قیمت نفت در هفته گذشته روندی نزولی را تجربه کرد و قیمتها از سطح 49 دلار در پایان هفته قبل به سطح 47 دلار کاهش یافتند. قیمت نفت شاخص آمریکا با چهاردلارو 17 سنت و سبد نفتی اوپک با سهدلارو 24 سنت کاهش، نسبت به شاخص برنت (با دودلارو 62 سنت) افت بیشتری داشتند. روز دوشنبه قیمت نفت در بازارهای جهانی در پی بالارفتن تولید نفت عراق و افزایش ارزش دلار کاهش یافت. در روز سهشنبه با کاهش ارزش دلار قیمتها به سطح 49 دلار افزایش یافت. در روزهای پایانی هفته نیز به دلیل افزایش نگرانیها درباره بهنتیجهنرسیدن توافق تولیدکنندگان اوپکی همراه با احتمال افزایش نرخ بهره در آمریکا (و به تبع آن، افزایش ارزش دلار)، قیمتها روند نزولی را تجربه کردند.
3 شاخص اصلی قیمت نفت
قیمت نفت «برنت دریای شمال» (Brent) در نخستین ساعات روز جمعه دوم سپتامبر 47دلارو پنج سنت معامله شد که نسبت به پایان هفته قبل، دودلارو 62 سنت کاهش یافته است. شاخص «نفت وست تگزاس اینترمدیت» (WTI) نیز در همین روز 43دلارو 16 سنت معامله شد که نسبت به پایان هفته قبل، حدود چهاردلارو 17 سنت افت نشان میدهد. همچنین بنا به گزارش دبیرخانه اوپک، قیمت سبد نفتی این سازمان (OPEC Reference Basket Price) که متشکل از میانگین قیمت نفت 12 کشور عضو این سازمان است، در پایان روز پنجشنبه اول سپتامبر به 42دلارو چهار سنت رسید که نسبت به روز مشابه هفته گذشته، سهدلارو 24 سنت پایینتر است.
کاهش شدید اکتشاف نفت
کاهش قیمت نفت در دو سال اخیر سبب شده است تا شرکتهای نفتی بینالمللی بودجه اکتشاف خود را کاهش دهند. به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، اکتشافات نفتی در سال 2015 حدود یکدهم متوسط اکتشاف سالانه از سال 1960 تاکنون بوده است؛ همچنین بنا به گزارش آمارهای «مؤسسه وودمکنزی» در سال 2015 تنها 2.7 میلیارد بشکه نفت در جهان اکتشاف شد که کمترین میزان اکتشاف سالانه نفت از سال 1947 تاکنون است. براساساین، از ابتدای سال جاری میلادی تا پایان ماه گذشته، 736 میلیون بشکه نفت کشف شده است که نگرانی درباره کمبود عرضه نفت در سالهای آتی را افزایش میدهد.
افت 46درصدی درآمد اعضای اوپک
سازمان اطلاعات انرژی دولت آمریکا (EIA) در گزارشی اعلام کرد در سال گذشته میلادی مجموع درآمد کشورهای عضو اوپک 404 میلیارد دلار بوده است که نسبت به سال 2014، بیش از 46 درصد افت نشان میدهد. این رقم کمترین درآمد سالانه اعضای این سازمان در یک دهه گذشته است که بهشدت اقتصاد این کشورها را تحتتأثیر قرار داده است. این نهاد بینالمللی انرژی پیشبینی کرده است کاهش درآمد اعضای اوپک با توجه به روند نزولی قیمت نفت، در سال جاری نیز ادامه یابد و این رقم به 341 میلیارد دلار برسد؛ اما در سال آینده میلادی این رقم به 427 میلیارد دلار بهبود خواهد یافت.
رشد صادرات نفت ایران به اروپا و آسیا
صادرات نفت ایران به چهار کشور آسیایی (ژاپن، چین، هند و کرهجنوبی) در ماه جولای به یکمیلیونو 640 هزار بشکه در روز رسید که نسبت به ماه مشابه سال قبل 61.8 درصد رشد نشان میدهد. وزارت اقتصاد، بازرگانی و صنعت ژاپن در گزارش خود اعلام کرد مجموع واردات نفت خام این کشور از ایران در ماه جولای سال جاری میلادی به ٢٥٦هزارو ٦٥١ بشکه در روز رسید که نسبت به جولای سال قبل، 61 درصد رشد نشان میدهد. صادرات نفت ایران به کرهجنوبی نیز در ماه جولای نسبت به سال گذشته با چهار برابر افزایش به 291هزارو 97 بشکه در روز رسید. واردات نفت هند از ایران در ماه یادشده به 523هزارو صد بشکه در روز رسید که افزایش دوبرابری نسبت به مدت مشابه سال قبل را نشان میدهد. به گزارش پایگاه خبری کمیسیون اروپا نیز ارزش واردات اتحادیه اروپا از ایران در نیمه نخست سال جاری میلادی بیش از 3.5 برابر شد و به یکمیلیاردو 542 میلیون یورو رسید؛ اگرچه درباره میزان نفت وارداتی از ایران در این گزارش رقمی اعلام نشده است؛ اما به نظر میرسد بخش عمده این افزایش مربوط به صادرات نفت ایران به مقاصد اروپایی باشد.
قیمت گاز طبیعی
به گزارش اداره اطلاعات انرژی دولت آمریکا (EIA)، قیمت شاخص اسپات هنریهاب (Henry Hub) بهعنوان شاخصی برای قیمت فروش لحظهای گاز طبیعی در آمریکا در هفته منتهی به دوم سپتامبر در سطح دودلارو 97 سنت به ازای هر میلیون بیتییو یا واحد گرمایی انگلیسی (MMBtu) مبادله شد که نسبت به هفته گذشته، شش سنت افزایش یافته است.
رشد 61درصدی صادرات
نفت ایران به مقاصد آسیایی
صاحبخبر -