دو واقعیت متفاوت است: «یکی تظاهرات فاشیستهایی است که میخواهند وطن ما را به ایالات متحده تقدیم کنند و این تجمع، تجمع کسانی است که خواهان صلح، آرامش و عشق هستند. زنده باد مادورو». ساندار نیوس، یکی دیگر از تجمعکنندگان که خود را کارگر صنعت نفت ونزوئلا معرفی میکند گفت که برای حمایت از رئیسجمهوری این کشور به خیایان آمده است: «ما باید مقاومت کنیم، ما نمیخواهیم الیگارشی دوباره بر ما حکومت کند».
بااینحال مخالفان دولت ونزوئلا میگویند تا زمانی که مقامات انتخابات، تاریخ تهیه طومار دومی را که برای برگزاری یک همهپرسی درباره آینده مادورو لازم است، صادر نکنند، به تظاهرات ادامه میدهند. جسوس تورالبا، رهبر ائتلاف اتحاد دموکراتیک، گفت: «اول سپتامبر یک پایان نیست، آغاز مرحله سرنوشتساز جدیدی از مبارزه مردم ونزوئلاست».
مخالفان دولت ونزوئلا برگزاری همهپرسی درباره آینده رئیسجمهوری این کشور را خواستار شدند
مخالفان و موافقان «مادورو» در خیابان
صاحبخبر -