شناسهٔ خبر: 15008623 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: نسیم | لینک خبر

سفیر اسبق ایران در یمن در گفتگو با «نسیم آنلاین»:

سفر منطقه‎ای انصارالله برای مشروعیت‎بخشی به "شورای سیاسی" یمن

"اصغر قریشی" سفیر پیشین ایران در یمن با اشاره به آغاز سفر هیات انصارالله به کشورهای عراق، لبنان و ایران پس از تشکیل "شورای عالی سیاسی" یمن اعلام کرد که انصارالله در این سفر منطقه‎ای خود تلاش می‏کند تا به آن "مشروعیت سیاسی" ببخشد.

صاحب‌خبر -

گروه بین الملل «نسیم آنلاین»، انصار الله و کنگره خلق یمن ماه گذشته پس از پایان بی نتیجه مذاکرات کویت اعلام کردند که با تشکیل شورای سیاسی امور کشور را در نبود قدرت اداره خواهند کرد. اعضای 10 نفره این شورا در 14 ماه جاری میلادی (آگوست) از پارلمان یمن رأی اعتماد گرفتند و در برابر نمایندگان سوگند یاد کردند.

هیات انصارالله چند روز پس از تشکیل این شورا و تصویت آن در مجلس نمایندگان سفر منطقه‎ای خود را آغاز کردند و یکشنبه شب گذشته وارد بغداد شدند و علاوه بر عراق قرار است به سوریه و لبنان و ایران نیز سفر کنند تا تأیید این کشورها در خصوص شورای سیاسی تشکیل شده از سوی انصار الله و کنگره مردمی را جلب کند.

رویداد مهم دیگری که اخیرا در عرصه یمن رخ داد، تشکیل کمیته چهارجانبه "آمریکا،‌ انگلیس،‌ عربستان و امارات" در شهر جده بود. این جلسه چهارجانبه چهارشنبه گذشته (با حضور وزرای خارجه شش کشور شورای همکاری) و پنجشنبه گذشته برگزار شد و رسانه‌های سعودی گفتند که وزیر خارجه آمریکا طرحی جدید برای یمن آماده کرده و در پایان بالاتفاق بر سر آن توافق شده است.

«نسیم آنلاین» برای بررسی آخرین تحولات مربوط به یمن با "اصغر قریشی" سفیر اسبق ایران در یمن گفتگویی انجام داده است که در آن به مسایلی که در مقدمه مصاحبه بدان اشاره شد، پرداخته است:

پس از شکست مذاکرات کویت، انصارالله و حزب کنگره خلق یمن به ریاست علی عبدالله صالح با یکدیگر ائتلاف سیاسی کردند که در نتیجه این ائتلاف یک "شورای عالی سیاسی" متشکل از 10 نفر از اعضای دو حزب تشکیل شد و به تصویب مجلس نمایندگان رسید.

ریاست شورای عالی سیاسی دورهای است و اکنون در دست انصارالله است که هیات انصارالله با آغاز سفر منطقه ای به کشورهای عراق، لبنان و ایران به دنبال آن است که این شورا را معرفی کنند و به آن مشروعیت ببخشد و در واقع تائیدیه کشورهای منطقه را به دست بیاورد.

هیات انصارالله که اکنون در عراق به سر می برد با آیت‌الله سیستانی مرجع عالیقدر شیعیان عراق و تنی چند از مسئولان سیاسی این کشور دیدار کردند. در عراق برخی از طیف‎های سیاسی عراق نیز با هیات انصارالله دیدار کردند و در آن خواستار استرداد بعثی‎هایی شدند که در پی حمله آمریکا به عراق در دوره صدام، با هماهنگی علی عبدالله صالح رئیس اسبق یمن به بهانه آموزش نیروهای نظامی یمن به این کشور سفر کردند. انصارالله هم قول مساعدت در این زمنیه را داده است هرچند عمل کردن به آن شاید با توجه به ائتلافی که بین علی عبدالله صالح و انصارالله وجود دارد، سخت باشد.

آنچه که تعیین کننده مسایل یمن است، مقاومت داخلی این کشور است و خنثی شدن تجاوزات عربستان و حملات ائتلاف عربی علیه یمن به دلیل همین مقاومت مردم و مقاومت کمیته های مردمی وابسته به انصارالله و ارتش یمن بوده است.

ائتلاف جدید یمن برای تشکیل مدیریت این کشور در خلا قدرت شاید به مذاق برخی از کشورها خوش نیاید، اما آنچه که انصارالله پس از شکل گیری این ائتلاف از راه دیپلماتیک و تحرکات سیاسی به دنبال آن است، در حل بحران یمن تاثیرگذار است، هر چند مقاومت و مسایل داخلی نقش تعیین کننده در حل مساله یمن دارد.

هیات نمایندگی دولت مستعفی یمن به ریاست عبدربه منصور هادی در مذاکرات کویت همواره بر خلع سلاح انصارالله که قدرت سیاسی و نظامی را بیش از پیش کسب کرده است، اصرار داشته است و در واقع درخواست آنها مطابق با واقعیت های نبرد میدانی در یمن نبود و به همین دلیل این مذاکرات با شکست مواجه شد.

هیات ریاض اصرار داشت که ابتدا قطعنامه 2216  سازمان ملل علیه انصارالله اجرا شود و بر اساس آن سلاح های سنگین و نیمه سنگین انصارالله و موسسات دولتی تحویل داده شود، اما سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که این سلاح ها تحویل چه کسانی داده شود. بنابراین ابتدا باید دولتی تشکیل شود و اولویت انصارالله هم بر تشکیل دولت توافقی وحدت ملی بوده است.

وزیر خارجه آمریکا در جده در یک مصاحبه رسانهای پس از دیدار با وزرای خارجه شورای همکاری خلیج فارس اعلام کرد که مساله یمن راه حل نظامی ندارد و باید از راه سیاسی حل شود و مساله مهمی که جان کری در ادامه مصاحبه به آن اشاره کرد این بود که باید در مرحله اول دولت وحدت ملی تشکیل شود و به موازت آن سلاح ها تحویل طرف ثالث داده شود. در حقیقت موضعی که جان کری در جده اتخاذ کرد، به موضعی که انصارالله در مذاکرات کویت اتخاذ کرده بود، نزدیک است.

حملات اخیری که عربستان پس از شکست مذاکرات کویت علیه یمن انجام داده است، بویژه بمباران مدارس و بیمارستان‌ها که به دنبال آن تعدادی از دانش آموزان و زنان یمنی و پزشکان بدون مرز یمنی کشته شدند، افکار عمومی جهان را تحریک کرد به گونه ای که آمریکا مجبور شد حمایتهای نظامی و اطلاعاتی خود از ائتلاف سعودی را تقلیل دهد، و حتی یکی از مقامات آمریکا گفته بود که ما به سعودیها چک سفید نداده ایم چراکه آمریکاییها نمی خواهند مسئولیت این جنایات را برعهده بگیرند، لذا می بینیم که وزیر خارجه آن تاکید می کند که بحران یمن نه از راه نظامی، بلکه باید از راه سیاسی حل شود.

طرفین آمادگی خود را برای شرکت در مذاکرات صلح که احتمالا در یک ماه آینده  زیر نظر سازمان ملل برگزار خواهد شد، اعلام کرده اند. آنچه پیداست درگیری ها تا یک ماه دیگر که مذاکرات طرفین از سر گرفته شود ادامه دارد. گویی فرصتی اضافه برای طرفین درنظر گرفته شده تا با دستاوردی در میدان، مذاکرات آتی را به نفع خود پیش ببرند.

برچسب‌ها: