به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دولت، «مسعود سلطانیفر» با اشاره به تدبیر رییس جمهور و همگرایی میان همه دستگاههای دولت در توسعه و رونقبخشی به حوزه میراث فرهنگی و گردشگری، اظهار کرد: سازمان میراث فرهنگی و گردشگری از سه بخش مجزای کاری تشکیل شده که عملکرد یکدیگر را مانند بازسازی و مرمت آثار تاریخی و بهره برداری از آنها در بخش گردشگری و تولید صنایع دستی با هدف صادرات و عرضه به گردشگران تکمیل می کنند.
ثبت آثار ایران در یونسکو معرفی تمدن کهن به جهانیان
وی دربارهی دستاوردهای حوزه میراث فرهنگی به ثبت پنج اثر فرهنگی – تاریخی ایران در یونسکو شامل «شهرسوخته»، «بافت تاریخی شهر شوش»، «منظر فرهنگی میمند»، «۱۱ قنات ایرانی» و «بیابان لوت» اشاره کرد و گفت: این اقدام مهم، حمایت کل سازمانها و نهادهای بینالمللی را در هویت تاریخی و فرهنگی دریافت میکنند و به عنوان بناهای تاریخی در هزاران سایت گردشگری جهان نیز ثبت میشوند و در معرض دید گردشگران تمام کشورها قرار میگیرند.
بازگشت ۳۰ شیء تاریخی ایران از ایتالیا
وی همچنین بازگرداندن چهار محموله اشیاء تاریخی از کشورهای دیگر به ایران را از جمله موثرترین اقدام دولت در اثر تلاش جدی مسئولان در عرصه جهانی دانست و افزود: تقریبا در تاریخ قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مشابه این اقدام و دستاورد را شاهد نبودهایم.
او توضیح داد: با پیگیریهای حقوقی و کارشناسی اشیاء متعلق به خوروین را از بلژیک برگرداندیم، در حالیکه از ۵۰ سال پیش از کشور خارج شده بود. همچنین اشیاء مربوط به چغامیش را از آمریکا بازگرداندیم.
وی کشف و ضبط حدود ۳۰ قلم اشیاء قاچاق شده به ایتالیا با همکاری پلیس و مسئولان میراث فرهنگی ایتالیا اشاره کرد و ادامه داد: مُهرهای گلی که پس از اثبات مالکیت ایران توسط امریکاییها تحویل وزیر امور خارجه ایران شد و با پیگیری و صدور احکام قضایی به کشور بازگشت، نیز از محمولههای استرداد شده به ایران بودند.
پیگیر بازگشت کامل ۳۰ هزار لوح هخامنشی هستیم
رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در ادامه از تشکیل پروندهای در حوزه میراث فرهنگی خبر داد و افزود: این پرونده مربوط به الواح هخامنشی است و جریان آن به سال ۱۳۱۴ برمیگردد که در کاوشهای آن سال، حدود ۳۰ هزار لوح گلی کوچک که بیانکننده امور جاری و مکاتبات اداری و حکومتی دوره هخامنشیان بوده، کشف شده بود، در آن سال به دلیل ضعف کارشناسی در داخل، با مصوبه دولتِ وقت قرار شد در اختیار موسسه شرق شناسی دانشگاه شیکاگو قرار گیرد.
سلطانیفر همچنین ادامه داد: بر این اساس دانشگاه شیکاگو با بررسی سه ساله روی الواح گلی این اشیاء تاریخی را به ایران برگرداند. این اشیاء در سال ۱۳۱۲ کشف و در ۱۳۱۴ با کشتی به آمریکا ارسال شده بود و در سال ۱۳۱۶ به آمریکا رسید، اما تا سال ۱۳۲۷ که بخشی از آثار بازگرانده شد از ارسال آثار تاریخی خودداری کردند و در سالهای ۱۳۵۰ و ۱۳۸۳ نیز بخشهایی از آن ۳۰ هزار لوح گلی را برگرداندند، اما دیگر آثار بازگردانده نشد و حتی در جریان غرامتگیری از ایران در معرض خطر فروش بود، که اخیرا با صدور حکم مثبت به نفع ایران، در صورتیکه در مرحلهی نهائی نیزرای به نفع ایران باقی بماند میتوانیم آثار به کشور برگردانیم.
او تاکید کرد: از سوی دیگر اگر طرف مقابل تقاضای تجدید نظر کند، دیوانِ عالی کشور آمریکا میتواند دربارهی این موضوع نظر دهد و اگر تجدید نظرخواهی نکنند، حکم قطعی شده و میتوانیم الواح کوچک هخامنشی را برگردانیم و به طور مستمر پیگیریهای حقوقی را انجام دهیم.
دومین جلسه شورای عالی میراث فرهنگی در هفته دولت
سلطانیفر در ادامه فعال شدن شورای عالی میراث فرهنگی را از دیگر اقدامات این دستگاه دانست و افزود: این شورا که با تعطیلی ۱۰ ساله مواجه بود، سال گذشته فعال شد و با حضور معاون اول رییس جمهور دومین جلسه آن در هفته دولت امسال تشکیل شد و موفق شدیم مسائل حوزه میراث فرهنگی را در این شورا پیگیری کنیم.
راهاندازی دوران اسلامیِ موزه ملی پس از ۱۰ سال توقف
وی از راهاندازی تعدادی از موزههای متوقف شده و بلاتکلیف در نقاطی از کشور خبر داد و گفت: چند موزه مهم کشور که فعالیتشان متوقف شده بود را باردیگر راهاندازی کردیم، که از این جمله میتوان به بخش دوران اسلامی موزه ملی که حدود ۱۰ سال متوقف شده بود و یک سال است به بهرهبرداری رسیده و بخش موزه دوران پیش از تاریخ که پس از ۳۷ سال تعطیلی در سال گذشته بازگشایی شد، اشاره کرد.
سلطانیفر همچنین به موزه بزرگ خراسان که دو سال زودتر از زمانبندی در سال ۱۳۹۳ افتتاح شده و در حال بهره برداری است، اشاره کرد و گفت: در حال حاضر موزههای بزرگ تبریز، کرمانشاه و مشاهیر شیراز و موزه اهواز را در دست احداث داریم، تا با تکمیل عملیات احداث به بهرهبرداری برسند. به عنوان مثال موزه کرمانشاه از سال ۱۳۴۴ شمسی در حال احداث بوده و اکنون در حال تکمیل آن هستیم.
کمانچه ثبت جهانی میشود
سلطانیفر در ادامه به مقوله میراث ناملموس و طبیعی که شامل آداب و رسوم و فرهنگهای مختلف است، پرداخت و گفت: در بخش میراث فرهنگی ناملموس موفق به ثبت ۱۰ مورد ثبت جهانی شدیم که دستاورد قابل توجهی از دولت یازدهم است و در مجموع هزار و ۳۲۲ اثر در بخش میراث فرهنگی ناملموس ثبت شده است و میراث طبیعی ثبت شده در میراث ملی ۳۲۶ اثر است. همچنین آثار ملی منقول تعداد ۱۲۷ اثر است و مهمترین اثر از میراث ناملموس ثبت شده، ثبت آیین باستانی نوروز است که پرونده مشترک با ۱۲ کشور دیگر است.
وی با اشاره به ارسال پرونده چوگان به یونسکو برای ثبت جهانی افزود: پرونده ثبت جهانی ساز «کمانچه» را به یونسکو ارسال کردهایم و شهر تاریخی یزد را نیز در دستور ثبت جهانی داریم.
او ثبت یادمانهای دفاع مقدس را یکی از دستاوردهای مهم در میراث فرهنگی برشمرد و بیان کرد: ۲۱ اثر ثبت شده از میراث به جا مانده از هشت سال دفاع مقدس و انقلاب اسلامی را ثبت ملی کردیم، همچنین از جمله یادمانهای دفاع مقدس مانند «فکه»، «شلمچه»، «کربلای ۲»، «چذابه» و موارد دیگر که در سال گذشته ثبت شده است.
وی همچنین از ۵۰ اثرِ در انتظارِ ثبت در یونسکو خبر داد و گفت: از مهمترین آثاری که سال آینده برای ثبت در یونسکو پیشنهاد و پیگیری خواهیم کرد، بافت تاریخی شهر یزد است و همچنین چندین شهر دیگر و برخی از جنگلها را به عنوان کاندیدا داریم، از سوی دیگر به انضمام برخی از اماکن مذهبی که نیاز است مدیریت یکپارچه آنها ساماندهی شود و فرآینده ثبت نیز حدود سه سال زمان نیاز دارد.
ایران یکی از سه قدرت بزرگ دنیا در صنایعدستی
رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همچنین در تشریح دستاوردهای حوزه صنایع دستی اعلام کرد: ایران با فعالیت دو میلیون نفر در تولید صنایع دستی و فرش یکی از سه قدرت بزرگ تولید صنایع دستی دنیاست. تا امروز ۴۶۰ رشته شناخته شده در صنایع دستی وجود دارد که ما در ۳۶۰ رشته آن فعالیت داشتیم یا فعالیت داریم.
او افزود: در حوزه بازرگانی و فروش صنایع دستی همواره مشکل داشتیم که تا حدود زیادی با تلاش همکاران این مشکل حل شده است و با گسترش نمایشگاههای داخلی و خارجی خیز سنگینی در ارتقاء فروش محصولات تولیدی برداشتیم.
claritine mazilo
site claritine
∎