شناسهٔ خبر: 15028568 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شهروند | لینک خبر

آخر هفته روي رودخانه قدم بزن

روياي يك روز تابستاني خيس

صاحب‌خبر -

طبيعت‌گردي و گشت و گذار در طبيعت براي خيلي‌ها به معناي زدن به كوه و دشت است اما طبيعت‌گردان چند سالي است كه تجربه‌هاي متفاوتي را براي برنامه‌هاي گردشگري كوتاه‌مدت اجرا مي‌كنند، يكي از متفاوت ترين آنها رودخانه نوردي است، تجربه‌اي خنك براي روزهاي گرم تابستان.
نه شبيه كوهنوردي است و نه شبيه صخره‌نوردي اما بسته به مسيري كه پيش‌روست، گاهي شايد شبیه دره‌نوردي شود، بالارفتن از سنگ‌ها و ادامه راه زير خنكاي هوايي كه بوي خاك باران خورده مي‌دهد و صداي آبي كه مي‌پيچد و مي‌رود. رودخانه نوردي، طي يك مسير بكر طبيعي به صورت پياده از ميانه رودخانه است، نه اينكه فكر كنيد از حاشيه آن، درست از ميانه آن همان جايي كه آب گاهي تند و گاهي كند مي‌گذرد و سنگ‌هاي خيس گاه آن‌قدر لغزنده‌اند كه آدم به سختي مي‌تواند تعادلش را حفظ كند. رودخانه نوردي يعني حركت در مسير معكوس حركت آب و نبردي پيوسته با آب و امواج نه‌چندان خروشاني كه آهسته و پوسته از زير پاهايت مي‌گذرند و گاه بالا مي‌آيند، بالاتر از زانوها، بالاتر از ران‌ها و حتي تا كمر.
رودخانه نوردي از وقتي كه به‌عنوان يكي از تورهاي گردشگري در ايران متداول شد، هواداران زيادي را با خود همراه كرد و از اوايل تابستان تا آخر آن يكي از برنامه‌هاي هفتگي مستمري است كه توسط آژانس‌هاي مختلف در مسير رودخانه‌هايي كه به‌عنوان مسيرهاي امن شناسايي شده، برگزار مي‌شود. بنابراين يادتان باشد كه اگر عكس‌هاي مفرح رودخانه نوردي را ديديد سعي نكنيد همان برنامه را تنهايي يا دسته‌جمعي اجرا كنيد! هر رودخانه‌اي براي طي مسير پياده مناسب نيست و اگر علاقه‌منديد كه در روزهاي گرم تابستان تني به آب بزنيد و يك روز با خاطره خيس داشته باشيد، بايد همراه با گروهي شويد كه رودخانه نوردي مي‌كنند و درعين حال لوازم تخصصي هم نياز هست، ازجمله كفش‌هاي مخصوص رودخانه نوردي كه لغزش پاي شما روي سنگ‌ها را به حداقل مي‌رساند و درعين حال به‌ دليل مشبك بود، عبور آب را از خودش عبور مي‌دهد. يك نوع آنها هم به كلي ضدآب است و پاهاي شما را درطول مسير هم خشك نگه مي‌دارد و هم گرم.
شما براي يك برنامه رودخانه نوردي مفرح تا آخر شهريور فرصت داريد و يادتان باشد كه كوله‌پشتي ضدآب سبك، يكي دو دست لباس خشك، يك دست لباس گرم و حوله دستي (براي سرهاي يك روزه) و حوله بزرگ (براي سفرهاي طولاني‌تر) همراه داشته باشيد. اگر قرار باشد كه پس از رودخانه نوردي يك شب را در طبيعت كمپ بزنيد، كيسه خواب هم از الزاماتي است كه بدون آن نمي‌شود اما اغلب تورها و برنامه‌هاي رودخانه نوري به صورت برنامه‌هاي نيم‌روزه و نهايتا يك روزه بدون اقامت شب تعريف مي‌شوند كه به همين دليل انتخاب مناسبي براي تعطيلات كوتاه آخر هفته هستند. برخي مسيرهاي تنگه‌ها مانند تنگه رغز كه شامل فرود آمدن درحوضچه‌هاست، آب است، نيازمند مهارت بدني سنگيني است ازجمله آنها تنگه رغز كه تنها افرادي بسيار ماجراجو و البته آموزش‌ديده و با توان بدني بالا مي‌توانند در برنامه‌هاي گردشگري آن شركت كنند.
تنگه واشی
تنگه واشی در روستای جلیزجند در روستای فیروزکوه قرار دارد. رودخانه نوردی این‌جا مطمئنا براي شما تجربه‌ای فراموش‌نشدنی است، هرچند كه شلوغي اين سال‌هاي اخير كيفيت سفر آن را نسبت به گذشته كاهش داده است. گذاشتن نخستین قدم‌ها در تنگه اول که بهش میگن «واشی» و 250متر طول داره و باز بیرون آمدن از آب تو هوای گرم و قدم گذاشتن در تنگه دوم که اسمش «سا» هست و 800متر طول داره يك حس و حال خوب و منحصربه‌فرد است، البته اگر تنگه روزهاي خلوتي داشته باشد و مملو از جمعيت نباشد! انتهاي اين مسير به آبشار «ساواشی» با آب بسيار خنكي مي‌رسد كه ايستادن زير آن كار هركسي نيست!
تنگ‌دار
هنوز مشخص نیست که اسم تنگ‌دار از کجا آمده است اما می‌توان حدس زد که وجه‌تسمیه آن، دار و درخت‌های فراوان اطراف تنگ است. شما می‌توانید برنامه تنگ‌دار را در یک روز تجربه کنید. تنگ‌دار (که ما بدون راهنما آن را پیشنهاد نمی‌کنیم) در یکی از فرعی‌های جاده چالوس به نوشهر قرار دارد. از همان ابتدا می‌توانید پا در آب خنک رودخانه تنگ‌دار بگذارید. خلاف جهت آب را که بالا می‌روید، مناظر زیبایی در جلویتان ظاهر می‌شود. صخره‌های پوشیده از خزه و پرسیاوشان منظره بی‌نظیری را برایتان ساخته است. عمق آب در هر قدمتان متغیر است. هنگامی‌که آب تا زانوی شما است، بازهم باید مراقب باشید، زیرا ممکن است در قدم بعدی تا گردنتان در آب فرو برود. راهتان را که ادامه می‌دهید، به حوضچه‌هایی می‌رسید که می‌توانید از روی صخره‌ها در آن شیرجه بزنید و گرمای شهر را با خنکی آب عوض کنید.
تنگه میشنه مرگ
رودخانه نوردی در رودخانه فرح‌آباد و تنگه می‌شینه مرگ هم یکی دیگر از مکان‌هایی است که آدرنالین شما را مي‌برد روي 100متر. این مسیر رودخانه نوردی درواقع قسمتی از مسیر  سرسبز صعود به قله میشینه مرگ هست که هوای خنک و منظره سرسبز دارد. در مسیر آبشار‌های زیبایی را پشت ‌سر مي‌گذاريد. البته برای گذر از بعضی جاها هم شاید نیاز به دست به سنگ‌شدن و کمک گرفتن از تور لیدر و همراهان باشد. برای رسیدن به این منطقه، باید به فیروزکوه و روستای لزور برويد و البته باز هم توصيه ما استفاده از تورها و رودخانه نوردي به صورت گروهي است.
شیرین‌رود
شیرین‌رود شاید بهترین عنوان باشد براي رودخانه‌ای که پیمایش آن، خاطرات خوب و شیرین برايتان به جاي مي‌گذارد. برای رسیدن به شیرین‌رود باید به فیروزکوه رفت و مسیر رو تا نزدیکی پل سفید ادامه داد تا سرچشمه رود را پیدا کرد.
 پلنگ دره
شما دراین مسیر، شاهد یکی از زیباترین جنگل‌های جهان هستی خواهید بود. جالب اینکه، توریست‌های عاشق طبیعت، از کشور (نیوزیلند، آمریکا و فرانسه) براین عقیده‌اند که قسمت ابتدایی این جنگل، نمره ممتاز در زیبایی را کسب كرده، رودخانه‌ نوردي شما در اين مسير از  رودخانه‌ای زلال و زیبا و آبشار  8متری مي‌گذرد و شاهد ریزش آب به حوضچه سنگی خواهید بود، حوضچه‌اي كه مي‌شود دقايقي در آن رها شد و به آبي آسمان و سبزي درختان دل بست.

 

∎​