شناسهٔ خبر: 15025190 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه هدف‌واقتصاد | لینک خبر

کارشناسان ارشد انرژي در گفت و گو با «هدف و اقتصاد» تأکيد کردند:

ايران همچنان عليه فريز نفتي

صاحب‌خبر -

الهه بهرام - خودتحريمي ؛ عنواني است که وزيرنفت با قبول فريز نفتي ازآن ياد کرد و نشان دهنده تداوم مسيرايران عليه فريز نفتي درشرايط فعلي است . به باور کارشناسان ، ايران درپسا برجام تلاش کرد سهم بازار نفتي خود را پس بگيرد و قصد ندارد در نشست فريز نفتي الجزاير زير بار طرحي برود که مجدد با محدوديت افزايش توليد و صادرات نفت خام مواجه شود.

در همين راستا حسن مرادي کارشناس انرژي به «هدف و اقتصاد» گفت:ايران به علت گرفتار شدن در تحريمها، ناخواسته و علي رغم ميل باطنياش مجبور به متوقف کردن صادرات به خارج از کشور شد ؛ حال که اين تحريم ها برداشته شده اين حق مسلم ماست که با افزايش درآمد ارزي، رونق صنايع و کارخانجات، نرخ بيکاري را به حداقل برسانيم وميزان توليد نفتيمان رابه نقطه اول برگردانيم که تحقق اين امر نميتواند در گرو قبول طرح فريز نفتي باشد.وي بيان کرد: در حالحاضر مصالح اقتصادي کشور ايران مقتضي قبول طرح فريز نفتي نيست، اگرکشورهاي عضو اپک مي توانند براي ثابت نگهداشتن قيمت نفت اقدامي بکنند بسيار خوب است زيرا آنها در اپک سهميه داشتنداما ما بايد ابتدا به سهميه خودمان برگرديم واگر وضعيتمان رضايتبخش بود با آنها همکاري نماييم، بنابراين بازگشت به وضعيت سابق حق مسلم ماست و ما بايد براي رسيدن به آن تلاش کنيم.

اين کارشناس انرژي پيش بيني کرد: بسياري از کشورهاي حاضر در اين نشست بنا به ميل خود و يا ناچاراً به اين طرح تن ميدهند.

مرادي ادامه داد: ممکن است برخي کشورها با ايران که در صدد قبول طرح فريز نفتي نيست دوستانه برخورد نکنند، از اين رو ايران ميبايست موانع موجود بر سر راه خويش را از طريق باب مذاکره و تبادل از ميان بردارد تا بتواند دوستانه آنها را بر اين امر مجاب کند.وي وضعيت کشور عراق در زمينه قبول طرح فريز نفتي را به دليل بحران سياسي ناشي از جنگ، شبيه ايران دانست و گفت: عراق هنوزتوليد نفت خودرابه اندازه کافي افزايش نداده است اما در مورد عربستان اذعان کرد:اين کشور به دليل مازاد توليد نفتي ميتواندبه راحتي اين طرح را قبول کند وبا اپک در صدد همکاري برآيد.

همچنين مؤيد حسيني صدر، مشاور وزير صنايع و کارشناس مسائل نفتي در اين خصوص به «هدف و اقتصاد» گفت: پيش بيني ميشود ايران طرح فريز نفتي را نپذيرد زيرا که هنوز وضعيت توليد نفتياش نتوانسته به زمان قبل از تحريم ها برگردد، اما اين اميد است که ايران هر روز به سهميه وضعيت قبل از تحريمش نزديکتر شود.وي بيان کرد: فريز شدن به نفع دنياي اقتصاد است و براي ايران طرح خوبي به شمار ميرود اما در صورتي که ايران اين طرح را براساس چارچوب سهميه قبل از تحريمش قبول کند.

حسيني صدر ادامه داد: فريز نفتي نبايد معيارش توليد امروز باشد بلکه بايد توليد متوالي چند سال گذشته را مبناي کار خود قرار دهد.

مشاور وزير صنايع،حضور کشور عربستان در اين نشست را بر عليه ايران دانست و گفت:عربستان قصد دارد با طرح ايده «فريزکردن توليدنفت»ايران راازسوي اعضاي ديگراوپک تحت فشارقراردهدو روندافزايش توليدش رامتوقف نمايد و در اين ميان يکسري از کشورها که از عربستان پول و امتياز ميگيرند به نحوي تسليم عربها ميشوند و با آنها همکاري ميکنند. اما در مورد کشور عراق بايد گفت: اين انتظار ميرود که عراق به عنوان دومين توليدکننده بزرگ اوپک و با توجه به محبتهاي کشور ايران در حقش، به نفع ما رأي دهد و با ما همراه باشد. حسيني صدر افزايش توليد نفتي عراق درسالهاي اخير راعامل مهم تغيير موضع اين کشور در جهت حمايت از فريز نفتي دانست.

طرح فريزکردن نفت به نفع اقتصاد جهان و اپک است اما شرکت کردن ايران در نشست الجزاير و قبول اين طرح مستلزم آن است که ايران بتواند سهم از دست رفته خود را ازبازارنفت دوران تحريم بازپس گيرد و ميزان توليد و صادرات نفت خام خود را افزايش دهد. با اين که از زمان لغو تحريم ها توليدايران بسيارافزايش داشته اما هنوز به آن مقدار ماکسيمم که مجوز ورودش را براي قبول اين طرح صادر ميکند نرسيده است.