مراسم خاکسپاری دوباره حبیب الله کلکانی، از پادشاهان پیشین افغانستان، که قرار بود در تپه شهر آرا کابل دفن شود به خشونت کشیده شد.
طرفداران عبدالرشید دوستم، معاون اول ریاست جمهوری، با به خاکسپاری جسد حبیبالله کلکانی در تپه شهر آرا کابل مخالفت کردند. عبدالرشید دوستم از ازبکهای افغانستان است.
آنها ادعا دارند از آنجا که تپه شهر آرا در کابل مربوط به میراثهای فرهنگی ازبکها است، باید جسد حبیبالله در جای دیگری دفن شود.
در مقابل، طرفداران حبیبالله کلکانی که بیشترشان از تاجیکتباران افغانستان هستند بر دفن جسد او در تپه شهر آرای کابل اصرار دارند.
با گذشته چندین ساعت تنش، شهید ثاقب، یکی از اعضای کمیسیون خاکسپاری دوباره حبیبالله کلکانی به بیبیسی گفت که نیروهای آقای دوستم با پادرمیانی بزرگان، محل را ترک کردند، و فعلا طرفداران آقای کلکانی در حال آمادگی برای دفن او و یارانش دارند. آقای ثاقب همچنین اضافه کرد که مذاکرات میان کمیسیون و طرفداران آقای دوستم همچنان ادامه دارد.
این در حالی است که بشیر احمد تینج سخنگوی حزب جنبش به بیبیسی گفت که نیروهای ما در محل هستند، و ما با کمسیون توافق کردیم که اجساد در تپه کلوله پشته دفن شوند، اگر زور میگویند مشکل با زور حل نمیشود."
قبلا کمیسیون خاکسپاری دوباره پادشاه سابق افغانستان با طرفدارن آقای دوستم روی تغییر مکان دفن از تپه شهر آرا کابل به تپه کلوله پشته کابل، موافقت کرده بودند.
اما، بعد از ادای نماز جنازه، مردمی که اجساد را حمل میکردند، خشمگین از مخالفت طرفداران معاون اول رئیس جمهوری، به تپه کلوله پشته نه، به تپه شهر آرا رفتند.
شماری از طرفداران هر دو طرف مسلح هستند و در چند ساعت گذشته درگیریهایی بین آنها رخ داده است. گفته میشود که در این درگیریها دستکم چهار نفر زخمی شدهاند.
Image copyright AFP Image caption شماری زخمی شدنددر آغاز تنشها، گزارشها حاکی از آن بود که نیروهای امنیتی و پلیس حضور پررنگی در محل نداشتند، ولی بعد از چند ساعت، نیروهای کماندو وزارت دفاع به تپه شهر آرا فرستاده شد.
در مراسم نماز جنازه، شماری از رهبران تاجیک، از جمله محمد یونس قانونی، معاون پیشین رئیس جمهوری، بسمالله محمدی، وزیر پیشین دفاع، امر الله صالح، رئیس پیشین امنیت ملی، محییالدین مهدی و عبدالحفیظ منصور، نمایندگان مجلس، و شماری زیادی از فرماندهان نظامی پیشین شرکت کرده بودند.
Image copyright AFPبعد از ادای نماز جنازه در مسجد عیدگاه در کابل جسد حبیبالله کلکانی، از آن جا برداشته شد و به سوی تپه شهر آرا که با مسجد عیدگاه فاصله زیادی ندارد انتقال داده شد.
تصاویری از مسیر عبور اجساد حبیبالله کلکانی با یارانش که با شمار زیادی از مردم همراهی میشدند در شبکههای اجتماعی منتشر شده است.
حبیبالله کلکانی، با شورش علیه حکومت امان الله خان در سال ۱۹۲۹، به مدت ۹ ماه زمام امور افغانستان را در دست داشت، اما با به قدرت رسیدن نادر خان، حبیبالله کلکانی با جمعی از یارانش از قدرت ساقط و اعدام شد.
بعد از اعدام اجساد حبیبالله کلکانی و یارانش در یک گور دسته جمعی در کابل دفن شده بود. کمیسیون به خاکسپاری دوباره آقای کلکانی میگوید که آنها اجساد را دیروز از گور دسته جمعی بیرون آوردند و آماده خاکسپاری دوباره کردند.
برای شناسایی پادشاه سابق افغانستان، آزمایش دی ان ای انجام نشده است.
Image copyright AFP Image caption اجساد از مسجد عیدگاه به سوی تپه شهر آرا منتقل شد Image copyright AFP Image copyright AFP