شناسهٔ خبر: 15001953 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: هدانا | لینک خبر

باید به سمت اکتشافات عمقی در معدن برویم/همکاری با آکادمی علوم چین

صاحب‌خبر -

معدن زغال سنگ

، محمدتقی کره‌ای  بابیان این مطلب که سیاست کشور در دولت یازدهم بر دو موضوع اکتشافات عناصر استراتژیک و پیش رفتن به سمت اکتشافات عمقی تاکید دارد، گفت: در سال گذشته مطالعات اولیه اکتشاف در بحث عناصر استراتژیک که کاربرد گسترده‌ای در صنایع های تک دارد را به‌صورت گسترده شروع کردیم که بر اساس نتایج اولیه استان‌ها اولویت بندی شدند و سه استان در اولویت بررسی‌های تکمیلی قرار گرفت.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، گفت: ذخایر معدنی در کشورهای توسعه‌یافته به ازای ۱۵۰ متر عمق متوسط اکتشاف حدود ۳ برابر شده است که ما در مقیاس سطحی معادن بزرگ را شناسایی کرده‌ایم و اکنون باید به سمت اکتشافات عمقی برویم که از اولویت‌های سیاسی اکتشافی کشور در دولت یازدهم است.

وی افزود: بهترین پارامتر برای اکتشافات عمیق ژئوفیزیک هوایی است و سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی مطالعات پوسته و هیدروژئوشیمی را نیز در این زمینه آغاز کرده است. پروژه‌ مشترکی در این زمینه با آکادمی علوم چین در حال انجام است که شامل ۳ پروژه، شامل ۸ ایستگاه ثابت است و بعد از گذشت ۱.۵ سال ۲ پروفیل تمام‌شده و پروفیل سوم در حال آغاز است.

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور، افزود: از ۴۲ بلایای طبیعی شناخته‌شده ۳۲ بلایا در کشور به وقوع می‌پیوندد که باید به همان نسبت به بحث علوم زمین اهمیت دهیم. در سال ۲۰۱۰ سومین کشور جهان در بلایای طبیعی بودیم و سهم ایران از زلزله‌هایی که منجر به کشته شدن بیش از ۱۰ هزار نفر در صدسال اخیر شد، ۱۶ درصد است. این موضوع مبنای برنامه‌ریزی بوده که بر این اساس نقشه راه استان‌ها را تهیه کردیم.

وی در خصوص ایجاد مراکز زمین‌شناسی مناطق مختلف کشور گفت: در هر ایالت کشورهای توسعه‌یافته مراکز زمین‌شناسی وجود دارد که بر این اساس در ابتدای کار در ۵ استان آذربایجان شرقی، خراسان، خوزستان، کرمان و فارس، مراکز منطقه‌ای تاسیس کردیم. امروزه ۱۹ مرکز و ۱۶ دفتر نمایندگی داریم.

وی افزود: هر استانی ویژگی‌های خاصی دارد که می‌بایست در هر منطقه مرکزی وجود داشته باشد که به‌صورت خاص روی ویژگی آن منطقه کار کند؛ که در این میان با توجه به سیل‌خیز بودن استان گلستان، می‌توان این استان را متولی سیل دانست و نیز در بحث عناصر نادر خاکی می‌توان استان یزد را متولی این امر شمرد.

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور در ادامه افزود: از مزیت‌های مراکز این است که تعداد پست‌های تکراری در کل مراکز از تعداد انگشتان دست تجاوز نمی‌کند و برای هر موضوعی کارشناس مخصوص به آن وجود دارد. در دنیا تنها چند کشور پیشرو به این شکل کارکرده‌اند.